4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szerint májusban 10,5 százalék fölé is emelkedhetett az éves infláció.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ennél magasabb a hosszabb távú gazdasági folyamatok befolyásolására alkalmazandó jegybanki ráta utoljára 2012 decemberében, azaz kilenc és fél éve volt.

Virág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós Lajos

A monetáris szigorítás alapvetően a Covid, majd az annak csillapodását követően, idén februárban kirobbant orosz-ukrán háború miatt egyre magasabb infláció fékezését célozza. Utóbbi térnyerésére jellemző, hogy míg márciusban még 8,5 százalék volt az éves fogyasztóiár-index, addig áprilisban már 9,5 százalék.

S nem kizárt, hogy az éves infláció májusban 10,5 százalékra vagy esetleg még afölé is emelkedett - jelezte előre a kamatdöntés után egy órával tartott sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. (A Központi Statisztikai Hivatal június 8-án teszi közzé az adatot - a szerk.).

Az infláció megugrása alapvetően annak tudható be, hogy a piaci árazású termékeknél a szokásosnál lényegesen nagyobb átárazások történtek. Különösen az élelmiszereknél, ezeknél került sor az átarazások felére, kétharmadára. S ennek még korántsincs vége - közölte Virág. Hiába figyelhető meg árcsökkenés a nyersanyagok világpiacán, a jegyzések még mindig történelmirekord-magasságokban tartózkodnak.

A kilátásokat rontja, hogy az inflációs várakozások emelkedtek. Kulcskérdés, hogy az emiatti béremelkedések a feszes munkaerőpiaci környezetben milyen további nyomást fejtenek ki az árakra - ismerte el a jegybank alelnöke. 

Virág egyértelművé tette, hogy az MNB mindaddig folytatja a kamatemelési ciklust, ameddig az szükséges, hozzátéve: rugalmasan reagálnak a fejleményekre. Belátható ideig azonban még számítani kell további monetáris szigorításra, a mostani, nagyfokú bizonytalanságot és kockázatot rejtő nemzetközi környezetben a jegybank alelnöke mindössze arra vállalkozott, hogy azt leszögezze, 2022 második felében még biztosan emelnek kamatot.

Arra azonban újságírói kérdésre sem kaptunk egyértelmű választ, hogy a még mindig gyors ütemben növekvő infláció ellenére miért csökkentették a felére, a márciusi és áprilisi 100-100 bázispontról 50 bázispontra a mostani kamatemelés mértékét, s mennek tovább ugyanezzel a szinttel a következő hónapokban. Mindössze annyit érzékeltetett, az MNB célja, hogy az optimális kamatszintet alakítsa ki.

Ettől azonban még távol vagyunk - ismerte el Virág.

Az MNB alelnöke elmondta, hogy alapvetően négy tényező alapján hozzák meg a döntéseiket. Ebből kettő külső, kettő pedig belső.

A külsők: a nagy jegybankok hogyan reagálnak a növekvő inflációra, valamint, hogy az orosz-ukrán háború és a szankciók hogyan befolyásolják a kockázatokat.

A belső tényezők közül az egyik az, hogyan alakulnak az EU-forrásokról folyó kormányzati tárgyalások Brüsszellel, a másdik pedig hogy milyen hatása lesz az egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseknek - utóbbi a múlt heti extraprofit-adós bejelentésekre szóló utalás.

Virág szerint mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a magyar gazdaság erős (ő ezt az első negyedévi 8,2 százalékos növekedési adatra alapozza - noha ez az alacsony bázis miatt megkérdőjelezhető jelentőségű - a szerk.). Ennek ellenére az MNB alelnöke úgy véli, a gyors gazdasági növekedés a második negyedévben is velünk maradhat, az év egészében pedig Magyarország az európai élmezőnyben lehet.

A forint egyébként a kamatdöntés nyilvánosságra kerülését követően viszonylag nagyot gyengült, az euróval szemben például két egységet is veszítve közel került a 397-es szintet, azt követően Virág szavaira kicsit megnyugodott, ám délután 4 óra magasságában ismét 396 körül cserélt gazdát.

Árfolyamok és grafikonok

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG