Digitalizáció
Makro / Külgazdaság Egy dolog, amire kedvezően hatott a pandémia
Csabai Károly | 2020. szeptember 15. 06:07
Arra például, hogy ha kényszerből, a megfertőződéstől tartva is, de nem kevesen voltak, akik a megszokott bankfiókba járás helyett rákaptak pénzügyeik online intézésére.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
Pénzügyi szektor Digitalizáció: lépéskényszerbe kerültek a biztosítók
Privátbankár.hu | 2020. április 18. 17:11
Ahogy a bankok esetében, a hazai biztosítóknál is alacsony még a digitalizáció foka nemzetközi összevetésben. Az jobbára kimerül a papírmentesség megteremtésében, továbbá abban, hogy az egyes termékek értékesítéséhez, a kapcsolattartáshoz, a kárrendezéshez köthető folyamatokat digitalizálják, például a kockázatelbírálást.
Vállalat A digitalizáció a kulcs a jövő munkahelyéhez
Privátbankár.hu | 2019. november 4. 17:30
Napjaink egyik legfontosabb vállalati trendje a digitalizáció. Az üzleti és a HR stratégia megvalósításában is egyre nagyobb szerepet játszanak a technológiai megoldások. Nem mindegy, hogy a vállalatok melyik irányba indulnak és milyen módon haladnak a digitalizáció útján. Temesvári Zsoltot, a globális ICT tanácsadó és rendszerintegrátor hazai vezetőjét, a Getronics Magyarország kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
Vállalatok Az Apple atyja szerint abszurd helyzeteket okoz a digitalizáció
Király Béla | 2019. október 30. 18:25
Steve Wozniak, az első Apple gépek megalkotója, és Steve Jobs alapító társa szerint a digitalizációban gyakran átesünk a ló túloldalára. Olyan problémára próbálunk időnként online megoldást találni, amelyekre létezik sokkal egyszerűbb megoldás is.
Makro / Külgazdaság A bőre alatt is chip van – ön beleegyezne, ha a cége kérné?
Privátbankár.hu | 2019. október 23. 14:15
Kézbe ültetett mikrochip nyitja a TUI stockholmi munkatársai előtt az iroda ajtaját, szekrényüket és azzal lehet vezérelni egyebek mellett a nyomtatókat.
Makro / Külgazdaság Emberi tragédiákhoz vezethet az algoritmusok döntése
Nagy Mariann | 2019. október 22. 20:00
Egyre több országban döntenek emberek helyett algoritmusok, mesterséges intelligenciával dolgozó eszközök a segélyek, szociális támogatások elosztásáról – vagy éppen megvonásáról. Következmény: téves döntések sora, emberi tragédiák.
Makro / Külgazdaság Eddig is tudtuk, hogy Bécs nagyon jó hely, de még jobb lehet
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 16:55
Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehet. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.
Makro / Külgazdaság Nem kell félni, a robotok után is lesz munka
Privátbankár.hu | 2019. október 2. 15:30
Az új technológiák megjelenése sokkal több új munkahelyet teremt majd a következő években, mint amennyi az elterjedésükkel megszűnik.
Makro / Külgazdaság Orbán: nálunk már a jövő elkezdődött
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 9. 12:28
A miniszterelnök az várja, végre legyen vége a digitális gazdasággal kapcsolatos vitáknak az EU-ban.
Vállalat Tilos árrögzítés az elektromos zongorák piacán
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 6. 11:15
Az angol Versenyhatóság minden idők legnagyobb bírságát, 3,7 millió fontot szabott ki a Casiora, mivel viszonteladót megakadályozta abban, hogy digitális zongoráit, keyboardjait akciózzák, illetve azokat az általa ajánlott ár alatt kínálják. Ehhez a Casio titkos árfigyelő szoftvert és a versenytársak feljelentésére épülő partneri együttműködéseket alakított ki.
Makro / Külgazdaság Hódít az újfajta bankautomata - a magyarok már nem félnek használni
Csabai Károly | 2019. július 17. 17:34
Hódít az automatizált készpénzforgalom: a K&H Bank pénteken kettővel, 208 egységre duzzadó hálózatában például már ötven fiók kifejezetten erre szakosodott – derült ki a belga tulajdonú hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.
Vállalat Digitális lesz a mezőgazdaság - csak az a drága munkaerő, amely nem termel eleget
Privátbankár.hu | 2019. április 17. 20:04
Digitalizáció, automatizáció, robotizáció, Dolgok Internete – ez most nem egy autógyár jövője, hanem a mezőgazdaságé. Míg a gazdálkodók többsége elsősorban több vagy nagyobb géppel próbálja a fejlődést elősegíteni, addig a szakemberek a digitális forradalomban látják a jövőt. Külföldön ez már kimutatható többlettermelést hozott.
KKV Komoly lehetőség áll a magyar kkv-k előtt - hogyan akar segíteni a kormány és a jegybank?
Csabai Károly | 2019. április 17. 11:00
Fontos, hogy a kkv-k kiaknázzák a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége növekedjen – hangzott el a Privátbankár és az Mfor mai, Fókuszban a digitalizáció címmel folyó egész napos konferenciáján.
KKV Munkaerőhiány: embereket vagy robotokat vegyünk fel? Itt a segítség
Privátbankár.hu | 2019. február 13. 09:40
Van, aki megpróbálja még vonzóbbá tenni cégét, hogy pótolhassa a hiányzó munkaerőt, mások keresgélés helyett robotikával, digitalizációval oldanák meg a helyzetet. Márciusban egy kétnapos konferencián járják körül a HR és a digitalizáció közötti szoros köteléket és egyensúlyi lehetőségeket.
Pénzügyi szektor Évtizedekkel ezelőtt megoldották a bankok egyik legnagyobb dilemmáját?
Czímer József | 2019. január 3. 11:01
Globális tendencia, hogy a bankok bezárják a fiókjaikat - az elmúlt 10 évben az USA-ban 10 ezer kirendeltséget szüntettek meg. A fiókhálózat a legköltségesebb értékesítési csatorna, de az ügyfelek jelentős része igényli a személyes kontaktust - mit tehetnek a pénzintézetek? A McKinsey tippjei mellett érdemes megnézni egy évtizedekkel ezelőtti jó példát is. A Privátbankár.hu állandó szakértője, Czímer József írása.
Személyes pénzügyek Miért tart 2 óráig az egyik bankban az, ami a másikban 10 perc alatt megvan?
Czímer József | 2018. november 12. 11:01
Sokan azt gondolják, a banki digitalizáció egy jól használható honlapot, netbankot és mobilbanki alkalmazást takar - pedig ennél sokkal több dolog van a háttérben. Hogy miért nyer mindenki a digitalizációval, milyen előnyök származnak a 21. századi működési modellekből, azt könnyen megérthetjük valós életből vett példánk alapján...
Részvény / Deviza / Áru Nem biztatják a magyar vállalkozót, mert lehet, hogy aztán börtönbe kerülne
Eidenpenz József | 2018. november 8. 18:00
Egyre több európai és ázsiai állam kerül fel a blokklánc-támogató országok listájára, nagyvállalatok és bankok sora igyekszik, hogy lépést tartson a digitalizálásban. Magyarország azonban már le van maradva, jó lenne a szakadékot nem növelni tovább. A világ GDP-jének nagy része nemsokára digitálisan képződik, mások meg még mindig iparosítással vannak elfoglalva.
KKV Forradalom a kkv-k életében – ez már nem sci-fi, hanem a valóság
Privátbankár.hu | 2018. november 5. 17:05
A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.
Karrier Kivándorlóink kérték – négy és fél millió forinttal több lehet a fizetésük
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 16:50
A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.
Pénzügyi szektor Újabb bank lépett digitális korba
Privátbankár.hu | 2018. július 5. 08:43
Megtörtént az MKB Bank digitális átállása.
Makro / Külgazdaság Van valami, amiben elégedett velünk az EU
Privátbankár.hu | 2018. május 19. 13:37
Digitalizáció terén jól alakulnak a dolgok Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Végünk van? Gyilkológéppé vált egy mesterséges intelligencia
BR | 2018. április 3. 20:31
Úgy tűnik, nem teljesen alaptalanok a sci-fikből ismert félelmek: a Google mesterséges intelligenciája ugyanis hiperagresszív magatartást tanúsít bizonyos stresszes szituációkban. Ez a fajta reakció kérdésessé teszi az öntanuló neurális hálózatos további fejlesztését – mit tehetünk, hogy megelőzzük a robokalipszist?
Makro / Külgazdaság Önvezető autókra koncentrál a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2018. március 23. 17:36
Az osztrák és a szlovén kormány is aláírta a közös fejlesztésekről szóló szándéknyilatkozatot.
Személyes pénzügyek Nem várt robbanás a magyar bankokban - közben még a fák is megmenekülnek
Gáspár András | 2018. január 18. 12:45
A tavalyelőtti robbanás után nem vártuk, de majdnem megismételte a jelentős bővülést a személyi kölcsönök piaca 2017-ben – majdnem 50 százalékkal több ilyen hitelt vettek fel a magyarok, miközben sokan már be sem tették a lábukat a bankfiókba. Ezzel 5,6 millió oldalnyi nyomtatást spóroltak meg csak az OTP ügyfelei – a digitalizáció dübörög, és nem csak a fiatalok körében.
Pénzügyi szektor Arany évek várnak a magyar bankokra is
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 16:02
Kedvező gazdasági környezetben tovább bővül a hitelezés a közép- és kelet-európai régióban, sokkal jobb jövedelmezőséggel működnek itt a bankok, mint nyugaton - így foglalható össze az Unicredit friss tanulmánya a térség bankpiacáról.
Makro / Külgazdaság A fegyveres idegrendszer: hogy néz majd ki az amerikai hadsereg a közeljövőben?
Káncz Csaba | 2018. január 12. 08:48
Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg és tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben. A Pentagon cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk el.
Makro / Külgazdaság Végre fejlődik az ügyintézés: mostantól fel sem kell állnod a gép elől?
Privátbankár.hu | 2017. december 19. 16:48
Egyre több helyen van lehetőség az e-ügyintézésre, a szélesebb körű elterjedéshez azonban még növelni kell a társadalom digitális kompetenciáit.
Karrier Szétosztanak 14 ezer számítógépet – kik kapják?
Privátbankár.hu | 2017. december 6. 08:08
A projekt több mint 6 milliárd forintba kerül.
Makro / Külgazdaság Nem is szálltak el a lakásárak?
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 13:02
Az MNB szerint erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége, de a külső kockázatok nem szűntek meg. Mi történik a lakásárakkal?
Pénzügyi szektor Biztos munkát szeretnél? Itt tuti nem váltanak le a robotok
Privátbankár.hu | 2017. november 27. 12:43
Nem minden bankárnak kell tartania a gépektől, főleg, ha befektetésekről van szó.
Személyes pénzügyek Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni
Eidenpenz József | 2017. november 22. 20:33
A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.
Személyes pénzügyek Igyen számítógépet és netet kap 5 ezer magyar – te köztük vagy?
Privátbankár.hu | 2017. november 9. 16:52
Jön a kormány idősügyi programja.
Személyes pénzügyek Egy mozdulat és kész is: újabb banknál fizethetsz a mobiloddal
Balkó Rita | 2017. november 3. 11:50
November elejétől már négy nagy bank is kínál mobilfizetési szolgáltatást Magyarországon, mostantól ugyanis a K&H ügyfelei is élvezhetik a gyors és kényelmes fizetési módot. A mobilfizetés egyébként rendkívül népszerű a magyarok körében, hasonlóan az érintéses megoldáshoz, ám az biztos, hogy egy darabig még nem hagyhatjuk otthon a kártyánkat vagy a tárcánkat.
Makro / Külgazdaság Pöröghet a Youtube: szupergyors internet lesz az iskolákban
Privátbankár.hu | 2017. október 16. 13:32
A kormány döntése szerint a következő két évben több mint négyezer iskolába vezetnének be szélessávú internetet.
Vállalat Sikeres vállalkozást szeretnél? Erről a két dologról ne feledkezz meg!
Balkó Rita | 2017. szeptember 11. 14:10
Felhő-alkalmazás és digitalizáció – ezeket tekinthetjük a jövő kulcsszavainak, ha vállalatfejlesztésről van szó. A komplex informatikai megoldások nem csak abban segítenek, hogy sokkal hatékonyabbá tegyük a cég munkáját, de rengeteg adminisztrációs tehertől is megszabadítják a céget. Hol tart ma Magyarországon a digitalizáció, és mely terület az, ahol a legnagyobb szükség lenne egy átállásra? Az SAP 20. éves jubileumi konferenciáján jártunk.
Makro / Külgazdaság Magyarország is előrelép a digitális evolúcióban
Privátbankár.hu | 2017. június 14. 15:23
Június 19-én alakul meg hivatalosan a magyarországi "5G koalíció".
Vállalat Digitális iparvállalat lesz a GE Magyarország
Privátbankár.hu | 2017. június 13. 17:15
A vállalat a héten tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról, a tranzakció a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti.
Vásárló Egyre többet beszélünk róla, de mitől okos egy város?
Privátbankár.hu | 2017. május 24. 15:52
Egyszerűbb a képlet, mint gondolnánk, a megvalósítása problémás.
Vásárló Okosotthont akarunk, de ki építi meg?
Privátbankár.hu | 2017. május 24. 15:34
Gyakorlatilag napi szinten hallunk különböző, otthonokat „okosító” eszközökről, valamiért azonban mégsem terjednek gombamód az ilyen megoldások. A most még drága eszközök mellett ugyanis hiányzik az a digitális szolgáltatás, amivel ezeket képesek lennénk működőképes hálózatba kötni. Márpedig ha ezt nem oldják meg maguk a szolgáltatók, akkor kétséges, hogy a közeljövőben az átlag magyar is okos otthonban élhessen.
Személyes pénzügyek 1995 után születtél? Nagy fejtörést okozol a biztosítóknak
Privátbankár.hu | 2017. május 11. 10:12
Az elkövetkező 5 évben a biztosítást vásárló ügyfelek 45-50%-át már olyan fiatalok fogják kitenni, akik 1995 után születtek - őket már nem nagyon lehet a hagyományos csatornákon, megszokott eszközökkel elérni.
KKV Tanulj a Google-től! Magyar cégeknek indul képzés
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 15:01
Kiterjesztik a digital workshop programjukat a magyar kis- és közepes vállalkozásokra.
Vállalat Itthon is nagy dobásra készül a McDonald's
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 11:56
Az gyorsétterem-lánc Magyarországon is modernizálja éttermi rendszerét.
Makro / Külgazdaság Mi vár a magyar gazdaságra? Varga bemondott egy számot
Privátbankár.hu | 2017. április 13. 15:20
A nemzetgazdasági miniszter a gazdaság jelenlegi állása szerint 4,3 százalékos növekedést vár 2018-ra.
Személyes pénzügyek Itt a lusta bankolás – mostantól otthonról vehetsz fel hitelt
BR | 2017. március 23. 10:47
Új, digitális szolgáltatást indított az OTP Bank.
Pénzügyi szektor Meglepetést tartogat az OTP - téged is érinthet?
Privátbankár.hu | 2017. március 20. 13:30
Valami egyedülállót jelenthet be a pénzintézet.
KKV Hatalmas robbanás előtt a hazai cégek – ez a jövő?
Privátbankár.hu | 2016. december 8. 12:54
Zajlik a digitális forradalom, tíz éven belül minden hatodik vállalkozást sikerül digitalizálni.
Karrier Készülj a gyerekkel - hamarosan változik az érettségi
Privátbankár.hu | 2016. október 25. 09:23
Rohamtempóban zajlik a digitalizáció, nemsokára a dolgozatokat is számítógépen írják majd a gyerekek.
Friss
hírlevél