BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2018. november 3. 12:05

Az Európai Bankhatóság megvizsgálta, az uniós bankok hogyan viselnének el egy makrogazdasági sokkot hároméves időtávon. Magyarországot a felmérésben az OTP képviselte, a bank eredményei megnyugtatóak: nem csak az uniós átlaghoz képest jó a magyar bank sokktűrő-képessége, hanem a két évvel ezelőtti teszthez képest is javítottak.

Az Európai Bankhatóság (EBA) közzétette a 2018. évi stresszteszt-eredményeket. A felmérésben résztvevő európai bankok sokkellenálló képességét mérték fel hároméves időhorizonton egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve.

A stresszteszt összesen 48 európai bankot érintett (amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 70 százalékát fedik le), melyből 33 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 15 pedig Dániában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában, és Svédországban rendelkezik székhellyel.

A 2018. évi stresszteszt felmérésben Magyarország részéről egyedül az OTP Bank vett részt. Ennek oka, hogy az OTP Bank a magyarországi hitelintézeti szektor piacvezető intézménye, mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot meghaladó piaci részesedéssel, illetve leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió kilenc országában van jelen.

Még ellenállóbb lett az OTP

Az MNB közleménye alapján a stresszteszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Bank eredménye a két évvel ezelőttihez képest is jobbnak bizonyult, idén is magasan a szabályozói minimum elvárások szintje felett teljesített. Az elsődleges alaptőke-mutató (CET1) a 2017 évi 14,87 százalékos szintről 12,40 százalékra (átmeneti rendelkezésekkel 15,40 százalékról 13,03 százalékra) változna a hároméves sokkpálya végén.

A CET1 alaptőke-mutató várható alakulása az EBA stressztesztje szerint. A kék vonal az uniós átlag 2017 decemberi adatok szerint, míg a piros vonal az a szint, ahová az uniós átlag csökkenne 2020-ra, ha bekövetkezne a tesztben felvázolt makrogazdasági sokkhelyzet. A kék oszlopok jelzik az egyes országokban jellemző CET1-átlagot a tesztben részt vevő bankok körében az egyes országokban, a piros oszlopok pedig a sokkhelyzet esetére prognosztizált 2020-as szintet. Az OTP képviseli a felmérésben Magyarországot - a CET1 mutató a kiindulási helyzetben is az uniós átlag fölött volt, egy sokk esetén ez a mutató az OTP-nél az uniós átlagnál jóval kevésbé esne vissza. Forrás: EBA

Az OTP ezzel kapcsolatban azt közölte: a CET1 mutató a mostani stressztesztben 2,5 százalékponttalcsökkent a három éves időhorizont (2018-2020) végére - magyarán ha a feltételezett sokkhelyzet bekövetkezik, ennyivel lenne alacsonyabb az időszak végén az elsődleges alaptőke-mutató annál, mintha nem következne be a sokk. A 2016-os stressztesztben a CET1 mutató feltételezett csökkenése még 3,7 százalékpont volt a három éves időhorizont (2016-2018) alatt - magyarán az OTP még válságállóbb lett, mint korábban volt.

Ráadásul a stresszteszt kiindulópontként a 2017. decemberi banki mérleg változatlanságával számol, és nem veszi figyelembe az esetlegesen változó üzleti stratégiát, valamint menedzsment-intézkedéseket - márpedig borítékolható, hogy ennél az OTP jobban fog teljesíteni.

Ennek megfelelően sem az alappálya, sem pedig a stressz forgatókönyv nem tekinthető az OTP Bank Nyrt. profit előrejelzésének; az alappálya esetén prognosztizált profit is lényegesen elmarad a menedzsment 2018-2020 közötti három éves időszakra vonatkozó eredményvárakozásától - hívja fel a figyelmet a bank.

Az OTP Bank esetében az eredmények alapján nincs szükség felügyeleti beavatkozásra

- írja az MNB.

Az OTP jelezte: tudomásul veszi az EBA által közzétett, az európai banki stressz teszttel kapcsolatos bejelentéseket és teljes mértékben elfogadja a vizsgálat eredményeit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Pénzügyi szektor Törlesztési moratórium: az MNB segít eligazodni a vitás kérdésekben
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 10:46
A hitelekre bevezetett törlesztési moratórium számos kérdést felvet mind a pénzintézetek, mind pedig az ügyfelek részéről. Vélhetőleg az MNB is érzékelte a bizonytalanságot, ezért folyamatos tájékoztatással segíti a pénzügyi intézményeket, illetve az ügyfeleket is a törlesztési moratórium és a járványhelyzet kapcsán megváltozott más szabályok alkalmazása kapcsán. Ezt szolgálja a piaci szereplők számára a jegybank honlapján megjelentetett új felügyeleti kérdések és válaszok gyűjteménye is.
Pénzügyi szektor Meglepő dolgok derültek ki a hazai bankokról
Csabai Károly | 2020. május 6. 06:07
A napokban közzétett adataik szerint ugyanis a hét nagyobb hitelintézeti csoport közül négy is kisebb nyereséget ért el 2019-ben, mint egy évvel korábban, noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi beszámolója szerint az egész bankrendszer soha nem látott, közel 700 milliárd forintos profitot ért el. Mutatjuk a megoldást.
hírlevél