<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Káncz Csaba

Káncz Csaba cikkei

Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Makro / Külgazdaság Európa új, nagy barátja az indo-csendes-óceáni térségben
Káncz Csaba | 2022. szeptember 26. 15:40
India második repülőgép-hordozójának vízre bocsátása megerősíti az ország azon törekvését, hogy vezető szerepet töltsön be az indo-csendes-óceáni térségben. De az India és az EU közötti kereskedelmi forgalom tavaly még a felét sem érte el például a német-kínai kereskedelemnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja nyomorba taszítja ezt a kontinenst
Káncz Csaba | 2022. szeptember 23. 15:25
Moszkva februári inváziója óta nagyra nőtt az államcsődök árnya az afrikai kontinensen. Az elmúlt hónapokban Szudánban, Tunéziában, Dél-Afrikában, Ghánában és Nigériában tömeges tiltakozások és sztrájkok zajlottak le. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin egyre mélyebbről turkál új szövetségest
Káncz Csaba | 2022. szeptember 22. 15:31
Ahogy Oroszország egyre inkább elszigetelődik a Nyugattól, a Kreml ideológiailag fokozatosan radikalizálódik, és új alapokra helyezi együttműködését olyan lator állammal, mint Észak-Korea. A két vezető eddig példátlan módon "új stratégiai és taktikai együttműködésben" állapodott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kétségbeesett Putyin vágóhídra küldi a tartalékosokat
Káncz Csaba | 2022. szeptember 22. 05:42
Putyin elnök a harctéri kudarcok sorozata ellenére eszkalál. Az elkövetkező hónapokban folytatódik a lejtmenet – egészen addig, amíg a rezsimje végleg a fejére nem omlik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdoğan őrjöng – véget ér az amerikai embargó
Káncz Csaba | 2022. szeptember 20. 15:36
A pénteki döntést a görög-török ​​ellentét és a Földközi-tenger keleti térségében tapasztalható geopolitikai elmozdulások hátterében kell értelmezni. Míg Nicosia és Athén boldogan üdvözölte Washington nyilatkozatát, Törökország és az észak-ciprusi kormány határozottan elítélte az amerikai lépést. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Alakul az új EU-ellenes kormány Észak-Európában?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 19. 15:43
A bevándorlásellenes párt az előjelek szerint a kormányon kívül, a konzervatívokkal kötött hivatalos szerződés révén fogja kifejteni befolyását. Sok más európai radikális párttal ellentétben a Svéd Demokraták nem NATO-ellenesek, és támogatták Svédország tagsági kérelmét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ma 75 éves a CIA - vér, ármány, sikerek és kudarcok
Káncz Csaba | 2022. szeptember 18. 14:44
Nariskin végigvezet minket a CIA puccsainak, közvetlen katonai beavatkozásainak és szabotázsainak krónikáján, amelyek miatt Lyndon Johnson elnök „átkozott gyilkos társaságnak” nevezte az ügynökséget. Nariskin természetesen nem tér ki a CIA sikereire, például arra, hogy az USA már hónapokkal az ukrán invázió előtt tudott Moszkva részletes terveiről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Közel-Kelet lassan élhetetlenné válik
Káncz Csaba | 2022. szeptember 16. 15:59
A világ 17 leginkább vízhiányos országa közül 12 a Közel-Keleten található. Az egyre növekvő népesség egyre több mezőgazdasági terület fejlesztését teszi szükségessé, és ez növeli a vízfogyasztást: 1992-ben Egyiptomban 58 millióan éltek – ma 107 millióan. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Radikálisan átalakuló erőviszonyok Putyin udvarában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 15. 15:43
A háború megnyirbálta az oligarchák politikai befolyását, de közben új kiváltságokat biztosít az oroszországi rendfenntartóknak, mindenekelőtt a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak. Mint minden vezető, aki fölött eljárt az idő, Putyin is inkább elodázza a nehéz döntéseket – amíg aztán már túl késő. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin térdre ereszkedhet a kínai elnök előtt
Káncz Csaba | 2022. szeptember 14. 15:16
Ahogy az ukrán konfliktus elhúzódik, és az USA egyre több országot von maga mellé, hogy megbüntesse Moszkvát, a kínai segítség szükségessége napról napra világosabbá válik. Kínának felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthat az oroszoknak azáltal, ha fokozza a Tajvanra nehezedő nyomást, és zaklatja az amerikai flottát a Dél-kínai-tengeren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A zavargások korába lépünk Európában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 13. 17:14
A brit agytröszt jelentése szerint a polgári zavargások veszélye leginkább Németországot, Hollandiát, Svájcot, Bosznia-Hercegovinát és Ukrajnát érinti. Az elitek és a köznép közötti korábbi egyezség („consent of the governed”) a gazdasági stabilitás és az életszínvonal fenntartásának ígéretéről gyors ütemben foszlik szét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Japán lőszereket telepít Tajvanhoz közeli szigeteire
Káncz Csaba | 2022. szeptember 12. 16:07
Japán azt tervezi, hogy a Tajvani-szoros válságára készülve a Kelet-kínai-tengeren megerősíti távoli szigeteinek a védelmét. Ez már az új, hivatalos stratégiai vonalvezetést tükrözi, feldühítve Kínát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bedől a kínai csoda – csőstől jönnek a bajok
Káncz Csaba | 2022. szeptember 11. 15:07
A példátlan aszálytól kezdve a gigantikus adósságállományig, a szűnni nem akaró járványtól a félvezetőipart átszövő korrupcióig - a pekingi vezetésnek most nagyon összejöttek dolgok. Mindez ráadásul az októberi kommunista pártkongresszus előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán őrjöng és Amerikát vádolja a nagykövetségének bezárása miatt
Káncz Csaba | 2022. szeptember 9. 15:47
A Fehér Ház bejelentette: a NATO döntése lesz, hogy életbe lépteti-e az 5. cikkelyt az Albánia elleni iráni kibertámadásokra válaszul. Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK fegyveres- és kiberharcosai kitűnő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Széteshet az EU, ha nem találja a választ az energetikai kihívásra
Káncz Csaba | 2022. szeptember 8. 19:57
Az energiaválság kapcsán az európai integrációs projekt forog kockán. Az EU tagállamok közötti megerősített és hatékony koordináció nemcsak a jövő európai energiavilágát fogja meghatározni, hanem az EU politikai súlyát is a nemzetközi színtéren. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Forradalmi változások az amerikai hadseregben
Káncz Csaba | 2022. szeptember 7. 16:31
Az új szabályok először tiltják meg a közösségi médiában az olyan kijelentéseket, amelyek "szélsőséges tevékenységeket hirdetnek vagy más módon támogatnak". A katonaságnak széles mozgástere lett annak eldöntésében, hogy ki érdemli meg a katonai alkalmazással járó "különleges bizalmat". Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív Súlyos bizalmi válság – az új brit miniszterelnök a pokol kapujában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 6. 19:06
Nagyító rovatunkban ma az új brit kormányfőt, Liz Trusst vesszük górcső alá, akiről a lakosságnak csupán 12 százaléka hiszi, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Mind Brüsszelben, mind Washingtonban erős szkepticizmussal tekintenek rá. A legnagyobb bomlasztó erő, amelyet meg kell tanulnia kezelni, Boris Johnson lesz.
Makro / Külgazdaság “The world is definitely in a war” - interview with the Estonian ambassador
Káncz Csaba | 2022. szeptember 5. 05:47
Ukraine must win this war, Raul Toomas, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of Estonia, told Privátbankár.hu. He added: war is expensive and will cost us a lot during the coming winter, but it is a small price compared to the status of the free and democratic world at stake. An interview by Csaba Káncz.
Makro / Külgazdaság “A világ már háborúban áll” – interjú az észt nagykövettel
Káncz Csaba | 2022. szeptember 5. 05:19
Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút - mondta lapunknak Raul Toomas, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Hozzátette: a háború drága, és sokba kerül nekünk a közelgő tél során, de ez csekély ár ahhoz képest, hogy a szabad és demokratikus világ státusza a tét. Káncz Csaba interjúja.
Makro / Külgazdaság Kína kirántja a szőnyeget az USA alól Latin-Amerikában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 4. 15:20
Latin-Amerika kormányai megtagadják Ukrajna politikai támogatását, sőt nyíltan kritizálják a nyugati országok oroszellenes politikáját. Trump a déli szomszédokkal kapcsolatos becsmérlő megjegyzései azt eredményezték, hogy az USA amúgy is megrongálódott hírneve az ottani lakosság körében beomlott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Drámai fejlemények a világ legnagyobb szigetén
Káncz Csaba | 2022. szeptember 2. 15:31
Amikor a grönlandi jégtakaró egésze elolvad, a világtengerek szintje 7,4 méterrel emelkedik majd. Dánia 2019-ben helyezte első alkalommal Grönlandot a nemzetbiztonsági stratégiájának legkiemeltebb helyére. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin játszmája idegesíti Izraelt
Káncz Csaba | 2022. szeptember 1. 15:28
Az oroszok egyre nehezebben tudják figyelmen kívül hagyni, hogy Irán az egyetlen jelentős és erőforrásokkal bőven ellátott állam a Közel-Keleten, amely feltétel nélkül hajlandó Moszkva oldalára állni a Nyugattal szemben. Ezzel összehasonlítva az izraelieknek egyre nehezebb egyensúlyba hozniuk orosz és nyugati érdekeiket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika gyarmatosítja a Holdat – pénteken indul a rakéta
Káncz Csaba | 2022. augusztus 31. 19:29
A mostani tesztrepülés az első lépés az Artemis 3 felé, amely 1972 óta az első emberi küldetést fogja eredményezni a Holdra. 2019 őszén a NATO külügyminiszteri találkozóján született döntés arról, hogy a világűrt műveleti hadszíntérré nyilvánítják. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin szaporodó felsülései - a Cár meztelen
Káncz Csaba | 2022. augusztus 30. 15:28
Az orosz elnök három, be nem jelentett háborút vív: egyszerre igyekszik ellenőrizni Ukrajnát, uralni Oroszország szomszédjait, és siettetni a Nyugat bukását. Most meg ráadásul egy belső harc is megjelent a láthatáron? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Budapest és Berlin ütközőpályán
Káncz Csaba | 2022. augusztus 29. 19:59
Budapest lépése után 3 nappal Berlin bejelentette, hogy 120 millió euró értékű infrastrukturális projektet zárol le a boszniai szerb régióban az elszakadási politika miatti aggodalmak miatt. Szijjártó bejelentése után egy héttel pedig a Bundestag határozatot hozott arról, hogy katonákat küld Boszniába. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai konfliktus növekvő nukleáris árnya
Káncz Csaba | 2022. augusztus 28. 11:54
Csupán a héten mind az Egyesült Királyság, mind Fehéroroszország vezetése megpendítette a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségét. Oroszország a héten blokkolta az ENSZ-nél az atomsorompó-szerződés megerősítését célzó megállapodást. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megroppant Kína befolyása térségünkben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 26. 15:16
Kína stratégiai szövetsége Oroszországgal és az ukrajnai inváziót követő tétlensége tovább fokozta a Baltikumban már meglévő szkepticizmust Pekinggel kapcsolatban. A balti államok Kínához való viszonyának újragondolása kötelező feladat volt a nemzeti érdekeik szempontjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – újabb ország válhat atomhatalommá
Káncz Csaba | 2022. augusztus 25. 19:27
Az Ukrajna elleni orosz agresszió máris hatással van a Koreai-félsziget dinamikájára, tükrözve az európai és ázsiai biztonsági helyzetek egyre növekvő egymásrautaltságát. Az ukrajnai háború ébresztő Dél-Korea számára, hogy a versengő nagyhatalmak közötti stratégiai kétértelműsége egyre tarthatatlanabb. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Vérengzés jöhet a feltörekvő piaci devizáknál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 24. 16:17
Az ütemesen emelkedő amerikai kamatok miatt a feltörekvő piacokat az elmúlt hónapokban drasztikus pénzkivonás sújtja. A rendszerszintű adósságválság bekövetkezte valós lehetőséggé vált. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron látogatóba megy az oroszlánbarlangba
Káncz Csaba | 2022. augusztus 23. 15:33
Hatalmas földgázkészleteinek köszönhetően Algéria az utóbbi időben az EU figyelmének középpontjába került az oroszországi import visszaszorítására tett erőfeszítéseiben. Algéria szerint Washington nyíltan és folyamatosan Marokkót támogatja, ezért az afrikai kontinens legnagyobb állama biztonságpolitikailag egyre közeledik Oroszországhoz és Kínához. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Pénzügyi beomlások kezdődtek Kína külföldi gigaprojektjeinél
Káncz Csaba | 2022. augusztus 22. 20:03
A 2013-ban Peking által elindított Új Selyemút gigaprojekt szerte a világon a kockázatos adósok teljes sorát hagyja az út szélén – legyen az Srí Lanka, Pakisztán, Kirgizisztán, Argentína, vagy Zambia. Peking új megközelítéssel akarja tovább erősíteni befolyását Dél-Ázsiában, ennek a látványos példája a kínai kémhajó kikötése Srí Lankán ezekben a napokban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO élesen fenyegeti Szerbiát
Káncz Csaba | 2022. augusztus 21. 18:24
A NATO megerősítette jelenlétét Koszovóban, és kész további erőket bevetni, ha a Szerbiával fennálló feszültség fokozódik. A srebrenicai népirtást tagadó, szélsőséges szerb belügyminiszter holnap Moszkvába utazik, hogy találkozzon Lavrov orosz külügyminiszterrel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lehet még elnök Donald Trumpból az FBI razziája után?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 10. 15:53
Kilencvenkét nappal az idei félidős választások előtt az FBI a Republikánus Párt tényleges vezetőjét vette célba, olyan körülmények között, amikor a republikánusok megnyerhetik legalább a Képviselőház és valószínűleg a Szenátus ellenőrzését is. De lehet-e Trump ezek után újra elnök? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin hadigazdaságra áll át – a legmélyebb recesszió jön a szovjet bukás óta
Káncz Csaba | 2022. augusztus 7. 17:29
Oroszországban nincs kapacitás a kivonult nemzetközi vállalkozások által kínált termékek és tehetségek helyettesítésére. Kína nem játssza el a megmentő a szerepét ezekben az ínséges időkben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és Orbán rémképek lettek az olasz választási kampányban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 5. 15:06
Az olasz balközép pártok arra az üzenetre építik kampányukat, hogy le kell győzniük azt a jobboldali blokkot, amely Putyin és Orbán barátja. Nagyon valószínűtlen, hogy egy jövőbeli jobbközép kormány engedjen Salvini azon kérésének, hogy állítsák le az ukrajnai fegyverszállítást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sötét árnyak Ázsia felett – a kínai elnök lépéskényszerben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 4. 15:46
Pelosi provokatív látogatása megtörte a Tajvani-szoros eddigi geopolitikai status quóját, és Kína új hatalmi egyensúlyra törekszik ezentúl. Hszi elnöknek határozottan lépnie kell, különben elúszik hosszú távú célja - az újraegyesítés -, és ráadásul a pozíciója is megrendül. Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG