Bankrendszer
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorékat másolja az olasz kormány 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 8. 12:15
Olaszország egyszeri különadót vet ki a bankok megemelt kamatlábakból származó nyereségére és az így befolyt összeget a jelzáloghitelesek támogatására kívánja fordítani.
Vállalat Jól vizsgázott az OTP az európai stresszteszten 
Privátbankár.hu | 2023. július 28. 19:07
Az idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt egyetlen magyar tulajdonú résztvevője, az OTP csoportnál nincs szükség felügyeleti beavatkozásra - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európai Bankhatóság pénteken publikált stressztesztjének megállapításairól.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály 
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Benchmark Bod Péter Ákos: A trendfordulók nem okoznak mindig válságot, de megviselik a bankok és ügyfelek egészségét 
Bod Péter Ákos | 2023. március 23. 05:49
Az elmúlt napok hírei miatt sokan kezdtek aggódni a magyar bankrendszer miatt is, Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság általános állapota nem kifejezetten jó, de a bankrendszer helyzetét jelenleg nem ez határozza meg.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból 
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Makro / Külgazdaság Stabil a magyar bankrendszer a jegybank szerint 
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 12:51
A bankrendszer a jelenlegi összetett és kihívásokkal teli időszakban is stabil alapokon áll, mind a likvid eszközök, mind a tőketartalékok szintje megfelelő, ezt a stressztesztek eredményei is megerősítik - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve csütörtökön online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban 
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Moody’s 
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 10:57
A V4-eké mellett a német és az olasz bankrendszert minősítette le a nemzetközi cég.
Makro / Külgazdaság Az USA és az EU bezárná az Oroszország elleni szankciók török kiskapuit 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 19. 18:49
Az USA és az EU fokozza a nyomást Törökországon, hogy lépjen fel az orosz szankciók kijátszása ellen, mivel aggályos, hogy az ország bankszektora potenciális kiskaput jelent az illegális finanszírozás számára. Washington és Brüsszel a Mir-feldolgozó rendszerbe integrált bankokat vette célba.
Személyes pénzügyek Tíz napon belül jöhet a maximum 100 ezer euró a Sberbank ügyfeleinek 
Privátbankár.hu | 2022. március 2. 12:17
Megjelent a betétbiztosítási alap közleménye a részletekkel.
Részvény / Deviza / Áru A Vasbank visszatér - hét érdekes kriptodevizáról úgy, hogy te is megértsd 
Eidenpenz József | 2022. január 30. 06:22
A kriptodevizák már régen nem a pénzküldésről szólnak, inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan működik közülük jó néhány. Ami újdonság, hogy a vállalkozások egy részének már számottevő bevétele is van, így a kriptók már nyereségrészesedést is fizetnek. Hét érdekes példát mutatunk be közérthetően.
Makro / Külgazdaság Katasztrofális lehet, ha ez a bankrendszer összeomlik 
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 13:38
Az afgán bankrendszer esetleges összeomlásának súlyos következményeire figyelmeztetett hétfőn az ENSZ Fejlesztési Programja.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre? 
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF 
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Pénzügyi szektor Drágák voltak a gigabankot összegyúró társaság szakértői (frissítve) 
Csabai Károly | 2021. június 23. 18:39
A Takarékbank, valamint az MKB Bank és a Budapest Bank (BB) 2023 közepére beütemezett egyesülésének levezénylésére hivatott Magyar Bankholding Zrt. azzal magyarázza a 2020-as negatív eredményét, hogy az első, amúgy nem teljes évében nem folytatott közvetlen üzleti tevékenységet, a szolgáltatások ugyanis a három banknál voltak elérhetőek. Az nem derült ki, lehetett-e volna alacsonyabb az 1,6 milliárdos mínusz, amelyeket döntően a szakértői díjak okoztak.
Vállalat Jön a kisvállalati csődhullám? 
Király Béla | 2020. december 14. 18:56
A monetáris és a fiskális politika keretében komoly forrásokat mozgattak meg, hogy a vállalati csődhullám elkerülhető legyen. A nagyobb méretű társaságok esetében ez komoly segítség volt, ám a kisvállalkozások esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet megítélése.
Makro / Külgazdaság Varga szerint konstruktívan viselkedtek a bankok a járvány alatt 
MTI | 2020. május 22. 18:21
A magyar bankrendszer stabil, a veszélyhelyzet idején is akadálytalanul működött - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter videoüzenetében, amellyel a Magyar Bankszövetség pénteki tisztújító ülését köszöntötte.
Pénzügyi szektor Lerontotta a magyar bankrendszer kilátásait a Moody's a koronavírus miatt 
MTI | 2020. április 16. 10:20
Több európai bankrendszer is így járt, nem csak a miénk.
Makro / Külgazdaság Varga bejelentette, hogy fizetik az egyszeri különadót a bankok 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 9. 13:31
Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Agrár Az MNB új felszólítást küldött a bankoknak 
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 13:05
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél – pl. a babaváró kölcsönnél, az új lakások építését, vásárlását célzó támogatott hitelnél – fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek tb-jogviszonyának igazolására. A vírushelyzetben alakítsák ki online felületüket, amelyre az ügyfelek feltölthetik elektronikusan kiállított dokumentumaikat a személyes ügyintézés mellőzése, az egyszerűsítés és az igazolások hitelességével kapcsolatos aggályok elkerülés érdekében.
Makro / Külgazdaság Elégedett lehet Orbán Viktor: már közel 60 százalékban nemzeti tulajdonú a hazai bankszektor 
Csabai Károly | 2020. március 12. 08:44
Bár a 2019 végi mérlegfőösszegek és a saját tőke alapján még a 40 százalékos arány sincs meg, még úgy sem, ha beleszámítjuk a kereskedelmi bankok mellett az állami tulajdonú hitelintézetek, valamint a központi elszámolóház és értéktár adatait is, sikerült találni olyan viszonyítási alapot, amellyel a kormányfői cél – a magyar bankrendszer fele magyar kézben legyen – teljesül.
Makro / Külgazdaság Válságállók a magyar bankok 
Csabai Károly | 2019. december 4. 15:14
Még egy erőteljes negatív sokk esetén sem lépne fel náluk likviditás-, illetve tőkehiány – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált pénzügyi stabilitási jelentése. 
Pénzügyi szektor Váratlan pofont kapott a magyar bankrendszer 
Gáspár András | 2019. július 2. 15:31
Minden jól megy a magyar bankszektorban, sikerült leépíteni a kockázatok jó részét, a működési környezet is kedvező - csupa pozitív dologgal indokolja a Moody's hitelminősítő, hogy miért rontotta a magyar bankok osztályzatának kilátását. A devizabetétek magas arányában kockázatot lát a hitelminősítő. Nemrég a gyenge hatékonyság miatt itthonról kapott kritikát a magyar bankszektor.
Makro / Külgazdaság Még a kormány is keresi választ, mikor utalják a nyugdíjakat 
Baka F. Zoltán | 2019. május 30. 11:44
Az azonnali átutalásról, a nyugdíjakról és a nyugdíjkötvényről is nyilatkozott lapunknak Varga Mihály a csütörtöki Kormányinfón.
Pénzügyi szektor Máshogy indul el az azonnali fizetések rendszere? 
Csabai Károly | 2019. április 1. 12:36
Legalábbis lapunk piaci berkekben nem cáfolt értesülése szerint az egyik nagybank kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.
Pénzügyi szektor Mi lesz a legnagyobb magyar bankkal, ha eljön az összeomlás? 
Privátbankár.hu | 2018. november 3. 12:05
Az Európai Bankhatóság megvizsgálta, az uniós bankok hogyan viselnének el egy makrogazdasági sokkot hároméves időtávon. Magyarországot a felmérésben az OTP képviselte, a bank eredményei megnyugtatóak: nem csak az uniós átlaghoz képest jó a magyar bank sokktűrő-képessége, hanem a két évvel ezelőtti teszthez képest is javítottak.
Pénzügyi szektor Sokat keresnek a magyar bankok, de nem jól 
Privátbankár.hu | 2018. október 24. 13:19
A magyar bankrendszer magas költségszinttel és részben ezért drága pénzügyi szolgáltatásokkal, hitelekkel működik - mondja Nagy Márton, a jegybank alelnöke és Banai Ádám igazgató.
Pénzügyi szektor Sok a problémás hitel – hogy állnak a magyar bankok? 
Privátbankár.hu | 2018. június 6. 13:57
Rendszerszintű kockázatokat jelent az európai bankszektornak egyes szegmenseiben a kinnlevőségek magas aránya - állapította meg a Moody's.
Makro / Külgazdaság Orbán a példakép - az olasz választások tovább mélyítik az EU válságát 
Káncz Csaba | 2018. március 6. 12:34
Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy az EU-ban is javában mállik szét a második világháború utáni politikai felépítmény. A választások egyik nagy győztesének, az Északi Ligát vezető Matteo Salvininek a magyar miniszterelnök a példaképe és a hazai NER program mintájára működtetné az olaszt. Bár egy ügyvezető kormány rövid távon enyhítheti a feszültséget, az előretört pártok egyike sem akar hallani a maastrichti 3 százalékos költségvetési korlát betartásáról.
Pénzügyi szektor Újabb bankválság a láthatáron? – Magyarország pirossal van a térképen 
Privátbankár.hu | 2018. február 15. 06:06
Az európai bankok rossz hiteleinek állománya még mindig óriási összeget tesz ki. Az egyik legkockázatosabb kategóriába tartozik Magyarország is, de alighanem azon belül inkább határeset, nemsokára szintet léphet. A piac mindenesetre jónak értékelte a bankrészvények kilátásait az utóbbi másfél évben.
Részvény / Deviza / Áru 5 dolog, ami már soha nem lesz olyan, mint régen 
Eidenpenz József | 2018. január 30. 14:30
Ha nem is fogunk egyhamar kriptodevizákkal fizetni, az ezekhez használt blokklánc-technológia várhatóan egy csomó területet forradalmasítani fog a bankolástól az ingatlanpiacon át az egészségügyig. Lényegében mindent átalakíthat, ahol pontos nyilvántartásokra van szükség. Az nem túl valószínű, hogy Magyarország a kriptó-forradalom élvonalába kerüljön.
Pénzügyi szektor Holnap új világ köszönt a bankokra: meglépik, vagy minden összedől? 
Privátbankár.hu | 2018. január 12. 08:08
Holnaptól lép életbe a PSD2 uniós irányelv, a szakértők azonban nem számítanak robbanásszerű változásra.
Makro / Külgazdaság Nem is szálltak el a lakásárak? 
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 13:02
Az MNB szerint erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége, de a külső kockázatok nem szűntek meg. Mi történik a lakásárakkal?
Pénzügyi szektor Nyílnak a bankok: sosem volt még ennyire jó a magyar ügyfeleknek? 
Czímer József | 2017. november 13. 16:48
A műszaki-technikai fejlődés kinyitotta a világot, kinyitotta a gazdaságot, kinyitotta a tudományok tárházát - ez alól a bankok is csak ideig-óráig vonhatták ki magukat. A bankrendszer "kinyitása" az ügyfelek számára a költséges csökkentését is magával hozhatja - külön szerencse, hogy mindez az azonnali átutalás bevezetésével egyidőben történik nálunk. Open banking, PSD2, azonnali fizetési rendszer a Privátbankár.hu konferencia tükrében.
Pénzügyi szektor Nagyot mentek idén az orosz bankok 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 20. 17:11
Az orosz bankrendszernek hét hónap elég volt ahhoz, hogy elérje a tavalyi egész évi nyereségét - áll az orosz jegybank jelentésében.
Pénzügyi szektor A magyar bankok szerint is nagy hiba volt a devizahitelezés 
Privátbankár.hu | 2017. május 19. 08:54
A magyar bankrendszer sokat tanult a válságból és megfizette az elhibázott devizahitelezés árát - véli a Bankszövetség főtitkára.
Pénzügyi szektor Orbán és a magyar bankok: így látják a helyzetet külföldről  
Privátbankár.hu | 2017. március 6. 13:09
A külföldi versenytársak aggódnak.
Makro / Külgazdaság Már nem Amerika a világ legnagyobb bankja? 
Privátbankár.hu | 2017. március 6. 12:03
Az elemzők szerint a kínai bankrendszer után hamarosan a kínai gazdaság egésze is a legnagyobb lehet a világon.
Makro / Külgazdaság A görög káosz vár Olaszországra is? 
Privátbankár.hu | 2016. december 24. 20:01
Rendezhetetlen államadósság, katasztrofális bankrendszer, kezelhetetlen hitelállomány - többnyire ezek az okok is oda vezettek, hogy a frissen felállított olasz kormánynak most egy 20 milliárd eurós mentőprogramot kell indítania a rendszer stabilitására, miközben fenyeget a szélsőségesek térnyerése. Szőcs Gábort, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzserét kérdeztük, hogy mi vezetett a tarthatatlan helyzethez.
Vállalat Új vírus támadja a bankokat – lehet, hogy téged is érint 
Privátbankár.hu | 2016. november 25. 13:00
Egy biztonsági rést használnak ki a hackerek, így juttatnak kártékony szoftvert a bankok rendszerébe.
Pénzügyi szektor Elismerés a magyar bankoknak - döntött az egyik hitelminősítő 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 30. 07:28
Megerősítette három magyarországi bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és CIB besorolásait a Fitch Ratings.
Személyes pénzügyek Biztonságban van a pénzünk, de vannak gyenge láncszemek 
Privátbankár.hu | 2016. július 30. 09:29
Az Európai Bankhatóság (EBA) legújabb stressztesztje alapján az európai nagybankok zöme talpon maradna egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén, de továbbra is vannak gyenge láncszemek a rendszerben. Hogy áll az OTP?
Pénzügyi szektor A te pénzedből dobhatnak mentőövet az európai bankoknak? 
Privátbankár.hu | 2016. július 11. 17:54
Pénz kell a bankoknak, méghozzá sürgősen - véli a Deutsche Bank közgazdásza. 150 milliárd euróra saccolja a költségeket.
Makro / Külgazdaság Jobbkor nem is jöhetett: remek hírt kaptak a magyar bankok 
Privátbankár.hu | 2016. június 28. 13:56
Megsimogatta Magyarország fejét a Moody’s Investors Service, van minek örülnünk.
Makro / Külgazdaság A menekültek vagy a bankok miatt törnek előre a szélsőséges mozgalmak? 
Privátbankár.hu | 2016. április 16. 18:00
Lehet, hogy nem is a menekültek a fő okozói a szélsőséges pártok utóbbi időben tapasztalt előretörésének? Egy tanulmányban két tudós megvizsgálta az utóbbi 144 év válságait, recesszióit, és arra jutott, hogy az egyszerű gazdasági válságok, hanem a pénzügyi válságok után törtek előre mindig a szélsőségesek a politikában. Menekülthullám meg közben többnyire sehol.
Pénzügyi szektor Balog Ádám: Komoly átalakulás vár a magyar bankokra 
Privátbankár.hu | 2016. február 16. 07:28
Komoly átalakuláson kell átesnie a magyar bankrendszernek - véli Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Kevesebb bank lesz, jönnek az innovatív megoldások - ami biztos: a változás kedvező lesz az ügyfeleknek. A globális válság esélye egyre kisebb a hatékony szabályozásnak köszönhetően, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem. Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kicsi kocsi újra száguld, ismét 6000 az OTP 
Eidenpenz József | 2016. február 15. 18:48
Komolyabb optimizmus terjedt el az európai tőzsdéken a reggeli komoly japán indexemelkedés után, Mario Draghi beszéde viszont egyes német bankok részvényeit mínuszba küldte. A dollár nagyot erősödött, az olaj kissé drágább lett, az arany viszont olcsóbb. Az OTP vezette a BUX emelkedését, pont 6000 forinton zárt. Erősödött a forint.
Makro / Külgazdaság Ezek menthetetlenek? Megint visszasompolygott a görög válság 
Eidenpenz József | 2016. február 9. 14:30
A görög tőzsdeindex 27 éve nem volt ilyen alacsony, mint ma. Miközben Kínától és az olajártól féltünk, szép csendben megfeneklettek a tárgyalások Görögország és hitelezői között. A lakosság tiltakozik a reformok végrehajtása ellen, a kormány habozik, a hitelezők pedig nem akarnak pénzt adni, amíg a reformer szavakat nem követik tettek. Félő, hogy újrakezdődik az egész problémahalmaz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG