<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Aki kizárólag spekulációs eszköznek tekinti a kriptodevizákat, az valószínűleg nem tudja, hogy némelyik ma már tisztes üzleti tevékenységből származó jelentős nyereséget biztosít tulajdonosainak. Például decentralizált tőzsdék és pénzkölcsönzők fizetnek osztalékszerű, éves szinten sokszor két számjegyű jövedelmeket. A kockázatok azonban magasak.

Kétféle befektető van, az egyik megijed és pánikszerűen szabadul a zuhanó árfolyamú termékektől. A másik viszont, ha fél is, lehetőséget lát az alacsony árakban, és vásárolni próbál. Ahogy Warren Buffett mondta:

Félj, amikor mindenki mohó, és légy mohó, amikor mindenki fél.

Warren Buffett ugyan azt is mondta, hogy a bitcoin patkányméreg a négyzeten, de ez nem változtat azon, hogy az összeomlásokban vásárló befektetői attitűd eddig bejött a kriptodevizáknál. Legalábbis a bitcoinnál. Gondoljunk csak a 2014-es 200 dolláros, vagy a 2020 márciusi 3000 dolláros bitcoinra. (Ami most 30 ezer körül jár.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Élet a bitcoinon túl

A bitcoin a november elején beállított 69 ezer dolláros csúcsáról 56,5 százalékot esett a mostani harmincezerig, az ether pedig 4878-ról 1764-ig ment, ami 63,8 százalékos mínusz. De ezek a számok nem rendkívüliek, számtalanszor történt már hasonló esés. Ráadásul az utóbbi időben az USA tech-cégei sem remelkeltek, ahogy az ábra mutatja:

A bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq 100 technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.com
A bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq 100 technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.com

De a két vezető kriptodeviza még a stabilabbak között volt, számos kisebb kriptóérme (token) ennél jóval nagyobbat esett. Az egyik nagy vesztes a DeFi szektor, ami a 2020-2021-es évek sztárja volt. (DeFi: decentralized finance, azaz decentralizált pénzügyi alkalmazások, mint pénzváltók, kereskedési platformok, pénzkölcsönzők stb. a blokkláncon.)

Olcsó a DeFi, vagy csak végre nem lufi?

Májusban a DeFi-alkalmazásokban levő tőke hatalmasat zuhant, nem csoda, mivel az összeomlott terra (LUNA) és az UST stabilérme is a DeFi-szektorhoz tartozott. A DefiLlama.com adatai szerint a teljes itt lekötött tőke (TVL, total value locked) több mint 40 százalékkal, 111,4 milliárd dollárra zuhant májusban.

A DeFi Pulse szektorindex és a bitcoin áralakulása. Tradingview.com
A DeFi Pulse szektorindex és a bitcoin áralakulása. Tradingview.com
A DeFi Pulse szektorindex pedig, amely válogatott DeFi-vállalkozások tokenjeit tartalmazza, 450 pont körüli csúcsáról 93-ra esett, ez 79 százalékos zuhanás. Igaz, 2020-ban és 2021 elején a szektor nagyon felkapott volt, igazi DeFi-lázról lehetett beszélni. Így a korrekció egy jelentős része lehet, hogy csak egy lufi leeresztése, a túlárazottság csökkenése.

A DeFi, mint fejőstehén

Amiért a szektort mégis sok kriptodeviza-piaci elemző figyelemre méltónak tartja, az az, hogy az aktív protokolljainak egy része valódi “fejőstehén” (cash cow). Vagyis jelentős, osztalékhoz hasonló jövedelmet fizet ki a kriptovalutái tulajdonosainak. (A protokollok a blokkláncon működő szoftverek, okosszerződés-rendszerek, amelyekkel vállalatszerű működést lehet kialakítani. Soknak, de nem mindegyiknek van saját érméje /tokenje/.)

A DeFi Pulse index (és egyben egy forgalomképes kriptoérme) összetétele és főbb adatai. Indexcoop.com
A DeFi Pulse index (és egyben egy forgalomképes kriptoérme) összetétele és főbb adatai. Indexcoop.com

Hogyan is lehetséges ez? A legegyszerűbb példa erre a DEX-ek, azaz decentralizált tőzsdék (decentralized exchanges) esete. A hagyományos pénzügyi szektorban a tőzsdék is, de még inkább a brókercégek forgalomarányos díjat (brókerjutalékot) számolnak fel az ügyfeleknek, amiből bevételeik származnak.

A kriptóvilág brókerei és bankjai

A kriptószektorban a tőzsdék és a brókercégek szerepe keveredik, de az elv ősrégi: aki egyik kriptóját a másikra akarja váltani, az díjat fizet ezért. Csupán 0,05 százaléktól egészen 1,0 százalékig terjedő jutalékokat találunk a legtöbb helyen, de gyakori a 0,25 vagy 0,3 százalék. Általában a kevésbé likvid és volatilisebb (nagyobb áringadozású), kockázatosabb kriptók jutaléka magasabb.

Különböző érmepárok különböző százalékos jutalékszinttel az Uniswap oldalán (Polygon blokklánc). Uniswap.org
Különböző érmepárok különböző százalékos jutalékszinttel az Uniswap oldalán (Polygon blokklánc). Uniswap.org

Egy másik fontos üzletág, ami nagy pénzeket hoz a kriptovilágban (is), a pénzkölcsönzés. Kriptodeviza-fedezetért cserébe kriptodeviza-hitelt adnak, természetesen úgy, hogy a kettő kamata közötti kamatkülönbözet a “cég” (platform vagy DAO) haszna. Akár a hagyományos bankszektorban. A projektek egy része itt is kiosztja a nyereség egy részét a befektetői között.

Két számjegyű hozamok

Mégis, mekkora nyereségről beszélünk?

 • A SushiSwap protokoll például a napokban évi tíz százaléknak megfelelő “osztalékot” ír jóvá befektetőinek SUSHI érmékben. (Csak azoknak, akik letétbe helyezték, “stake”-elték érméiket.) De jobb hónapokban ez 14-16 százalék is volt.
 • A SpookySwap bájos, boszorkányos dizájnú, de ettől még komoly bevétele van, BOO érméire 17,8 százalékos megtérülést becsül.
 • A TraderJoe lekötött, sJOE érméi 34,7 százalékkal szaporodnak.
 • A PancakeSwap 25 hét lekötésnél 27 százalékos, 52 hét esetében 111 százalékos hozamot ígér a CAKE-re. Kérdés, nincs-e itt valami rejtett furfang, például túlzott inflálódás a háttérben. (Első nekifutásra nem sikerült kibogozni, bár van “deflációs mechanizmusa” is.)
 • A GMX származékos kereskedési platformnál pedig 27,9 százalékot jeleznek (éven belül kamatos kamat számítása nélkül).

A SpookySwap oldalon lekötött BOO tokenek hozama. Spooky.fi
A SpookySwap oldalon lekötött BOO tokenek hozama. Spooky.fi

Kockázatok tömkelege

A felsorolt protokollok közül több is piacvezető kereskedési platform egy adott blokkláncon, de ez sem védte meg őket attól, hogy érméik mintegy 40-85 százalékkal is essenek korábbi csúcsaikról. A mostani időszak intő jel arra nézve is, hogy semmit sem érnek ezek a hozamok, ha a tokenek árfolyama közben folyton esik, vagyis a tőkét elveszítjük. Semmi garancia arra, hogy a több mint fél éve tartó lejtmenetnek egyhamar – vagy valaha is – vége lesz.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban. Fotó: E. J.
Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban. Fotó: E. J.

Ráadásul egyéb buktatók és kockázatok is vannak, a hacker-támadásoktól elkezdve vezető programozók vagy menedzserek távozásáig, a versenytársak megerősödéséig, programozási hibákig, a jogi szabályozás vagy az adózás szigorodásáig.

Nem mindenütt osztják a pénzt

Számos protokoll, azaz a blokkláncon működő kriptóvállalkozás bevételét a Token terminal oldalon követhetjük figyelemmel. Ugyanitt P/E (árfolyam/nyereség) hányadost is számolnak, mint a részvénypiacon. A régi és az új világ bizony kezd hasonlítani egymáshoz.

De azt is figyelembe kell venni, hogy minden token más és más. Vannak, amelyek birtoklásával nem részesedünk az adott protokoll nyereségéből, csak szavazati jog kapcsolódik hozzájuk, másutt esetleg fordítva. (Mint a részvényeknél a szavazatelsőbbségi és osztalékelsőbbségi papírok.)

Kriptodeviza-protokollok bevételei. Forrás: Tokenterminal.com
Kriptodeviza-protokollok bevételei. Forrás: Tokenterminal.com

Végezetül pár vezető DeFi-platform, amelyek megosztják bevételeiket az érmék tulajdonosaival (valamint tickerkódjuk, blokkláncuk):

 • SushiSwap (SUSHI) (főként ETH)
 • Curve (CRV) (főleg ETH)
 • Aave (AAVE) (ETH)
 • Spookyswap (BOO) (FTM)
 • TraderJoe (JOE) (AVAX)
 • GMX (GMX) (ETH-Arbitrum, AVAX)

Valamint pár vezető DeFi-platform, amelyek nem osztják meg bevételeiket az érmék tulajdonosaival (és kódjuk, blokkláncuk):

 • Uniswap (UNI) (főként ETH)
 • DYDX (DYDX) (ETH)
 • Pancakeswap (CAKE) (BNB) (valószínűleg inflációs jellegű hozamot fizet ki)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11100 11090 11180 -1,33% 11095 11110 581 113 785 Ft 2023-01-30 09:18:26
MOL 2750 2736 2778 -1,36% 2742 2748 43 348 886 Ft 2023-01-30 09:17:44
MTELEKOM 368 367 370 -0,41% 368 370 5 189 705 Ft 2023-01-30 09:13:52
RICHTER 8180 8180 8240 -0,73% 8180 8195 38 674 530 Ft 2023-01-30 09:13:20
OPUS 130 130 131 -1,21% 130 133 931 508 Ft 2023-01-30 09:01:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG