Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bécs néhány éven belül Európa első digitális fővárosai között lehet. A mesterséges intelligenciával és a politika digitalizálásával is foglalkoznak.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Elkészült az osztrák főváros átfogó digitalizációs programja, amely a legkülönbözőbb területeken zajló és tervezett digitális projekteket vonja össze egy közös stratégiai cél alá. Ez pedig nem más, mint hogy 2025-re Bécs az első digitális fővárosok között lehessen Európában.

„Úgy szeretnénk irányítani a digitalizációt, hogy az az emberek érdekeit szolgálja – nem pedig fordítva. Éppen ezért a bécsiek állnak a digitális stratégia középpontjában” – mondta Michael Ludwig polgármester az új dokumentumról. „A digitalizáció és a technika soha nem lehet öncélú. Különböző együttműködéseken keresztül városként szeretnénk kiaknázni a digitalizáció adta lehetőségeket” – tette még hozzá Peter Hanke városi tanácsnok.

A Digitale Agenda 2025 egyszerre fogalmaz meg stratégiai célokat és határoz meg elvégzendő feladatokat Bécs számára. A kidolgozásába a lakosságot is bevonták és hét olyan cselekvési területet határoztak meg, amelyeken belül

a digitalizáció segítségével a város még jobb hely lehet a lakói számára.

Ezek a területek a biztonság, a szolgáltatások, a tudás, a munkaerőpiac 4.0, a gazdaság, az infrastruktúra és az irányítás. Minden cselekvési területhez projekteket rendeltek, amelyeket – a várossal közösen – néhány éven belül megvalósítanak.

A digitálizáció már az iskolában kezdődik

A „Tudás” név alatt futó cselekvési terület alapját például a digitális osztálytermek képezik. Ezek kialakítása már el is kezdődött. A bécsi általános- és középiskolákban az alapfelszereltség része a mindenki számára hozzáférhető internetkapcsolat, amely segítségével modern oktatási koncepciók mentén integrálják a mobileszközöket a tananyagba. Az elkövetkező néhány évben erre a célra 40 millió eurót fordít a város. Ezzel párhuzamosan különböző platformok életre hívásával a tudomány, a gazdaság és az oktatás közötti hálózatok kialakulását is ösztönzi a város.

A digitális stratégia keretében Bécs a mesterséges intelligencia kérdésével is foglalkozik. Egyrészt szabályozza a mesterséges intelligencia alkalmazását a városigazgatás és -működtetés keretein belül. Másrészt támogatja az új technológiák alkalmazását és továbbfejlesztését valamint új felhasználási területek definiálását a közigazgatáson belül.

A politika is digitális lesz

A Digitale Agenda 2025 részeként a bécsi közgyűlést is digitalizálják. Az évi mintegy 150 ezer oldalnyi nyomtatott dokumentum helyett 2020 őszéig teljesen digitalizálják a politikai munkát. A DigiPol néven futó projekt keretében a képviselők kizárólag elektronikus formában férhetnek hozzá a határozattervezetekhez és indítványokhoz, és az ülésekről is kizárólag digitális jegyzőkönyv készül majd.

Bécs digitális stratégiája hozzájárul a város smart city céljainak eléréséhez és folyamatosan értékelik, megújítják és kiegészítik azt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél