<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Ha nem is fogunk egyhamar kriptodevizákkal fizetni, az ezekhez használt blokklánc-technológia várhatóan egy csomó területet forradalmasítani fog a bankolástól az ingatlanpiacon át az egészségügyig. Lényegében mindent átalakíthat, ahol pontos nyilvántartásokra van szükség. Az nem túl valószínű, hogy Magyarország a kriptó-forradalom élvonalába kerüljön.
(Pixabay)

Jelzés értékűnek látszik a jövőre nézve, hogy nem a kriptovalutákról, hanem a blokklánc-technológiáról szól a mai konferencia.

Még ha a blokklánc-technológia sok szempontból gyerekcipőben is jár, a világ már soha nem lesz olyan, mint előtte volt – mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia fő szervezője a rendezvényen.

Az előző húsz évben is óriásit változott a világ, például a semmiből teljesen elterjedtek az okostelefonok, a következő húsz évben is hasonló, legalább ekkora változások várhatóak. Jelentős részben a blokklánc miatt. (A blokklánc a kriptodevizák mögött álló nyilvántartási rendszer, a technológia lelke, amivel azonban más nyilvántartásokat is lehet vezetni – a szerk.)

Szilágyi szerint a kriptodevizák inkább befektetési eszközök, pénzként még nem tekinthetünk rájuk, de azon a téren is beválhatnak, afelé haladunk. A bitcoin jelenleg inkább csak a kapu, az ajtó, a legtöbb kriptiodevizát ezen keresztül lehet megvásárolni.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Te hogy választanál?

Öt terület a szakember szerint végérvényesen megváltozik majd a blokklánc révén. Az első a bankrendszer, a bankolás, sok új fintech cég új üstökösként feltűnve teljesen átírhatja a korábbi játékszabályokat. A második a kiskereskedelem, a “supply chain”, ahol a termék eljut a fogyasztókhoz. A harmadik az ingatlanpiac, az ingatlannyilvántartás, de lényegében minden olyan terület, ahol hiteles és pontos nyilvántartásokra van szükség.

Különböző szavazások, választások, legyen szó politikáról  vagy részvénytársaságokról, tíz év múlva valószínűleg már szintén ezzel a technológiával fognak folyni. Az ötödik terület pedig az egészségügy lehet, illetve sok más olyan ágazat, ahol precíz azonosításra és titkosításra van szükség, például a személyi adatok védelmében.

Kamathiány és kriptodevizák

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök, egyetemi tanár szerint félnek az állami szabályozó szervezetek az új technológiáktól. A 2007-2009-es válság után óriási változások voltak a pénzügyi rendszerben, de a bizalom is megingott iránta. Sok minden ezzel kapcsolatban ma már ideológiai jellegű, például megerősödtek az antikapitalista mozgalmak.

A 2009-2017-es időszak rendkívüli volt a tőkepiacokon, például a jegybanki beavatkozás, az alacsony kamatok, a rekord alacsony kötvényhozamok miatt. Mivel a kockázatmentes értékpapírok hozama nulla, ez rákényszerített sokakat az alternatív befektetések keresésére. Ez az egyik oka annak, hogy a kriptodevizákat most felkapták.

Nem leszünk kriptó-nagyhatalom?

A kibányászott arany állománya évente 1-1,5 százalékkal nő, de több arany nem keletkezik a Földön, ezért viszonylag fix a kínálata. A kereslet viszont nem fix, így az arany ára nagy kilengéseket mutatott. Hasonló folyamat zajlik le a kriptodevizáknál is.

Bod Péter Ákos szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a kriptovilág központjává tud-e válni, ahogy azt sokan remélik. Részben az ország általános, például a visegrádi országokkal szembeni elmaradását említette ezzel kapcsolatban. Részben pedig bemutatta a Pisa oktatási felmérés Magyarország számra aggasztó adatait.

Szembe menni a régi világgal

A szakember szerint a bankok is igyekeznek integrálni, felhasználni a blokklánc-technológiákat, mint potenciális konkurenseket. De még az egyébként igen konzervatív jegybankok is várhatóan kénytelenek lesznek befogadni az új technikát. De ehhez még szükség lesz egy komolyabb szabályozási szakaszra.

Csabai Csaba kriptoblogger szerint ahogy nőtt pár évvel ezelőtt a bitcoin árfolyama, úgy szerelmesedett bele mindenki a technológiába. A bitcoin létrehozása teljesen szembe ment az akkori pénzügyi alapelvekkel, például az, hogy a kibocsátható érmék mennyisége korlátos. Vagy az, hogy minél több szereplő vesz részt a rendszer működtetésében, az annál biztonságosabbá válik.

Gyanús kriptók

A bitcoin dominanciája mára nagy mértékben visszaszorult, de az összes ICO-nál, token-kibocsátásnál vagy bitcoinért, vagy etherért árulják a befektetéseket. A legtöbben bitcoint igyekeznek gyűjteni, már csak azért is, mert egyébként drága lenne megvásárolni.

Nagyon sok kriptodeviza létezik, némelyik mögött ma még gyakorlatilag csak egy “white paper”, egy létrehozási tervezet áll, valamint egy jól csengő név és pár szlogen. Az új kriptodeviza árfolyamát kis vásárlásokkal is fel lehet mesterségesen tornászni a magasba, ezzel a kapitalizáció óriásira emelkedik, az értelmi szerzők pedig rengeteget kereshetnek vele. Valódi újítás, programozói munka, piac nincs a termék mögött.

Kéne valahogy költeni

Tudunk olyan magyarországi bankról, nem is egyről, amelyek támogatást terveznek a kriptodevizák mögé – monda el Csabai Csaba. A blogger olvasóinak nagy része egyébként egy körkérdésen arra szavazott, hogy a hagyományos pénzek és a kriptodevizák közötti kényelmes átváltást, illetve stabilan működő kriptodeviza-alapú bankkártyákat kellene leginkább megoldani a piacon.

Megoldás a szerzői jogokra?

Tuan Anh Trinh egyetemi docens, a Corvinus Fintech Center vezetője Eric Schmidt-et idézte (Google), aki szerint ami a digitális világban nem duplikálható, az óriási érték lehet. Erre is alkalmas lehet a blokklánc. A művészet, a szerzői jog szenved attól, hogy termékei bitről bitre, egészen pontosan korlátlan számban duplikálhatók.

Szerinte azonban a technológiával sok probléma is van. Tíz év alatt sem sikerült senkinek egy igazi, reális, gyakorlatban használható blokklánc-technológiával. Eközben a Facebook három év, a Twitter két év, az Angry Birds 35 nap alatt tudta az első 50 millió felhasználót összegyűjteni. Egy másik gond a hatalmas energia-felhasználás.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos