Horvátország
Makro / Külgazdaság Fontos pontosítást közöltek: ezt jó ha tudja, ha Horvátországba utazna
MTI | 2021. május 3. 07:38
A horvát belügyminisztérium vasárnap pontosította a horvátországi beutazással kapcsolatos közleményét, így a határátlépéshez csak abban az esetben lesz elegendő egy oltás, ha az illető igazolni tudja, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen - olvasható a koronavirus.hr oldalon.
Makro / Külgazdaság Földrengés Horvátországban: épületek dőltek össze, sátrakban helyezik el az embereket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 29. 16:14
Kedden is földrengés volt déli szomszédunknál. Halálos áldozat is van.  
Makro / Külgazdaság Óriásit esett a magyar turisták száma Horvátországban
Csabai Károly | 2020. augusztus 15. 18:29
60 százalékkal kevesebb honfitársunk ment az idén eddig a horvát tengerpartra, mint 2019 azonos időszakában. Ez az adat még két nappal azelőtti, hogy déli szomszédunknál rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma.  
Makro / Külgazdaság Végre jó híreket kaptak a Horvátországba készülők
MTI | 2020. augusztus 15. 16:49
Két nap rekordmértékű napi megbetegedés után csökkent a Covid-19-cel megfertőződtek száma déli szomszédainknál, ami még így is magas - közölte a válságstáb szombaton.
Közérdekű Horvátország felé is szabad az út
Privátbankár.hu | 2020. június 12. 06:22
A friss kormányrendelet szerint pénteken 8 órától déli szomszédainktól hatósági házi karantén nélkül utazhatnak be a személyforgalomban a magyar állampolgárok.
Makro / Külgazdaság Tökéletes vihar sújtott le Európára
Gyévai Zoltán - Brüsszel | 2020. március 22. 19:01
Minden féléves soros EU-elnökség azzal indul az útjára, hogy a programját nagyjából fele-fele arányban az előre tervezhető és az előre nem látható események alakítják majd. A története során első rotációs elnökségét adó Horvátország esetében ez a tétel hamar megdőlt, hiszen februárban két olyan esemény is történt, ami teljesen a feje tetejére állítja az eredeti forgatókönyvet. 
Részvény / Deviza / Áru Eurózóna bővítése: felkészülnek a bolgárok és a horvátok, a magyarok még várnak
Gyévai Zoltán - Brüsszel | 2020. február 27. 14:12
Miközben a magyar kormány távolságtartással kezeli az uniós közös valuta bevezetését, Bulgária április végén, Horvátország pedig valamikor az év közepén kaphatja meg a zöld jelzést arra, hogy belépjen az euró előszobájának számító európai árfolyam-mechanizmusba (ERM II). Az egységes valutaövezet következő kibővítésére 2023 tájékán kerülhet sor.
Makro / Külgazdaság Alig fedezi a megélhetést a magyar minimálbér
Székely Sarolta | 2020. február 4. 12:59
Az egy dolog, hogy a magyar bruttó minimálbér leszakadó pályára állt a régiós országokhoz képest. Ez azonban nem zárja ki, hogy az országokban kialakult árszínvonalhoz viszonyítva a nettó minimálbér sokat érjen. Így hát utána jártunk, mire is futja a kötelező legkisebb keresetből.
Makro / Külgazdaság Nem mentünk sokra ezzel a minimálbér-emeléssel
Székely Sarolta | 2020. január 29. 19:22
Szép-szép a magyar minimálbér elmúlt években mutatott emelkedése, de ezzel párhuzamosan a régiós országok érzékelhetően nagyobb fokozatra kapcsoltak. Ennek eredménye pedig az, hogy a hazai bér elkezd leszakadni.
Makro / Külgazdaság Helycserés támadás: a Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból
Varga Szilveszter | 2020. január 23. 13:03
A zágrábi Nacional exkluzív értesülései szerint Zoran Milanović elnökké választását követően fordulat következhet be a horvát kormány és a MOL közötti vitában. A horvát hetilap szerint az orosz Rosznyefty a horvát állam élén történt személyi változást arra szeretné kihasználni, hogy átvegye az INÁ-t a MOL-tól. Olajügyekben jártas orosz források szerint a Rosznyefty képviselői heteken belül megjelenhetnek Zágrábban, miután Milanovićot február közepén beiktatják az elnöki tisztségbe.
Makro / Külgazdaság Zajos együttélés várható a horvátoknál, Milanović és Plenković aligha fekszik össze
Varga Szilveszter | 2020. január 7. 19:30
A hivatalos eredmények szerint Zoran Milanović volt miniszterelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltje nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját, és ezzel ő lett a Horvátország ötödik elnöke. A horvát választási bizottság majdnem végleges adatai alapján Milanović a szavazatok 52,7, Kolinda Grabar-Kitarović távozó államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség jelöltje pedig 47,3 százalékát szerezte meg. Két héttel korábban, az elnökválasztás első fordulójában is Milanović győzött, de Grabar-Kitarović mégis jobb pozícióból indulhatott, mert számíthatott az első fordulóban kihulló, szintén jobboldali Miroslav Škoro szavazóira, de a jelek szerint nem sikerült megszólítania őket.
Makro / Külgazdaság Fél évre a horvátok kezében az EU kormánya
Privátbankár.hu | 2020. január 1. 15:02
Horvátország veszi át mától az Európai Unió soros elnökségét. A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában.
Makro / Külgazdaság Két évet kapott Hernádi Zsolt Horvátországban
Privátbankár.hu | 2019. december 30. 11:23
Egyszer már elkaszálta az ügyet a horvát Alkotmánybíróság, de újra nekifutottak. Első fokon Hernádi 2, Sanader 6 évet kapott az állítólagos megvesztegetési ügyben - a Mol úgy reagált: csalódás van bennük, de meglepetés nincs, az elnök-vezérigazgató továbbra is teljes mértékben élvezi a csoport igazgatóságának bizalmát és támogatását.
Makro / Külgazdaság Orbán és Nagy-Magyarország: miért pont a horvátok robbantak?
Káncz Csaba | 2019. december 20. 09:35
Értesülésünk szerint a Fidesz felsőbb döntéshozóinak irodáit többségében Nagy-Magyarország térképek díszítik. Sokakat meglephet Horvátország érzékenysége, de az országnak a magyar- és az olasz határ kivételével az egykori jugoszláv tagállamokkal a mai napig vitatottak a határai. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Horvát nagykövet: Plenkovic folyamatosan egyeztet Orbán Viktorral
Varga Szilveszter | 2019. november 27. 06:10
Folyamatos a „közvetlen és személyes” kommunikáció Andrej Plenković horvát és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között, mondta el Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete a balk.hu balkáni témákkal foglalkozó online magazinnak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. Andrlić szerint Horvátország elégedett a Magyarországgal fenntartott kapcsolatok dinamikájával, az INA és a Mol közötti együttműködést követően pedig tárgyalásokat folytatnak egy újabb nagyszabású beruházásról. A nagykövet beszélt a horvát és a magyar miniszterelnök csütörtöki eszéki találkozójáról, a soros uniós elnökségről, az EU balkáni bővítéséről, a migrációról, az LNG-terminálról.
Makro / Külgazdaság Huszadik évforduló: a tudmani úton halad-e Horvátország?
Varga Szilveszter | 2019. november 26. 13:45
December 10-én lesz Franjo Tuđman halálának huszadik évfordulója. Az első horvát államfő megítélése igencsak ellentmondásos volt a valamikori Jugoszláviában. Horvátországban általában pozitív személyiségnek tekintik, de vannak, akik másképp gondolnak rá. Az évforduló közeledtével sokan és gyakran hivatkoztak politikájára. A horvát miniszterelnök szerint például a jelenlegi horvát elnökasszony a “tuđmani úton” halad. De vajon így gondolják-e a választók is?
Makro / Külgazdaság Totális háború: miért avattak emléktáblát Vukovár gyilkosának?
Varga Szilveszter | 2019. november 12. 16:00
Szerbiában a múlt héten emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának. Emiatt a horvát külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Szerbiánál, amire Belgrád "ellenjegyzékkel" válaszolt. De pontosan mi történt Vukovárnál 1991-ben? Hogyan látják az akkori történéseket a horvátok, és mit gondolnak minderről a szerbek?
Karrier Kudarcba fulladtak a tárgyalások: sztárjkba léptek a horvát tanárok
Privátbankár.hu | 2019. október 10. 10:05
Horvátország-szerte közel ezer általános és középiskolában szünetel a tanítás csütörtökön, miután kudarcba fulladtak a szakszervezetek tárgyalásai a kormánnyal a pedagógusok által követelt 6 százalékos béremelésről.
Makro / Külgazdaság Schengeni bővítés: megvétózza-e Szlovénia a horvátok felvételét?
Varga Szilveszter | 2019. szeptember 30. 15:25
A horvát miniszterelnök abban bízik, hogy az Európai Bizottság zöld utat ad Horvátország felvételének a schengeni övezetbe. Ez a horvát várakozások szerint október 16-án történhet meg. Lehet azonban, hogy a szlovének elrontják majd a horvátok örömét.
Karrier Elutasították Hernádi Zsolt panaszát Strasbourgban
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 26. 15:55
Hernádi Zsolt az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt 2015 júniusában Horvátország ellen, azt hangsúlyozva, hogy a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Magyarország szomszédja nagyon ráfeküdt az euró bevezetésére
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 21. 11:45
Komoly átstrukturálást tervez a horvát kormány.
Makro / Külgazdaság A magyarok nem akarnak távozni Horvátországból, ezért túl sokat fognak kérni az INÁ-ért
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 14. 16:34
Ki lobbizott a Lazard mellett a horvát kormánynál, és képes lesz-e a Lazard egyedül megállapítani az INA valós értékét? Erre a kérdésre keresi a választ terjedelmes cikkéban a Magyarországgal kapcsolatban gyakran, a horvát kormánnyal viszont ritkábban kritikus Nacional. A zágrábi hetilap aggályosnak tartja, hogy a horvát kormány ismét egy befektetési bankot bízott meg a feladattal, és nem egy tapasztalt tanácsadó céget, amely ismeri az olajipart.
Vállalat Lecserélte a horvát kormány a Mol-INA ügy befektetési tanácsadóját
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 1. 11:19
A magyar olajcég kivásárlásához mostantól a Lazard befektetési bank asszisztál.
Vállalat Új horvát-magyar összeborulás: az LNG-terminál háttérbe szorítja az INA körüli vitát
Privátbankár.hu | 2019. július 31. 16:20
Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerdára jelentette be az INA-val foglalkozó tanács újabb ülését, amelyen fontos döntés születhet. A tanács abban a kérdésben foglalhat állást, hogy ki végzi el az INA „mélységi átvizsgálását”, vagyis méri fel a horvát olajcég értékét. A horvát miniszterelnök két és fél évvel ezelőtt, karácsonykor ígérte meg, hogy a horvát állam visszavásárolja az INA-t, ami azonban eddig nem történt meg.
Makro / Külgazdaság A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik
Privátbankár.hu | 2019. július 23. 06:06
Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?
Kultúra Diana kiütötte Gotovina tábornokot
Privátbankár.hu | 2019. július 22. 20:00
A háború mindig jó téma a filmművészetben. A 66. Pólai Filmfesztiválon is két háborús film versengett egymással. Az egyik tízezer szerb gyermek megmentéséről szólt, a másik pedig több mint kétmillió euróba került. Az utóbbiból Ante Gotovina tábornok köszönt vissza. Ennek ellenére nem a horvátok többsége által nemzeti hősként tisztelt tábornok nyert. Sőt: a Tábornok című film egyetlen fődíjat sem vitt el.
Makro / Külgazdaság Balkáni abszurd: szerbek építenek kerítést a horvátok és a szlovénok közé
Privátbankár.hu | 2019. július 14. 11:35
A ljubljanai kormány pályázatán egy szerb cég kapott megbízást arra, hogy migránskerítést építsen Szlovénia és Horvátország közé. A pályázaton öt szlovén cég is indult, a munkát mégis a belgrádi Legi-SGS nevű vállalat kapta meg.
Vásárló Kitört a nyár: mire kell figyelnie annak, aki Horvátországba indul?
Privátbankár.hu | 2019. június 13. 12:32
A horvát autópályákon a nyári időszakban – június közepétől szeptember közepéig – szezonális árak lépnek érvénybe.
Makro / Külgazdaság Remek hírt kapott Horvátország az éjjel
Privátbankár.hu | 2019. június 8. 09:07
Visszaemelte Horvátországot a befektetésre ajánlott államadós-besorolási kategóriába a Fitch Ratings, elsősorban a folyamatosan javuló költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést.
Vásárló Mennyibe kerül egy horvátországi nyaralás?
Privátbankár.hu | 2019. május 11. 09:32
A nyár közeledtével, egyre több családnál előkerül a nyaralás gondolata. Mivel Balatont könnyen elérjük akár évente többször is, a legtöbb család Horvátországban nyaral. A Horvátországinfó utazási oldal adatai szerint, a következő kalkulációval lehet számolni idén nyáron.
Vásárló Mennyiért autózhatunk az Adriára 2019-ben?
Privátbankár.hu | 2019. április 28. 16:32
Horvátországba a legtöbben autóval indulnak útnak, hiszen közel is van, alig pár óra autókázás után már a tengerben hűsölhetünk, és az utak minősége is megfelelő. Mielőtt útnak indulunk, nem árt, ha tudjuk, hol milyen szolgáltatásokat találunk – pl. hol vannak benzinkutak, pihenőhelyek, és mit kínálnak számunkra.
Makro / Külgazdaság Szijjártó bejelentette: Magyarország ajánlatot tett Horvátországnak
Privátbankár.hu | 2019. április 12. 14:54
Mármint egy esetlegesen megépülő LNG-terminál ügyében.
Makro / Külgazdaság Bevásárolná magát Magyarország a horvát LNG-terminálba
Privátbankár.hu | 2019. április 8. 12:08
A most épülő Krk-szigeti terminál 2021-ben lép működésbe, a magyar állam 25 százalékos tulajdonrészre pályázik.
Makro / Külgazdaság Lecsukják az épületeladásokba belebukó ex-miniszterelnököt
Privátbankár.hu | 2019. április 4. 17:12
Börtönbe kell vonulnia Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, miután az ország legfelsőbb bírósága 6 évre emelte börtönbüntetését.
Makro / Külgazdaság Kiléptek a Néppártból, mert elegük lett a Fideszből
Privátbankár.hu | 2019. március 8. 09:00
Részben a magyar kormánypárt miatt hagyja ott az Európai Néppártot a Horvát Parasztpárt.
Vállalat Nagy lépésre készül a Magyarországon is érdekelt orosz bank
Privátbankár.hu | 2019. január 27. 14:40
Horvátország legnagyobb magánvállalatában tavaly szerzett csaknem 40 százalékos tulajdonrészt hitelezője, a Sberbank, most azonban túladna rajta. Az Agrokor korábban csak egy vitatott törvénnyel menekült meg a csődtől, a botrányba a horvát gazdasági miniszter is belebukott. A horvát cég több mint 60 ezer dolgozót foglalkoztat, árbevétele a GDP 15 százalékát teszi ki.
Makro / Külgazdaság Csökkenteni kellene az orosz függőségünket, de valaki mindig keresztbe tesz
Gáspár András | 2018. december 3. 10:41
Egyetlen téren szeretne lazítani az orosz energiafüggőségen a kormány, de a horvátok nem igazán kapkodják magukat az LNG-terminál megépítésével - a magyar külügy amerikai segítséget kér. Közben Orbán Viktor épp Horvátországban tárgyal.
Vállalat Baráti cég lett Mészáros horvát focicsapatának új támogatója
Privátbankár.hu | 2018. október 31. 14:55
Újabb támogatók érkeztek a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő eszéki focicsapat szponzorai közé.
Makro / Külgazdaság Mi lesz velünk orosz gáz nélkül? Brüsszelhez fordultunk a horvátokkal
Privátbankár.hu | 2018. október 2. 14:50
Két alternatíva közül választhatunk 2020 után.
Vásárló Egyszerűen megrohamozták a magyarok ezt az országot
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 6. 15:45
Augusztusban több mint 200 ezer magyar turista járt Horvátországban.
Makro / Külgazdaság A horvátok mindent tagadnak: mégsem erőszakoskodnak a menekültekkel?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 29. 12:42
Interjút adott a horvát belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel bővítené a schengeni övezethez - őket várná tárt karokkal
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 28. 17:23
Nagyon baráti hangulatban tárgyalt Angela Merkel horvát kollégájával.
Vásárló Nem telik nyaralásra a szlovákoknak
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 27. 16:51
Az emberek többsége idén kihagyta a nyaralást.
Vállalat Ilyet lehet? Betiltotta a bíróság a sztrájkot
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 7. 16:51
Nem sztrájkolhatnak a horvátok, hiába szerettek volna.
Makro / Külgazdaság Mi történt? Vészesen fogy Magyarország szomszédja
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 7. 13:15
Durván elkezdett visszaesni Horvátország lakossága.
Makro / Külgazdaság A közpénzherdálás csodája: a szakadékba vezető alagút
Privátbankár.hu | 2018. július 29. 13:07
Bár itthon is találhatunk nagy számban értelmetlen projekteket, a szakadékba vezető horvátországi alagút mindenképpen erős versenyző a mezőnyben. 300 millió kunát költöttek rá.
Vásárló Kitört a nyár: Horvátországot elárasztják a turisták
Privátbankár.hu | 2018. július 21. 20:25
Egyre több magyar turista utazik Horvátországba - mondta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség vezetője.
Vállalat Megint örülhetnek a horvátok, de most Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2018. július 20. 07:51
Az Európai Bizottság felfüggesztette az Európai Unió Bíróságához az INA horvát olajipari vállalatról szóló privatizációs törvény miatt tavaly júliusban benyújtott keresetét - közölte az uniós bizottság csütörtökön.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.