Kis- és közepes vállalkozások
Makro / Külgazdaság Kedvező támogatott hitelekkel tervezhetnek idén a vállalkozások 
Natív tartalom | 2024. január 23. 15:58
A kereskedelmi bankok, a támogatott konstrukciók kibocsátói és az egyéb piaci szereplők gyors tempóval indították a 2024-es évet – mondta el Kollega-Tarsoly Dániel, az MBH Bank vállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója. Több támogatott hitelprogram is elindult januárban, ezzel is inspirálva a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), valamint nagyvállalatok bővülési, növekedési terveit. Az ügyvezető igazgatóval a most megnyílt, illetve megújult hitelprogramokról beszélgettünk, amelyek támogatják az idei 4 százalékos gazdasági növekedés elérését.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton elmondta véleményét a hazai kkv-król 
Privátbankár.hu | 2023. július 3. 11:37
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ők adják a magyar gazdaság gerincét.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú 
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
Részvény / Deviza / Áru A Vasbank visszatér - hét érdekes kriptodevizáról úgy, hogy te is megértsd 
Eidenpenz József | 2022. január 30. 06:22
A kriptodevizák már régen nem a pénzküldésről szólnak, inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan működik közülük jó néhány. Ami újdonság, hogy a vállalkozások egy részének már számottevő bevétele is van, így a kriptók már nyereségrészesedést is fizetnek. Hét érdekes példát mutatunk be közérthetően.
Makro / Külgazdaság Minden, amit a kkv-s rezsicsökkentésről tudni kell 
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 13:11
Már most érdemes lépéseket tennie azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szeretnének az egyetemes szolgáltatás keretén belül, olcsóbban jutni villamos energiához, állítja a szakértő. Körültekintőnek is kell lenni, mert jogosultság hiányában komoly büntetést is kaphatnak a cégek.
Vállalat Varga Mihály bejelentette: sokkal több pénzért indulhatnak a kistelepülési kkv-k 
MTI | 2021. november 8. 13:51
Megemelték a keretet a pályázatukon.
Vállalat Élesedik a gazdaság újraindítását segítő állami viszontgarancia-program 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 19. 13:32
A program keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság 
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
Vállalat Vállalkozások ezrei szűntek meg idén  
MTI | 2021. július 6. 06:37
Folytatódott a koncentráció a gazdasági versenyszférában, az idei első félév végén ugyanis csaknem 12 ezerrel kevesebb vállalkozást tartottak számon, mint tavaly decemberben - írta keddi számában a Világgazdaság.
Vállalat Elképesztő vesztese a járványnak a nyugdíjas társadalom 
Valkai Nikoletta | 2021. május 15. 11:16
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkára, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője volt a csütörtöki Klasszis Klub rendezvényünk vendége. A szakember úgy látja, az önfoglalóztatói vállalkozói kör magára maradt a járvány alatt. Komoly problémát jelent, hogy nincs pontos munkaügyi statisztika arról, hányan vannak állás nélkül. Szó volt még az állam megnyújtott kezéről, kamarai sarcról, svindlerekről és a vesztes pozícióban lévő nyugdíjasokról is.
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére 
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé 
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Vállalat Kkv-k ezrei kaptak a lehetőségen 
MTI | 2021. február 27. 08:59
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette.
Vállalat Beigazolódott sok kkv rémálma 
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 09:50
Magyarországon az idén májusig 19,8 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, de ezen belül a felszámolási eljárások száma 24 százalékkal csökkent, a végelszámolásoké pedig 45 százalékkal nőtt - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb, az európai vállalkozások fizetőképességét vizsgáló elemzéséből.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket 
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Közérdekű Legalább jövő hétig marad a kötelező maszkviselés 
Baka F. Zoltán | 2020. június 25. 09:36
És biztos, hogy nem változik a kata fix adója. Gulyás Gergely miniszter válaszai kérdéseinkre.
Közérdekű Kata: évi 3 milliós bevételnél húznák meg a vörös vonalat 
MTI | 2020. június 17. 06:48
Parragh László kamarája úgy akadályozná meg, hogy egyes munkáltatók katásként alkalmazzák a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottakat, hogy alaposan a körmére néznének minden olyan üzletnek, ahol a katás vállalkozó évi kifizetése meghaladja az évi 3 milliót.
Vállalat Izer Norbert: indul a leendő kivások tájékoztatása 
Privátbankár.hu | 2019. december 4. 07:57
A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein.
Pénzügyi szektor Be kell ugrani az akváriumba 
Privátbankár.hu | 2019. december 3. 11:15
Ahogy egy mosógép vagy okostelefon megannyi funkciójából is csak keveset használ az ember, a kisvállalkozásokat sem érdemes bonyolult, időnként átláthatatlan termékpalettával bombázni, minél egyszerűbbeket kell kínálni a számukra – hangsúlyozza Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletágának vezetője.
KKV Olcsóbban mehetnek biztosra a hazai kkv-k 
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 12:22
A hazai mikro- kis- és közepes vállalkozások további fejlődéséhez adhat lökést az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. év végéig tartó akciója, melynek keretében az eddiginél is kedvezőbb díj fejében vállal kezességet a vállalkozások hiteleire, így a Széchenyi program beruházási hiteleire is. A Garantiqa kezességével biztosított hitelek állománya 2019-ben elérte az 1000 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság 2-3 ezer üzlethelyiség áll üresen Budapesten 
Privátbankár.hu | 2019. július 30. 07:43
Ezeket havi húszezertől több millió forintig terjedő bérleti díjakért kínálják - hasztalanul.
KKV Egyre több kkv már a kabáthoz keresi a gombot 
Csabai Károly | 2019. június 7. 06:06
Az elején még szinte mindenki azt fejlesztette, amire a pályázatot kiírták, mondhatni, a gombhoz keresték a kabátot. Ma már e tekintetben is sokkal céltudatosabbak a vállalkozások. Tudják, hogy mit akarnak, vannak terveik, és ha találnak ahhoz vissza nem térítendő forrást, akkor persze örülnek, de ha nem, akkor sem fordulnak vissza, saját erőből, vagy hitelből valósítják meg a fejlesztéseiket, hogy versenyképesek maradjanak – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.
KKV Jönnek a törökök, és letarolják a magyar cégvilágot? 
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 08:11
Évről évre gyorsabb ütemben nő a török tulajdonosi hátterű vállalkozások száma Magyarországon. Tavalyi összárbevételük már 85 milliárd forint volt, és több mint 1500 munkavállalót foglalkoztattak.
Részvény / Deviza / Áru Örökítene vagy ajándékozna? 70 százalék nem talál megfelelő utódot 
Eidenpenz József | 2018. október 3. 16:34
Amelyik cég manapság nagy szervezeti átalakításba kezd, a munkaerő 70-80 százalékát is elveszítheti. A legtöbb családi vállalkozás első generációs, és itt lenne az ideje az utódok kiválasztásának, de ez csak keveseknek sikerül. Nem csodaszer, de megoldás lehet a tőzsde, vagy annak egyszerűsített formája, az Xtend piac.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire alulértékeltek a magyar részvények az elemzők szerint 
Eidenpenz József | 2018. szeptember 27. 17:35
A BÉT piactámogatási programjában 11 kisebb és közepes hazai részvénytársaságra készülnek elemzések, a legtöbbet vétel vagy felhalmozás ajánlással látták el. A célárak átlagosan húsz százalékkal meghaladják a jelenlegi tőzsdei árakat, ennek alapján az elemzők a papírokat alulértékeltnek tartják. De van, ahol a differencia nagyon kicsi.
Részvény / Deviza / Áru Csányi: Ne mondják, hogy nem figyelmeztettük az ügyfeleket 
Eidenpenz József | 2018. szeptember 20. 10:24
Ne mondják ránk, hogy nem figyelmeztettük az ügyfeleket, a kamatok felfelé is mehetnek, a nemzetközi kamatkörnyezet előbb vagy utóbb be fog gyűrűzni – mondta el Csányi Sándor OTP-vezér a BÉT konferenciáján. Reményei szerint eredményeik alapján nemsokára “le fogják lépni” a náluk nagyobb régiós versenytársakat.
Vállalat Tényleg csak ennyin múlik a magyar vállalatok sorsa? 
Privátbankár.hu | 2018. május 30. 12:15
Lenne üzleti ötletük és akár a szabadidejükből is szívesen áldoznának, ám a kockázatvállalás és a kezdő tőke hiánya hátráltatja leginkább a magyarokat abban, hogy saját vállalkozásba kezdjenek. Az önfoglalkoztatás megítélését, a vállalkozás indítását befolyásoló külső és belső tényezőket vette górcső alá az AGER című, 44 országra kiterjedő, közel 50 ezer fős friss reprezentatív kutatás.
KKV Kiöregednek a vezetők: ki viszi tovább a vállalatokat? 
Privátbankár.hu | 2018. március 27. 12:27
A hazai, feltörekvő középvállalatok mintegy 90 százaléka ugyan kedvezően ítéli meg a helyzetét, a legnagyobb kihívást azonban az ügyfélszerzés mellett a cégutódlás jelenti a KKV-k számára, derült ki a Deloitte Magyarország Versenyképességi Indikátor Jelentéséből. Emellett továbbra is fejtörést jelent a képzett munkaerő elérése is.
Vállalatok Mi a magyarok legfőbb versenyelőnye? 
Eidenpenz József | 2017. december 11. 06:06
Sok vállalkozás szeretne tőkét a növekedéshez, de a szervezetüknek, működésüknek is meg kell ehhez felelnie, nem lehet kisvállalati struktúrával nagyvállalatot működtetni – derült ki a Qualysoft Holding és a CNC Rapid vállalkozásokkal készített interjúnkban. Kiderült az is, mit tartanak a magyarok legfőbb versenyelőnyének, és hogyan küzdenek meg a munkaerő-hiánnyal. Interjú.
KKV Sokkal jobb lehetőségeink vannak, mégsem merészkedünk át a határon 
Privátbankár.hu | 2017. november 20. 13:01
Rengeteg hazai mikro-, kis- és középvállalkozás van, mégis csak a teljes állomány alig ötöde végez exporttevékenységet, és a külpiacra lépő új szereplők aránya is alacsony – derült ki a Budapest Bank kutatásából. Pedig a külföldi értékesítés jócskán növeli a bevételeket: a már exportálók forgalmának átlagosan egynegyede származik külpiaci tevékenységből. Miért nem mernek akkor többen külföldön próbálkozni? A felmérésből kiderül.
KKV Átadni a stafétát: ez a legrosszabb, ami egy családi vállalkozással történhet? 
Balkó Rita | 2017. október 13. 06:02
Családi vállalkozást üzemeltetni nem egyszerű, de mégis rendkívül népszerű a világ minden táján. Az alapító tulajdonosoknak azonban idővel szembesülniük kell a generációváltás problémájával. Mit tegyünk, ha nincs utód? Ki örökli a céget? Mi történik, ha nem tudunk megegyezni a fiatalokkal, vagy épp hallani sem akarnak a stafétabot átvételéről? Antall György ügyvéddel, a Réti, Antall & Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal cégtársával beszélgettünk a generációváltás problémáiról és lehetséges megoldásairól.
Uniós pályázatok Segítség, nyertünk! A beadott pályázatok egyharmada hibás 
Eidenpenz József | 2015. szeptember 10. 19:30
Pályázatokkal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszélnek a pályázás buktatóiról. A pályázatok elnyerése még csak egy út egyik állomása, az ez után következő feladatok, papírmunka, a beruházás végrehajtása is embert próbálóak. Milyen az ideális pályázó, kinek a legjobbak az esélyei?
Pénzügyi szektor Az alelnök dilemmája: mi lesz velünk a jegybank olcsó hitele nélkül? 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 10. 14:12
Az MNB alelnöke szerint a megszűnő NHP helyét részben az európai uniós források vehetik át. Nagy dilemma, hogy lesz-e, ami megfelelő minőségű, futamidejű banki hitel? A források mennyisége talán csökken, de a minőség nőhet.
Vállalatok Kisvállalkozók és pályázatok: négymillió ember jövője a tét 
Eidenpenz József | 2015. szeptember 10. 10:35
A 2020-ig tartó ciklusban véget érnek az EU-s pályázati pénzek, de már 2017 közepéig ki akarják írni az összes pályázatot, a pénzek 60 százaléka vállalkozóké lehet. Több mint 80 százalékuknak jól jönne a segítség, Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék.
Utazás Magyarország turisztikai sikertörténetet ír – vagy mégsem? 
Privátbankár.hu | 2014. december 31. 11:57
Magyarország turisztikai teljesítménye jelentősen meghaladja a világátlagot, a számok ütemes növekedést mutatnak. Ezzel együtt sem vagyunk éppen egy turisztikai nagyhatalom, a legtöbb európai ország előbbre tart.
Adó Jó ötlet: ahol úgy segít az állam, hogy végre békén hagy 
Privátbankár.hu | 2014. október 4. 14:58
Dél-Korea gazdaságösztönző céllal, 2015 végéig felfüggeszti a kis- és középvállalatok (kkv) adóellenőrzését – írja a Korea Herald hírportál.
Makro / Külgazdaság Orbán elárulta, mitől áll majd biztos lábakon a gazdaság 
Privátbankár.hu | 2014. március 1. 13:48
A mostani és a következő kormánynak is az a célkitűzése, hogy az exportképes kis- és közepes vállalkozások számát a jelenlegi 2 ezerről 12 ezerre növelje - jelentette ki Orbán Viktor szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgelsén.
Karrier Miért ciki a pogácsás, kockás terítős bemutató? - Úton a sikerhez 
Balla Györgyi | 2014. február 25. 06:11
Például azért, mert nem elég hatékony - mondja Molnár Bálint, aki a saját pénztárcáján és vállalkozásán tanulta meg, milyen a hatékony reklám. A semmiből, minimális tőkével, családi segítséggel építette fel cégét, a Reklámeszköz.hu-t. Olyan rendszert dolgozott ki, amellyel akkor is nyert, amikor mások biztosra mentek, vagy veszítettek a válság idején. Interjú.
KKV Tudatos kis cégek: mi van, ha nincs pénz és mi van, ha van? 
Privátbankár.hu | 2013. november 19. 11:01
Megfontoltak pénzügyeikben a hazai mikro- és kisvállalkozások: amennyiben fél éven belül pénzügyi gondokkal kellene szembenézniük, mindegyik rendelkezik konkrét elképzeléssel a helyzet megoldására – derül ki az OTP Ingatlanlízing felméréséből. Ellenkező helyzetben is tudatosan, jövőjüket szem előtt tartva viselkednének a cégek, az esetlegesen keletkező likviditási többletet ugyanis túlnyomó részük beruházásra, fejlesztésre fordítaná.
Makro / Külgazdaság EBRD-elnök: ésszerű lehet, amit Matolcsyék csinálnak 
Privátbankár.hu | 2013. november 17. 07:57
A további együttműködési lehetőségekről tárgyalnak jövő héten.
KKV Kemény feltételei vannak az útdíjra felvehető hitelnek 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 21. 15:01
Kizáró ok a hitel- és köztartozás, a rendezetlen munkaügyi viszony, a csőd- és felszámolási eljárás.
KKV Ezért bukhatják el a jegybank pénzét a kisvállalkozások 
Privátbankár.hu | 2013. július 16. 10:35
Látszólag egyszerű a kis- és középvállalkozások önminősítése, de a tapasztalatok szerint több buktató is van. Nem mindegy ugyanis, hogy mit hogyan vesznek számításba a cégek - az sem biztos, hogy a kkv-nak látszó cég tényleg az.
Pénzügyi szektor Doubravszky: árnyékbankrendszer lehet a megoldás 
Privátbankár.hu | 2013. április 12. 11:32
A pénzügyi jogok biztosa szerint alternatív bankrendszer nélkül nem lehet megoldani a devizahitelek problémáját.
Adó Mennyibe kerül majd a pénztárgépcsere? Megjelentek a NAV listái 
Privátbankár.hu | 2013. március 29. 10:54
A mikrovállalkozások pénztárgépcseréjéhez 100 százalékos támogatást adna a kereskedelmi szövetség. Szerintük legalább 80 ezerbe kerül egy új gép, amihez további költségek adódhatnak. Közben az adóhatóság közzétette a listákat az értékesítőkről, a szervizekről és a pénztárgépekről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG