<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az MNB szerint erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége, de a külső kockázatok nem szűntek meg. Mi történik a lakásárakkal?

A hazai bankrendszer külső kockázatokkal szembeni sokkellenálló képessége erős maradt, mind a likviditási, mind pedig a tőkeellátottságot vizsgálva, a kedvező jövedelmezőségi folyamatok pedig hozzájárulnak ennek fenntartásához. A korábban jelzett külső kockázatok némileg enyhültek, de nem szűntek meg teljesen – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

Mi a helyzet a lakáspiacon?

Élénkült a hazai működési környezet, a hitelezésben és az ingatlanpiacon is bővülést tapasztaltak. A jegybank elemzői szerint a gazdaság  fundamentumaihoz képest nem figyelhető meg túlzott áremelkedés a lakásárakban. A hazai bankszektor jövedelmezősége hosszú távon vizsgálva kielégítőnek mondható, míg annak jövőbeli szintje a hitelezési aktivitás növelésével és a működési hatékonyság javulásával biztosítható.

A globálisan alacsony kamatkörnyezet a reáleszközök, így az ingatlanok áremelkedését eredményezi, továbbá a sérülékeny országokban az eladósodás növekedése ezzel együtt is magas kockázatot hordoz. Hazai viszonylatban elmondható azonban, hogy a külső kockázatokkal szemben erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége. A hitelezési folyamatokban mind a vállalati, mind pedig a háztartási szegmensben folytatódó növekedés volt megfigyelhető, és a kkv hitelezésen túl a teljes vállalati szektoré is elérte a fenntartható bővülést támogató 5-10 százalékos növekedési sávot.

Megindultak a magyarok az olcsó lakáshitelért – kiterítették a lapokat a bankok. Tovább >>>

A háztartási hitelezésben ugyancsak folytatódott az új hitelfelvételek élénkülése. A hazai lakáspiacot továbbra is élénkülés jellemzi, ezt az új lakások kínálatbővülése enyhítheti majd. Országos szinten az átlagos lakásárak továbbra is a fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, de a fővárosi lakásárak esetében sem beszélhetünk az egyensúlyitól markánsan elszakadó folyamatokról.

A hitelintézeti szektort 2017 első felében is kiugró jövedelmezőség jellemezte, ezt azonban továbbra is egyszeri, nem fenntartható tételek eredményezik. A jelentés szerint a jövedelmezőség vizsgálatakor fontos megfigyelni a jelenlegi kamatkörnyezetet, ugyanis a kockázatmentes hozamhoz, valamint az inflációhoz képest mérve kielégítőnek mondható a jövedelmezőség, annak mértéke a válság kitörését közvetlenül megelőző hónapok szintjéhez hasonló nagyságrendű. Közép és hosszú távon a bankrendszeri jövedelmezőség szintje főként a hitelezési aktivitás növelésével, a szolgáltatási spektrum bővítésével és a működési költségszintek racionalizálásával biztosítható – ez utóbbiban pedig nagy segítség lehet a digitalizáció térnyerése.

Nagyot kaszálnak a magyar bankok: sosem volt még ekkora profit

A hitelintézetek az idei első három negyedévben 541 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el, amely 25 százalékkal magasabb a 2016. évinél. Az eredmény javulásában nagy szerepe van a korábban megképzett céltartalékok visszaírásának - ez önmagában 140 milliárd forintot jelent az eredményben. Az adózás utáni nyereség 495,8 milliárd forint lett, minden idők legmagasabb eredménye. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csodafegyver bevetéséről beszélnek az oroszok - újabb területeket foglaltak vissza az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 06:48
Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
hírlevél
Ingatlantájoló