<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Bankrendszer
Benchmark Bod Péter Ákos: A trendfordulók nem okoznak mindig válságot, de megviselik a bankok és ügyfelek egészségét
Bod Péter Ákos | 2023. március 23. 05:49
Az elmúlt napok hírei miatt sokan kezdtek aggódni a magyar bankrendszer miatt is, Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság általános állapota nem kifejezetten jó, de a bankrendszer helyzetét jelenleg nem ez határozza meg.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Makro / Külgazdaság Stabil a magyar bankrendszer a jegybank szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 12:51
A bankrendszer a jelenlegi összetett és kihívásokkal teli időszakban is stabil alapokon áll, mind a likvid eszközök, mind a tőketartalékok szintje megfelelő, ezt a stressztesztek eredményei is megerősítik - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve csütörtökön online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Moody’s
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 10:57
A V4-eké mellett a német és az olasz bankrendszert minősítette le a nemzetközi cég.
Makro / Külgazdaság Az USA és az EU bezárná az Oroszország elleni szankciók török kiskapuit
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 19. 18:49
Az USA és az EU fokozza a nyomást Törökországon, hogy lépjen fel az orosz szankciók kijátszása ellen, mivel aggályos, hogy az ország bankszektora potenciális kiskaput jelent az illegális finanszírozás számára. Washington és Brüsszel a Mir-feldolgozó rendszerbe integrált bankokat vette célba.
Személyes pénzügyek Tíz napon belül jöhet a maximum 100 ezer euró a Sberbank ügyfeleinek
Privátbankár.hu | 2022. március 2. 12:17
Megjelent a betétbiztosítási alap közleménye a részletekkel.
Részvény / Deviza / Áru A Vasbank visszatér - hét érdekes kriptodevizáról úgy, hogy te is megértsd
Eidenpenz József | 2022. január 30. 06:22
A kriptodevizák már régen nem a pénzküldésről szólnak, inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan működik közülük jó néhány. Ami újdonság, hogy a vállalkozások egy részének már számottevő bevétele is van, így a kriptók már nyereségrészesedést is fizetnek. Hét érdekes példát mutatunk be közérthetően.
Makro / Külgazdaság Katasztrofális lehet, ha ez a bankrendszer összeomlik
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 13:38
Az afgán bankrendszer esetleges összeomlásának súlyos következményeire figyelmeztetett hétfőn az ENSZ Fejlesztési Programja.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Pénzügyi szektor Drágák voltak a gigabankot összegyúró társaság szakértői (frissítve)
Csabai Károly | 2021. június 23. 18:39
A Takarékbank, valamint az MKB Bank és a Budapest Bank (BB) 2023 közepére beütemezett egyesülésének levezénylésére hivatott Magyar Bankholding Zrt. azzal magyarázza a 2020-as negatív eredményét, hogy az első, amúgy nem teljes évében nem folytatott közvetlen üzleti tevékenységet, a szolgáltatások ugyanis a három banknál voltak elérhetőek. Az nem derült ki, lehetett-e volna alacsonyabb az 1,6 milliárdos mínusz, amelyeket döntően a szakértői díjak okoztak.
Vállalat Jön a kisvállalati csődhullám?
Király Béla | 2020. december 14. 18:56
A monetáris és a fiskális politika keretében komoly forrásokat mozgattak meg, hogy a vállalati csődhullám elkerülhető legyen. A nagyobb méretű társaságok esetében ez komoly segítség volt, ám a kisvállalkozások esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet megítélése.
Makro / Külgazdaság Varga szerint konstruktívan viselkedtek a bankok a járvány alatt
MTI | 2020. május 22. 18:21
A magyar bankrendszer stabil, a veszélyhelyzet idején is akadálytalanul működött - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter videoüzenetében, amellyel a Magyar Bankszövetség pénteki tisztújító ülését köszöntötte.
Pénzügyi szektor Lerontotta a magyar bankrendszer kilátásait a Moody's a koronavírus miatt
MTI | 2020. április 16. 10:20
Több európai bankrendszer is így járt, nem csak a miénk.
Makro / Külgazdaság Varga bejelentette, hogy fizetik az egyszeri különadót a bankok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 9. 13:31
Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Agrár Az MNB új felszólítást küldött a bankoknak
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 13:05
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél – pl. a babaváró kölcsönnél, az új lakások építését, vásárlását célzó támogatott hitelnél – fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek tb-jogviszonyának igazolására. A vírushelyzetben alakítsák ki online felületüket, amelyre az ügyfelek feltölthetik elektronikusan kiállított dokumentumaikat a személyes ügyintézés mellőzése, az egyszerűsítés és az igazolások hitelességével kapcsolatos aggályok elkerülés érdekében.
Makro / Külgazdaság Elégedett lehet Orbán Viktor: már közel 60 százalékban nemzeti tulajdonú a hazai bankszektor
Csabai Károly | 2020. március 12. 08:44
Bár a 2019 végi mérlegfőösszegek és a saját tőke alapján még a 40 százalékos arány sincs meg, még úgy sem, ha beleszámítjuk a kereskedelmi bankok mellett az állami tulajdonú hitelintézetek, valamint a központi elszámolóház és értéktár adatait is, sikerült találni olyan viszonyítási alapot, amellyel a kormányfői cél – a magyar bankrendszer fele magyar kézben legyen – teljesül.
Makro / Külgazdaság Válságállók a magyar bankok
Csabai Károly | 2019. december 4. 15:14
Még egy erőteljes negatív sokk esetén sem lépne fel náluk likviditás-, illetve tőkehiány – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált pénzügyi stabilitási jelentése. 
Pénzügyi szektor Váratlan pofont kapott a magyar bankrendszer
Gáspár András | 2019. július 2. 15:31
Minden jól megy a magyar bankszektorban, sikerült leépíteni a kockázatok jó részét, a működési környezet is kedvező - csupa pozitív dologgal indokolja a Moody's hitelminősítő, hogy miért rontotta a magyar bankok osztályzatának kilátását. A devizabetétek magas arányában kockázatot lát a hitelminősítő. Nemrég a gyenge hatékonyság miatt itthonról kapott kritikát a magyar bankszektor.
Makro / Külgazdaság Még a kormány is keresi választ, mikor utalják a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2019. május 30. 11:44
Az azonnali átutalásról, a nyugdíjakról és a nyugdíjkötvényről is nyilatkozott lapunknak Varga Mihály a csütörtöki Kormányinfón.
Pénzügyi szektor Máshogy indul el az azonnali fizetések rendszere?
Csabai Károly | 2019. április 1. 12:36
Legalábbis lapunk piaci berkekben nem cáfolt értesülése szerint az egyik nagybank kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.
Pénzügyi szektor Mi lesz a legnagyobb magyar bankkal, ha eljön az összeomlás?
Privátbankár.hu | 2018. november 3. 12:05
Az Európai Bankhatóság megvizsgálta, az uniós bankok hogyan viselnének el egy makrogazdasági sokkot hároméves időtávon. Magyarországot a felmérésben az OTP képviselte, a bank eredményei megnyugtatóak: nem csak az uniós átlaghoz képest jó a magyar bank sokktűrő-képessége, hanem a két évvel ezelőtti teszthez képest is javítottak.
Pénzügyi szektor Sokat keresnek a magyar bankok, de nem jól
Privátbankár.hu | 2018. október 24. 13:19
A magyar bankrendszer magas költségszinttel és részben ezért drága pénzügyi szolgáltatásokkal, hitelekkel működik - mondja Nagy Márton, a jegybank alelnöke és Banai Ádám igazgató.
Pénzügyi szektor Sok a problémás hitel – hogy állnak a magyar bankok?
Privátbankár.hu | 2018. június 6. 13:57
Rendszerszintű kockázatokat jelent az európai bankszektornak egyes szegmenseiben a kinnlevőségek magas aránya - állapította meg a Moody's.
Makro / Külgazdaság Orbán a példakép - az olasz választások tovább mélyítik az EU válságát
Káncz Csaba | 2018. március 6. 12:34
Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy az EU-ban is javában mállik szét a második világháború utáni politikai felépítmény. A választások egyik nagy győztesének, az Északi Ligát vezető Matteo Salvininek a magyar miniszterelnök a példaképe és a hazai NER program mintájára működtetné az olaszt. Bár egy ügyvezető kormány rövid távon enyhítheti a feszültséget, az előretört pártok egyike sem akar hallani a maastrichti 3 százalékos költségvetési korlát betartásáról.
Pénzügyi szektor Újabb bankválság a láthatáron? – Magyarország pirossal van a térképen
Privátbankár.hu | 2018. február 15. 06:06
Az európai bankok rossz hiteleinek állománya még mindig óriási összeget tesz ki. Az egyik legkockázatosabb kategóriába tartozik Magyarország is, de alighanem azon belül inkább határeset, nemsokára szintet léphet. A piac mindenesetre jónak értékelte a bankrészvények kilátásait az utóbbi másfél évben.
Részvény / Deviza / Áru 5 dolog, ami már soha nem lesz olyan, mint régen
Eidenpenz József | 2018. január 30. 14:30
Ha nem is fogunk egyhamar kriptodevizákkal fizetni, az ezekhez használt blokklánc-technológia várhatóan egy csomó területet forradalmasítani fog a bankolástól az ingatlanpiacon át az egészségügyig. Lényegében mindent átalakíthat, ahol pontos nyilvántartásokra van szükség. Az nem túl valószínű, hogy Magyarország a kriptó-forradalom élvonalába kerüljön.
Pénzügyi szektor Holnap új világ köszönt a bankokra: meglépik, vagy minden összedől?
Privátbankár.hu | 2018. január 12. 08:08
Holnaptól lép életbe a PSD2 uniós irányelv, a szakértők azonban nem számítanak robbanásszerű változásra.
Makro / Külgazdaság Nem is szálltak el a lakásárak?
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 13:02
Az MNB szerint erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége, de a külső kockázatok nem szűntek meg. Mi történik a lakásárakkal?
Pénzügyi szektor Nyílnak a bankok: sosem volt még ennyire jó a magyar ügyfeleknek?
Czímer József | 2017. november 13. 16:48
A műszaki-technikai fejlődés kinyitotta a világot, kinyitotta a gazdaságot, kinyitotta a tudományok tárházát - ez alól a bankok is csak ideig-óráig vonhatták ki magukat. A bankrendszer "kinyitása" az ügyfelek számára a költséges csökkentését is magával hozhatja - külön szerencse, hogy mindez az azonnali átutalás bevezetésével egyidőben történik nálunk. Open banking, PSD2, azonnali fizetési rendszer a Privátbankár.hu konferencia tükrében.
Pénzügyi szektor Nagyot mentek idén az orosz bankok
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 20. 17:11
Az orosz bankrendszernek hét hónap elég volt ahhoz, hogy elérje a tavalyi egész évi nyereségét - áll az orosz jegybank jelentésében.
Pénzügyi szektor A magyar bankok szerint is nagy hiba volt a devizahitelezés
Privátbankár.hu | 2017. május 19. 08:54
A magyar bankrendszer sokat tanult a válságból és megfizette az elhibázott devizahitelezés árát - véli a Bankszövetség főtitkára.
Pénzügyi szektor Orbán és a magyar bankok: így látják a helyzetet külföldről
Privátbankár.hu | 2017. március 6. 13:09
A külföldi versenytársak aggódnak.
Makro / Külgazdaság Már nem Amerika a világ legnagyobb bankja?
Privátbankár.hu | 2017. március 6. 12:03
Az elemzők szerint a kínai bankrendszer után hamarosan a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lehet a világon.
Makro / Külgazdaság A görög káosz vár Olaszországra is?
Privátbankár.hu | 2016. december 24. 20:01
Rendezhetetlen államadósság, katasztrofális bankrendszer, kezelhetetlen hitelállomány - többnyire ezek az okok is oda vezettek, hogy a frissen felállított olasz kormánynak most egy 20 milliárd eurós mentőprogramot kell indítania a rendszer stabilitására, miközben fenyeget a szélsőségesek térnyerése. Szőcs Gábort, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzserét kérdeztük, hogy mi vezetett a tarthatatlan helyzethez.
Vállalat Új vírus támadja a bankokat – lehet, hogy téged is érint
Privátbankár.hu | 2016. november 25. 13:00
Egy biztonsági rést használnak ki a hackerek, így juttatnak kártékony szoftvert a bankok rendszerébe.
Pénzügyi szektor Elismerés a magyar bankoknak - döntött az egyik hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 30. 07:28
Megerősítette három magyarországi bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és CIB besorolásait a Fitch Ratings.
Személyes pénzügyek Biztonságban van a pénzünk, de vannak gyenge láncszemek
Privátbankár.hu | 2016. július 30. 09:29
Az Európai Bankhatóság (EBA) legújabb stressztesztje alapján az európai nagybankok zöme talpon maradna egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén, de továbbra is vannak gyenge láncszemek a rendszerben. Hogy áll az OTP?
Pénzügyi szektor A te pénzedből dobhatnak mentőövet az európai bankoknak?
Privátbankár.hu | 2016. július 11. 17:54
Pénz kell a bankoknak, méghozzá sürgősen - véli a Deutsche Bank közgazdásza. 150 milliárd euróra saccolja a költségeket.
Makro / Külgazdaság Jobbkor nem is jöhetett: remek hírt kaptak a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2016. június 28. 13:56
Megsimogatta Magyarország fejét a Moody’s Investors Service, van minek örülnünk.
Makro / Külgazdaság A menekültek vagy a bankok miatt törnek előre a szélsőséges mozgalmak?
Privátbankár.hu | 2016. április 16. 18:00
Lehet, hogy nem is a menekültek a fő okozói a szélsőséges pártok utóbbi időben tapasztalt előretörésének? Egy tanulmányban két tudós megvizsgálta az utóbbi 144 év válságait, recesszióit, és arra jutott, hogy az egyszerű gazdasági válságok, hanem a pénzügyi válságok után törtek előre mindig a szélsőségesek a politikában. Menekülthullám meg közben többnyire sehol.
Pénzügyi szektor Balog Ádám: Komoly átalakulás vár a magyar bankokra
Privátbankár.hu | 2016. február 16. 07:28
Komoly átalakuláson kell átesnie a magyar bankrendszernek - véli Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Kevesebb bank lesz, jönnek az innovatív megoldások - ami biztos: a változás kedvező lesz az ügyfeleknek. A globális válság esélye egyre kisebb a hatékony szabályozásnak köszönhetően, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kicsi kocsi újra száguld, ismét 6000 az OTP
Eidenpenz József | 2016. február 15. 18:48
Komolyabb optimizmus terjedt el az európai tőzsdéken a reggeli komoly japán indexemelkedés után, Mario Draghi beszéde viszont egyes német bankok részvényeit mínuszba küldte. A dollár nagyot erősödött, az olaj kissé drágább lett, az arany viszont olcsóbb. Az OTP vezette a BUX emelkedését, pont 6000 forinton zárt. Erősödött a forint.
Makro / Külgazdaság Ezek menthetetlenek? Megint visszasompolygott a görög válság
Eidenpenz József | 2016. február 9. 14:30
A görög tőzsdeindex 27 éve nem volt ilyen alacsony, mint ma. Miközben Kínától és az olajártól féltünk, szép csendben megfeneklettek a tárgyalások Görögország és hitelezői között. A lakosság tiltakozik a reformok végrehajtása ellen, a kormány habozik, a hitelezők pedig nem akarnak pénzt adni, amíg a reformer szavakat nem követik tettek. Félő, hogy újrakezdődik az egész problémahalmaz.
Állampapír / Kötvény Forintgyengítő hatású MNB-lépés? – még több állampapírt kell venniük a bankoknak
Eidenpenz József | 2016. január 12. 16:00
Nem konvencionálisnak nevezett eszközökkel ismét belenyúl a bankrendszer működésébe az MNB, a két hetes betét eltörlésével és kedvezőbb kamatcsere-ügyletekkel ösztönzi őket arra, hogy hosszú állampapírokat vásároljanak. Egyre inkább a magyar bankrendszer finanszírozza a magyar államadósságot.
Pénzügyi szektor Megint olcsóbb lesz a bankközi átutalás
Privátbankár.hu | 2015. november 24. 17:17
A GIRO Zrt. 2016. január 1-jétől tovább csökkenti a bankközi átutalások díjait.
Pénzügyi szektor Itt szedheti újabb áldozatait a túl erős svájci frank
Privátbankár.hu | 2015. október 25. 21:18
A svájci bankfelügyelet vezetője arra figyelmeztetett, hogy évekig, de akár évtizedekig is alacsony maradhat a kamatkörnyezet Svájcban. A Schweiz am Sonntag újságnak adott nyilatkozatában Mark Branson úgy fogalmazott: lehetséges, hogy az alacsony kamatlábak nem évekig, hanem évtizedekig is kitartanak, mint az Japánban is megtörtént.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG