9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Az elején még szinte mindenki azt fejlesztette, amire a pályázatot kiírták, mondhatni, a gombhoz keresték a kabátot. Ma már e tekintetben is sokkal céltudatosabbak a vállalkozások. Tudják, hogy mit akarnak, vannak terveik, és ha találnak ahhoz vissza nem térítendő forrást, akkor persze örülnek, de ha nem, akkor sem fordulnak vissza, saját erőből, vagy hitelből valósítják meg a fejlesztéseiket, hogy versenyképesek maradjanak – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.
Csonka Tibor. Fotók: Izsó Márton

Irigylésre méltó helyzetben vannak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), manapság ugyanis mintha könnyebben jutnának bankhitelekhez.

Az utóbbi években valóban komoly mértékben nőtt a vállalkozások finanszírozása, részben annak köszönhetően, hogy a lakosság mellett egyre több bank koncentrál már a vállalatokra is. Nem csoda, hogy a hitelezés is megugrott, a teljes kkv-szektorba történt banki kihelyezések az elmúlt egy évben 12 százalékkal nőttek, ezen belül a mikro- és a kisvállalkozásoké még jobban, több mint 20 százalékkal. Az idei évben még ennél nagyobb bővülésre is sor kerülhet. Ám ez nemcsak a banki forrásbőségnek és a lendületben lévő gazdaságnak köszönhető, ehhez kellett az is, hogy egyre több kkv hitelképes, sokkal átláthatóbb a működése, a gazdálkodása. Mára ugyanis már szinte mindenki megtanulta, ha forráshoz szeretne jutni, akkor transzparenssé kell válnia.

Az üzleti tervek elkészítésében is profibbak lettek a vállalkozások?

Sokat javult a helyzet. Korábban nem volt könnyű elhitetni velük, hogy a hitelképességüket is komolyan befolyásolja, ha transzparens módon követhető, hogy mi történik a vállalkozással. Hiába állítja ugyanis magáról egy kkv, ő mennyire kiváló gyártó, kereskedő, mennyire jól teljesít a saját szakmájában, mi, bankárok a számokat is nézzük, hogy meg tudjuk ítélni, valami finanszírozható-e vagy sem. Elvileg minden vállalkozás azért jön létre, hogy a know-how-ja felhasználásával több pénzt termeljen annál, mint amennyit egyrészt belefektetett, másrészt amennyi a működéséhez szükséges. Sokan a saját bőrükön tanulták meg, hogy csak akkor tudnak hatékonyak lenni, ha a pénzt használják és nem felélik a működésükre. Kezdetben nem volt sikk, ha valakinek hitele volt, szemben a nyugati versenytársaikkal, akik tisztában voltak azzal, ha nem lenne bankhitelük, nem tudnának folyamatosan növekedni és fejleszteni.

Az állami (MFB, Növekedési Hitel Program - NHP) és az uniós programok nem kényelmesítették el a vállalkozókat?

Ezek a programok főként ahhoz adtak nagy lökést, hogy megforduljon a 2008-as válság utáni trend, amelynek során a vállalati hitelállomány több mint a negyedével csökkent. Akkoriban számos vállalkozó szeretett volna beruházni, gyakorlatilag ott volt a kész projekt a fiókjukban, de érthetően nem mertek elindulni. Ezen lendítettek a vissza nem térítendő támogatásokat nyújtó uniós programok és az NHP. Persze változott a kkv-k hozzáállása is. Az elején még szinte mindenki azt fejlesztette, amire a pályázatot kiírták, mondhatni, a gombhoz keresték a kabátot. Ma már e tekintetben is sokkal céltudatosabbak a vállalkozások. Tudják, hogy mit akarnak, vannak terveik és ha találnak ahhoz vissza nem térítendő forrást, akkor persze örülnek, de ha nem, akkor sem fordulnak vissza, saját erőből, vagy hitelből valósítják meg a fejlesztéseiket, hogy versenyképesek maradjanak.

De ha ennyire jól megy minden, akkor valóban szükség volt az idén elindult NHP Fixre is?

Ez a program a vállalkozások tudatos felkészüléséről is szól, arról, hogy elkezdjenek készülni arra, idővel a kamatok emelkedésnek indulhatnak. Hiszen fontos, hogy ne lépjünk bele ugyanabba a folyóba, mint a legutóbbi válság előtt, még ha a devizában és a forintban való eladósodottság nem is hasonlít egymásra. A lényeg, hogy a vállalkozások is felismerjék, még a növekvő kamatszinteket megelőzően érdemes rögzíteni a terheket. Lehet ugyanis, hogy a mostani fix kamatok magasabbak a piaci változó kamatoknál, de kiszámíthatóak, az ember hosszú távon tud tervezni a kiadásokkal. Ezt pedig, jó eséllyel, egy hatékonyan működő vállalkozásnak ki kell tudnia termelni, ellenkező esetben máshova érdemes a pénzét befektetni.

Az OTP nagy hangsúlyt helyez a tanácsadói, partneri szerepére a banki kapcsolatokban. Ez hogyan nyilvánul meg?

A tapasztalataink szerint minél kisebb a cég, annál jobban támaszkodik a banki kapcsolattartójára, mivel lehet, hogy a vállalkozás még nem rendelkezik a megfelelő know-how-val. De ez természetes is, hiszen egy néhány fős cégben gyakorlatilag polihisztornak kellene lennie a tulajdonosnak, vezetőnek, hogy minden feladatot magas szinten elláthasson. Ilyenkor tud hatékony segítséget nyújtani a banki tanácsadó, aki pénzügyi partnere próbál lenni a vállalkozónak. Mi arra törekszünk, hogy minél jobban megértsük a vállalkozás működését. Így ugyanis olyan testre szabott pénzügyi tanácsot tudunk adni, olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálni, hogy az a vállalkozásnak a lehető legjobb legyen, illeszkedjen a működéséhez. E céllal indítottuk el például a klasszikus hitelezés mellett a kereskedelmi faktoring szolgáltatásunkat, hiszen ahány vállalkozás, annyi fajta megoldásra van szükségük. Az OTP Business nagy előnye, hogy több mint 200 ezer vállalkozással vagyunk kapcsolatban, ismerjük őket, tudjuk, hogyan működnek. Minél nagyobb a merítés, annál jobban tudjuk ezt a heterogén sokaságot pénzügyi szempontból homogén csoportokra bontani, megérteni a problémáikat és hatékony megoldásokat szállítani a számukra.

Vészesen közeledik azonban 2021, amikortól várhatóan jóval lassabban csordogálnak majd az uniós pénzek. Bankként készülnek külön erre?

A mai ismereteink szerint kevesebb uniós pénz lesz elérhető és azok jóval nagyobb része lesz visszatérítendő. Ám a vissza nem térítendő támogatások már az utóbbi néhány évben is elfogytak, vagy rendkívül korlátozottakká váltak és csak speciális célokra lehetett felhasználni azokat, így a 2021 utáni időszak nem éri felkészületlenül a vállalkozókat. Az MFB-programokból is azt látni, hogy ha piacképes a kiírás és az elég széles spektrumú, akkor sokan tudnak és akarnak pályázni.

Az OTP-től jellemzően mely ágazatokban tevékenykedő kkv-k kaphatnak hitelt?

Nem az ágazat a lényeg az OTP számára, mivel mi azokat próbáljuk finanszírozni, akik sikeresek, növekedni akarnak, ezáltal egyrészt hozzájárulnak a hazai GDP-termeléshez, másrészt munkahelyet teremtenek. Ahhoz ugyanis, hogy egy gazdaság sikeres legyen, sok más mellett, három alapfeltétel együttes teljesülése szükséges: a fejlődéspárti vállalkozói kör, a növekedéspárti gazdaságpolitikát folytató kormány, amely partner a kiszámítható szabályozói feltételrendszer megteremtésében, valamint a piaci alapon működő bankszféra megléte. Úgy vélem, jó úton haladunk.

Ám a bankhitelek mellett a vállalkozók már számos alternatív forrás – kockázati tőke, közösségi finanszírozás, vállalati kötvények – közül válogathatnak. Ezek mennyire teremtenek konkurenciát?

Úgy gondolom, ezek a finanszírozás-típusok jól kiegészítik egymást. Pozitívum, ha nemcsak mi látunk fantáziát egy cégben, hanem egy tőkebefektető is. Az ugyanis azt jelentheti, hogy a vállalkozás hosszú távon versenyképes, kedvező a megtérülése, vissza is akarja és tudja fizetni az idegen forrást. Most is számos olyan vállalkozást finanszírozunk, amelyben van kockázati tőke. Attól még, hogy egy kkv tőkét von be a növekedése finanszírozására, a rövid távú forrásigényeit még a bankoktól felvett hitelekből szokta kielégíteni. Természetesen figyelni kell arra, hogy a sokfajta forrást használó vállalkozásnak mekkora a kitettsége, valamint arra, hogy ne legyen egy cég túlfinanszírozott.

Ami a kötvényeket illeti, van ebben is tapasztalatunk, bár azt gondolom, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július elején induló programjába a kritériumok miatt első körben nem a kisvállalkozások fognak bekerülni, hanem a nagyobb vállalatok. De ez a program jó tanulási folyamat lesz, hiszen ha sikert hoz, akkor a közepes méretű vállalkozások is megpróbálhatják majd „összecsomagolni” a hosszú távú finanszírozásaikat. A kötvényprogram még egy okból fontos: előszobája lehet a szintén az MNB által indított kkv-s tőzsdére lépését segítő programnak.

Miben fejlődhetnének a vállalkozások, hogy még hitelképesebbek, a bankok által hatékonyabban finanszírozhatók lehessenek?

Láthatóan a bankok a pénzforgalmi szolgáltatásaikkal már egyre nehezebben tudnak egymással versenyezni, mivel mindenki nagyjából ugyanazt tudja biztosítani. Az árban és a szolgáltatások sebességében azonban lehetnek eltérések. Ahogy említettem, a tanácsadói partneri szerepünk folyamatosan növekszik. Azon gondolkodunk és dolgozunk, hogy mi bankként, a meglévő tudásunkra építve, hogyan tudunk még segíteni egy vállalkozónak, annak érdekében, hogy egyre kevesebbet kelljen foglalkoznia a napi adminisztrációval és egyre több ideje legyen az alaptevékenységére. Jó, ha a vállalkozás is tisztában van a saját működésével. Ehhez hasznos egy vállalatirányítási rendszer, ami akár egy egyszerű Excel-táblázat is lehet. A lényeg, hogy képesek legyenek végiggondolni, kinek mi a feladata, milyenek az optimális folyamataik. Az a vállalkozás sikeres ugyanis, amelyik tisztában van azzal, mi történik a cégen belül, tudja, mennyi pénzből tud értéket teremteni. Csak így lehet képes javítani a hatékonyságán. Ha ez hiányzik, akkor gondban lehet, amikor a piaci ár lemegy, hiszen nem tudja majd megítélni, mihez kell hozzányúlnia, hol kell fejlesztenie.

Mi a tudatos, jól szervezett vállalkozásokat szeretnénk segíteni, hiszen a következő lépés az lesz, hogy a vállalkozások olyan vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ami támogathatja a vevőit és a szállítóit is. Szerencsére egyre több ügyfelünk látja rendszerben a saját cége működését, így képes felmérni a profitkilátásait, ami a bankok számára is lehetőséget adhat a hosszú távú együttműködés erősítésére.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG