9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kriptodevizák már régen nem a pénzküldésről szólnak, inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan működik közülük jó néhány. Ami újdonság, hogy a vállalkozások egy részének már számottevő bevétele is van, így a kriptók már nyereségrészesedést is fizetnek. Hét érdekes példát mutatunk be közérthetően.

A legtöbb ember jó, ha három kriptodevizát fel tud sorolni, mások pedig azt hiszik, hogy a létező több ezer mind a bitcoin klónja. Holott nemcsak hogy rengeteg van belőlük, de rengeteg felhasználási területük van, inkább startup vállalkozásokhoz, azok részvényeihez hasonlítanak, mint fizetőeszközökhöz. Felhőalapú szolgáltatások, online játékok, szerencsejátékok, a híres metaverzum, sőt a hagyományos pénzügyi szféra termékeit is megcélozhatják.

Tehát nemcsak a bitcoiné (meg a húszéveseké) a világ, mutassunk be néhány példát arra, mire is jók a kriptodevizák. Bár sok közöttük a felesleges szemét, vagy agyonhájpolt (mesterségesen felpumpált) mém-érme (dogecoin, shiba inu stb.), emellett bőven vannak olyanok is, amelyek mögött valódi vállakozás van. Jelentős múltbeli és várható bevételekkel, cash flow-val, likvid pénzeszközökkel. Ma már P/E (árfolyam/nyereség) hányadost is lehet számolni egyes kriptodevizákra, mint a részvényekre.

1. Videómegosztás legálisan

 • Neve és jele: Theta Network (THETA)
 • Weboldala
 • Blokklánc: Saját
 • Egy éves árfolyamváltozás: Kb. +50 százalék

Bár nálunk kevésbé van gond, a bolygó számos részén nem egyszerű egy videót jó minőségben eljuttatni az emberekhez. Sok szűk keresztmetszet van az internetes kapcsolatban és a kiszolgáló szerverek területén. Erre nyújt megoldást a Theta, a torrenthez hasonló, a kisebb felhasználók által is működtethető szerverek segítségével. A kriptodeviza különböző javadalmazások kifizetésére, elszámolására szolgál.

Állítólag esetenként a Google is igénybe veszi a kriptodevizások segítségét, és más nagy cégek is érdeklődnek a technika iránt. Ennek bizonysága, hogy szervereket is működtetnek a rendszerben (lásd a képet).

A Theta nagyvállalati szerverei (nodes) (forrás: Theta Network)
A Theta nagyvállalati szerverei (nodes) (forrás: Theta Network)

A metaverzumban már bulit is rendeztek a technológia segítségével, ez új távlatokat nyit a rendszer számára, hatalmas jövőbeli piaca lehet.

2. Használhatod a bolygóközi fájlrendszert

 • Neve és kódja: Filecoin (FIL)
 • Weboldala
 • Blokklánc: Saját
 • Egy éves árfolyamváltozás: –10 százalék

Viccesen hangzik az IPFS (Interplanetary File System) neve, ami bolygóközi fájlrendszert jelent. De halálosan komolyan egy alternatív internet kialakítására törekszik, ami nem a multik kezében van. Olyan technológiát épít, amelyen az információ a blokklánc segítségével rengeteg számítógépen van szétszórva, tehát decentraliztált (mint a bitcon és más kriptodevizák) – és nem mellesleg erősen titkosított.

Jelenleg ugyanis a legtöbb weboldal, adatbázis, levelezés, stb. a felhőben valamely internetes óriásholding felhőalapú szerverein köt ki (Google, Apple stb.)

Ether, theta és filecoin árfolyamok (Tradingview.com)
Ether, theta és filecoin árfolyamok (Tradingview.com)

A filecoin (FIL) egy IPFS-alapokon működő fájltárolási rendszer elszámolási egysége, egy olyan kriptovállalkozásé, amelynek piaca óriási, és már ma is keletkeznek bevételei. A felhasználók FIL-ben fizetnek a tárhelyért, a szerverek üzemeltetői pedig ugyanebben kapják a fizetségüket. Akár Ausztráliában, Tajvanon, Dél-Amerikában vagy Kelet-Európában élnek.

3. Jó üzlet lesz-e űrhajót vásárolni?

 • Neve és kódja: Yield Guild Games (YGG)
 • Weboldal
 • Blokklánc: ETH
 • Árváltozás július végétől: +60 százalék

Mi vagyunk a metaverzum új világainak telepesei – állítja magáról a szabadon “Játékok Hozamának Céhe” névre fordítható Yield Guild Games. Miután az online játékok világának nagy dobása a play-to-earn (játssz és keress pénzt) modell lehet, ezért erre szerveztek egy közösséget, ahol közös csapatjátékkal és spekulációkkal igyekeznek nyereséget elérni.

Az Infinite fleet űrhajójának egy ágyúja 80 dollárért. Potom pénz.
Az Infinite fleet űrhajójának egy ágyúja 80 dollárért. Potom pénz.

Például űrhajót vagy más NFT-formában árult digitális felszereléseket (fegyver, páncél, ingatlan stb.) vásárolnak a játékokban, és azt bérbe adják más játékosoknak, illetve várnak az árfolyam-emelkedésre. (Az NFT /non-fungible token/ egyedi, nem sorozatban kibocsátott kriptoérméket jelent, ami az egyszerű képtől kezdve olyan bonyolult rendszerekig terjedhet, mint a játékokban használható járművek, fegyverrendszerek.)

4. Biztosítás + blokklánc = biztonság?

 • Név és kód: Etherisc DIP Token (DIP)
 • Weboldal
 • Blokklánc: ETH
 • Éves áfolyamárváltozás: Kb. –60 százalék

Aki már kötött utazási biztosítást interneten, az tudja, hogy nem egy ördöngösség. Csak beállítunk pár fontosabb paramétert, és lényegében egy számítógépes szoftverrel szerződünk, szinte percek alatt. Miért is ne lehetne a legtöbb biztosítást így, olcsón és gyorsan, hatékonyan megkötni? Drága emberi (ügynöki) beavatkozás, bérköltségek nélkül?

A hasonló automatizált rendszereket blokklánc-alapon állítólag még olcsóbban lehet működtetni, nem csoda, hogy a biztosítási szektor több képviselője is megjelent a kriptók listáján. Van, ahol kriptideviza-kockázatokra kötnek biztosítást, másutt azonban a “való világ” kockázataira. Az egyik ilyen szolgáltató az Etherisc, amelynek néhány módozata már működik, mint a repülőkésés-biztosítás és egy terménykár-biztosítás. A többit még csak tervezik, fejlesztik.

(A világon) az első decentralizált biztosítás. A kifizetések automatikusak és szinte azonnaliak írja a cég a repülőkésés-biztosításról.

5. Szavazz sushival!

Név és kód: SushiSwap (SUSHI)

Weboldal

Blokklánc: ETH

Egy éves árfolyamváltozás: –59 százalék

Egyre több kriptodevizánál az látszik, hogy részvényszerűen viselkednek. Erre jó példa az előző cikkünkben már említett SushiSwap decentralizált tőzsde (DEX) saját érméje, a sushi. A lekötött (“stake”-elt) sushi tokenek (érmék) után ugyanis nyereség-részesedést adnak.

Lényegében tehát egyfajta osztalékot fizetnek, ami a SushiSwap-rendszeren történő üzletkötések forgalmi (vagy bróker-) jutaléka egy részének felosztását jelenti a “sushi tulajdonosok” között.  (Egyébént xSUSHI érmék formájában, amelyeket bármikor sushira lehet váltani.) Ennek az osztaléknak a hozama éves szinten 11,26 százalékon állt egy-két napja, de gyakori az évi 14-15 százalék közötti érték is.

A sushi-érmék lekötésével elérhető, naponta újra számolt, évesített hozam (sushi.com)
A sushi-érmék lekötésével elérhető, naponta újra számolt, évesített hozam (sushi.com)

Ez az évi 11-15 százalék toronymagas osztalékhozamnak számítana a részvénytársaságok világában. A kriptodevizáknál azonban teljesen más a kockázati szint, például a hackertámadások, a programozási hibák, az egész kriptópiac mély áresése is veszélyt jelenthet. Így itt ez a hozam inkább szerénynek vagy közepesnek számít.

Ether, sushi és yfi (Yearn Finance) árfolyamok (Tradingview.com)
Ether, sushi és yfi (Yearn Finance) árfolyamok (Tradingview.com)

Ezen kívül sok blokkánc-rendszerben, így sushiéknál is lehet az érmékkel szavazni a rendszert érintő különböző kérdésekről. Például, hogy az újonnan keletkező érméket mire fordítsák: fizessenek-e belőle például fejlesztőket (programozókat), vagy auditorokat (akik átnézik a programkódot hibák után kutatva), esetleg marketingeseket. Vagy hogy a blokklánc továbbfejlesztése milyen irányba menjen tovább, hogyan változzanak meg egyes szabályok. Tiszta részvényesi világ.

6. Akkor nézek reklámot, amikor én akarok, és nekem fizetnek érte

 • Név és kód: Basic Attention Token (BAT)
 • Weboldal
 • Blokklánc: ETH
 • Egy éves árfolyamváltozás: +173 százalék

Ahol nem kell fizetned a termékért, ott te magad vagy a termék – idézik gyakran a mondást a nagy internetes óriások, mint a Google vagy Facebook “ingyenes” szolgáltatásaival kapcsolatban. Az oldalakat telerakják neked reklámokkal, amin ők keresnek, téged meg sokszor csak bosszant. (Persze nekik is kell valamiből élni, de a sokmilliárd dolláros nyereségek alapján nagyon is jól megy nekik.)

Mindeközben a piacon a kisebb szereplőknek alig jut babér, a reklámbevételek oroszlánrészét az interneten az említett nagy, főként amerikai cégek vágják zsebre. Az alternatív megoldásokat, a jövő aranytojást tojó tyúkjait a reklámiparban sokan keresik, kutatják. Az egyik ilyen próbálkozás a Basic Attention Token.

A Brave böngésző reklámblokkolása és a BAT kriptodeviza. Januárban kerestünk 13 centet.
A Brave böngésző reklámblokkolása és a BAT kriptodeviza. Januárban kerestünk 13 centet.

Ez úgy múködik, hogy végy egy böngészőt (ez a Brave), amelyben alapból teljesen le vannak tiltva a reklámok. Majd ez a böngésző bizonyos időközönként illedelmesen megkérdezi tőled, akarsz-e éppen egy reklámot megnézni. Ha igen, akkor megnyitja egy ablakban, amiért ráadásul némi jutalmat is jóváír a beépített kriptodeviza-pénztárcában (BAT érmék formájában).

Nem sok ez, lehet, hogy csak a dollárcent kis része reklámonként, de még mindig jóval több, mint a Facebook és társai által adott nulla. A hirdetők pedig BAT tokenben fizetnek érte, így mindig van kereslet az érme iránt.

7. A Vasbank visszatér – a blokkláncon

 • Név és kód: Yearn Finance (YFI)
 • Weboldal
 • Blokklánc: ETH
 • Éves árfolyamváltozás: –23 százalék

A Trónok Harca című népszerű sorozatban a Vasbank az ismert (fantasy-) világ leghatalmasabb bankja volt, ügyfelei között uralkodókkal. A kriptodevizások ambíciói is határtalanok, legszívesebben a teljes hagyományos pénzügyi rendszert lecserélnék blokkláncra és kriptóra (és amúgy is szeretik a fantáziadús elnevezéseket). Így nem meglepő, hogy az egyik DeFi (decentralizált pénzügyi) portál, a Yearn Finance (YFI) betéti és hitelezési szekcióját is “Vasbank” menüpont alatt találjuk.

A Vasbank (Iron Bank) egy kriptodevizás betéti és hitelezési platform (forrás: Yearn Finance)
A Vasbank (Iron Bank) egy kriptodevizás betéti és hitelezési platform (forrás: Yearn Finance)

A képen az alkalmazás részlete a betéti és hitelkamatokkal (FTM blokklánc). Érthető, hogy a betéti és a hitelkamatok (kripto)devizanemenként változnak, hiszen így van ez a való világban is. De attól is függnek, hogy milyen blokkláncon vagyunk éppen, és akár napon belül is sokat változhat a kamatszint. Hektikusan, akár a kriptodeviza-árfolyamok. A kamatok azért többnyire sokkal magasabbak, mint a fejlett világ, Amerika vagy Nyugat-Európa hagyományos bankjaiban. Ami tovább terelgetheti az embereket a kriptodevizák felé.

A Vasbank (Iron Bank) egy korábbi állapota, másik blokkláncon (ETH). (Forrás: Yearn Finance)
A Vasbank (Iron Bank) egy korábbi állapota, másik blokkláncon (ETH). (Forrás: Yearn Finance)

Az is elgondolkodtató, hogy a kriptodeviza-világ technikailag lassan tényleg teljesen helyettesítheti nemhogy a hagyományos pénzeket, hanem még akár a bankokat is. (Miközben a hozzá nem értő politikusok és közgazdászok még mindig olyan gumicsontokat rágnak, mint hogy a bitcoin lehet-e pénz vagy sem, vagy hogy hány év múlva lehet végre szabályozni a szektort.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Potyogni fognak a könnyei, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 18:27
Nagyot gyengült a forint az európai parlamenti választások másnapján.
Részvény / Deviza / Áru A választás másnapján Magyar Péter a tőzsdén is nagy sikert aratott
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX történelmi rekordot döntött.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG