<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Aki kizárólag spekulációs eszköznek tekinti a kriptodevizákat, az valószínűleg nem tudja, hogy némelyik ma már tisztes üzleti tevékenységből származó jelentős nyereséget biztosít tulajdonosainak. Például decentralizált tőzsdék és pénzkölcsönzők fizetnek osztalékszerű, éves szinten sokszor két számjegyű jövedelmeket. A kockázatok azonban magasak.

Kétféle befektető van, az egyik megijed és pánikszerűen szabadul a zuhanó árfolyamú termékektől. A másik viszont, ha fél is, lehetőséget lát az alacsony árakban, és vásárolni próbál. Ahogy Warren Buffett mondta:

Félj, amikor mindenki mohó, és légy mohó, amikor mindenki fél.

Warren Buffett ugyan azt is mondta, hogy a bitcoin patkányméreg a négyzeten, de ez nem változtat azon, hogy az összeomlásokban vásárló befektetői attitűd eddig bejött a kriptodevizáknál. Legalábbis a bitcoinnál. Gondoljunk csak a 2014-es 200 dolláros, vagy a 2020 márciusi 3000 dolláros bitcoinra. (Ami most 30 ezer körül jár.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Élet a bitcoinon túl

A bitcoin a november elején beállított 69 ezer dolláros csúcsáról 56,5 százalékot esett a mostani harmincezerig, az ether pedig 4878-ról 1764-ig ment, ami 63,8 százalékos mínusz. De ezek a számok nem rendkívüliek, számtalanszor történt már hasonló esés. Ráadásul az utóbbi időben az USA tech-cégei sem remelkeltek, ahogy az ábra mutatja:

A bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq 100 technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.comA bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq 100 technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.com

De a két vezető kriptodeviza még a stabilabbak között volt, számos kisebb kriptóérme (token) ennél jóval nagyobbat esett. Az egyik nagy vesztes a DeFi szektor, ami a 2020-2021-es évek sztárja volt. (DeFi: decentralized finance, azaz decentralizált pénzügyi alkalmazások, mint pénzváltók, kereskedési platformok, pénzkölcsönzők stb. a blokkláncon.)

Olcsó a DeFi, vagy csak végre nem lufi?

Májusban a DeFi-alkalmazásokban levő tőke hatalmasat zuhant, nem csoda, mivel az összeomlott terra (LUNA) és az UST stabilérme is a DeFi-szektorhoz tartozott. A DefiLlama.com adatai szerint a teljes itt lekötött tőke (TVL, total value locked) több mint 40 százalékkal, 111,4 milliárd dollárra zuhant májusban.

A DeFi Pulse szektorindex és a bitcoin áralakulása. Tradingview.comA DeFi Pulse szektorindex és a bitcoin áralakulása. Tradingview.com
A DeFi Pulse szektorindex pedig, amely válogatott DeFi-vállalkozások tokenjeit tartalmazza, 450 pont körüli csúcsáról 93-ra esett, ez 79 százalékos zuhanás. Igaz, 2020-ban és 2021 elején a szektor nagyon felkapott volt, igazi DeFi-lázról lehetett beszélni. Így a korrekció egy jelentős része lehet, hogy csak egy lufi leeresztése, a túlárazottság csökkenése.

A DeFi, mint fejőstehén

Amiért a szektort mégis sok kriptodeviza-piaci elemző figyelemre méltónak tartja, az az, hogy az aktív protokolljainak egy része valódi “fejőstehén” (cash cow). Vagyis jelentős, osztalékhoz hasonló jövedelmet fizet ki a kriptovalutái tulajdonosainak. (A protokollok a blokkláncon működő szoftverek, okosszerződés-rendszerek, amelyekkel vállalatszerű működést lehet kialakítani. Soknak, de nem mindegyiknek van saját érméje /tokenje/.)

A DeFi Pulse index (és egyben egy forgalomképes kriptoérme) összetétele és főbb adatai. Indexcoop.comA DeFi Pulse index (és egyben egy forgalomképes kriptoérme) összetétele és főbb adatai. Indexcoop.com

Hogyan is lehetséges ez? A legegyszerűbb példa erre a DEX-ek, azaz decentralizált tőzsdék (decentralized exchanges) esete. A hagyományos pénzügyi szektorban a tőzsdék is, de még inkább a brókercégek forgalomarányos díjat (brókerjutalékot) számolnak fel az ügyfeleknek, amiből bevételeik származnak.

A kriptóvilág brókerei és bankjai

A kriptószektorban a tőzsdék és a brókercégek szerepe keveredik, de az elv ősrégi: aki egyik kriptóját a másikra akarja váltani, az díjat fizet ezért. Csupán 0,05 százaléktól egészen 1,0 százalékig terjedő jutalékokat találunk a legtöbb helyen, de gyakori a 0,25 vagy 0,3 százalék. Általában a kevésbé likvid és volatilisebb (nagyobb áringadozású), kockázatosabb kriptók jutaléka magasabb.

Különböző érmepárok különböző százalékos jutalékszinttel az Uniswap oldalán (Polygon blokklánc). Uniswap.orgKülönböző érmepárok különböző százalékos jutalékszinttel az Uniswap oldalán (Polygon blokklánc). Uniswap.org

Egy másik fontos üzletág, ami nagy pénzeket hoz a kriptovilágban (is), a pénzkölcsönzés. Kriptodeviza-fedezetért cserébe kriptodeviza-hitelt adnak, természetesen úgy, hogy a kettő kamata közötti kamatkülönbözet a “cég” (platform vagy DAO) haszna. Akár a hagyományos bankszektorban. A projektek egy része itt is kiosztja a nyereség egy részét a befektetői között.

Két számjegyű hozamok

Mégis, mekkora nyereségről beszélünk?

 • A SushiSwap protokoll például a napokban évi tíz százaléknak megfelelő “osztalékot” ír jóvá befektetőinek SUSHI érmékben. (Csak azoknak, akik letétbe helyezték, “stake”-elték érméiket.) De jobb hónapokban ez 14-16 százalék is volt.
 • A SpookySwap bájos, boszorkányos dizájnú, de ettől még komoly bevétele van, BOO érméire 17,8 százalékos megtérülést becsül.
 • A TraderJoe lekötött, sJOE érméi 34,7 százalékkal szaporodnak.
 • A PancakeSwap 25 hét lekötésnél 27 százalékos, 52 hét esetében 111 százalékos hozamot ígér a CAKE-re. Kérdés, nincs-e itt valami rejtett furfang, például túlzott inflálódás a háttérben. (Első nekifutásra nem sikerült kibogozni, bár van “deflációs mechanizmusa” is.)
 • A GMX származékos kereskedési platformnál pedig 27,9 százalékot jeleznek (éven belül kamatos kamat számítása nélkül).

A SpookySwap oldalon lekötött BOO tokenek hozama. Spooky.fiA SpookySwap oldalon lekötött BOO tokenek hozama. Spooky.fi

Kockázatok tömkelege

A felsorolt protokollok közül több is piacvezető kereskedési platform egy adott blokkláncon, de ez sem védte meg őket attól, hogy érméik mintegy 40-85 százalékkal is essenek korábbi csúcsaikról. A mostani időszak intő jel arra nézve is, hogy semmit sem érnek ezek a hozamok, ha a tokenek árfolyama közben folyton esik, vagyis a tőkét elveszítjük. Semmi garancia arra, hogy a több mint fél éve tartó lejtmenetnek egyhamar – vagy valaha is – vége lesz.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban. Fotó: E. J.Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban. Fotó: E. J.

Ráadásul egyéb buktatók és kockázatok is vannak, a hacker-támadásoktól elkezdve vezető programozók vagy menedzserek távozásáig, a versenytársak megerősödéséig, programozási hibákig, a jogi szabályozás vagy az adózás szigorodásáig.

Nem mindenütt osztják a pénzt

Számos protokoll, azaz a blokkláncon működő kriptóvállalkozás bevételét a Token terminal oldalon követhetjük figyelemmel. Ugyanitt P/E (árfolyam/nyereség) hányadost is számolnak, mint a részvénypiacon. A régi és az új világ bizony kezd hasonlítani egymáshoz.

De azt is figyelembe kell venni, hogy minden token más és más. Vannak, amelyek birtoklásával nem részesedünk az adott protokoll nyereségéből, csak szavazati jog kapcsolódik hozzájuk, másutt esetleg fordítva. (Mint a részvényeknél a szavazatelsőbbségi és osztalékelsőbbségi papírok.)

Kriptodeviza-protokollok bevételei. Forrás: Tokenterminal.comKriptodeviza-protokollok bevételei. Forrás: Tokenterminal.com

Végezetül pár vezető DeFi-platform, amelyek megosztják bevételeiket az érmék tulajdonosaival (valamint tickerkódjuk, blokkláncuk):

 • SushiSwap (SUSHI) (főként ETH)
 • Curve (CRV) (főleg ETH)
 • Aave (AAVE) (ETH)
 • Spookyswap (BOO) (FTM)
 • TraderJoe (JOE) (AVAX)
 • GMX (GMX) (ETH-Arbitrum, AVAX)

Valamint pár vezető DeFi-platform, amelyek nem osztják meg bevételeiket az érmék tulajdonosaival (és kódjuk, blokkláncuk):

 • Uniswap (UNI) (főként ETH)
 • DYDX (DYDX) (ETH)
 • Pancakeswap (CAKE) (BNB) (valószínűleg inflációs jellegű hozamot fizet ki)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG