<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, s legalább ennyivel fogja a következő hónapokban - derült ki Virág Barnabás alelnök online sajtótájékoztatóján. Hogy pontosan mennyivel és meddig, azt egy hónap múlva, a következő inflációs jelentés alapján lövik be.

Mint arról beszámoltunk, az MNB monetáris tanácsa mai ülésén 30 bázisponttal, 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ez egybecsengett a piaci szereplők többségének várakozásával.

Ennek ellenére a forint óriásit gyengült, az euróval szemben például a 364-es szintről egy óra alatt csaknem 3 egységet veszített, vagyis 15 órakor 367 forinthoz közel cserélt gazdát az euró a hazai bankközi devizapiacon. Amiből arra lehetett következtetni, hogy a piaci szereplők csalódottak voltak a kamatdöntéssel. Kétségtelen, hogy - mint azt ma reggeli cikkünkben jeleztük -, voltak elemzők, akik 70, 75, sőt 90 bázispontos alapkamat-emelést tartottak volna indokoltnak, tekintve, hogy az éves infláció októberben 6,5 százalékot ért el, 2012 óta nem látott magasságot, ami az 1,8 százalékos jegybanki irányadó ráta alapján 4,7 százalékpontos negatív reálkamattal ért fel.

Ám ezzel korántsem volt vége a forint hullámvasútozásának. Azt követően, hogy Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette sajtótájékoztatóján a - mint fogalmazott - új szakaszba lépett monetáris politikát, a forint nemhogy visszakorrigált, hanem még tovább is erősödött, az euróval szemben például egészen 363,7 forintig.

Virág Barnabás szerint 2023-nál előbb nem megy le az infláció a 3 százalékos céljuk közelébeVirág Barnabás szerint 2023-nál előbb nem megy le az infláció a 3 százalékos céljuk közelébe

Lássuk, mit is mondott az MNB alelnöke. Mindenekelőtt leszögezte, hogy a jövőben a feldolgozott élelmiszerek árának emelkedése és az inflációs várakozások fogják meghatározni az inflációs pályát. Erre reagálva a jegybank az eddiginél nagyobb kamatemelési ütemre vált.

Lapunk kérdésére Virág elmondta, hogy ez azt jelenti, a reálkamatokat addig kívánják emelni, ameddig azok nem biztosítják az árstabilitást, ez középtávon 3 százalékos inflációt jelent. A reálkamatok emelésének céljából a kéthetes betéti eszközök kamata magasabb lesz a jegybanki alapkamatnál, ez már most csütörtökön, a kéthetes betétek tenderein magvalósul. Az MNB alelnöke szerint legalább a mostani, 30 bázispontos kamatemelésekre lehet számítani a következő időszakban, a pontos mértéket a következő, december közepén esedékes inflációs jelentés függvényében határozzák meg. Mivel ez hagyományosan megelőzi a kamatdöntést, a decemberi monetáris szigorítás mértéke már ennek megfelelően alakul.

Ami az inflációt illeti, a Monetáris Tanács a kamatdöntést követően kiadott közleményében borús képest festett. Eszerint a fogyasztóiár-index novemberben még az októberinél is magasabb lesz, az 7 százalék fölé emelkedik. Ezt azzal magyarázták, hogy a nyersanyagárak korábban vártnál is nagyobb és tartósabb növekedése az élénk belső keresleti környezetben gyorsan beépül a fogyasztói árakba, így az infláció emelkedése általánosan jelentkezik. A tartós kínálati hatások, a minimálbér emelésével jövőre élénkülő bérdinamika és az erős gazdasági növekedés mellett a fogyasztóiár-index az idei év végétől csak lassan mérséklődik. Így 2022 egészében a szeptemberi inflációs jelentésben várt 3,6 százaléknál érdemben magasabb inflációra számít az MNB, a pontos mértéket a decemberi inflációs jelentés alapján határozzák meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG