Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az elején még szinte mindenki azt fejlesztette, amire a pályázatot kiírták, mondhatni, a gombhoz keresték a kabátot. Ma már e tekintetben is sokkal céltudatosabbak a vállalkozások. Tudják, hogy mit akarnak, vannak terveik, és ha találnak ahhoz vissza nem térítendő forrást, akkor persze örülnek, de ha nem, akkor sem fordulnak vissza, saját erőből, vagy hitelből valósítják meg a fejlesztéseiket, hogy versenyképesek maradjanak – hangsúlyozta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.
Csonka Tibor. Fotók: Izsó Márton

Irigylésre méltó helyzetben vannak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), manapság ugyanis mintha könnyebben jutnának bankhitelekhez.

Az utóbbi években valóban komoly mértékben nőtt a vállalkozások finanszírozása, részben annak köszönhetően, hogy a lakosság mellett egyre több bank koncentrál már a vállalatokra is. Nem csoda, hogy a hitelezés is megugrott, a teljes kkv-szektorba történt banki kihelyezések az elmúlt egy évben 12 százalékkal nőttek, ezen belül a mikro- és a kisvállalkozásoké még jobban, több mint 20 százalékkal. Az idei évben még ennél nagyobb bővülésre is sor kerülhet. Ám ez nemcsak a banki forrásbőségnek és a lendületben lévő gazdaságnak köszönhető, ehhez kellett az is, hogy egyre több kkv hitelképes, sokkal átláthatóbb a működése, a gazdálkodása. Mára ugyanis már szinte mindenki megtanulta, ha forráshoz szeretne jutni, akkor transzparenssé kell válnia.

Az üzleti tervek elkészítésében is profibbak lettek a vállalkozások?

Sokat javult a helyzet. Korábban nem volt könnyű elhitetni velük, hogy a hitelképességüket is komolyan befolyásolja, ha transzparens módon követhető, hogy mi történik a vállalkozással. Hiába állítja ugyanis magáról egy kkv, ő mennyire kiváló gyártó, kereskedő, mennyire jól teljesít a saját szakmájában, mi, bankárok a számokat is nézzük, hogy meg tudjuk ítélni, valami finanszírozható-e vagy sem. Elvileg minden vállalkozás azért jön létre, hogy a know-how-ja felhasználásával több pénzt termeljen annál, mint amennyit egyrészt belefektetett, másrészt amennyi a működéséhez szükséges. Sokan a saját bőrükön tanulták meg, hogy csak akkor tudnak hatékonyak lenni, ha a pénzt használják és nem felélik a működésükre. Kezdetben nem volt sikk, ha valakinek hitele volt, szemben a nyugati versenytársaikkal, akik tisztában voltak azzal, ha nem lenne bankhitelük, nem tudnának folyamatosan növekedni és fejleszteni.

Az állami (MFB, Növekedési Hitel Program - NHP) és az uniós programok nem kényelmesítették el a vállalkozókat?

Ezek a programok főként ahhoz adtak nagy lökést, hogy megforduljon a 2008-as válság utáni trend, amelynek során a vállalati hitelállomány több mint a negyedével csökkent. Akkoriban számos vállalkozó szeretett volna beruházni, gyakorlatilag ott volt a kész projekt a fiókjukban, de érthetően nem mertek elindulni. Ezen lendítettek a vissza nem térítendő támogatásokat nyújtó uniós programok és az NHP. Persze változott a kkv-k hozzáállása is. Az elején még szinte mindenki azt fejlesztette, amire a pályázatot kiírták, mondhatni, a gombhoz keresték a kabátot. Ma már e tekintetben is sokkal céltudatosabbak a vállalkozások. Tudják, hogy mit akarnak, vannak terveik és ha találnak ahhoz vissza nem térítendő forrást, akkor persze örülnek, de ha nem, akkor sem fordulnak vissza, saját erőből, vagy hitelből valósítják meg a fejlesztéseiket, hogy versenyképesek maradjanak.

De ha ennyire jól megy minden, akkor valóban szükség volt az idén elindult NHP Fixre is?

Ez a program a vállalkozások tudatos felkészüléséről is szól, arról, hogy elkezdjenek készülni arra, idővel a kamatok emelkedésnek indulhatnak. Hiszen fontos, hogy ne lépjünk bele ugyanabba a folyóba, mint a legutóbbi válság előtt, még ha a devizában és a forintban való eladósodottság nem is hasonlít egymásra. A lényeg, hogy a vállalkozások is felismerjék, még a növekvő kamatszinteket megelőzően érdemes rögzíteni a terheket. Lehet ugyanis, hogy a mostani fix kamatok magasabbak a piaci változó kamatoknál, de kiszámíthatóak, az ember hosszú távon tud tervezni a kiadásokkal. Ezt pedig, jó eséllyel, egy hatékonyan működő vállalkozásnak ki kell tudnia termelni, ellenkező esetben máshova érdemes a pénzét befektetni.

Az OTP nagy hangsúlyt helyez a tanácsadói, partneri szerepére a banki kapcsolatokban. Ez hogyan nyilvánul meg?

A tapasztalataink szerint minél kisebb a cég, annál jobban támaszkodik a banki kapcsolattartójára, mivel lehet, hogy a vállalkozás még nem rendelkezik a megfelelő know-how-val. De ez természetes is, hiszen egy néhány fős cégben gyakorlatilag polihisztornak kellene lennie a tulajdonosnak, vezetőnek, hogy minden feladatot magas szinten elláthasson. Ilyenkor tud hatékony segítséget nyújtani a banki tanácsadó, aki pénzügyi partnere próbál lenni a vállalkozónak. Mi arra törekszünk, hogy minél jobban megértsük a vállalkozás működését. Így ugyanis olyan testre szabott pénzügyi tanácsot tudunk adni, olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálni, hogy az a vállalkozásnak a lehető legjobb legyen, illeszkedjen a működéséhez. E céllal indítottuk el például a klasszikus hitelezés mellett a kereskedelmi faktoring szolgáltatásunkat, hiszen ahány vállalkozás, annyi fajta megoldásra van szükségük. Az OTP Business nagy előnye, hogy több mint 200 ezer vállalkozással vagyunk kapcsolatban, ismerjük őket, tudjuk, hogyan működnek. Minél nagyobb a merítés, annál jobban tudjuk ezt a heterogén sokaságot pénzügyi szempontból homogén csoportokra bontani, megérteni a problémáikat és hatékony megoldásokat szállítani a számukra.

Vészesen közeledik azonban 2021, amikortól várhatóan jóval lassabban csordogálnak majd az uniós pénzek. Bankként készülnek külön erre?

A mai ismereteink szerint kevesebb uniós pénz lesz elérhető és azok jóval nagyobb része lesz visszatérítendő. Ám a vissza nem térítendő támogatások már az utóbbi néhány évben is elfogytak, vagy rendkívül korlátozottakká váltak és csak speciális célokra lehetett felhasználni azokat, így a 2021 utáni időszak nem éri felkészületlenül a vállalkozókat. Az MFB-programokból is azt látni, hogy ha piacképes a kiírás és az elég széles spektrumú, akkor sokan tudnak és akarnak pályázni.

Az OTP-től jellemzően mely ágazatokban tevékenykedő kkv-k kaphatnak hitelt?

Nem az ágazat a lényeg az OTP számára, mivel mi azokat próbáljuk finanszírozni, akik sikeresek, növekedni akarnak, ezáltal egyrészt hozzájárulnak a hazai GDP-termeléshez, másrészt munkahelyet teremtenek. Ahhoz ugyanis, hogy egy gazdaság sikeres legyen, sok más mellett, három alapfeltétel együttes teljesülése szükséges: a fejlődéspárti vállalkozói kör, a növekedéspárti gazdaságpolitikát folytató kormány, amely partner a kiszámítható szabályozói feltételrendszer megteremtésében, valamint a piaci alapon működő bankszféra megléte. Úgy vélem, jó úton haladunk.

Ám a bankhitelek mellett a vállalkozók már számos alternatív forrás – kockázati tőke, közösségi finanszírozás, vállalati kötvények – közül válogathatnak. Ezek mennyire teremtenek konkurenciát?

Úgy gondolom, ezek a finanszírozás-típusok jól kiegészítik egymást. Pozitívum, ha nemcsak mi látunk fantáziát egy cégben, hanem egy tőkebefektető is. Az ugyanis azt jelentheti, hogy a vállalkozás hosszú távon versenyképes, kedvező a megtérülése, vissza is akarja és tudja fizetni az idegen forrást. Most is számos olyan vállalkozást finanszírozunk, amelyben van kockázati tőke. Attól még, hogy egy kkv tőkét von be a növekedése finanszírozására, a rövid távú forrásigényeit még a bankoktól felvett hitelekből szokta kielégíteni. Természetesen figyelni kell arra, hogy a sokfajta forrást használó vállalkozásnak mekkora a kitettsége, valamint arra, hogy ne legyen egy cég túlfinanszírozott.

Ami a kötvényeket illeti, van ebben is tapasztalatunk, bár azt gondolom, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július elején induló programjába a kritériumok miatt első körben nem a kisvállalkozások fognak bekerülni, hanem a nagyobb vállalatok. De ez a program jó tanulási folyamat lesz, hiszen ha sikert hoz, akkor a közepes méretű vállalkozások is megpróbálhatják majd „összecsomagolni” a hosszú távú finanszírozásaikat. A kötvényprogram még egy okból fontos: előszobája lehet a szintén az MNB által indított kkv-s tőzsdére lépését segítő programnak.

Miben fejlődhetnének a vállalkozások, hogy még hitelképesebbek, a bankok által hatékonyabban finanszírozhatók lehessenek?

Láthatóan a bankok a pénzforgalmi szolgáltatásaikkal már egyre nehezebben tudnak egymással versenyezni, mivel mindenki nagyjából ugyanazt tudja biztosítani. Az árban és a szolgáltatások sebességében azonban lehetnek eltérések. Ahogy említettem, a tanácsadói partneri szerepünk folyamatosan növekszik. Azon gondolkodunk és dolgozunk, hogy mi bankként, a meglévő tudásunkra építve, hogyan tudunk még segíteni egy vállalkozónak, annak érdekében, hogy egyre kevesebbet kelljen foglalkoznia a napi adminisztrációval és egyre több ideje legyen az alaptevékenységére. Jó, ha a vállalkozás is tisztában van a saját működésével. Ehhez hasznos egy vállalatirányítási rendszer, ami akár egy egyszerű Excel-táblázat is lehet. A lényeg, hogy képesek legyenek végiggondolni, kinek mi a feladata, milyenek az optimális folyamataik. Az a vállalkozás sikeres ugyanis, amelyik tisztában van azzal, mi történik a cégen belül, tudja, mennyi pénzből tud értéket teremteni. Csak így lehet képes javítani a hatékonyságán. Ha ez hiányzik, akkor gondban lehet, amikor a piaci ár lemegy, hiszen nem tudja majd megítélni, mihez kell hozzányúlnia, hol kell fejlesztenie.

Mi a tudatos, jól szervezett vállalkozásokat szeretnénk segíteni, hiszen a következő lépés az lesz, hogy a vállalkozások olyan vállalatirányítási rendszert alkalmaznak, ami támogathatja a vevőit és a szállítóit is. Szerencsére egyre több ügyfelünk látja rendszerben a saját cége működését, így képes felmérni a profitkilátásait, ami a bankok számára is lehetőséget adhat a hosszú távú együttműködés erősítésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos