5p
Digitalizáció, automatizáció, robotizáció, Dolgok Internete – ez most nem egy autógyár jövője, hanem a mezőgazdaságé. Míg a gazdálkodók többsége elsősorban több vagy nagyobb géppel próbálja a fejlődést elősegíteni, addig a szakemberek a digitális forradalomban látják a jövőt. Külföldön ez már kimutatható többlettermelést hozott.

A magyar élelmiszergazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb potenciál van – mondta Varga Péter Digitális Jólét Program szakértő (IVSZ) Magyarország agrárstratégiája kapcsán a SME 2019 - Fókuszban a digitalizáció konferencián. A növénytermesztés és az állattenyésztés termelésében a rendszerváltás hatalmas törést okozott, majd az uniós csatlakozás hozott ugyan némi fellendülést a növénytermesztésben, de az állattenyésztésben nem.

A versenytárs országokban az agrárgazdaság hatékonyságához a digitális technikák jelentős mértékben hozzájárulnak. A digitális technológiának nagy szerepe van a termelés növelésében. A hazai agrárgazdaságban a működés szigetszerű, az adatoknak alacsony az értéke. Egy egész ágazat digitalizálása nem állami feladat, ha normálisan működik az az ágazat.

A hazai agrárgazdálkodók szerint a szerződéses fegyelem hiánya, a magas munkaadói járulékok és a magas bérköltség a legnagyobb gátló tényezői a fejlődésnek. Ám az a drága munkaerő, amely nem termel eleget – mondta a szakember.

Nagyobb gép helyett több információ

A legtöbb agrárvállalkozó új gépekkel vagy nagyobb kapacitású gépekkel szeretné a hatékonyságot növelni, de azt sem tudja, ezt a hatékonyságot hogyan fogja majd mérni. A vezetői információs rendszerrel alig foglalkozik valaki.

A digitalizáció, automatizáció, robotizáció hozhatna jelentős változásokat. A “Mezőgazdaság 5.0” lényege: robotika, mesterséges intelligencia. A “Mezőgazdaság 4.0” volt az adat alapú mezőgazdaság. Példaként a szakember a fejőrobotokat hozta fel. Műholdas helymeghatározás, sorvezető, automatikus, kormányzás, a vetőmag vagy a műtrágya differenciált kijuttatása, döntéstámogató rendszerek, drónok – sorolták a digitális megoldásokat a mezőgazdaságban. A jövő mezőgazdasága az információra és a tudásra épül.

Kormányzati adatvagyon

A DAS (Digitális Agrár Stratégia) a Digitális Agrár Akadémián keresztül gondoskodik a mezőgazdaságban a digitális tudás terjesztéséről. Az állami adatszolgáltatások hozzáférhetővé, nyílt, ingyenes adattá tétele, a kormányzati adatvagyon, a meteorológiai információk átadása is a koncepció része.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője szerint cégük korábban 95 százalékban exportra termelt. A 2014-ben alapított cég 2016-ban stratégiát váltott, és spanyol példák nyomán modern technológiával a téli időszakban is termelni kezdett. Nagyrészt a magyar piacra, tavaly már csak 30 százalék volt az export aránya.

A vízízű paradicsom helyett

A cég a Priva szoftverrendszert használja az optimális klíma kialakítása érdekében az üvegházban. Hőmérsékletet, páratartalmat, fényviszonyokat, öntözést optimalizál, mindent, amire a növénytermesztésben szükség van. A munkaszervezést is online optimalizálják. Biológiai növényvédelmet használnak, hasznos rovarokat telepítenek vegyszerek helyett. Az öntözővizet száz százalékban újra felhasználják. A cég 3000 darab ezer wattos lámpát használ az üvegházaiban, egy fél kisváros áramfelhasználását érve ezzel el.

Miért hatékony ez az rendszer, miért ez a jövő? – tette fel a kérdést az ügyvezető. A spanyol paradicsom szerinte nagy vegyszerterheléssel készül, éretlenül szedik le és az úton, egy hét alatt érik meg. A klímát tűrő robusztus vetőmagokat használnak, az ízvilága, “beltartalmi értéke” a terméknek kérdéses.

Autó, bank és mezőgazdaság

A magyar paradicsomok némelyikében háromszor annyi likopin és hatszor annyi C-vitamin van, mint a spanyol vagy holland versenytársaknál. Ez az, amiért a paradicsomot esszük – mondta Márkus Zsolt. (“Erős antioxidáns, képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától” – írja a likopinról a Wikipedia.) Az ízlelésünk nagyon megváltozott, erős impulzusokra van szükségünk, ezért új fajtákkal kísérletezik a Veresi Paradicsom.

Az IoT (Internet of Things, a Dolgok Internete) minden iparágra hatással lesz – mondta dr. Pete Gábor, a Vodafone Magyarország és Csehország IoT területért felelős vezetője. A autóipar és a pénzügyi szektor lehet az, ahol ez a leglátványosabb. Az IoT kulcsa az adattovábbítás, van valamilyen adatközlő eszköz, hálózat, és adattovábbító rendszer. A mezőgazdaságban az elsődleges kérdés, hogy milyen területeken tud az új technológia segíteni.

Csirkeól-felügyelet, 24 órában

Ilyen lehet például az optimális  takarmány-felhasználás, az állat-egészségügy, a telephelyek energiafelhasználása, a biztonság, a csirkeólak távfelügyelete 24 órában – sorolta a szakember.

Nemrég egy pulykakeltető égett le, és más olyan balesetek is voltak, amelyeket meg lehetett volna előzni a megfelelő biztonsági megoldások alkalmazásával– mondta el. Az eszközök között említette az LPWA (Low Power Wide Area) kis energia-felhasználású, nagy hatótávolságú vezeték nélküli hálózati technológiát. Fixen telepített, eldugott helyeken levő, kevés adatot szolgáltató készülékek üzemeltetésére szokták használni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Újabb fogást jelentett be a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 18:01
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása esetén a 4iG Nyrt.-hez kerülhet a Direct One magyarországi műholdasügyfél-állománya, és a helyi kábelszolgáltatók hozzájárulásától függően a kábeles műsorterjesztési portfólió is, a tranzakcióról pénteken írták alá a szerződést - közölte a 4iG Nyrt.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 12:11
Vitték a kínaiak telefonokat, mint az édes-savanyú levest, de az Apple eladásai így is csökkentek a második negyedévben.
Vállalat Az év legnagyobb bukása: elképesztő összeget veszített Elon Musk
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 17:21
Egy nap alatt 21,7 milliárd dollárt.
Vállalat Megbüntették Mészáros Lőrinc tőzsdei cégét
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 16:53
5 millió forint bírságot szabtak ki az Opus Global Nyrt-re. 
Vállalat Nevetséges kárpótlást ad a világméretű informatikai hibát okozó cég 
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 14:51
A CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég 10 dolláros utalványának nem mindenki örül. 
Vállalat Rekordfélévet tudhat maga mögött a UniCredit Bank
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 14:37
Az előző év hasonló periódusához képest 16 százalékkal, 2,7 milliárd euróra emelkedett az UniCredit nettó nyeresége az áprilistól június végéig tartó időszakban, így sorozatban a 14. negyedévben sikerült minőségi és nyereségességi növekedést elérnie a bankcsoportnak.
Vállalat Futballtörténelmi rekordbevételt ért el a Real Madrid
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 13:19
A Real Madrid lett az első futballegyesület a világon, amelynek bevétele egyetlen pénzügyi évben meghaladta az egymilliárd eurót.
Vállalat A Boeing dróngyártásra szövetkezik az ukrán Antonovval
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:23
A Boeing együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá védelmi projektekre az ukrán Antonov repülőgépgyárral - jelentette be az amerikai repülőgépgyártó kedden honlapján.
Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG