<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha nem is fogunk egyhamar kriptodevizákkal fizetni, az ezekhez használt blokklánc-technológia várhatóan egy csomó területet forradalmasítani fog a bankolástól az ingatlanpiacon át az egészségügyig. Lényegében mindent átalakíthat, ahol pontos nyilvántartásokra van szükség. Az nem túl valószínű, hogy Magyarország a kriptó-forradalom élvonalába kerüljön.
(Pixabay)

Jelzés értékűnek látszik a jövőre nézve, hogy nem a kriptovalutákról, hanem a blokklánc-technológiáról szól a mai konferencia.

Még ha a blokklánc-technológia sok szempontból gyerekcipőben is jár, a világ már soha nem lesz olyan, mint előtte volt – mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia fő szervezője a rendezvényen.

Az előző húsz évben is óriásit változott a világ, például a semmiből teljesen elterjedtek az okostelefonok, a következő húsz évben is hasonló, legalább ekkora változások várhatóak. Jelentős részben a blokklánc miatt. (A blokklánc a kriptodevizák mögött álló nyilvántartási rendszer, a technológia lelke, amivel azonban más nyilvántartásokat is lehet vezetni – a szerk.)

Szilágyi szerint a kriptodevizák inkább befektetési eszközök, pénzként még nem tekinthetünk rájuk, de azon a téren is beválhatnak, afelé haladunk. A bitcoin jelenleg inkább csak a kapu, az ajtó, a legtöbb kriptiodevizát ezen keresztül lehet megvásárolni.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Te hogy választanál?

Öt terület a szakember szerint végérvényesen megváltozik majd a blokklánc révén. Az első a bankrendszer, a bankolás, sok új fintech cég új üstökösként feltűnve teljesen átírhatja a korábbi játékszabályokat. A második a kiskereskedelem, a “supply chain”, ahol a termék eljut a fogyasztókhoz. A harmadik az ingatlanpiac, az ingatlannyilvántartás, de lényegében minden olyan terület, ahol hiteles és pontos nyilvántartásokra van szükség.

Különböző szavazások, választások, legyen szó politikáról  vagy részvénytársaságokról, tíz év múlva valószínűleg már szintén ezzel a technológiával fognak folyni. Az ötödik terület pedig az egészségügy lehet, illetve sok más olyan ágazat, ahol precíz azonosításra és titkosításra van szükség, például a személyi adatok védelmében.

Kamathiány és kriptodevizák

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök, egyetemi tanár szerint félnek az állami szabályozó szervezetek az új technológiáktól. A 2007-2009-es válság után óriási változások voltak a pénzügyi rendszerben, de a bizalom is megingott iránta. Sok minden ezzel kapcsolatban ma már ideológiai jellegű, például megerősödtek az antikapitalista mozgalmak.

A 2009-2017-es időszak rendkívüli volt a tőkepiacokon, például a jegybanki beavatkozás, az alacsony kamatok, a rekord alacsony kötvényhozamok miatt. Mivel a kockázatmentes értékpapírok hozama nulla, ez rákényszerített sokakat az alternatív befektetések keresésére. Ez az egyik oka annak, hogy a kriptodevizákat most felkapták.

Nem leszünk kriptó-nagyhatalom?

A kibányászott arany állománya évente 1-1,5 százalékkal nő, de több arany nem keletkezik a Földön, ezért viszonylag fix a kínálata. A kereslet viszont nem fix, így az arany ára nagy kilengéseket mutatott. Hasonló folyamat zajlik le a kriptodevizáknál is.

Bod Péter Ákos szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a kriptovilág központjává tud-e válni, ahogy azt sokan remélik. Részben az ország általános, például a visegrádi országokkal szembeni elmaradását említette ezzel kapcsolatban. Részben pedig bemutatta a Pisa oktatási felmérés Magyarország számra aggasztó adatait.

Szembe menni a régi világgal

A szakember szerint a bankok is igyekeznek integrálni, felhasználni a blokklánc-technológiákat, mint potenciális konkurenseket. De még az egyébként igen konzervatív jegybankok is várhatóan kénytelenek lesznek befogadni az új technikát. De ehhez még szükség lesz egy komolyabb szabályozási szakaszra.

Csabai Csaba kriptoblogger szerint ahogy nőtt pár évvel ezelőtt a bitcoin árfolyama, úgy szerelmesedett bele mindenki a technológiába. A bitcoin létrehozása teljesen szembe ment az akkori pénzügyi alapelvekkel, például az, hogy a kibocsátható érmék mennyisége korlátos. Vagy az, hogy minél több szereplő vesz részt a rendszer működtetésében, az annál biztonságosabbá válik.

Gyanús kriptók

A bitcoin dominanciája mára nagy mértékben visszaszorult, de az összes ICO-nál, token-kibocsátásnál vagy bitcoinért, vagy etherért árulják a befektetéseket. A legtöbben bitcoint igyekeznek gyűjteni, már csak azért is, mert egyébként drága lenne megvásárolni.

Nagyon sok kriptodeviza létezik, némelyik mögött ma még gyakorlatilag csak egy “white paper”, egy létrehozási tervezet áll, valamint egy jól csengő név és pár szlogen. Az új kriptodeviza árfolyamát kis vásárlásokkal is fel lehet mesterségesen tornászni a magasba, ezzel a kapitalizáció óriásira emelkedik, az értelmi szerzők pedig rengeteget kereshetnek vele. Valódi újítás, programozói munka, piac nincs a termék mögött.

Kéne valahogy költeni

Tudunk olyan magyarországi bankról, nem is egyről, amelyek támogatást terveznek a kriptodevizák mögé – monda el Csabai Csaba. A blogger olvasóinak nagy része egyébként egy körkérdésen arra szavazott, hogy a hagyományos pénzek és a kriptodevizák közötti kényelmes átváltást, illetve stabilan működő kriptodeviza-alapú bankkártyákat kellene leginkább megoldani a piacon.

Megoldás a szerzői jogokra?

Tuan Anh Trinh egyetemi docens, a Corvinus Fintech Center vezetője Eric Schmidt-et idézte (Google), aki szerint ami a digitális világban nem duplikálható, az óriási érték lehet. Erre is alkalmas lehet a blokklánc. A művészet, a szerzői jog szenved attól, hogy termékei bitről bitre, egészen pontosan korlátlan számban duplikálhatók.

Szerinte azonban a technológiával sok probléma is van. Tíz év alatt sem sikerült senkinek egy igazi, reális, gyakorlatban használható blokklánc-technológiával. Eközben a Facebook három év, a Twitter két év, az Angry Birds 35 nap alatt tudta az első 50 millió felhasználót összegyűjteni. Egy másik gond a hatalmas energia-felhasználás.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18985 18885 19185 -0,03% 0 0 2 844 805 835 Ft 2021-10-22 17:09:00
MOL 2770 2750 2778 +0,36% 0 0 1 443 684 468 Ft 2021-10-22 17:05:11
MTELEKOM 431 425 432 +1,41% 0 0 156 190 164 Ft 2021-10-22 17:06:56
RICHTER 8795 8730 8830 +0,29% 0 0 551 205 180 Ft 2021-10-22 17:13:10
OPUS 241 240 243 -0,21% 0 0 22 884 846 Ft 2021-10-22 17:09:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő?
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos