<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdéken rossz a hangulat, miközben az EKB-ra várnak, a BUX viszont tartja magát. A tegnapi nagy gyengülés után ma stagnál a forint. Óriásit ugrott az európai földgáz ára egy texasi kikötőben kitört tűz miatt. A török líra ismét mélyrepülésben, miután az unortodox elnök az évi 70 százalék inflációt minikamatokkal gyógyítaná.

Tegnaphoz hasonlóan ma is kisebb-nagyobb mínuszokat látni a tőzsdéken. A vezető nyugat-európai indexek 0,4-0,6 százalékos mínuszban vannak, az amerikai határidős mutatók 0,8-1,0 százalékkal esnek. A befektetők kerülik a kockázatokat, holnap ugyanis fontos inflációs adatot tesznek közzé az USA-ban.

Ma pedig az EKB tart ülést, amelyet árgus szemmel, eléggé idegesen figyelnek a piaci szereplők. A fő téma az eszközvásárlási program vége. A bizonytalanságot, az abból eredő kockázatot pedig többnyire rosszul tűrik a részvénypiacok. Az OECD ráadásul tegnap visszavágta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit. Sanghajban pedig szombaton ismét lezárnak egy nagyobb kerületet a Covid miatt.

Budapesten eközben minimális, “plusz nullás” emelkedés van, az OTP 0,4 százalékkal esik, a Mol és a Richter mintegy fél százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

A Fitch Ratings (“Fitch”) stabilról negatívra módosította a Mol hitelminősítési kilátásait, de megerősítette a BBB–, azaz befektetésre ajánlott minősítést.

Nagy gyengülés után stagnál a forint

A forint tegnap nagyot gyengült, miközben az MNB biztosította a szereplőket az eddigi kamatemelési pálya folytatásáról. A mai egyhetes aukción maradt 6,75 százalék a forintkamat, de nem is vártak változást a piacon. A lengyel jegybank viszont 0,75 százalékponttal emelt tegnap.

Szerdán az euró/forint 387,50-ről 395,50-re ugrott, ritkán látni ekkora napon belüli meglódulást. Ma a maximum 396,985 volt az Investing.com szerint, jelenleg pedig 395,15 az árfolyam. A hirtelen forintgyengülést elemzők részben a vártnál magasabb hazai inflációs adattal, részben az EU-s pénzekkel kapcsolatos kérdőjelekkel magyarázzák.

Gázárrobbanás a texasi tűz miatt

Egy fontos texasi kikötőben, Freeportban, ahol az Európába szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) mintegy ötödét hajózzák be, nagy tűz ütött ki. Így a működése hetekre, talán hónapokra is leállhat. Vélhetően ennek következtében 27 százalékkal emelkedik az európai árutőzsdei földgázár Nagy-Britanniában, 165 fontra, illetve 12 százalékkal Hollandiában, 89 euróra.

Az USA-ban a fennakadás azonban ideiglenesen növelheti a kínálatot, valószínűleg emiatt épp fordítva mozog, 4,5 százalékkal esik az ár.

A Brent típusú olaj árfolyama öt évre. Piros vonallal az orosz invázió. Tradingview.comA Brent típusú olaj árfolyama öt évre. Piros vonallal az orosz invázió. Tradingview.com

Jön a 200 dolláros olaj?

Az olaj ára ma kissé süllyed, de magasan áll, a Brent 123,50, a WTI 122,0. Az emelkedő olajárak miatt Biden elnök kénytelen a szaúdiak kegyeit lesni, pedig a kampány során többször is kikelt Szaúd-Arábia ellen – írja az Equilor Befektetési Zrt. Most a valaha volt legrosszabb az amerikai-szaúdi viszony, amely az olajárak emelkedése miatt ismét egyre fontosabbá válik. Kevés ország rendelkezik valódi extra olajkitermelési kapacitásokkal.

A JPMorgan elemzője szerint a bejelentett 648 ezer hordó többletkitermelésnek jó, ha a negyede megvalósul júliusban és augusztusban. Az olajembargó miatt egyes elemzők már a 200 dolláros hordónkénti olajárat is egyre valószínűbbnek tartják.

Az amerikai kitermelők, részben a kormányzat zöld politikája miatt, nem szívesen vágnak bele új kitermelési projektekbe – teszik hozzá.

Olaj- és gázipari berendezések. Pixabay.comOlaj- és gázipari berendezések. Pixabay.com

A török út a szakadékba vezet?

Ismét nagyot esett a török líra, amit a német N-Tv.de Erdogan elnöknek tulajdonít. Egy euróért tegnapelőtt 18,0, tegnap 18,5 lírát kellett adni (mintegy három százalékkal többet), egy dollár körülbelül 17 líra. De valójában már május eleje óta tart a lejtmenet (másrészt pedig sok éve).

Félő, hogy a törökországi hiperinfláció teljesen kicsúszik a gazdaságpolitikusok ellenőrzése alól – írja a portál. Erdogan elnök ennek ellenére, saját meggyőződése alapján, további kamatcsökkentést jelentett be. “A kamatok esküdt ellensége ismét lecsap” – fogalmaztak. A valuta zuhanórepülésben, az év eleje óta értékének csaknem negyedét veszítette el, tavaly több mint 40 százalékot zuhant.

A gazdasági tananyag szerint az alacsony kamatlábak az infláció további erősödését okozzák. Törökországban jelenleg több mint 70 százalékos a pénzromlás, ami 1998 óta a legmagasabb érték.

Az euró árfolyama török lírában. Tradingview.comAz euró árfolyama török lírában. Tradingview.com

Fundamentális alapon dráguló kriptodeviza

A Chainlink rendszere egy úgynevezett orákulum, a való világ adatait gyűjti össze és tárolja, közvetíti a kriptodeviza-világ, az okosszerződések rendszerei felé egyre több blokkláncon. Miközben a rossz piaci környezetben az ether 1,6 százalékkal esett egy hét alatt, a chainlink (LINK) érme 23 százalékkal ment fel. Ennek hátterében a tervezett új érmelekötési (staking) rendszer most közzétett menetrendje állhat.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ennek során a lekötött LINK érmék tulajdonosainak juttatják majd a rendszerben – az adatokat használó ügyfelek, partnerek által fizetett díjakból származó – bevételek egy részét. Első lépésben évi öt százalékos hozamot céloznak meg, később ez bevételarányossá válna. A Chainlink jelenleg a 22. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, 744 millió dolláros értékkel. A rendszerében pedig nincs “infláció”, azaz a kibocsátott érmék száma már nem nő tovább.

A defláció a mi legnagyobb ellenségünk?

Eléggé meglepő a mostani rekordnagyságú inflációs számok mellett erről olvasni, de a korábban a technológiai részvények gurujának számító Cathie Wood (ARK Investment) deflációtól tart. Szerinte az óriási méretű vállalati készletfelhalmozódás segíthet mihamarabb lenyomni az inflációt – írja az Erste Befektetési Zrt.

Állítása szerint még soha nem látott ilyen mértékű növekedést a raktárkészletekben, és hozzátette, hogy bármennyire is fél mindenki az inflációtól, szerinte sokkal komolyabb kockázat a defláció.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG