Káncz Csaba

Káncz Csaba cikkei

Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sorra buknak le az orosz kémek a Balkánon 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 27. 09:35
A Bulgáriából kiutasított három orosz ortodox egyházi személy „hibrid stratégiákat” alkalmazott Moszkva befolyásának és geopolitikai érdekeinek fenntartására. Putyin  tavaly februári ukrajnai inváziója óta a magyar elhárítás leállította az orosz ortodox egyház magyarországi tevékenysége nagy részének a megfigyelését. Káncz Csaba jegyzet
Makro / Külgazdaság Klímaválság: kritikus pillanatban Európa 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 26. 09:33
Kontinensünk vezetői visszahőkölnek a dubaji éghajlat-változási tárgyalások előestéjén. Pedig egy friss tanulmány szerint egy veszélyes mérföldkő túllépésének küszöbén állunk. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egy politikai gyilkosság megrendíti a Kína elleni frontot 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 22. 09:34
A merénylet egy olyan időszakban rendíti meg a kanadai-indiai kapcsolatokat, amikor a Nyugat megpróbálja Indiát magához láncolni. De ha a hindu nacionalista indiai rezsim eltér a közös értékektől, akkor a partnerségben felbukkanó repedések később töréshez vezethetnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csúnyán zuhan a világban az orosz fegyverexport 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 21. 09:29
Putyin Ukrajna elleni háborúja alaposan meggyengítette Oroszország globális fegyverexportőr pozícióját. A fegyverpiacon való meggyengült jelenlét egyben aláássa Oroszország geopolitikai szerepét a világban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Forrósodik a talaj a német kancellár talpa alatt 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 20. 09:27
A kancellár szimbolikusan már a vádlottak padján ül, hiszen Olaf Scholz neve 27 alkalommal szerepel a vádiratban. Ha tanúként bíróság elé idézik, a kancellár dolgai megnehezülnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így sodródik bele Amerika az ukrajnai háborúba 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 19. 09:53
Az ukrán műveletek súlypontja most átkerül a nagy hatótávolságú csapásmérő rakétákra, mint a Storm Shadow, a Taurus, és az ATACMS. Kijev a NATO felderítő platformjait használja fel az ilyen műveletekben, márpedig így az USA virtuális hadviselőtárs lesz. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Migránsválság: veszélyes örvénybe került az olasz kormány 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 18. 09:25
A lampedusai káosz súlyos politikai kockázatot jelent Meloni kormánya számára. Róma radikális intézkedéseket fog tenni a migránsáradat kezelésére. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Indul az EU kereskedelmi háborúja Kínával 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 17. 10:09
Az EU döntése a tisztességtelen kínai verseny azonosításáról hónapok óta készül, az európai autógyártók és országaik politikusai – elsősorban Franciaország és Németország – jelentős nyomására. A tét óriási, hiszen az iparág 13 millió embert foglalkoztat az EU-ban – ez a teljes munkaerő mintegy 7 százaléka. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit is akar tenni Európával Ursula von der Leyen? 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 15. 09:40
Von der Leyen szavait a „történelem felhívásáról”, miszerint geopolitikai kényszerek miatt szükséges bővíteni az EU-t, ezúttal inkább taps, semmint szkepticizmus fogadta. A bővítést napjainkban Brüsszel egy szükséges lépésnek tekinti az EU, sőt tágabb értelemben Európa biztonságának helyreállításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elképesztő fejlemény a Kínával folyó geopolitikai játszmában 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 14. 09:35
A lelőhely Nevadát a „zöldenergia-aranyláz” globális epicentrumává teheti. Bár a lítiumtartalékok megfelelő mennyiségben oszlanak meg világszerte, termelésük és feldolgozásuk erősen koncentrált. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Varsó és Bukarest kőkemény támaszt nyújt Ukrajnának 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 13. 09:33
Mindkét állam fontos szomszéd Ukrajna számára, befolyásolva a háborút a fegyverszállítások elősegítésével, az ukrán katonai személyzet kiképzésével és a menekültek befogadásával. Lengyelországban az idei év végére készül el egy kiegészítő Aegis Ashore telephely, amely a keleti arcvonal teljesebb védelmét biztosítja. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína letiporja Németországot az európai piacon 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 12. 19:22
Nagyító rovatunkban ezúttal az akadozó német ipari exportmodellt vesszük górcső alá. A Kína felől érkező versenynyomás a német ipar legfontosabb értékesítési piacán növekszik és akár Németország jóléte is veszélybe kerülhet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ukrajna orosz kifosztásához nélkülözhetetlen a Fekete-tenger 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 11. 09:46
A Fekete-tenger jelenleg az ukrajnai agresszió fenntartásához szükséges orosz kereskedelmi tevékenységek középpontjában áll. A hajóik szabadon navigálnak a Fekete-tengeren, rendszeresen áthaladva a Boszporuszon, hogy elérjék a célállomásaikat szerte a világon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika közbelép – etnikai tisztogatás fenyeget Európa határán 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 10. 10:02
Azerbajdzsán kiéhezteti az örmények lakta Hegyi-Karabah régió lakóit, és csapatokat von össze az örmény határon. A boszniai háborúhoz hasonlatos „etnikai tisztogatás” fenyeget, ezért Örményország és az USA a jövő héten közös hadgyakorlatot tart. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyinnak tökéletesen megfelelne egy törékeny ukrán béke 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 8. 16:09
Mind az Egyesült Királyság, mind az USA - Ukrajna két legnagyobb katonai segélyszállítója - politikailag mélyen megosztó választások küszöbén áll. Egy törékeny béke most tökéletesen megfelelne a Putyin-rezsimnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin új szövetsége felzaklatja a Nyugatot 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 7. 09:44
Moszkva hagyományos fegyverekért érzékeny, fejlett technológiát ad cserébe, ami már mutatja, milyen rosszul áll Putyin szénája. Phenjan technológiai beszerzései az egész világ számára jelenthetnek hosszabb távú veszélyeket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A tudatunk lett a 21. század csatatere  
Káncz Csaba | 2023. szeptember 6. 09:42
A „deep fake” technológiákkal az ellenséges szándékú érdekkörök pillanatok alatt képesek politikai zavart előidézni. A mesterséges intelligencia alkalmazása a kognitív hadviselésben jelentős veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hol a pénz? Tisztázatlanok az EU bővítésének fő kérdései 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 5. 09:39
Míg korábban az EU-bővítés az összes feltétel teljesítéséről szólt, mára a geopolitikai megfontolások ezt felülírták. De azt egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy a nagycsoportos bővítés eredményeképpen mennyivel nőne a jelenleg 186 milliárd eurós uniós költségvetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem áll jól Amerika szénája a Közel-Keleten 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 4. 09:50
Stratégiai szempontból az USA számára a tágabb közel-keleti régióban az Afganisztánból való kivonulást követő fejlemények nem igazán inspirálóak. Washington térségbeli mozgásterét alaposan beszűkíti a szélsőjobboldali izraeli kabinet tevékenysége. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Pánik Párizsban – ezért omlik össze a befolyása 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 3. 10:17
Akinek az a benyomása, hogy Nyugat-Afrikában az elmúlt időszakban megnőtt a puccsok száma, az nem téved. Górcső alá vesszük az okokat és Oroszország szerepét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély az ukrajnai békére – történelmi látogatás kezdődik 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 1. 10:03
Ferenc pápa ma kezdődő mongóliai látogatása egy vatikáni békemisszió keretében zajlik. A pápa látogatásával egyidőben a Kínai Kommunista Párt mától új vallási korlátozásokat vezet be. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz most Prigozsin örökségével? 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 31. 09:50
Putyin bemutatta az afrikai államfőknek Andrej Averjanovot, a GRU katonai hírszerző szolgálat titkos műveletekkel foglalkozó osztályának vezetőjét. A Közép-afrikai Köztársaság elnökének tanácsadója leszögezte "Új Prigozsin lesz. Várjuk a következőt." Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Dél-Korea a legnagyobb nyertese a fegyverkezési versenynek 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 30. 09:46
Az orosz–ukrán háború és a kínai terjeszkedés arra kényszerítette az ASEAN-országokat, hogy gyorsan növeljék katonai kiadásaikat. Peking agressziója a Dél-kínai-tengeren 2012-től váltott magasabb fokozatba, behatolva öt ASEAN-ország kizárólagos gazdasági övezetébe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Drámai örvénybe került az Arab-öböl vízellátása 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 29. 09:50
A Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van. De hogyan próbál válaszolni erre a kihívásra a politikailag is forrongó térség? Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Most múlik pontosan – veszélyben Amerika előnye 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 28. 09:46
A mesterséges intelligencia (AI) gyors alkalmazása a kínai hadviselésben az USA globális befolyásának csökkenéséhez vezethet. Márpedig Peking felismerte az AI-ban rejlő lehetőségeket ezen a területen, és sokkal nagyobb erőfeszítéseket tesz, mint Washington. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína elképesztő áttörése a csúcstalálkozón 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 27. 10:03
Peking a fő haszonélvezője annak, hogy a BRICS-csoport hat állammal, köztük Szaúd-Arábiával és Iránnal bővül. Mindez egyben csökkenti a demokráciák befolyását a feltörekvő országok egyre sokszínűbb csoportjában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyhatalmi vetélkedés célpontja lett a kontinens 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 25. 09:38
Górcső alá vesszük azokat az okokat, amelyek napjainkban Afrika stratégiai felértékelődéséhez vezettek. Óhatatlanul felerősödik a nagyhatalmi vetélkedés is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kémháború – új nyugati front nyílik Kína ellen 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 24. 09:46
A termőföld lett a legújabb csatatér a Nyugat Kínával vívott harcában. Az USA és Japán attól tart, hogy a kínai kormány kémműveleteket indíthat a katonai bázisaik közelében vásárolt területekről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin megkezdte az iskolások militarizálását 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 23. 10:06
A szovjet gyakorlatot lemásolva Putyin felügyeletével új ifjúsági mozgalom jött létre. A szeptember elsejével kezdődő tanévben visszatér a katonai alapképzés az iskolákban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika új, veszélyes területre lép 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 22. 09:46
Donald Trump – az euroatlanti szövetség ellenzője – lesz minden bizonnyal a Republikánus Párt jelöltje az USA és a Nyugat élére. Trump politikai túlélése sokat elmond Amerika társadalmi válságáról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Trump nagy rajongójából lehet elnök a mély válságban lévő Argentínában 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 21. 09:35
Az argentin fenegyerek esetleges győzelméből nyilvánvalóan az Egyesült Államok húzná a legnagyobb geopolitikai hasznot. Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is úgy véli, hogy a legtöbb politikus a hazájában kommunista, és Bolsonaróhoz hasonlóan Milei is tagadja a klímaváltozást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldurvul a titkosszolgálati háború Moszkva és a Nyugat között 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 18. 09:53
Moszkva titkosszolgálati háborúja a Nyugat ellen 1917 decemberében, a bolsevik titkosrendőrség felállításával kezdődött, és ez a küzdelem soha nem ért véget. Walton egyik legvészjóslóbb következtetése az, hogy a Nyugatnak Oroszország-problémája van, nem pedig Putyin-problémája. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika, a rogyadozó birodalom 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 17. 09:39
Bár a NATO összetartott, Oroszország túlélte a szankciókat, és képes a vártnál jóval hosszabb ideig folytatni az ukrajnai háborút. Kína politikai és diplomáciai befolyása eközben az Új Selyemút kezdeményezésen keresztül gyorsan bővül minden kontinensen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor melléfogott – erre halad Európa a háború kitörése óta 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 16. 09:36
Ellentétben a magyar miniszterelnök riogatásával, az EU soha nem lesz szuperállam, hanem egyfajta középkori birodalmi struktúrává fejlődik. De miért nem akarják már a populista pártok sem elhagyni az EU-t? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság G20-csúcs lángoló hátországgal 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 15. 09:41
India az elmúlt hónapokban magabiztos világhatalomként mutatkozott be, amelynek hindu nacionalista vezetőjét vörös szőnyeggel fogadták Washingtonban és Párizsban. Az elmúlt hetekben azonban több véres incidens is rámutatott, hogy valami súlyosan félresiklott a világ legnépesebb országában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megrázza Európát az őszi választás 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 14. 09:50
Az október 15-i lengyel választás lesz a legfontosabb útelágazás a kommunizmus 1989-es összeomlása óta az országban. A kormánypárt kevés gazdasági és társadalmi sikert tud felmutatni, Kaczynski pártelnök ezért Európa- és németellenességre támaszkodik az újraválasztás érdekében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin és Orbán már örvendezik – politikai földrengés jön a szomszédunknál 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 13. 10:02
Fico eddigi két kormányzása során szoros kapcsolatokat épített ki a szervezett bűnözői körökkel. Az ellenzék populista vezére jól rájátszik arra, hogy a szlovákoknak csak 40 százaléka felelősnek Moszkvát az ukrajnai háborúért. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kísértet járja be az orosz vezetést 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 11. 09:44
Putyin túlélte a Wagner puccskísérletét, de egyértelmű jelek mutatkoznak arra, hogy az orosz elit elégedetlen maradt. A nigeri puccsot Prigozsin üdvözölte, és a támogatás felajánlása harcosok küldésével kétségtelenül ijesztő fejlemény. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin új dimenziót adott a háborújának 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 10. 10:00
Oroszország a Fekete-tenger nagy részét elhúzódó konfliktusainak újabb színterévé változtatta, jelentős tengeri dimenziót adva a szárazföldi dimenzióhoz. Ez a tengeri konfliktus visszaadja a Fekete-tenger körüli szárazföldön – nevezetesen Abházia, Dél-Oszétia, Dnyeszteren-túli terület, Donbász és a Krím – már meglévő orosz konfliktusok néhány kulcsfontosságú jellemzőjét.
Makro / Külgazdaság Kína már megint nekiment egy országnak 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 9. 10:21
A manilai Nyugat-barát fordulat miatt elégedetlen Peking most nyomás alá helyezi a Fülöp-szigeteki erőket a Dél-kínai-tengeren. Az USA öt katonai támaszpontot üzemeltetetett a közelmúltig a Fülöp-szigeteken, de a Kínával növekvő feszültség miatt a Pentagon tavasszal megegyezett Manilával négy új bázis megnyitásáról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kína dühöng – ellenséges biztonsági tengely születik a határán 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 8. 09:52
Kína idegesen figyeli Washington, Tokió és Szöul gyors közeledését. De Japán azon terve, hogy heteken belül tríciummal szennyezett vizet enged ki a fukusimai erőműből, politikai vihart okoz Dél-Koreában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izraeli politikai válság – Irán már keresi a gyenge pontokat  
Káncz Csaba | 2023. augusztus 7. 09:46
Irán az izraeli válság kihasználása érdekében kiber-hadműveleteket indít az izraeli társadalom megosztására, és megpróbálja semlegesíteni az Ábrahám-egyezményeket. Az iráni legfőbb vezető szerint Ciszjordánia prioritást élvez az iráni rezsim Izrael bekerítésére irányuló stratégiájában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Pánik a CDU-ban: kezdődnek a személyi harcok 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 6. 10:31
A CDU elnöke belül megosztó, a nép körében pedig népszerűtlen. Sőt, Hendrik Wüst, Németország legnépesebb szövetségi államának népszerű miniszterelnöke Merz-ellenes jelöltként kezdi pozicionálni magát a párton belül. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagy póker indul - Moszkva és Kijev béketárgyalása a láthatáron 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 4. 09:44
Szaúd-Arábia a hétvégén kétnapos találkozónak ad otthont a világ 30 országa számára, hogy megkíséreljék beindítani a béketárgyalásokat Moszkva és Kijev között. A Foreign Affairs-ben befolyásos amerikai szakértők már felvázolták a "csatatérről a tárgyalóasztalhoz vezető átállás tervét". Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mit tanult Kína, és mit Tajvan Putyin hadjáratából? 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 3. 09:44
Míg az ukrajnai konfliktussal a kínai hadsereg értékes betekintést nyert a modern hadviselésbe, Peking vegyes geopolitikai tanulságokat von le az erőszak alkalmazásának kockázatairól, a nyugati szankciók korlátairól és a nyugati szövetséggel való közvetlen összecsapás kihívásairól. Az orosz agresszió rákényszerítette Tajvant utánpótlási útvonalainak régóta esedékes újraértékelésére. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG