Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy az EU-ban is javában mállik szét a második világháború utáni politikai felépítmény. A választások egyik nagy győztesének, az Északi Ligát vezető Matteo Salvininek a magyar miniszterelnök a példaképe és a hazai NER program mintájára működtetné az olaszt. Bár egy ügyvezető kormány rövid távon enyhítheti a feszültséget, az előretört pártok egyike sem akar hallani a maastrichti 3 százalékos költségvetési korlát betartásáról.

Róma újonnan megerősítette az európai politikai megatrendet, amelyet a Brexit óta láthatunk: megrendült és jobbra csúszó politikai centrum, összecsukló hagyományos baloldal és lázadás az európai elitek ellen. Macron megválasztása Franciaországban csupán kisebb kitérőnek bizonyult. Ahogyan tehát az Egyesült Államokban, úgy az Európai Unióban is javában mállik szét a második világháború utáni politikai felépítmény.

Orbán a példakép

Olaszországban a jelenlegi vezetéssel szembenálló, euroszkeptikus erők nyerték el a voksok több, mint felét, így bizonytalan, hogy milyen kormány alakulhat. A populistáknak kezére játszott a bevándorlás, az euróövezet költségvetési megszorító csomagja és a korruptnak lefestett politikusi gárda. A választások egyik nagy győztesének, az Északi Ligát vezető Matteo Salvininek a magyar miniszterelnök a példaképe és a hazai NER program mintájára építené az olaszt. Salvini szerint „Orbán megvédi a határokat, megvédi a bankokat, megvédi a pénzt (sic) és blokkolja a bevándorlást”.

Az 5-Csillag-Mozgalom 31 éves vezetője, Luigi Di Maio a választások másik nagy nyertese. Nápoly mellől származik, ahol a Camorra maffia-szervezet és a munkanélküliség az úr és a dél-olasz szavazók nagy reménységet látnak most a fiatalemberben. A Mozgalomban mindenesetre biztosra veszik, hogy nélkülük nem lehet kormányt alakítani az országban.

Az egyértelmű kimenetel nélküli végeredmény komoly árnyat vet az eurózónára, amelynek az olasz gazdaság a harmadik legnagyobb tagja. Bár egy ügyvezető kormány rövid távon enyhítheti a feszültséget, az előretört pártok egyike sem akar hallani a maastrichti 3 százalékos költségvetési korlát betartásáról. A feszültség tehát kódolva van Berlinnel, Hágával, Helsinkivel, vagyis az eurozóna prudens, északi tagjaival.

A nagy olasz hanyatlás

Káncz Csaba

A nagy kérdés természetesen a zombi-állapotba dermedt olasz bankrendszer, amelyet egy stabil kormányzatnak kellene kipucolni a beépült érdekcsoportoktól, de ilyen kormányzat nincs a láthatáron. A bankok jelenítik meg a vérszívó érdekcsoportokat, a rossz gazdálkodást és korrupciót, amely a la dolce vitával Olaszország jelképe lett. Márpedig a 180 milliárd eurót elért nem teljesítő hitelállománnyal egy felelős kormánynak kezdenie kell(ene) valamit, de valójában egyetlen pártnak sincs átfogó, hiteles gazdasági programja.

A pazarlás, korrupció és a maffia mélyen beivódtak Olaszország politikájának és társadalmának mindennapjaiba. Egy 2014-es felmérés szerint az olaszok csupán három százaléka gondolja, hogy a politikusok bármit is tesznek értük, és csak 15 százaléknak van bármilyen bizodalma az olasz állam iránt. Márpedig az olasz hanyatlást meg kell állítani, ha az európai integráció fennmaradását kívánjuk: mialatt az elmúlt évtizedben az EU gazdasági kibocsátása nominálisan 8.4 százalékkal nőtt – közte 12.3 százalékkal Németországban -, azalatt Olaszország kibocsátása 5.4 százalékkal csökkent.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
hírlevél
depositphotos