<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke közölte azon a sajtótájékoztatón, amelyen elmagyarázta, a Monetáris Tanács miért emelte tovább, ezúttal a korábbi 30 bázisponttal szemben 15 bázisponttal, 1,65 százalékra a jegybanki alapkamatot. Mivel a korábbiakhoz képest romlottak a piaci feltételek, a jegybank már csak 2022 utolsó harmadában számít arra, hogy a fogyasztóiár-index a 3 százalékos céljára megy le. Ezért a következő hónapokban is folytatódnak a kamatemelések.

Fél óra alatt nagyot gyengült a forint. Míg például délután 2 óra előtt egy euróért kevesebb mint 353 forintot kellett adni a hazai bankközi devizapiacon, addig nem sokkal fél 3 előtt már csaknem 355-öt. Így fejezték ki a piaci szereplők afeletti csalódottságukat, hogy a Monetáris Tanács „csak” 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatát, 1,65 százalékra, hiszen ők a magas infláció miatt nagyobb mértékre számítottak.

Az inflációt emelő tényezők tartósabban velünk maradnak, az inflációs kockázatok változatlanul felfelé mutatnak, egyrészt a világpiaci drágulások, másrészt a hazai munkabérek másodkörös emelkedése miatt – magyarázta a kamatemelés publikálása után egy órával megkezdett sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTIVirág Barnabás, az MNB alelnöke szerint fokozódtak az inflációs kockázatok. Fotó: MTI

Aki ismertette, hogy az inflációt három döntés révén kívánják megfékezni: 

  • a mai 15 bázispontos kamatemeléssel,
  • azzal, hogy a heti állampapírvásárlások mértékét jövő hétfőtől, tehát szeptember 27-étől 10 milliárd forinttal, 40 milliárdra mérséklik (ez a heti mérték egészen 2021 decemberéig, a következő inflációs jelentés publikálásig nem változik),
  • valamint a forintlikviditást biztosító swapeszköz kivezetésével, az ugyanis hozzájárulhat a hazai likviditás szűkítéséhez. Jelenleg ez a swapállomány 1100 milliárd forintos, ennek több mint a fele az év végéig lejár. 

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank középtávú, 3 százalékos inflációs céljának az elérése a legutóbbi, júniusi prognózisukhoz képest kitolódott. Ennek megfelelően a részletesen majd csütörtökön nyilvánosságra hozandó legfrissebb inflációs jelentésben az MNB szakmai stábja azt prognosztizálja, hogy az éves pénzromlás az idén már végig 5 százalék felett lesz (a júniusi 5,3, a júliusi 4,6 és az augusztusi 4,9 százalék után), s novemberben 5,5-6 százalékon tetőzhet. A kamatdöntéseknél kiemelten figyelt maginfláció is emelkedik, s az év végére 4 százalék közelébe mehet fel. Az MNB-ben csak 2022 utolsó harmadában, az őszi hónapokban látják elérhetőnek a fogyasztóiár-index 3 százalékos mértékét – közölte Virág.

Az infláció növekedésének hátterében leginkább az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt. A globális nyersanyagár-emelkedés hatása az iparcikkek egyre szélesebb körében okozza az infláció gyorsulását. A piaci szolgáltatások jelentős havi áremelkedése a nyáron megállt, ami arra utal, hogy az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósulhatott.

Ugyanakkor nemcsak az inflációs, hanem a GDP-előrejelzését is emelte az MNB a legfrissebb inflációs jelentésében. Eszerint a hazai gazdaság növekedése a harmadik negyedévben 7-8 százalék lehet, a negyedik negyedévben viszont e dinamika a negyedik hullám hatására alacsonyabban alakulhat. Így összességében a gazdasági növekedés az MNB szerint 2021-ben 6,5-7 százalék között landolhat, míg 2022-ben 5-6 százalék lehet. 

Magyarország 2022 végére Európa öt leggyorsabb helyreállítást mutató országa közé tartozhat – emelte ki Virág Barnabás.

Ami a kilátásokat illeti, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a kamatemelésekre havonta kerül sor – vagyis értelmezésünk szerint nem várható rendkívüli, a Monetáris Tanács egyetlen havi kamatdöntése ülései közötti lépésekre. Virág azt is egyértelművé tette, hogy a kamatemelés mostani, 15 bázispontos mértéke lesz az irányadó a következő hónapokra nézve. Ebből arra következtethetünk, hogy októberben és novemberben is 15-15 bázispontos monetáris szigorításra lehet számítani, amelyek bekövetkezte esetén a jegybanki alapkamat november végére 1,95 százalékra emelkedhet.

Hogy azt követően, a december közepén esedékes idei utolsó ülésen milyen döntést hoz a Monetáris Tanács, az alapvetően az azt megelőzően frissített inflációs jelentés megállapításaitól függ.

S hogy meddig folytatódhatnak a kamatemelések? Ezzel kapcsolatban az MNB-alelnöke csak meg tudta erősíteni a tanács által kiadott közleményt, miszerint „a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak”.

Az alelnök szavai megnyugtatták a piaci szereplőket, hiszen a forint az euróval szemben a 355 feletti szintről 2 egységgel, csaknem visszaerősödött a 15 bázispontos kamatemelés bejelentése előtti szintre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos