<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A bankrendszer a jelenlegi összetett és kihívásokkal teli időszakban is stabil alapokon áll, mind a likvid eszközök, mind a tőketartalékok szintje megfelelő, ezt a stressztesztek eredményei is megerősítik - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a bankrendszer stabilitása különösen a 2008-as helyzethez képest szembetűnő, akkor kifeszített mérleg és alacsony tartalékok jellemezték a szektort. Jelenleg a szabályozó által elvárt 100 százalékhoz képest a likviditás fedezeti mutató (LCR) 164 százalékon áll, míg a hosszabb távú forrásellátottságot jelző mutató (NSFR) 128 százalék - mondta.

A főosztályvezető megjegyezte, hogy a hitelintézeti szektor jövedelmezősége markánsan csökkent az első félévben a múlt év azonos időszakához képest, az adózott eredmény 200 milliárd forint lett a korábbi 342 milliárdhoz képest.

Kifejtette: a kamatjövedelem emelkedése pozitívan hatott a bankok mérlegére, a kormányzati intézkedések és az orosz-ukrán háború miatti értékvesztések azonban épp ellenkezőleg. A jegybank becslése szerint a különféle állami intézkedések negatív hatása az eredményre összesen 500 milliárd forintra tehető, azon belül az extraprofitadó 226 milliárdos, a kamatstop 195 milliárdos, a tranzakciós illeték növelése 40 milliárdos, a bankadó többlet 20 milliárdos, a moratóriumok pedig kisebb tételt jelentenek.

A bankrendszer stressztesztjei is jól alakultak. Fotó: MTIA bankrendszer stressztesztjei is jól alakultak. Fotó: MTI

A kamatstopról beszélve úgy fogalmazott, hogy hosszú távon a program hátrányai meghaladják annak előnyeit, az intézkedés amellett, hogy gyengíti a monetáris transzmissziót, a pénzügyi tudatosságot is kedvezőtlenül befolyásolja, hiszen "indokolatlanul sok előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállalóknak".

A változó kamatozású hitelek aránya a jegybank tudatos lépéseinek is köszönhetően 70 százalékról 20 százalék közelébe csökkent, amennyiben ez nem történt volna meg, 2023 végéig 600 milliárd forinttal nagyobb adóssággal kellene szembenéznie az ügyfeleknek - ecsetelte utalva arra, hogy a fix kamatozású hitelezés elterjedése nagy stabilitást biztosít a gazdaság számára is.

Figyelmeztetett arra, hogy az emelkedő inflációs környezetben, az energiaválság és a mélyülő geopolitikai feszültségek közepette a bankszektor kockázatai nőnek, főként az energiaárakra érzékeny területeken, de a lakáspiaci túlértékeltséget is a veszélyforrások közé sorolta. A vállalatokat érő költségsokkok miatt a hitelek késedelembe esésének valószínűsége 4,7 százalékra nőhet a jelenleg mért 2,9 százalékról 2023 végére, ugyanakkor amennyiben az energiafogyasztásban alkalmazkodás következik be, kisebb is lehet a növekedés mértéke.

A rezsiköltségek emelkedése a hitellel rendelkező háztartások szűkebb körét, a hitelállomány 5-10 százalékát érintheti jelentősebb mértékben - húzta alá. Előrevetítette, hogy a hitelbővülés dinamikájának visszaesése várható a lakossági és a vállalati szegmensben is. A lakosság körében a harmadik negyedévben az új hitelek kibocsátása már 25 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest; a vállalatoknál ugyanakkor még 15 százalékos volt a bővülés - idézte fel.

Arra is kitért: a vállalati hitelpiacon változás, hogy a korábbi évekhez képest újra megnőtt a devizahitelek jelentősége, az új hiteleknél növekszik a piaci konstrukciók aránya az államilag támogatott termékekkel szemben.

Dancsik Bálint ismertette: a jegybank stessztesztje alapján amennyiben 5-6 százalékkal, illetve 8-9 százalékkal kisebb lenne az őszi előrejelzéshez képest a tényleges gazdasági növekedés, jelentős veszteség érné a magyarországi bankszektort. Mindez - folytatta - a tőkemegfelelési mutató mérséklődésével járna együtt, tőkehiány azonban csak az intézmények szűkebb körénél lépne fel. A bankrendszer ellenálló képessége megfelelő lenne tehát a jelenleginél turbulensebb piaci körülmények közepette is - erősítette meg a főosztályvezető a sajtótájékoztatón. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG