TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ne mondják ránk, hogy nem figyelmeztettük az ügyfeleket, a kamatok felfelé is mehetnek, a nemzetközi kamatkörnyezet előbb vagy utóbb be fog gyűrűzni – mondta el Csányi Sándor OTP-vezér a BÉT konferenciáján. Reményei szerint eredményeik alapján nemsokára “le fogják lépni” a náluk nagyobb régiós versenytársakat.
Csányi Sándor (fotó: BÉT)

Már 150 cég tartozik a BÉT ELITE nevű klubjába – mondta Végh Richárd vezérigazgató a Budapesti Értéktőzsde BÉT50 középvállalati konferenciáján. Munkaerőhiány, digitalizáció, generációváltás, ezek az új kihívások a cégek előtt.

A BÉT komplett, többlépcsős szolgáltatás-csomaggal igyekszik megkönnyíteni a cégek alkalmazkodását és tőkepiaci megjelenését az ELITE klubban. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap akár 1-2 milliárd forintos tőkebefektetést is megvalósíthat a cégek tőzsdére lépése előtt.

Sokat beszélnek a kis– és középvállalatokról, de kellenek a nagyvállalatok is, ahogy a bálna kísérő halai is sokszor könnyebben jutnak eleséghez, mint társaik – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója (képünkön).

Az 1200 forintos OTP

Megemlékezett a tíz évvel ezelőtti válságról, amikor a korábbi 11 ezer forintos csúcsról az OTP árfolyama 1200 forint közelébe zuhant. (Ma ismét 10 000 körül forog.) Az OTP tőzsdei kapitalizációja ma is több mint harmada, forgalma durván fele a teljes tőzsdéének.

Az OTP tőzsdei bevezetése a bank függetlenségét, a kilencvenes években kezdett digitalizáció, számítógépesítés az üzleti sikerét alapozta meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Tartósabb fellendülést

A bankokat okolják a 2000-es évek elejének hitelpiaci és devizahitelezési boomjáért, a túlhitelezésért, de állítom, hogy a hatóságok is legalább ennyire felelősek – mondta Csányi. Ennek az árát a bakok is, a vállalkozók is megfizették a válság idején. Bízom benne, hogy a jelenlegi fellendülés tartósabb lesz, mint az előző – tette hozzá.

Az OTP-nek semmiféle tőkeemelésre, tőkepótlásra nem volt szüksége a válságra, ennek ellenére rábeszélték egy likviditási forrás felvételére, amit három hónap múlva visszafizettek.

Vegyünk még bankokat!

Az OTP több mint 200 bankot vizsgált meg általánosan és 70-et részletekbe menően, ebből alakult ki a jelenleg tíz országban jelen levő bankcsoport. A fiókok 75, az eredmény 40 százalékát ma már a külföldi bankok biztosítják. Az eltérés oka, hogy sok helyen csak kisbankot tudtak venni.

A részvényesi érték szempontjából a legjobb befektetés ma is külföldi bankok vásárlása. Ez az OTP részvényárfolyamának emelkedésén is látszik, amely jóval meghaladja a régiós, részben nagyobb versenytársakét. “Pár év múlva ezeket a nagyobb bankokat is le fogjuk lépni” – mondta Csányi.

Lesz itt még magasabb kamat

A kamatváltozás előbb-utóbb be fog gyűrűzni Magyarországra is, a kamatok emelkedhetnek is, ne mondja akármelyik kormány, hogy erre nem figyelmeztettük az ügyfeleket – mondta a bankvezér.

Csányi bízik benne, hogy a bank 2018-as eredménye “történelmi léptékű” lesz és eléri majd az egymilliárd eurót, bár ez az euró árfolyamától is függ. A bank P/BV (részvényárfolyam/egy részvényre jutó vagyon) mutatója magas, Európában egyedül egy svéd banknál magasabb. A Bloomberg egyik indexében levő 34 bank közül csak három tudta eddig a válság előtti szintet elérni a P/BV alapján, az egyik közülük az OTP.

Vállalkozók dicsérete

A vállalatok 99,8 százaléka kis– és középvállalkozás, Magyarországon és Európában is, a munkavállalók 70 százalékát ők foglalkoztatják. Ők alkotják a gazdaság gerincét – mondta az elnök-vezérigazgató.

Volt egy időszak, amikor azzal vádoltak minket, hogy nem finanszírozzuk a vállalkozásokat. Mi azt mondtuk, hogy jöjjenek olyan vállalkozások, amelyek finanszírozhatók. Sok volt a tőkehiányos, egyéb problémákkal küzdő vállalat. A 2011-2015-ös csökkenés után az MNB-nek, a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően nőtt újra jelentősebb mértékben a hitelállomány.

A tőzsde előnyei

A hitelállomány növekedését szinte teljes mértékben az OTP folyósította, más bankok is hiteleztek ugyan, de ott a törlesztések meghaladták az új hitelezéseket – mondta el Csányi.

A tőzsde egyik előnyeként említette a transzparenciát, ami rákényszeríti a vállalkozókat arra, hogy tisztességesen működjenek Másrészt egy szórt tulajdonosi szerkezet mellett kevésbé szólnak bele a részvényesek a cég működésébe, mint szűk tulajdonosi kör esetén. A bankok is szívesebben hiteleznek a tőzsdei vállalatoknak. Generációváltás, nyugdíjba vonulás esetén az exitnek is egy praktikus formája.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél