<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök szerint májusban 10,5 százalék fölé is emelkedhetett az éves infláció.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ennél magasabb a hosszabb távú gazdasági folyamatok befolyásolására alkalmazandó jegybanki ráta utoljára 2012 decemberében, azaz kilenc és fél éve volt.

Virág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás szavaiból arra következhetünk, tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak. Fotó: MTI/Soós Lajos

A monetáris szigorítás alapvetően a Covid, majd az annak csillapodását követően, idén februárban kirobbant orosz-ukrán háború miatt egyre magasabb infláció fékezését célozza. Utóbbi térnyerésére jellemző, hogy míg márciusban még 8,5 százalék volt az éves fogyasztóiár-index, addig áprilisban már 9,5 százalék.

S nem kizárt, hogy az éves infláció májusban 10,5 százalékra vagy esetleg még afölé is emelkedett - jelezte előre a kamatdöntés után egy órával tartott sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. (A Központi Statisztikai Hivatal június 8-án teszi közzé az adatot - a szerk.).

Az infláció megugrása alapvetően annak tudható be, hogy a piaci árazású termékeknél a szokásosnál lényegesen nagyobb átárazások történtek. Különösen az élelmiszereknél, ezeknél került sor az átarazások felére, kétharmadára. S ennek még korántsincs vége - közölte Virág. Hiába figyelhető meg árcsökkenés a nyersanyagok világpiacán, a jegyzések még mindig történelmirekord-magasságokban tartózkodnak.

A kilátásokat rontja, hogy az inflációs várakozások emelkedtek. Kulcskérdés, hogy az emiatti béremelkedések a feszes munkaerőpiaci környezetben milyen további nyomást fejtenek ki az árakra - ismerte el a jegybank alelnöke. 

Virág egyértelművé tette, hogy az MNB mindaddig folytatja a kamatemelési ciklust, ameddig az szükséges, hozzátéve: rugalmasan reagálnak a fejleményekre. Belátható ideig azonban még számítani kell további monetáris szigorításra, a mostani, nagyfokú bizonytalanságot és kockázatot rejtő nemzetközi környezetben a jegybank alelnöke mindössze arra vállalkozott, hogy azt leszögezze, 2022 második felében még biztosan emelnek kamatot.

Arra azonban újságírói kérdésre sem kaptunk egyértelmű választ, hogy a még mindig gyors ütemben növekvő infláció ellenére miért csökkentették a felére, a márciusi és áprilisi 100-100 bázispontról 50 bázispontra a mostani kamatemelés mértékét, s mennek tovább ugyanezzel a szinttel a következő hónapokban. Mindössze annyit érzékeltetett, az MNB célja, hogy az optimális kamatszintet alakítsa ki.

Ettől azonban még távol vagyunk - ismerte el Virág.

Az MNB alelnöke elmondta, hogy alapvetően négy tényező alapján hozzák meg a döntéseiket. Ebből kettő külső, kettő pedig belső.

A külsők: a nagy jegybankok hogyan reagálnak a növekvő inflációra, valamint, hogy az orosz-ukrán háború és a szankciók hogyan befolyásolják a kockázatokat.

A belső tényezők közül az egyik az, hogyan alakulnak az EU-forrásokról folyó kormányzati tárgyalások Brüsszellel, a másdik pedig hogy milyen hatása lesz az egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseknek - utóbbi a múlt heti extraprofit-adós bejelentésekre szóló utalás.

Virág szerint mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a magyar gazdaság erős (ő ezt az első negyedévi 8,2 százalékos növekedési adatra alapozza - noha ez az alacsony bázis miatt megkérdőjelezhető jelentőségű - a szerk.). Ennek ellenére az MNB alelnöke úgy véli, a gyors gazdasági növekedés a második negyedévben is velünk maradhat, az év egészében pedig Magyarország az európai élmezőnyben lehet.

A forint egyébként a kamatdöntés nyilvánosságra kerülését követően viszonylag nagyot gyengült, az euróval szemben például két egységet is veszítve közel került a 397-es szintet, azt követően Virág szavaira kicsit megnyugodott, ám délután 4 óra magasságában ismét 396 körül cserélt gazdát.

Árfolyamok és grafikonok

Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
Makro / Külgazdaság Adócsalás: menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 13:16
Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.
Makro / Külgazdaság Vörös legyen, zöld vagy púderrózsaszín? - Rafinált konyhatrendek, újfajta harmóniák
Elek Lenke | 2023. január 29. 12:03
Kinek van ideje és pénze követni az újabban gyakran változó konyhai lakberendezési trendeket?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG