<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Káncz Csaba

Káncz Csaba cikkei

Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmak közt őrlődve – a szigetország számára nagy a tét
Káncz Csaba | 2023. január 31. 15:31
Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael titkos játszmája Irán szomszédságában
Káncz Csaba | 2023. január 30. 09:46
Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin semmilyen körülmények között nem adja a Krímet
Káncz Csaba | 2023. január 25. 15:13
A Nyugat harckocsi-szállításainak kifejezett célja az ukrán fegyveres erők tavaszi offenzívájának lehetővé tétele. A Krím esetleges feladásával oroszok százezrei kényszerülhetnek otthonuk elhagyására, ami a Putyin-rezsim számára politikai öngyilkossággal érne föl. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek kálváriája – megrendül az állam
Káncz Csaba | 2023. január 24. 15:33
A háború elhúzódásával egyre korlátozottabbá válik az ukrán kormány azon képessége, hogy egyes régiókban visszaállítsa az erős államot és a nemzeti identitást. Minél tovább folytatódik az erőszak, annál kevésbé valószínű, hogy a menekültek hazatérnek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A lengyelek kőkemények – Putyinnak ezt el kell buknia!
Káncz Csaba | 2023. január 23. 15:33
Lengyel szemszögből az eszkaláció megelőzésének legjobb módja, ha Ukrajnának biztosítják az orosz agresszió legyőzéséhez szükséges eszközöket. A katonai konfliktus kibontakozásával Varsó a második legnagyobb fegyverszállító lett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ez a rejtélyes agytröszt irányítja az amerikai háborús stratégiát
Káncz Csaba | 2023. január 22. 15:48
Míg az agytröszt a dokumentumaiban ügyel arra, hogy tartózkodjon a közvetlen háborús felhívásoktól, valójában a nagyhatalmi konfrontációra készíti föl az USA döntéshozóit. A CNAS legbefolyásosabb tisztviselője egyben a Booz Allen Hamiltonnak is igazgatósági tagja, amelyet a világ legjövedelmezőbb kémszervezetének tartanak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin egyre kevésbé uralja hazája radikalizációját
Káncz Csaba | 2023. január 20. 15:16
A hadurak állami intézményeken túlmutató felemelkedése hozzájárul az orosz állam destabilizációjához. Nagy kérdés, hogy a háború megindításával történelmi léptékű baklövést elkövető Putyint meddig követi az orosz elit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína kilóra megveszi a fejlődő világ tábornokait
Káncz Csaba | 2023. január 19. 15:41
Peking felismerte, hogy a fegyverkereskedelem számos kínai külpolitikai és gazdasági célt szolgálhat. A Globális Délen a magas rangú katonai tisztviselőkkel fenntartott szoros kapcsolatok Kínát a geopolitikai versenytársak elé katapultálják. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Világszerte fölrobbanhatnak a társadalmak – döbbenetes adatok
Káncz Csaba | 2023. január 18. 15:31
Az Oxfam 25 év után először számol be a vagyoni egyenlőtlenség és a szegénység „egyidejű” növekedéséről. 2020 óta a leggazdagabb 1 százalék megszerezte az összes új vagyon csaknem kétharmadát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Maga alá temeti-e Biden elnököt az új botrány?
Káncz Csaba | 2023. január 17. 15:33
Richard Nixon volt elnök Watergate miatti felelősségre vonásának híres tanulsága az, hogy nem a bűncselekmény, hanem az eltussolás miatt bukott meg. Bidennek egyszerűen ki kell mondania az igazat, és maga mögött kell tudnia az ügyet már a 2024-es választási előfutamok előtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Vallási ellentétek - szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2023. január 16. 15:13
A közösségi feszültségek a szubkontinens felosztásának 75 évvel ezelőtti, traumatikus folyamatában gyökereznek. Ha a politikai üstökösként emelkedő hindu pap lenne jövőre Modi miniszterelnök utódja, India befejezhetné átmenetét a hibás és törékeny demokráciából egy teokratikus állammá. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A tökéletes kémet csak 17 év után kapta el Amerika
Káncz Csaba | 2023. január 15. 11:44
Montes 17 éven át dolgozott beépített ügynökként az amerikai katonai hírszerzésnél, és továbbította a titkokat Kubának a közép-amerikai polgárháborúk idején. Legalább négy, Kubában tevékenykedő amerikai ügynököt tartóztattak le az általa továbbított információk alapján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hogyan is áll a Nyugat egy elhúzódó ukrajnai háború esetén?
Káncz Csaba | 2023. január 13. 15:51
Mivel a NATO-nak gyorsan csökkenő készletekkel kell szembenéznie, az elhúzódó konfliktus feltárta a Nyugat fegyvergyártási kapacitásának korlátait. Az ukrán erők a harcok tavaly februári kezdete óta annyi Javelin páncéltörő rakétát lőttek el, mint amennyit öt év alatt lehet legyártani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kikerülik Orbánt és Erdogant – új egyezmény jön Washingtonnal
Káncz Csaba | 2023. január 12. 15:52
A kétoldalú biztonsági egyezmény Washingtonnal lehetővé teszi az amerikai csapatok svédországi működését. Stockholm azt tervezi, hogy 2022 és 2028 között 64 százalékkal növeli védelmi és biztonsági költségvetését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika és Japán így készül a Kína elleni katonai összecsapásra
Káncz Csaba | 2023. január 11. 15:46
Az USA a 2014-es orosz agresszió után azonnal megkezdte Ukrajna felkészítését a jövőbeli konfliktusra. Ezen minta alapján zajlik jelenleg Japán és a Fülöp-szigetek felkészítése egy esetleges, Tajvan miatt kirobbanó háborúra Kína ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A csatlakozás örök vágyálma: a Nyugat-Balkán és az EU
Káncz Csaba | 2023. január 10. 15:51
Az ukrajnai konfliktus és a kínai-orosz behatolás komoly lökést adott a térségnek az EU-bővítés felé. De a lendületet nehéz lesz fenntartani. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mit tudni Putyin legvalószínűbb utódjáról?
Káncz Csaba | 2023. január 9. 15:42
Ahogy egyre elképzelhetőbb az orosz katonai vereség, az ország és az elit jövője bizonytalanná vált. Egy ilyen forgatókönyv elindította Putyin helyettesének keresését anélkül, hogy az destabilizálná az országot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izrael az orbáni útra lépett – forrong a katonaság
Káncz Csaba | 2023. január 8. 15:27
Az egy hete fönnálló izraeli kormány napi szinten okoz bel- és külpolitikai botrányokat. Netanjahu miniszterelnök a szélsőséges minisztereinek bábja lett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Beleborzong a Nyugat Putyin iráni játszmájába
Káncz Csaba | 2023. január 6. 15:17
Moszkva és Teherán kapcsolata új magasságokba emelkedett az ukrán invázió óta. Irán a drónjaiért orosz ellentételezést kap légierejének fejlesztése formájában, valamint együttműködést vár el Szíriában és a nukleáris területen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így változhat az amerikai külpolitika 2023-ban
Káncz Csaba | 2023. január 5. 15:45
Kína mindkét fél számára a célkeresztben lesz, míg Ukrajna vitapont marad, ahol a republikánusok több cselekvésre kényszeríthetik az európai szövetségeseket. De hogyan jut el az orosz dezinformáció az amerikai politika fősodrába? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most mindenki ennek a gáz-nagyhatalomnak a kegyeit keresi
Káncz Csaba | 2023. január 4. 15:10
Az elmúlt hónapokban a legkövetkezetesebb lépések a geopolitikai sakktáblán az EU és Törökország lépései voltak – valamint Moszkva erőfeszítései, hogy szembeszálljon ezekkel. Ankara kijátssza a pántürkizmus kártyáját is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sorsdöntő választás Törökországban – mi lesz a vesztes elnök strómanjaival?
Káncz Csaba | 2023. január 3. 15:34
Ha Erdogan nyer, a török ​​ellenzék elveszti a jövőbe vetett reményét. Ha viszont veszít, politikai és üzleti szövetségesei a börtönnel szembesülhetnek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína újra becsapja a világot a Covid-járvány ügyében
Káncz Csaba | 2023. január 2. 15:44
A Covid előtti kapituláció és megugró halálozás aláássa Hszi elnök támogatottságát a párt vezető köreiben. A Kommunista Párt láthatóan pánik üzemmódban van és újra hazugságba menekül. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2023 – az új Hidegháború senkit sem fog kímélni
Káncz Csaba | 2023. január 1. 05:49
Az általunk megismert globalizáció haldoklik. Ahogy nő a verseny és a feszültség a nagyhatalmak között, azok az energiahordozókat, az élelmiszert, a migrációt és a dezinformációt egyre inkább fegyverként használják fel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika a tűzzel játszik Ukrajnában
Káncz Csaba | 2022. december 16. 15:46
A Fehér Ház számításai szerint az Oroszországra nehezedő egyre nagyobb nyomás fokozni fogja az orosz oligarchián belüli megosztottságot, és ez a Putyin-kormány elleni palotapuccs révén megteremtheti a rendszerváltás lehetőségét. Az orosz politikai establishmenten belül azonban jelentős erők vannak, amelyek agresszívabb választ követelnek az USA provokatív akcióira. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor ravasz taktikáját veti be Erdogan a választásokon
Káncz Csaba | 2022. december 15. 16:48
Az iszlamista török kormányzó párt most a magyar miniszterelnök aduját rántja ki a választási kampányban. A belügyminiszter szerint az ellenzék normalizálná a homoszexualitást a társadalomban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Pillanatok alatt belobbanna a régió invázió esetén
Káncz Csaba | 2022. december 14. 15:58
A mai megváltozott biztonsági kontextusban Japán és Ausztrália Tajvant a saját biztonságukhoz is szorosan kapcsolódónak tekintik. Következésképpen egy összecsapás Tajvannal pillanatok alatt regionális konfliktussá válna. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Belobbantotta a pánarab nacionalizmust Marokkó vb-sikere
Káncz Csaba | 2022. december 13. 18:29
Nagyító rovatunkban ezen a héten a katari vb tükrében azt vizsgáljuk meg, hogyan lobbant be a pánarab nacionalizmus Marokkó elődöntőbe jutásával. Az arab utcák népe ünnepel, de már a nagypolitika is sütögeti a pecsenyéjét. 
Makro / Külgazdaság Állandó a viszály a két európai nagyhatalom között
Káncz Csaba | 2022. december 12. 15:49
A globális és európai geopolitikai folyamatok  Párizst és Londont arra kényszerítik, hogy újrakalibrálják kapcsolatukat. Egy kritikus probléma mégis elválasztja a francia és a brit vezetőt – mégpedig a Brexittel kapcsolatos nézeteltérés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína kirántja a szőnyeget Amerika alól
Káncz Csaba | 2022. december 11. 18:39
A „Petrodollár” destabilizálása szeizmikus kihatású globális politikai és pénzügyi lépés - amellyel a szaúdiak egyébként már korábban fenyegetőztek. A második Hidegháború korszakában a kínai elnök történelmi léptékben is jelentős látogatásának természetesen biztonságpolitikai vetülete is van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Morajló Kína – fejetlenség a kommunista mandarinok körében
Káncz Csaba | 2022. november 30. 16:10
Hszi elnök bűnbakká teheti Csen Wenkinget, akit a közelmúltban emelt ki, hogy felügyelje a hírszerzést, a biztonságot és a párt Központi Bizottságának jogrendszerét. Az új kínai vezetés eltökélt szándéka, hogy felvázolja a Coviddal való együttélés útját - ahogy azt a világ nagy része tette. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG