3p
Hódít az automatizált készpénzforgalom: a K&H Bank pénteken kettővel, 208 egységre duzzadó hálózatában például már ötven fiók kifejezetten erre szakosodott – derült ki a belga tulajdonú hitelintézet mai sajtótájékoztatóján.
Fotó: MTI Fotó, Máthé Zoltán

Öt év alatt megfordult egy trend. Míg 2014-ben a fiókokba még jobbára azzal a céllal mentek be az ügyfelek, hogy a készpénzigényüket orvosolják, addig ma már többségében azért, hogy tanácsot kérjenek. A fél évtizeddel ezelőtti fióklátogatásokból 57 százaléka volt úgymond készpénzes célzatú, az idén viszont már csak 29 százalék.

Nem ragaszkodunk már a pénztároshoz, ha pénzt akarunk tenni a számlánkra

Ennek magyarázata, hogy a készpénzes banki tranzakciók egyre inkább automatákon keresztül történnek, a papíralapú ügyleteket digitálisak váltják fel, miközben a személyes tanácsadásra továbbra is komoly az igény – jelentette ki Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója. Oldódott a banki készpénzfizető ATM-ekkel szembeni idegenkedés, amit a K&H-nál jól mutat, hogy az idei első félévben 36 százalékkal több, 752 ezer „borítékos” tranzakció történt, mint az előző év azonos időszakában, az automatákon keresztül betett teljes összeg pedig 35 százalékkal magasabbra, 236 milliárd forintra rúgott. Az egy befizetésre jutó átlagos összeg 315 ezer forint volt.

Míg az ügyfelek a bankszektorban átlagban a készpénzes befizetéseik mindössze ötödét bonyolították le egy ATM-en keresztül 2019 első negyedévében, addig ez az arány Rajna tájékoztatása szerint a K&H-nál háromszor magasabb, 60 százalékos volt. Hozzátéve: a belga KBC által tulajdonolt hitelintézet részesedése a magyarországi készpénzes automatás befizetések között körülbelül 35 százalékos.

Kétharmados többség az elektronikus bankolás mellett

A bank tapasztalatai szerint az ügyfelei egyre nyitottabbak a digitális, mobil- és e-bankos szolgáltatások iránt. Erre abból következtetnek, hogy az elektronikusan megoldható tranzakcióikat már egyre többen az internetes vagy a mobilbankon keresztül hajtják végre. A digitalizáció előretörését igazolják vissza az adatok is: két év alatt százezerrel, 2019 június végére 430,5 ezerre nőtt a digitálisan aktív ügyfelek száma. Ami azt jelenti, hogy ma már a K&H klienseinek közel kétharmada bankol elektronikusan, szemben a 2017 június végi ötven százalékos aránnyal. A mobilbankot a 2017 első félévi 83 ezerrel szemben már 245 ezren használták, míg online személyi kölcsönt 4,2 milliárd forint értékben igényeltek, ez 1,3 milliárddal több a két évvel korábbinál.

E tendenciára alapozva szeretné a K&H 2020 végére már száz százalékban papírmentessé tenni az ügyfélkiszolgálást. Míg 2018 előtt évente 240 tonna papírt használtak fel, ami számításaik szerint évente 600 ezer kilogramm kivágott fának és körülbelül 11,2 millió liter felhasznált víznek felel meg, addig tavaly és az idén évente tíz-tíz százalékkal kevesebb volt a nyomtatott papír, aminek eredményeként mintegy 20 ezer fát mentettek meg a kivágástól és 1,5 millió liter vizet takarítottak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG