<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, s legalább ennyivel fogja a következő hónapokban - derült ki Virág Barnabás alelnök online sajtótájékoztatóján. Hogy pontosan mennyivel és meddig, azt egy hónap múlva, a következő inflációs jelentés alapján lövik be.

Mint arról beszámoltunk, az MNB monetáris tanácsa mai ülésén 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ez egybecsengett a piaci szereplők többségének várakozásával.

Ennek ellenére a forint óriásit gyengült, az euróval szemben például a 364-es szintről egy óra alatt csaknem 3 egységet veszített, vagyis 15 órakor 367 forinthoz közel cserélt gazdát az euró a hazai bankközi devizapiacon. Amiből arra lehetett következtetni, hogy a piaci szereplők csalódottak voltak a kamatdöntéssel. Kétségtelen, hogy - mint azt ma reggeli cikkünkben jeleztük -, voltak elemzők, akik 70, 75, sőt 90 bázispontos alapkamat-emelést tartottak volna indokoltnak, tekintve, hogy az éves infláció októberben 6,5 százalékot ért el, 2012 óta nem látott magasságot, ami az 1,8 százalékos jegybanki irányadó ráta alapján 4,7 százalékpontos negatív reálkamattal ért fel.

Ám ezzel korántsem volt vége a forint hullámvasútozásának. Azt követően, hogy Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette sajtótájékoztatóján a - mint fogalmazott - új szakaszba lépett monetáris politikát, a forint nemhogy visszakorrigált, hanem még tovább is erősödött, az euróval szemben például egészen 363,7 forintig.

Virág Barnabás szerint 2023-nál előbb nem megy le az infláció a 3 százalékos céljuk közelébeVirág Barnabás szerint 2023-nál előbb nem megy le az infláció a 3 százalékos céljuk közelébe

Lássuk, mit is mondott az MNB alelnöke. Mindenekelőtt leszögezte, hogy a jövőben a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedése és az inflációs várakozások fogják meghatározni az inflációs pályát. Erre reagálva a jegybank az eddiginél nagyobb kamatemelési ütemre vált.

Lapunk kérdésére Virág elmondta, hogy ez azt jelenti, a reálkamatokat addig kívánják emelni, ameddig azok nem biztosítják az árstabilitást, ez középtávon 3 százalékos inflációt jelent. A reálkamatok emelésének céljából a kéthetes betéti eszközök kamata magasabb lesz a jegybanki alapkamatnál, ez már most csütörtökön, a kéthetes betétek tenderein magvalósul. Az MNB alelnöke szerint legalább a mostani, 30 bázispontos kamatemelésekre lehet számítani a következő időszakban, a pontos mértéket a következő, december közepén esedékes inflációs jelentés függvényében határozzák meg. Mivel ez hagyományosan megelőzi a kamatdöntést, a decemberi monetáris szigorítás mértéke már ennek megfelelően alakul.

Ami az inflációt illeti, a Monetáris Tanács a kamatdöntést követően kiadott közleményében borús képest festett. Eszerint a fogyasztóiár-index novemberben még az októberinél is magasabb lesz, az 7 százalék fölé emelkedik. Ezt azzal magyarázták, hogy a nyersanyagárak korábban vártnál is nagyobb és tartósabb növekedése az élénk belső keresleti környezetben gyorsan beépül a fogyasztói árakba, így az infláció emelkedése általánosan jelentkezik. A tartós kínálati hatások, a minimálbér emelésével jövőre élénkülő bérdinamika és az erős gazdasági növekedés mellett a fogyasztóiár-index az idei év végétől csak lassan mérséklődik. Így 2022 egészében a szeptemberi inflációs jelentésben várt 3,6 százaléknál érdemben magasabb inflációra számít az MNB, a pontos mértéket a decemberi inflációs jelentés alapján határozzák meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG