<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szerint májusban 10,5 százalék fölé is emelkedhetett az éves infláció.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ennél magasabb a hosszabb távú gazdasági folyamatok befolyásolására alkalmazandó jegybanki ráta utoljára 2012 decemberében, azaz kilenc és fél éve volt.

Virág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós LajosVirág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós Lajos

A monetáris szigorítás alapvetően a Covid, majd az annak csillapodását követően, idén februárban kirobbant orosz-ukrán háború miatt egyre magasabb infláció fékezését célozza. Utóbbi térnyerésére jellemző, hogy míg márciusban még 8,5 százalék volt az éves fogyasztóiár-index, addig áprilisban már 9,5 százalék.

S nem kizárt, hogy az éves infláció májusban 10,5 százalékra vagy esetleg még afölé is emelkedett - jelezte előre a kamatdöntés után egy órával tartott sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. (A Központi Statisztikai Hivatal június 8-án teszi közzé az adatot - a szerk.).

Az infláció megugrása alapvetően annak tudható be, hogy a piaci árazású termékeknél a szokásosnál lényegesen nagyobb átárazások történtek. Különösen az élelmiszereknél, ezeknél került sor az átarazások felére, kétharmadára. S ennek még korántsincs vége - közölte Virág. Hiába figyelhető meg árcsökkenés a nyersanyagok világpiacán, a jegyzések még mindig történelmirekord-magasságokban tartózkodnak.

A kilátásokat rontja, hogy az inflációs várakozások emelkedtek. Kulcskérdés, hogy az emiatti béremelkedések a feszes munkaerőpiaci környezetben milyen további nyomást fejtenek ki az árakra - ismerte el a jegybank alelnöke. 

Virág egyértelművé tette, hogy az MNB mindaddig folytatja a kamatemelési ciklust, ameddig az szükséges, hozzátéve: rugalmasan reagálnak a fejleményekre. Belátható ideig azonban még számítani kell további monetáris szigorításra, a mostani, nagyfokú bizonytalanságot és kockázatot rejtő nemzetközi környezetben a jegybank alelnöke mindössze arra vállalkozott, hogy azt leszögezze, 2022 második felében még biztosan emelnek kamatot.

Arra azonban újságírói kérdésre sem kaptunk egyértelmű választ, hogy a még mindig gyors ütemben növekvő infláció ellenére miért csökkentették a felére, a márciusi és áprilisi 100-100 bázispontról 50 bázispontra a mostani kamatemelés mértékét, s mennek tovább ugyanezzel a szinttel a következő hónapokban. Mindössze annyit érzékeltetett, az MNB célja, hogy az optimális kamatszintet alakítsa ki.

Ettől azonban még távol vagyunk - ismerte el Virág.

Az MNB alelnöke elmondta, hogy alapvetően négy tényező alapján hozzák meg a döntéseiket. Ebből kettő külső, kettő pedig belső.

A külsők: a nagy jegybankok hogyan reagálnak a növekvő inflációra, valamint, hogy az orosz-ukrán háború és a szankciók hogyan befolyásolják a kockázatokat.

A belső tényezők közül az egyik az, hogyan alakulnak az EU-forrásokról folyó kormányzati tárgyalások Brüsszellel, a másdik pedig hogy milyen hatása lesz az egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseknek - utóbbi a múlt heti extraprofit-adós bejelentésekre szóló utalás.

Virág szerint mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a magyar gazdaság erős (ő ezt az első negyedévi 8,2 százalékos növekedési adatra alapozza - noha ez az alacsony bázis miatt megkérdőjelezhető jelentőségű - a szerk.). Ennek ellenére az MNB alelnöke úgy véli, a gyors gazdasági növekedés a második negyedévben is velünk maradhat, az év egészében pedig Magyarország az európai élmezőnyben lehet.

A forint egyébként a kamatdöntés nyilvánosságra kerülését követően viszonylag nagyot gyengült, az euróval szemben például két egységet is veszítve közel került a 397-es szintet, azt követően Virág szavaira kicsit megnyugodott, ám délután 4 óra magasságában ismét 396 körül cserélt gazdát.

Árfolyamok és grafikonok

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG