<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?

Kellően nagy recessziót áraztak már be a tőzsdék?

Félnek a recessziótól az amerikai cégek, derül ki a legfrissebb MLIV Pulse felmérésből, melyben a várható gazdasági visszaesésről kérdezték a menedzsereket. Az Erste Market hírlevele által idézett felmérés szerint az a legjellemzőbb várakozás, hogy a Fed szigorú kamatemelései recesszióba taszíthatják az Egyesült Államokat, miközben egyáltalán nem tartják biztosnak, hogy a recessziós veszélyeket előidéző monetáris szigorítás valóban képes lesz letörni az inflációt. Ami a részvénypiacokat illeti, a válaszadók szerint az idei visszaesés már nagymértékben beárazta a várható gazdasági nehézségeket, így nem várnak további nagy zuhanást a tőzsdéken - igaz, azt sem, hogy év végéig szignifikáns javulás következne.

Kedden mindenesetre a vártnál valamivel jobban indították a napot az európai tőzsdék, többnyire pluszban járnak a vezető indexek. Frankfurtban fél, Párizsban egy százalékkal került feljebb a DAX illetve a CAC40. Jó hír, hogy Kínában enyhítettek a Covid-protokollon: a külföldről beutazók kötelező karantén-idejét lefelezték, ami jót tett a gazdasági kilátásoknak. A kínai jegybank újra kifejezte elkötelezettségét a támogató monetáris politika felé - szeretnék a gazdasági növekedést segíteni, ennek módjaként pedig inkább a hitelezés felfuttatását jelölték meg, mint az esetleges kamatcsökkentéseket. Az ázsiai tőzsdék emelkedéssel zárták a keddi kereskedést.

Olajos dilemma: kivegyék a szép nyereséget, vagy megy ez még feljebb?

A Bloomberg piaci szakírója, Cormac Mullen azt emeli ki az aktuális tőzsdei folyamatok közül, hogy a befektetők kezdenek idegesek lenni az olajrészvények miatt. Az ágazat várható árfolyam-ingadozásának mérőszáma - az Energy Select Sector SPDR Fund hathavi implicit volatilitása - a szélesebb piachoz képest az elmúlt egy év legmagasabb értékére emelkedett. Az energiaipari részvények idén globálisan a kiemelkedő ágazatnak bizonyultak, az MSCI World Indexben egyedüliként vannak a zöld tartományban, ráadásul nem is kicsit: 24 százalékos emelkedéssel. Ez különösen akkor szembeszökő, ha a relatív teljesítményt vizsgáljuk: a globális részvények mutatója ugyanis közben 19 százalékot esett. Az olajrészvények azonban pocsék júniust zártak, közel 14 százalékot zuhantak, ahogy a nyersolaj ára csökkent. Emiatt vannak most nehéz helyzetben a befektetők: most kasszírozzák be a piaci átlagot egyébként még mindig magasan verő nyereségük maradékát, vagy várják ki a volatilitás csökkenését, és bízzanak abban, hogy a bika újra megerősödik? Nehéz döntés, de ahogy a régi tőzsdei mondás tartja:

úgy biztosan nem lehet tönkremenni, ha épp nyereséget veszünk fel.

Maga a globális olajpiac egyrészt a kínálat szűkössége és az ukrajnai orosz invázió hatása, másrészt a keresletet visszafogó világméretű recesszió veszélye között vergődik. Kedden meglehetősen szűk sávban, enyhén emelkedik az ár - a Brent olajfajta hordónként 112 és 113 dollár között álldogál, a WTI 109 és 110 dollár között mozog.

A WTI olajfajta árának alakulása az elmúlt napokban. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
A WTI olajfajta árának alakulása az elmúlt napokban. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Összességében azért a KBC Equitas friss elemzése szerint hosszú távon továbbra is emelkedő trendben mozognak az olajárak, miután az OPEC két tagja, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia jelezte, hogy valószínűleg nem tudják szignifikánsan növelni a termelés mértékét. Ez a hír nem túl kedvező, hiszen a kínálat továbbra is szűkös, míg a kereslet nagy az olaj iránt, így akár folytatódhat az olajárak emelkedése. 

Budapesten a Mol húz

Ami a budapesti tőzsdét illeti: az előzetes várakozásokkal ellentétben nálunk is pluszban indult a kereskedés, másfél óra alatt 0,7 százalékos pluszba került a BUX-index. A vezető részvények közül nálunk is az energiaszektort képviselő Mol teljesít a legjobban, 1,3 százalékot erősödött délelőtt. Az OTP 0,7 százalékos pluszban jár, a Richter 0,4 százalékkal ér többet, mint a hétfői záráskor. A bluechipek közül egyedül a Magyar Telekom jár mínuszban, a fél százalékot közelíti a veszteség. A 4iG azt jelentette a tőzsde honlapján, hogy ismét saját részvényt vásárolt - a 9,8 millió forintos tranzakcióról itt adtunk hírt.

Árfolyamok és grafikonok

Minden szem Matolcsy Györgyékre szegeződik

A legfontosabb esemény ma az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése lesz. Hétfőn újabb történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben; bár az MNB mindig hangoztatja, hogy nincs árfolyamcélja, a mostani szintek már egyre inkább kényelmetlenné válhatnak fő mandátuma, az árszínvonvanal stabilitásának biztosítása szempontjából. A mai kamatdöntő ülés alapforgatókönyve az elemzők szerint egy 50 bázispontos emelés, a találgatás most azon megy, hogy vajon mennyire szakad el ettől az MNB - ha egyáltalán elszakad. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a jelenlegi helyzetben indokolt lenne nagyobb mértékben emelni a kamatokon, az alapkamatot 100 bázisponttal 6,9 százalékra, míg az egyhetes betéti kamatszintet 50 bázisponttal 7,75 százalékra.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy 2022. májusi rendezvényen. Most mindenki rá és az MNB Monetáris Tanácsára figyel. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy 2022. májusi rendezvényen. Most mindenki rá és az MNB Monetáris Tanácsára figyel. Fotó: MTI/Soós Lajos

Eközben egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a mostani kettős kamatrendszer erőteljes egyszerűsítését javasolják Matolcsy Györgyéknek: a jegybanki alapkamatról dönt és kommunikál ma az MNB, miközben irányadónak már az egyhetes betét kamatszintjét tekinti, amiről alapesetben csütörtökön hoz döntést, és nem is feltétlenül ad ki róla közleményt, kommentárt. Ez elég sajátos megoldás, elszakad a nemzetközi gyakorlattól, a külföldi befektetőknek nem igazán átlátható, hogy mit szeretne elérni vele a jegybank. 

"A kettős kamatrendszer fenntartása szükségtelen értelmezési bonyodalmakat okoz, ráadásul a hazai kamatemelések eddigi mértéke nem tükrözi teljesen a magyar gazdaság sérülékenysége miatt elvárt magasabb kockázati felárat"

- írta a Privátbankárnak készült szakcikkében Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Magyarország vezető elemzője. Cikkünket előfizetőink itt olvashatják:

A Monetáris Tanács helyzetét nehezíti, hogy az infláció eredeti okaira (a háborúra, a globális energiaár-robbanásra, az alapanyaghiányra, az ellátási problémákra) vajmi kevés ráhatása van, de ha megnézzük, hogy a forint milyen mértékben elszakadt az ugyanilyen globális folyamatokkal szembesülő regionális devizáktól, akkor azért látszik, hogy a "helyi sajátosságainkat", a gazdasági sérülékenységünkből fakadó, inflációt erősítő tényezőket tudja tompítani akár egy erőteljesebb kamatemeléssel, akár a kettős kamatszint igazításával, akár komolyabb szóbeli intervencióval vagy akár tényleges devizapiaci beavatkozással is - a lehetséges sokféle kimenetel miatt a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi ezért a mai ülést.

Ma nem csak a kamatok alakulásáról lebbenti fel a fátylat az MNB, hanem közzéteszik a legfrissebb inflációs és GDP-előrejelzésüket is - ebből is nagyon fontos jeleket lehet majd kiolvasni a forint és a monetáris politika várható alakulására vonatkozóan. Természetesen mind a kamatdöntésről, mind a friss előrejelzésekről, mind pedig a jegybanki kommentárokról beszámolunk a Privátbankár.hu hasábjain is.

A forint mindenesetre szép erősödéssel helyezkedik a délután 2-kor esedékes kamatdöntés előtt. A hétfői, 404 forint fölötti euróárfolyamot jelentő csúcsról már az esti órákban lecsorgott 402-ig a jegyzés, kedd délelőtt pedig 400 forinton is jegyezték rövid ideig a közös pénzt (igaz, nehéz megszokni, hogy a 400-as szint már inkább támaszt jelent az árfolyamnak, mint ellenállást...)

Az EUR/HUF alakulása. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
Az EUR/HUF alakulása. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Legfrissebb devizaárfolyamok itt >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG