<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Káncz Csaba

Káncz Csaba cikkei

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Miért cirkuszol Erdogan valójában a NATO körül?
Káncz Csaba | 2022. május 20. 15:43
Felhasználni Svédországot és Finnországot a NATO-n belüli válság előidézésére egyetlen célt szolgál: a Biden-kormányzat becserkészését.  Az amerikai elnök dilemmája az, hogyan miképpen kezelje azt a NATO-szövetségest, amely 50 ezer politikai foglyot és 12 ezer kurdot tart rács mögött, ráadásul teljes autokráciára váltott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mussolini egykori rajongója lehet a következő olasz miniszterelnök
Káncz Csaba | 2022. május 19. 15:55
Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól. A pártjának Achilles-sarka azonban továbbra is az a politikai és kulturális háttér, amely egyenesen a "Duce", azaz Benito Mussolini fasiszta pártjához nyúlik vissza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Közel-Kelet két kulcsországa narkó-állammá vált
Káncz Csaba | 2022. május 15. 13:46
A piramis csúcsán a szír elnök testvére áll, aki a hírhedt Köztársasági Gárda és a Negyedik Hadosztály vezetőjeként vitathatatlanul a második legbefolyásosabb ember Szíriában.  A kábítószer-csempészetet központilag a Negyedik Hadosztály és libanoni partnere, a Hezbollah irányítja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Vatikán újra cinkosan összejátszik a háborús agresszorral
Káncz Csaba | 2022. május 13. 15:24
Akárcsak a második világháború során, a Vatikán feje most sem nevezi néven a háborús agresszort. A vatikáni diplomácia is kitérően válaszolt Kijev felkérésére, hogy a pápa látogassa meg az ukrán fővárost. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az új konzervatív elnök radikálisan átrendezi a kontinens erőviszonyait
Káncz Csaba | 2022. május 12. 17:23
Sem Tokió, sem Peking számára nem mindegy, hogy az új dél-koreai elnök milyen játszmába kezd a geopolitikailag rendkívül feszült térségben. A stratégák abban reménykednek, hogy a Kína, Oroszország és Észak-Korea által érzékelt fenyegetés hatására Dél-Korea és Japán átugorja a történelem árnyékát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin titkos kommandója állhat a gázipar vezetőinek rejtélyes halála mögött
Káncz Csaba | 2022. május 11. 15:16
Egyes feltevések szerint Putyin titkos külföldi műveleteinek nagy részét a Gazpromon és a Gazprombankon keresztül finanszírozza, és az ott dolgozó vezetők mindent tudnak erről a rejtett finanszírozásról. A Kreml azt gyanítja, hogy valaki a gáziparban információkat szivárogtat ki az orosz külföldi hírszerzés által végrehajtott műveletek finanszírozásáról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin brutális háborúja alapjaiban rengeti meg ezt a kontinenst
Káncz Csaba | 2022. május 10. 16:23
Az afrikai kontinens három fő dinamika miatt is különösen sebezhető az ukrán háború hatásaival szemben. A háború újrakalibrálja az európai prioritásokat a gazdasági és fejlesztési segélyek tekintetében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erősödő zúgolódás Kínában – a mindenható elnök a pozíciójával játszik
Káncz Csaba | 2022. május 9. 15:33
Ha Kína tovább lassul, a COVID járvány kikerül az irányítás alól, és az ország egyre kínosabb külpolitikai helyzetbe kerül az ukrajnai fejlemények miatt, a novemberi pártkongresszus kimenetele nyitottá válhat.  Márpedig a köznép körében a zúgolódás egyre hangosabb és nyíltabb.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin és a német szociáldemokraták – az elvtársak most leizzadnak Berlinben
Káncz Csaba | 2022. május 8. 14:53
A szociáldemokrata Schröder, Steinmeier és Gabriel hosszú éveken keresztül vehemensen támogatta Oroszország és Németország szoros energiakapcsolatait, és keményen védték azokat a kritikusokkal szemben. Ez az örökség ma rendkívül megnehezíti az SPD számára, hogy központi kormánypártként új Oroszország-politikát alakítson ki. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin most helyrehozná a széteső kapcsolatokat Izraellel
Káncz Csaba | 2022. május 6. 14:28
Az orosz-izraeli kapcsolatok megromlásának kezdete április elejére tehető, amikor Lapid külügyminiszter amerikai nyomásra kijelentette, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el. A politikai nyomás fokozása érdekében egy orosz légvédelmi rendszer elfogott egy irányított rakétát, amelyet egy izraeli vadászrepülőgép lőtt ki Szíria légterében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kétségbeesett tülekedés a gázért – Katar és az EU nagy tervei
Káncz Csaba | 2022. május 5. 14:57
Az energia-diverzifikációra irányuló törekvésben Katar állam a világ legnagyobb LNG-exportőreként az EU stratégiájának kulcsfontosságú pillérévé vált. Katar közelebb van az EU-hoz, mint az USA és Ausztrália, ami olcsóbb exportútvonalat jelent a katari LNG-szállítások számára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin őrjöng – ukrán szabotázsakciók szerte Oroszországban
Káncz Csaba | 2022. május 4. 15:01
A Nyugat még időben felkészíthette az ukrán haderőt a szofisztikált kibertámadásokra is. Oroszországban ugyanis már hetek óta lobbannak be napi szinten lőszerraktárak, üzemanyagraktárak és gyárak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fagyos szelek fújnak Európából Kína felé
Káncz Csaba | 2022. május 3. 17:53
Putyin megmutatta Európának, hogy kontinensünknek egy új Kína-politikára is szüksége van. Az Európából érkező hideg szelek igazán nem hiányoznak Pekingnek, hiszen már enélkül is számos kihívással néz szembe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa erősebben magához láncolná ezt a nagyhatalmat
Káncz Csaba | 2022. május 1. 18:01
Az EU évek óta szabadkereskedelmi megállapodást próbál kötni Indiával, de Brüsszellel ellentétben London ezt már idén tető alá hozhatja. Németország és más EU-országok fegyvergyárai már régóta érdeklődnek az óriási piac iránt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A NATO fokozatosan háborúba csúszik Oroszországgal
Káncz Csaba | 2022. április 30. 05:39
Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincsen kiút egyik fél számára sem, csak az eszkaláció. Bár Moszkva soha nem támadta meg a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin szövetségese csendesen lelépett
Káncz Csaba | 2022. április 28. 18:31
Moszkva szövetségese, Kazahsztán azért küzd, hogy egyensúlyt teremtsen az orosz és saját nemzeti érdekei között, miközben az ukrajnai háború destabilizáló hatásai áthullámzanak Közép-Ázsián. A kazah hatóságok nyíltan nem támogatják Putyin invázióját, és olyan lépéseket tesznek, amelyek bizonyos mértékig eltávolíthatják Nur-Szultánt a Kremltől. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Macron és Erdogan megdöbbentő közeledése
Káncz Csaba | 2022. április 27. 15:59
Az ukrán háború nagymértékben fellendítette diplomáciai és katonai együttműködésüket, de Szíria, Líbia és a Földközi-tenger ügyében elhúzódó súrlódásokat óvatosan kell kezelniük. Erdogannak nyomós belpolitikai érdekei is vannak a közeledés elfogadására. Káncz Csaba jegyzete.
Agrár A német miniszter figyelmeztet – jön a példátlan éhínség a világban
Káncz Csaba | 2022. április 26. 18:16
Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Amerikai gázszállítások Európának – súlyos kérdőjelekkel
Káncz Csaba | 2022. április 25. 14:44
A 2020-as évek közepéig az európai vevőknek a globális azonnali piacról kell biztosítaniuk az LNG-ellátást. Noha a Biden-adminisztráció bejelentése pozitív az iparág számára, sok lépést kell megtenni az ígért LNG mennyiségek megvalósulása előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi várható Európában, ha ma befut a francia Trump?
Káncz Csaba | 2022. április 24. 18:46
Franciaország mai, sorsdöntő elnökválasztásának kimenetele befolyásolni fogja az ukrajnai háború kimenetelét és az új európai biztonsági rend jövőjét. Megvizsgáljuk, hogyan pozicionálja magát Macron és Le Pen ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja végzetesen aláásta a globális együttműködést
Káncz Csaba | 2022. április 22. 15:13
Az ukrajnai háborúnak nincs, és nem is lesz igazi győztese.  Végső soron szétzilálta a bizalmat, és a globális kihívások megoldásának képességét.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja a láthatatlan térben
Káncz Csaba | 2022. április 21. 16:37
A Kreml aktívan blokkolja a nyugati közösségi médiát, és elfogadta az úgynevezett „álhír” törvényt, hogy ellenőrizze a hazai narratívát. A közösségi média már korábban is szerepet játszott konfliktusokban, de erre a valóban globális léptékre még nem volt példa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hová menekülnek az oroszok a világba Putyin elől?
Káncz Csaba | 2022. április 20. 15:01
Grúziában és Örményországban - a két volt szovjet köztársaságban -, valamint Isztambulban és Belgrádban is sokan beszélnek oroszul. Azok, akik még rendelkeznek érvényes vízummal, továbbra is beléphetnek az EU-ba. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin most egy új, kőkemény ázsiai ellenféllel találta szembe magát
Káncz Csaba | 2022. április 19. 17:26
Az ukrajnai háború kiterjedtsége és a nyugati reakciók Japánt rendkívüli intézkedések megtételére késztették. Tokió tisztában van azzal, hogy Oroszország és Kína revizionista hatalmakként kéz a kézben működnek együtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin elszigetelése csúnyán visszaüt a Nyugat felé
Káncz Csaba | 2022. április 14. 16:41
Nem számíthatunk mostantól orosz együttműködésre olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a fegyverzetellenőrzés és a leolvadó arktikus térség.  Moszkva ráadásul még bomlasztóbb erővé válhat olyan instabil régiókban, mint a Balkán, a Közel-Kelet és a Száhel-övezet.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin megnyitja a második frontot – harc a belső árulók ellen
Káncz Csaba | 2022. április 13. 17:29
A háborúellenes gyűléseken szokásos letartóztatásokon kívül a Kreml kézzelfogható jelek szerint még keményebb elnyomási hullámra készül. Az orosz agytrösztök között is él az a narratíva, hogy a Kreml célja sokkal globálisabb, mint az „önvédelem”, és az ukrajnai háború a fennálló világrendet hivatott lerombolni. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Miért hallgatott India 1956-ban és miért hallgat most is Ukrajnával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2022. április 12. 05:43
Új-Delhi különösen óvatos, amikor Moszkva véres külföldi intervenciókba bonyolódik. India stratégiai érdekei nyugatra az Indiai-óceán régiójától a Földközi-tenger keleti részéig terjednek, ahol Görögország, egy hagyományosan tenger-orientált állam található. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ne húzz ujjat a hadsereggel – megbuktatták a különutas miniszterelnököt
Káncz Csaba | 2022. április 11. 15:42
A krikett-sztár, de a politikában teljesen dilettáns pakisztáni miniszterelnököt a hadsereg és a titkosszolgálat segítette hatalomra 2018-ban. Hán azt állítja, ő egy amerikai „összeesküvés” áldozata lett.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína viharos vizeken – lázongás Sanghajban
Káncz Csaba | 2022. április 10. 16:10
A 26 milliós metropoliszban kezd megbomlani a társadalmi rend a Covid-lezárások miatt. Kína Moszkva iránti szövetségesi hűségének komoly ára van: egyre romlanak a politikai kapcsolatai az Európai Unióval. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a hadsereget is bevetik – égbeszökő árak és forrongó társadalmak
Káncz Csaba | 2022. április 8. 15:37
Az orosz-ukrán háború nyomán égbeszökő energia- és élelmiszerárak miatt egyre több országban vonulnak utcára a tömegek. Van, ahol már a hadsereget is be kellett vetni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A francia Trump győzelme alapjaiban rendítené meg az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2022. április 7. 14:44
Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország hanyatlik, ezért vissza kell találnia egykori nagyságához. A francia inflációs ráta 5 százalék fölé szökött, az elektromos energia ára az egekben, az életszínvonal esik, így a választók bizony elgondolkodhatnak a váltáson. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Drámaian megrendült Amerika befolyása a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2022. április 6. 16:28
Megvizsgáljuk Washington egyre zavarosabb viszonyát térségbeli, hagyományos szövetségeseivel. Márciusban a szaúdi és a katari vezetés kritizálta a Nyugatot, amiért minden figyelmét az orosz-ukrán háborúnak szenteli, miközben a közel-keleti válságokat félvállról veszi. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság A 100 milliós ország pénzügyi kártyavára az egész Közel-Keletet veszélyezteti
Káncz Csaba | 2022. április 5. 18:41
Egyiptom előbb vagy utóbb annak a Libanonnak a sorsára jut, ahol az ország korrupt hatalmasai katasztrofális gazdaságpolitikájukkal falnak vezették az országot.  A túlnépesedett Egyiptom óriási adósság-tömeget görget maga előtt, keveset exportál és rezsim a pénzt felesleges presztízs-projektekre szórja el.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mit fog jelenteni Magyarország számára az ötödik Fidesz-kormány?
Káncz Csaba | 2022. április 4. 06:07
A Fidesz győzelme minden jel szerint Magyarország további elszigetelődéséhez vezet a modern világban és térségünkben. Az orosz agresszió gyakorlatilag ellehetetlenítette Orbán Viktor „pávatáncát” a Nyugat és az eurázsiai tengely között, így még a hazai konzervatív politikai köröket is megdöbbentve Lengyelország faképnél hagyta hazánkat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína újabb frontot nyit a Csendes-óceánon
Káncz Csaba | 2022. április 3. 18:34
A szigetek ideális helyszínt biztosítanának a kínai hírszerzés számára, hogy elektronikus hírszerzéssel figyelje az ausztrál haditengerészeti mozgásokat.  Az új-zélandi védelmi miniszter szerint „a Salamon-szigetek a közös hátsó udvarunkhoz tartoznak”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontra zuhantak a magyar-amerikai kapcsolatok - interjú a biztonságpolitikai kutatóval
Káncz Csaba | 2022. április 2. 12:21
Az orosz agresszió tükrében az amerikai kormányzat az eddigieknél is elfogadhatatlanabbnak tartja Budapest Moszkva-barát külpolitikáját - mondta lapunknak Fehér Zoltán, a Texasi Egyetem Clements Nemzetbiztonsági Központjának tudományos kutatója.  Az a tény, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Kína legfontosabb szövetségesével, Oroszországgal kerültek egyre mélyülő konfliktusba már középtávon azt fogja jelenteni, hogy a Washington és Peking közötti versengés is egyre feszültebbé válik.  Káncz Csaba interjúja.
Makro / Külgazdaság Háborús kavalkád – dzsihadisták és neonáci önkéntesek harcolnak mindkét oldalon Ukrajnában
Káncz Csaba | 2022. március 31. 17:59
Az orosz-ukrán háború mindkét oldalán egyre több dzsihadista és fehér felsőbbrendűséget hirdető személy harcol. Az USA által terrorista szervezetként nyilvántartott ukrán Azov Zászlóalj tagjai már évek óta erősítik kapcsolati hálójukat szerte Európában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz-ukrán háború drasztikusan átalakítja Ázsia politikai térképét
Káncz Csaba | 2022. március 30. 15:00
Az orosz inváziónak van egy világos üzenete: ha vannak atomfegyvereid, akkor senki sem mer veled komolyan konfrontálódni. Több ázsiai ország számára a szállítási láncok újjáépítésekor Kína kikerülése nemzeti prioritás lesz – a Biden kormányzat erre vonatkozó tervét az elkövetkező hetekben hozza nyilvánosságra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hazánkra is komoly veszélyt jelent az elhúzódó háború Ukrajnában
Káncz Csaba | 2022. március 29. 16:17
Kijev nyugati szövetségesei már javában tervezik, hogyan hozzák létre a száműzetésben működő ukrán kormányt, amely irányítaná a gerilla-műveleteket az orosz megszállók ellen. Egy elhúzódó háborúban egyre növekszik annak az esélye, hogy a konfliktus kiterjed, ráadásul az ukrán belpolitika tovább radikalizálódna. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz-ukrán háború a világ első TikTok-háborúja
Káncz Csaba | 2022. március 28. 11:44
A közösségi médiák átformálják az emberek világról alkotott képét.  Ukrajna egyelőre nyerésre áll az információs háborúban – de végül a hadszíntéri eredmények lesznek a döntőek.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A háború ezt a nagy országot is a devizaválság szélére sodorta
Káncz Csaba | 2022. március 27. 18:10
A török elnök képtelen volt találkozót kiharcolni Biden elnökkel az e heti NATO csúcson.  Az orosz-ukrán háború negatív kihatásai, a világgazdaságban gyorsan erősödő stagflációs nyomás és az amerikai jegybank vártnál agresszívabb szigorításai afelé mutatnak, hogy Ankara egy újabb devizaválság felé sodródik.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Az orosz-ukrán háború sötét árnyat vet Iránra
Káncz Csaba | 2022. március 26. 06:14
Az orosz invázió megvédésével az iráni elit egyben igazolást talál saját offenzív regionális fellépésére. A demokráciát követelő iráni csoportok attól tartanak, hogy a Kreml egy esetlegesen kirobbanó iráni rezsim-ellenes tüntetésen az elnyomó apparátust támogatná – akár katonailag –, ahogyan azt Szíriában is tette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin elhozta a német biztonságpolitika forradalmát
Káncz Csaba | 2022. március 24. 16:08
Az új német nemzetbiztonsági stratégia a honvédelmet és a német érdekek „egész világra kiterjedő” elkötelezettségét egyaránt magában foglalja, és elsősorban két ellenfélre – Oroszországra és Kínára – összpontosít. Putyin az inváziójával elérte, hogy a Willy Brandt kancellár által 1970-től megvalósított német „Keleti politika” a szemétdombra került. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló