6p

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének azon kijelentésére reagált, miszerint az MNB jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna. Az alapkamat további, 30 bázispontos emelése után kiadott közleményből és Virág sajtótájékoztatójából az is kiderült, az MNB a növekedési kötvényprogram lezárásával és az állampapír-vásárlások beszüntetésével is lassítani kívánja a novemberben közel 14 éves csúcsra futott éves inflációt.

Mint arról beszámoltunk, az MNB tovább folytatta a júniusban megkezdett kamatemelési ciklusát, mely során a mai napon a Monetáris Tanács 30 bázisponttal, 2,4 százalékra vitte fel az alapkamatát. S két nap múlva, csütörtökön szinte bizonyosan újabb monetáris szigorításra kerül sor, amikor is a jegybank igazgatósága emelheti meg az egyhetes betét jelenleg 3,3 százalékos kamatát – 30 bázisponttal, azaz 3,6 százalékra –, mely eszközt tette meg az MNB irányadónak az infláció elleni küzdelemben.

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette a kamatdöntés indokait. Fotó: MTI
Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette a kamatdöntés indokait. Fotó: MTI

Az infláció novemberben elérte a csúcsát, amelyet követően decembertől várhatóan fokozatosan csökken – olvasható a Monetáris Tanács közleményében. Az infláció rövid távú alakulását a bázis- és adóhatások kifutása, az üzemanyagárakra bevezetett árplafon és az év eleji átárazások mértékének eredője határozza meg. A maginfláció a következő hónapokban emelkedik és 2022 közepéig 6 százalék közelében alakul, aminek hátterében a nyersanyag- és energiaárak növekedése, a szállítási költségek emelkedése, valamint az egyre szélesebb körű ellátási nehézségek állnak. Középtávon az árstabilitás elérésében meghatározó szerepe van az inflációs várakozások inflációs céllal összhangban történő horgonyzásának.

A tanács értékelése szerint a jegybanki lépéseknek köszönhetően, valamint a járvány hatásainak kifutásával és a külső inflációs hatások fokozatos mérséklődésével az adószűrt maginfláció a jövő év második felétől csökkenő pályára áll. Az infláció 2022 negyedik negyedévében visszatér a jegybanki toleranciasávba, majd 2023 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index 2022-ben 4,7–5,1 százalékon, 2023-tól az inflációs céllal összhangban alakul – szerepel a friss Inflációs jelentésben, amelyet részletesen majd csütörtökön 10 órakor ismerhet meg a közvélemény.

2022-ben is folytatódnak az alapkamat-emelések, méghozzá továbbra is havi ütemben. Az egyhetes betéti rátának legalább az alapkamat-emeléssel azonos mértékben indokolt, ennek végén ismét összeér a két kamat – ezt már Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke helyezte kilátásba.

Ahogy azt várni lehetett, a Monetáris Tanács az infláció fékezése érdekében döntött két azon programjának kivezetéséről, amelyek likviditást juttattak a gazdaságba, így potenciális áremelési tényezőknek tekinthetők.

Egyrészt a tanács a 2019 júliusában elindított Növekedési Kötvényprogram lezárásáról döntött, mely során 1550 milliárd forint erejéig vásárolhat magyar cégektől kötvényeit, a piacihoz képest kedvezőbbnek számító, 1-4 százalék közötti éves kamaton. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő kibocsátói tárgyalások – legfeljebb a program keretösszegéig történő – realizálását követően a jegybank nem vásárol újabb vállalati kötvényeket. A bankrendszer bőséges likviditása és erős tőkehelyzete, valamint a kötvénypiaci feltételek elmúlt években bekövetkezett javulása és a piacfejlesztés hatása lehetővé teszi a vállalati szektor finanszírozási igényeinek piaci alapú kielégítését – indokolta a tanács a közleményében.

Másrészt a Monetáris Tanács az állampapír-vásárlási program lezárásáról is döntött, amely értelmében a jegybank leállítja a kötvényvásárlásait. A tanács szerint az állampapírpiac stabil likviditási helyzete előretekintve is kulcsfontosságú a monetáris transzmisszió hatékonysága szempontjából. Az MNB az állampapírpiac likviditási folyamatait a jövőben is szoros figyelemmel követi, és szükség esetén készen áll átmeneti és célzott állampapír-vásárlásokkal beavatkozni az állampapírpiac stabilitásának fenntartása érdekében. Az eseti állampapír-vásárlások nem jelentik a monetáris politikai irányultság megváltozását. A jegybank a tulajdonában lévő állampapírokat lejáratig tartja.

Egészen nonszensz, amit a Parragh-interjúban láttam - reagált Virág Barnabás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát elnöklő Parragh László azon kijelentésére, miszerint az MNB jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna.

A Monetáris Tanács szerint a nemzetközi termelési láncok zavarai, valamint az emelkedő nyersanyag- és energiaárak lassítják a gazdaság helyreállását, miközben a tovább erősödő belső kereslet tompítja a külső tényezők hatásait. A háztartások fogyasztásának emelkedése folytatódik, amit a jövő évi minimálbér-emelés és a lakossági jövedelmet bővítő kormányzati intézkedések is támogatnak. A minimálbér emelése mellett a feszes munkaerőpiac is az élénk bérdinamika fennmaradása irányába hat. A magasabb nyersanyag- és energiaárak, valamint a mérsékeltebb külső kereslet 2022-ben visszafogják a vállalatok beruházási aktivitását, ugyanakkor a beruházási ráta – EU-s összevetésben is – magas szinten stabilizálódik. A külső tényezők hatására átmenetileg lassuló export és az élénkebb belső kereslet következtében a nettó export 2022-ben közel semleges hatást fejt ki a GDP-re. A külső piacok és az ellátási láncok helyreállásával párhuzamosan a jövő év második felében az export gyors visszapattanást mutat, amit a kiépült új exportkapacitások is támogatnak. A GDP 2021-ben 6,3-6,5 százalékkal, 2022-ben 4-5 százalékkal bővül az MNB legfőbb döntéshozó szerve szerint.

A költségvetés hiánya és az államadósság-ráta az idei évtől csökkenő pályára áll. A folyó fizetési mérleg egyenlege a járvány átmeneti hatásai miatt romlik, azonban a külső piacok és az ellátási láncok helyreállásával párhuzamosan fokozatosan javul, amit az elmúlt években kiépült új exportkapacitások is támogatnak. Emiatt a folyó fizetési mérleg egyenlege idén és jövőre is három százalékos hiányt mutat a GDP arányában, majd az előrejelzési horizont végéig fokozatosan javul. Ezzel párhuzamosan a gazdaság külső finanszírozási képessége – a 2021-22-es átmeneti csökkenést követően – emelkedik és a horizont végére a GDP 1 százaléka körül alakul.

A forint a kamatdöntést követően viszonylag nagyobbat erősödött, az euróval szembeni árfolyama 367,5-ről 366,8-ra javult, majd a Monetáris Tanács közleménye és Virág Barnabás szavai után még feljebb ment, s fél 4 magasságában az uniós pénz egysége már 365,8 forinton cserélt gazdát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
Makro / Külgazdaság Meglepetés a szigetországból
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:01
A vártnál jobban teljesített a brit gazdaság májusban.
Makro / Külgazdaság Leelőztük Romániát!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 09:57
Legalábbis az inflációban, annak éves szintje ugyanis júniusban 4,9 százalék lett, míg nálunk "csak" 3,7.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG