Digitalizáció
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz 
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Pénzügyi szektor Egyre többen használják az mesterséges intelligenciát, de még mindig kevesen 
Privátbankár.hu | 2024. január 2. 11:55
Az innovációt tekintve nem állnak túl jól a magyar vállalatok, de a digitalizációt komolyan veszik a K&H kutatása szerint. 
Agrár Tombol a mobilbankolás Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 18:31
A pénzügyi szolgáltatások digitalizációja megkérdőjelezhetetlenül erősödik, amit az Európai Unióban a szabályozási környezet is egyre jobban támogat. A hazai FinTech szektor töretlen bővülésével immár több, mint 170 aktív FinTech vállalkozás van hazánkban. A hazai bankok és biztosítók egyre jobban elköteleződtek a digitális transzformáció mellett, de a Covid időszakot követően a digitalizációs fejlődés üteme némiképp csökkent. 
Személyes pénzügyek Tényleg eltűnhetnek a plasztik bankkártyák 
Privátbankár.hu | 2023. április 22. 17:11
Nincs már messze az az idő, amikor mindazok az igazolványok, bank- és hűségkártyák beköltöznek a digitális tárcákba, amelyeket valaha a pénztárcánkban hordtunk. „Az ügyfelek életét nagyban megkönnyíti, ha mindent egy helyen, a kezük ügyében lévő okostelefonon gyorsan intézhetnek, legyen szó pénzátutalásról vagy egy biztosítás megkötéséről” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a héten egy szakmai rendezvényen.
Makro / Külgazdaság Hoppá, megduplázódott a japán szigetek száma  
Privátbankár.hu | 2023. február 28. 13:22
A három évtizeddel korábbi állapothoz képest több mint a kétszeresére nőtt a jegyzékbe vett japán szigetek száma egy új kormányzati felmérésnek köszönhetően.
Részvény / Deviza / Áru Digitális jóléti diszpécser szolgáltatásokat nyújthat a 4iG 
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 09:18
A szerdai kisebb emelkedés után csütörtök reggel újra lefele mozdult a földgáz tőzsdei ára.
Személyes pénzügyek Szkeptikus vagy, vagy az élet császára? Megnézték, hogyan fizetnek a magyarok a boltokban 
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 11:21
A magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben egy friss felmérés szerint - ha van erre lehetőség az üzletekben. Emellett a magyarok több mint harmada ellenőrzi vagy kezeli tudatosan a pénzét.
Ingatlan Inkább külföldön hasítanak a magyar ingatlanos startupok 
Mester Nándor | 2022. május 28. 05:37
Ömlik a kockázati tőke a proptech ágazatba, nálunk épphogy elkezdett csordogálni a pénz.
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van 
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Vállalat Jelentős bírságot kockáztat, aki nem igyekszik, de nagyot is nyerhet, aki most lép 
PR | 2021. augusztus 30. 16:03
Beszállítói szerződések dőlhetnek el a mérőeszközök meglétén. Hosszabb távon csak az energiahatékonyságra ügyelő vállalatok csatlakozhatnak az ellátási láncokhoz. Az innovatív cégek lehetőséget, a lemaradók újabb terhet látnak az új szabályozásban.
Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad? 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok  
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Vállalat Felpörögtek a céges IT-kiadások 
Privátbankár.hu | 2021. június 7. 13:20
A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.
Személyes pénzügyek George végre Magyarországra is beköltözött 
Natív tartalom | 2021. március 9. 16:11
Az Erste Bank azt ígéri, hogy az új internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatása mindenki számára kényelmes lesz, hiszen az ügyfelek igényeihez alkalmazkodik. Annak is tökéletes megoldás, aki csak a mindennapi kiadásait szeretné könnyen átlátni és egyszerűen kezelni, és annak is, aki a különféle befektetéseit menedzselné egyetlen alkalmazás segítségével online, akár telefonról, vagy például személyi hitelt venne fel mobilon. A részletekről beszélgettünk Harmati Lászlóval, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettesével.
Piac&Profit Villámgyorsan költöztek a cégek a felhőbe 
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 27. 18:34
A COVID-19 járvány hirtelen és drámai módon felforgatta a munka világát, váratlan üzleti és vezetői kihívások elé állította a vállalatok menedzsmentjét.
Személyes pénzügyek Döntöttek Varga Mihályék: egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban intézhetjük az ügyeinket 
Csabai Károly | 2020. november 24. 14:18
A Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével ma délelőtt ülesező gazdaságvédelmi operatív törzs megerősítette, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést. Dacára annak, hogy a járványhelyzetre hivatkozva annak elhalasztását kérte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ).
Vállalat Egyre jobban rákapnak a K&H ügyfelei az online bankolásra 
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 12:27
Csak a nagyobb döntést igénylő helyzetekben választják a személyes ügyintézést. Az e-csatornákat már több mint félmillióan használják, 15 százalékkal többen, mint egy éve. Már másfélszer többen bankolnak mobilon, mint interneten.
Makro / Külgazdaság Egy dolog, amire kedvezően hatott a pandémia 
Csabai Károly | 2020. szeptember 15. 06:07
Arra például, hogy ha kényszerből, a megfertőződéstől tartva is, de nem kevesen voltak, akik a megszokott bankfiókba járás helyett rákaptak pénzügyeik online intézésére.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást 
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
Pénzügyi szektor Digitalizáció: lépéskényszerbe kerültek a biztosítók 
Privátbankár.hu | 2020. április 18. 17:11
Ahogy a bankok esetében, a hazai biztosítóknál is alacsony még a digitalizáció foka nemzetközi összevetésben. Az jobbára kimerül a papírmentesség megteremtésében, továbbá abban, hogy az egyes termékek értékesítéséhez, a kapcsolattartáshoz, a kárrendezéshez köthető folyamatokat digitalizálják, például a kockázatelbírálást.
Vállalat A digitalizáció a kulcs a jövő munkahelyéhez 
Privátbankár.hu | 2019. november 4. 17:30
Napjaink egyik legfontosabb vállalati trendje a digitalizáció. Az üzleti és a HR stratégia megvalósításában is egyre nagyobb szerepet játszanak a technológiai megoldások. Nem mindegy, hogy a vállalatok melyik irányba indulnak és milyen módon haladnak a digitalizáció útján. Temesvári Zsoltot, a globális ICT tanácsadó és rendszerintegrátor hazai vezetőjét, a Getronics Magyarország kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
Vállalatok Az Apple atyja szerint abszurd helyzeteket okoz a digitalizáció 
Király Béla | 2019. október 30. 18:25
Steve Wozniak, az első Apple gépek megalkotója, és Steve Jobs alapító társa szerint a digitalizációban gyakran átesünk a ló túloldalára. Olyan problémára próbálunk időnként online megoldást találni, amelyekre létezik sokkal egyszerűbb megoldás is.
Makro / Külgazdaság A bőre alatt is chip van – ön beleegyezne, ha a cége kérné? 
Privátbankár.hu | 2019. október 23. 14:15
Kézbe ültetett mikrochip nyitja a TUI stockholmi munkatársai előtt az iroda ajtaját, szekrényüket és azzal lehet vezérelni egyebek mellett a nyomtatókat.
Makro / Külgazdaság Emberi tragédiákhoz vezethet az algoritmusok döntése 
Nagy Mariann | 2019. október 22. 20:00
Egyre több országban döntenek emberek helyett algoritmusok, mesterséges intelligenciával dolgozó eszközök a segélyek, szociális támogatások elosztásáról – vagy éppen megvonásáról. Következmény: téves döntések sora, emberi tragédiák.
Makro / Külgazdaság Eddig is tudtuk, hogy Bécs nagyon jó hely, de még jobb lehet 
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 16:55
Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehet. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.
Makro / Külgazdaság Nem kell félni, a robotok után is lesz munka 
Privátbankár.hu | 2019. október 2. 15:30
Az új technológiák megjelenése sokkal több új munkahelyet teremt majd a következő években, mint amennyi az elterjedésükkel megszűnik.
Makro / Külgazdaság Orbán: nálunk már a jövő elkezdődött  
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 9. 12:28
A miniszterelnök az várja, végre legyen vége a digitális gazdasággal kapcsolatos vitáknak az EU-ban.
Vállalat Tilos árrögzítés az elektromos zongorák piacán 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 6. 11:15
Az angol Versenyhatóság minden idők legnagyobb bírságát, 3,7 millió fontot szabott ki a Casiora, mivel viszonteladót megakadályozta abban, hogy digitális zongoráit, keyboardjait akciózzák, illetve azokat az általa ajánlott ár alatt kínálják. Ehhez a Casio titkos árfigyelő szoftvert és a versenytársak feljelentésére épülő partneri együttműködéseket alakított ki.
Makro / Külgazdaság Hódít az újfajta bankautomata - a magyarok már nem félnek használni 
Csabai Károly | 2019. július 17. 17:34
Hódít az automatizált készpénzforgalom: a K&H Bank pénteken kettővel, 208 egységre duzzadó hálózatában például már ötven fiók kifejezetten erre szakosodott – derült ki a belga tulajdonú hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.
Vállalat Digitális lesz a mezőgazdaság - csak az a drága munkaerő, amely nem termel eleget 
Privátbankár.hu | 2019. április 17. 20:04
Digitalizáció, automatizáció, robotizáció, Dolgok Internete – ez most nem egy autógyár jövője, hanem a mezőgazdaságé. Míg a gazdálkodók többsége elsősorban több vagy nagyobb géppel próbálja a fejlődést elősegíteni, addig a szakemberek a digitális forradalomban látják a jövőt. Külföldön ez már kimutatható többlettermelést hozott.
KKV Komoly lehetőség áll a magyar kkv-k előtt - hogyan akar segíteni a kormány és a jegybank? 
Csabai Károly | 2019. április 17. 11:00
Fontos, hogy a kkv-k kiaknázzák a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége növekedjen – hangzott el a Privátbankár és az Mfor mai, Fókuszban a digitalizáció címmel folyó egész napos konferenciáján.
KKV Munkaerőhiány: embereket vagy robotokat vegyünk fel? Itt a segítség 
Privátbankár.hu | 2019. február 13. 09:40
Van, aki megpróbálja még vonzóbbá tenni cégét, hogy pótolhassa a hiányzó munkaerőt, mások keresgélés helyett robotikával, digitalizációval oldanák meg a helyzetet. Márciusban egy kétnapos konferencián járják körül a HR és a digitalizáció közötti szoros köteléket és egyensúlyi lehetőségeket.
Pénzügyi szektor Évtizedekkel ezelőtt megoldották a bankok egyik legnagyobb dilemmáját? 
Czímer József | 2019. január 3. 11:01
Globális tendencia, hogy a bankok bezárják a fiókjaikat - az elmúlt 10 évben az USA-ban 10 ezer kirendeltséget szüntettek meg. A fiókhálózat a legköltségesebb értékesítési csatorna, de az ügyfelek jelentős része igényli a személyes kontaktust - mit tehetnek a pénzintézetek? A McKinsey tippjei mellett érdemes megnézni egy évtizedekkel ezelőtti jó példát is. A Privátbankár.hu állandó szakértője, Czímer József írása.
Személyes pénzügyek Miért tart 2 óráig az egyik bankban az, ami a másikban 10 perc alatt megvan? 
Czímer József | 2018. november 12. 11:01
Sokan azt gondolják, a banki digitalizáció egy jól használható honlapot, netbankot és mobilbanki alkalmazást takar - pedig ennél sokkal több dolog van a háttérben. Hogy miért nyer mindenki a digitalizációval, milyen előnyök származnak a 21. századi működési modellekből, azt könnyen megérthetjük valós életből vett példánk alapján...
Részvény / Deviza / Áru Nem biztatják a magyar vállalkozót, mert lehet, hogy aztán börtönbe kerülne 
Eidenpenz József | 2018. november 8. 18:00
Egyre több európai és ázsiai állam kerül fel a blokklánc-támogató országok listájára, nagyvállalatok és bankok sora igyekszik, hogy lépést tartson a digitalizálásban. Magyarország azonban már le van maradva, jó lenne a szakadékot nem növelni tovább. A világ GDP-jének nagy része nemsokára digitálisan képződik, mások meg még mindig iparosítással vannak elfoglalva.
KKV Forradalom a kkv-k életében – ez már nem sci-fi, hanem a valóság 
Privátbankár.hu | 2018. november 5. 17:05
A Dolgok Internete egyre inkább része a hétköznapi életünknek, a legújabb generáció számára teljesen természetes, hogy eszközeink kommunikálnak egymással és információt osztanak meg velünk. Az IoT a kkv-k számára is rengeteg lehetőséget hordoz: hatékonyabban és olcsóbban működve nagyobb bevételt érhetnek el, köszönhetően a szenzoroknak és az információnak.
Karrier Kivándorlóink kérték – négy és fél millió forinttal több lehet a fizetésük 
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 16:50
A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.
Pénzügyi szektor Újabb bank lépett digitális korba 
Privátbankár.hu | 2018. július 5. 08:43
Megtörtént az MKB Bank digitális átállása.
Makro / Külgazdaság Van valami, amiben elégedett velünk az EU 
Privátbankár.hu | 2018. május 19. 13:37
Digitalizáció terén jól alakulnak a dolgok Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Végünk van? Gyilkológéppé vált egy mesterséges intelligencia 
BR | 2018. április 3. 20:31
Úgy tűnik, nem teljesen alaptalanok a sci-fikből ismert félelmek: a Google mesterséges intelligenciája ugyanis hiperagresszív magatartást tanúsít bizonyos stresszes szituációkban. Ez a fajta reakció kérdésessé teszi az öntanuló neurális hálózatos további fejlesztését – mit tehetünk, hogy megelőzzük a robokalipszist?
Makro / Külgazdaság Önvezető autókra koncentrál a magyar kormány 
Privátbankár.hu | 2018. március 23. 17:36
Az osztrák és a szlovén kormány is aláírta a közös fejlesztésekről szóló szándéknyilatkozatot.
Személyes pénzügyek Nem várt robbanás a magyar bankokban - közben még a fák is megmenekülnek 
Gáspár András | 2018. január 18. 12:45
A tavalyelőtti robbanás után nem vártuk, de majdnem megismételte a jelentős bővülést a személyi kölcsönök piaca 2017-ben – majdnem 50 százalékkal több ilyen hitelt vettek fel a magyarok, miközben sokan már be sem tették a lábukat a bankfiókba. Ezzel 5,6 millió oldalnyi nyomtatást spóroltak meg csak az OTP ügyfelei – a digitalizáció dübörög, és nem csak a fiatalok körében.
Pénzügyi szektor Arany évek várnak a magyar bankokra is 
Privátbankár.hu | 2018. január 16. 16:02
Kedvező gazdasági környezetben tovább bővül a hitelezés a közép- és kelet-európai régióban, sokkal jobb jövedelmezőséggel működnek itt a bankok, mint nyugaton - így foglalható össze az Unicredit friss tanulmánya a térség bankpiacáról.
Makro / Külgazdaság A fegyveres idegrendszer: hogy néz majd ki az amerikai hadsereg a közeljövőben? 
Káncz Csaba | 2018. január 12. 08:48
Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg és tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben. A Pentagon cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk el.
Makro / Külgazdaság Végre fejlődik az ügyintézés: mostantól fel sem kell állnod a gép elől? 
Privátbankár.hu | 2017. december 19. 16:48
Egyre több helyen van lehetőség az e-ügyintézésre, a szélesebb körű elterjedéshez azonban még növelni kell a társadalom digitális kompetenciáit.
Karrier Szétosztanak 14 ezer számítógépet – kik kapják?  
Privátbankár.hu | 2017. december 6. 08:08
A projekt több mint 6 milliárd forintba kerül.
Makro / Külgazdaság Nem is szálltak el a lakásárak? 
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 13:02
Az MNB szerint erős maradt a hazai bankrendszer sokkellenálló képessége, de a külső kockázatok nem szűntek meg. Mi történik a lakásárakkal?
Pénzügyi szektor Biztos munkát szeretnél? Itt tuti nem váltanak le a robotok 
Privátbankár.hu | 2017. november 27. 12:43
Nem minden bankárnak kell tartania a gépektől, főleg, ha befektetésekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG