<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Londoni elemzők szerint elhúzódó és fájdalmas hatásai lehetnek annak, ha nem kezelik az Európai Uniós deflációt. Hamarabb kellett volna lépnie az Európai Központi Banknak.

Ahogy arról mi is írtunk, múlt hónapban 0,2 százalékkal csökkent a euróövezeti fogyasztói árindex éves összevetésben a novemberben mért 0,3 százalékos tizenkét havi infláció után.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak szerdai helyzetértékelése szerint ha a defláció elmélyül és meggyökeresedik az euróövezetben, az a térség adósságválságának kiújulását okozhatja. A ház szerint máris úgy tűnik, hogy a jelenlegi defláció hosszabb és potenciálisan károsabb lesz, mint a 2009-es rövid, öt havi deflációs időszak.

A Capital Economics elemzőinek számításai szerint ha az olajárak nem kezdenek emelkedni a több éve nem mért jelenlegi mélypontról, akkor egyedül az energiahordozók árhatása már 2015 első hónapjaiban mínusz 1 százalékra szoríthatja le, és az idei év jelentős részében negatív tartományban tarthatja a teljes kosárra számolt tizenkét havi euróövezeti inflációt.

Decemberi defláció az euróövezetben. Forrás: Eurostat

 

Ez önmagában elősegítheti a valutauniós gazdaság növekedésének beindulását a reáljövedelmek növekedése révén. Mivel azonban az euróövezeti gazdaság továbbra is jelentős kapacitástöbblettel és nagyon magas - átlagosan 11,5 százalékos - munkanélküliséggel küszködik, az inflációs várakozások pedig máris markáns ütemben zuhannak, egyértelmű a veszélye a hosszabb ideig elhúzódó deflációnak, amely semmissé tenné az európeriféria eddigi adósságkonszolidációs erőfeszítéseinek eredményeit - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint az inflációs várakozások már észlelhető meredek csökkenése növeli a fogyasztási kiadások halasztásának kockázatát, ami a kereslet további gyengülésével járna, ellentételezve a reáljövedelmek emelkedésének gazdaságélénkítő hatását.

Az európeriféria adósságkonszolidációs eredményeire gyakorolt pusztító hatások közé tartozhat, hogy a tartós defláció jelentősen emeli a GDP-arányos államadósság-rátákat, és ez a folyamat további fájdalmas megszorító intézkedéseket tenne szükségessé az eladósodott eurógazdaságokban, ismét felszítva a törlesztési csőddel kapcsolatos piaci félelmeket - áll a Capital Economics szerdai londoni elemzésében.

A ház szerint mindezek alapján fennáll az a veszély, hogy a defláció elhúzódása esetén kiújul az euróövezeti adósságválság, és ez megint kétségeket ébreszthet aziránt, hogy az euróövezet fennmaradhat-e jelenlegi formájában. A legutóbbi inflációs számok is növelik az EKB-ra nehezedő nyomást egy jelentős méretű mennyiségi enyhítési ciklus elkezdése végett, de az eurójegybank máris elkésett a potenciálisan hosszú és károkat okozó euróövezeti defláció kivédésével - vélekedtek szerdai értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői. Egy másik nagy citybeli gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzőinek szerdai kommentárja szerint ugyanakkor az EKB nehezen feloldható dilemmában van, ugyanis az inflációs és a munkanélküliségi adatok az átlagok mögé tekintve vegyes képet mutatnak.

Spanyolország már hónapok óta, Görögország pedig két éve deflációban van, munkanélküliségi rátáik pedig több mint kétszeresen haladják meg a valutauniós átlagot. Ugyanakkor Németországban, a legnagyobb eurógazdaságban lefelé tart a munkanélküliség, amely jelenleg mindössze 6,5 százalék, az éves infláció pedig továbbra is pozitív tartományban jár. Figyelembe kell venni azt is, hogy a jelenlegi defláció fő oka az energiahordozók kiskereskedelmi árának zuhanása, ez pedig önmagában "jó defláció", mert közvetlenül több pénzt hagy a fogyasztók zsebében.

Mivel az EKB annak ellenére sem kezdett eddig mennyiségi enyhítésbe, hogy több eurógazdaság már régóta a "rossz típusú" - vagyis a recesszióból és a kereslet hiányából fakadó, önfenntartó és a fogyasztásra negatívan visszaható - deflációval küszködik, kevés remény lehet arra, hogy éppen most folyamodjon ehhez az infláció- és gazdaságélénkítő monetáris eszközhöz, amikor a defláció a jegybank ellenőrzési hatókörén kívüli okokból terjedt át az euróövezet egészére - fejtegetik a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint, minden tényezőt egybevetve, üdvözlendő lenne ugyan, ha az EKB teljes körű mennyiségi enyhítési ciklust kezdene, ez az eszköz önmagában azonban most már elégtelen lenne a gazdasági növekedés beindításához. A CEBR közgazdászai szerint expanzív költségvetési és monetáris politika egyidejű alkalmazása lenne elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülhető legyen az újabb euróövezeti válság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos