<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?

Kellően nagy recessziót áraztak már be a tőzsdék?

Félnek a recessziótól az amerikai cégek, derül ki a legfrissebb MLIV Pulse felmérésből, melyben a várható gazdasági visszaesésről kérdezték a menedzsereket. Az Erste Market hírlevele által idézett felmérés szerint az a legjellemzőbb várakozás, hogy a Fed szigorú kamatemelései recesszióba taszíthatják az Egyesült Államokat, miközben egyáltalán nem tartják biztosnak, hogy a recessziós veszélyeket előidéző monetáris szigorítás valóban képes lesz letörni az inflációt. Ami a részvénypiacokat illeti, a válaszadók szerint az idei visszaesés már nagymértékben beárazta a várható gazdasági nehézségeket, így nem várnak további nagy zuhanást a tőzsdéken - igaz, azt sem, hogy év végéig szignifikáns javulás következne.

Kedden mindenesetre a vártnál valamivel jobban indították a napot az európai tőzsdék, többnyire pluszban járnak a vezető indexek. Frankfurtban fél, Párizsban egy százalékkal került feljebb a DAX illetve a CAC40. Jó hír, hogy Kínában enyhítettek a Covid-protokollon: a külföldről beutazók kötelező karantén-idejét lefelezték, ami jót tett a gazdasági kilátásoknak. A kínai jegybank újra kifejezte elkötelezettségét a támogató monetáris politika felé - szeretnék a gazdasági növekedést segíteni, ennek módjaként pedig inkább a hitelezés felfuttatását jelölték meg, mint az esetleges kamatcsökkentéseket. Az ázsiai tőzsdék emelkedéssel zárták a keddi kereskedést.

Olajos dilemma: kivegyék a szép nyereséget, vagy megy ez még feljebb?

A Bloomberg piaci szakírója, Cormac Mullen azt emeli ki az aktuális tőzsdei folyamatok közül, hogy a befektetők kezdenek idegesek lenni az olajrészvények miatt. Az ágazat várható árfolyam-ingadozásának mérőszáma - az Energy Select Sector SPDR Fund hathavi implicit volatilitása - a szélesebb piachoz képest az elmúlt egy év legmagasabb értékére emelkedett. Az energiaipari részvények idén globálisan a kiemelkedő ágazatnak bizonyultak, az MSCI World Indexben egyedüliként vannak a zöld tartományban, ráadásul nem is kicsit: 24 százalékos emelkedéssel. Ez különösen akkor szembeszökő, ha a relatív teljesítményt vizsgáljuk: a globális részvények mutatója ugyanis közben 19 százalékot esett. Az olajrészvények azonban pocsék júniust zártak, közel 14 százalékot zuhantak, ahogy a nyersolaj ára csökkent. Emiatt vannak most nehéz helyzetben a befektetők: most kasszírozzák be a piaci átlagot egyébként még mindig magasan verő nyereségük maradékát, vagy várják ki a volatilitás csökkenését, és bízzanak abban, hogy a bika újra megerősödik? Nehéz döntés, de ahogy a régi tőzsdei mondás tartja:

úgy biztosan nem lehet tönkremenni, ha épp nyereséget veszünk fel.

Maga a globális olajpiac egyrészt a kínálat szűkössége és az ukrajnai orosz invázió hatása, másrészt a keresletet visszafogó világméretű recesszió veszélye között vergődik. Kedden meglehetősen szűk sávban, enyhén emelkedik az ár - a Brent olajfajta hordónként 112 és 113 dollár között álldogál, a WTI 109 és 110 dollár között mozog.

A WTI olajfajta árának alakulása az elmúlt napokban. Forrás: Privátbankár ÁrfolyamkeresőA WTI olajfajta árának alakulása az elmúlt napokban. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Összességében azért a KBC Equitas friss elemzése szerint hosszú távon továbbra is emelkedő trendben mozognak az olajárak, miután az OPEC két tagja, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia jelezte, hogy valószínűleg nem tudják szignifikánsan növelni a termelés mértékét. Ez a hír nem túl kedvező, hiszen a kínálat továbbra is szűkös, míg a kereslet nagy az olaj iránt, így akár folytatódhat az olajárak emelkedése. 

Budapesten a Mol húz

Ami a budapesti tőzsdét illeti: az előzetes várakozásokkal ellentétben nálunk is pluszban indult a kereskedés, másfél óra alatt 0,7 százalékos pluszba került a BUX-index. A vezető részvények közül nálunk is az energiaszektort képviselő Mol teljesít a legjobban, 1,3 százalékot erősödött délelőtt. Az OTP 0,7 százalékos pluszban jár, a Richter 0,4 százalékkal ér többet, mint a hétfői záráskor. A bluechipek közül egyedül a Magyar Telekom jár mínuszban, a fél százalékot közelíti a veszteség. A 4iG azt jelentette a tőzsde honlapján, hogy ismét saját részvényt vásárolt - a 9,8 millió forintos tranzakcióról itt adtunk hírt.

Árfolyamok és grafikonok

Minden szem Matolcsy Györgyékre szegeződik

A legfontosabb esemény ma az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése lesz. Hétfőn újabb történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben; bár az MNB mindig hangoztatja, hogy nincs árfolyamcélja, a mostani szintek már egyre inkább kényelmetlenné válhatnak fő mandátuma, az árszínvonvanal stabilitásának biztosítása szempontjából. A mai kamatdöntő ülés alapforgatókönyve az elemzők szerint egy 50 bázispontos emelés, a találgatás most azon megy, hogy vajon mennyire szakad el ettől az MNB - ha egyáltalán elszakad. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a jelenlegi helyzetben indokolt lenne nagyobb mértékben emelni a kamatokon, az alapkamatot 100 bázisponttal 6,9 százalékra, míg az egyhetes betéti kamatszintet 50 bázisponttal 7,75 százalékra.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy 2022. májusi rendezvényen. Most mindenki rá és az MNB Monetáris Tanácsára figyel. Fotó: MTI/Soós LajosMatolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy 2022. májusi rendezvényen. Most mindenki rá és az MNB Monetáris Tanácsára figyel. Fotó: MTI/Soós Lajos

Eközben egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a mostani kettős kamatrendszer erőteljes egyszerűsítését javasolják Matolcsy Györgyéknek: a jegybanki alapkamatról dönt és kommunikál ma az MNB, miközben irányadónak már az egyhetes betét kamatszintjét tekinti, amiről alapesetben csütörtökön hoz döntést, és nem is feltétlenül ad ki róla közleményt, kommentárt. Ez elég sajátos megoldás, elszakad a nemzetközi gyakorlattól, a külföldi befektetőknek nem igazán átlátható, hogy mit szeretne elérni vele a jegybank. 

"A kettős kamatrendszer fenntartása szükségtelen értelmezési bonyodalmakat okoz, ráadásul a hazai kamatemelések eddigi mértéke nem tükrözi teljesen a magyar gazdaság sérülékenysége miatt elvárt magasabb kockázati felárat"

- írta a Privátbankárnak készült szakcikkében Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Magyarország vezető elemzője. Cikkünket előfizetőink itt olvashatják:

A Monetáris Tanács helyzetét nehezíti, hogy az infláció eredeti okaira (a háborúra, a globális energiaár-robbanásra, az alapanyaghiányra, az ellátási problémákra) vajmi kevés ráhatása van, de ha megnézzük, hogy a forint milyen mértékben elszakadt az ugyanilyen globális folyamatokkal szembesülő regionális devizáktól, akkor azért látszik, hogy a "helyi sajátosságainkat", a gazdasági sérülékenységünkből fakadó, inflációt erősítő tényezőket tudja tompítani akár egy erőteljesebb kamatemeléssel, akár a kettős kamatszint igazításával, akár komolyabb szóbeli intervencióval vagy akár tényleges devizapiaci beavatkozással is - a lehetséges sokféle kimenetel miatt a szokásosnál is nagyobb figyelem övezi ezért a mai ülést.

Ma nem csak a kamatok alakulásáról lebbenti fel a fátylat az MNB, hanem közzéteszik a legfrissebb inflációs és GDP-előrejelzésüket is - ebből is nagyon fontos jeleket lehet majd kiolvasni a forint és a monetáris politika várható alakulására vonatkozóan. Természetesen mind a kamatdöntésről, mind a friss előrejelzésekről, mind pedig a jegybanki kommentárokról beszámolunk a Privátbankár.hu hasábjain is.

A forint mindenesetre szép erősödéssel helyezkedik a délután 2-kor esedékes kamatdöntés előtt. A hétfői, 404 forint fölötti euróárfolyamot jelentő csúcsról már az esti órákban lecsorgott 402-ig a jegyzés, kedd délelőtt pedig 400 forinton is jegyezték rövid ideig a közös pénzt (igaz, nehéz megszokni, hogy a 400-as szint már inkább támaszt jelent az árfolyamnak, mint ellenállást...)

Az EUR/HUF alakulása. Forrás: Privátbankár ÁrfolyamkeresőAz EUR/HUF alakulása. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Legfrissebb devizaárfolyamok itt >>

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9342 9340 9580 -1,87% 9340 9342 3 644 738 634 Ft 2022-08-12 16:36:09
MOL 2898 2886 2956 -1,90% 2896 2904 1 118 001 484 Ft 2022-08-12 16:36:22
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 319 321 28 122 994 Ft 2022-08-12 16:36:29
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 8100 8120 449 887 235 Ft 2022-08-12 16:36:26
OPUS 153 152 155 -0,52% 153 153 7 501 496 Ft 2022-08-12 16:03:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Mit kezdjünk a megtakarításainkkal ekkora infláció mellett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 10:14
Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság a K&H alapok kezelője szerint.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG