<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy amerikai hatóság engedélyt adott egy bitcoin-ETF befektetési jegyeinek eladására a nagyközönség számára. Eddig is létezett ugyan az alap és más társai is, de csak nagybefektetők vásárolhattak belőle, a nyilvánosság nem. A hírre fel is ment az árfolyam.

A Bitcoin Investment Trust nevű ETF (tőzsdén kereskedett alap) jegyeinek nyilvános értékesítésére adott engedélyt az OTC (tőzsdén kívüli) piacon a Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) nevű amerikai felügyeleti hatóság – írja a Nasdaq oldalán a Money Morning. (Ticker-kódja OTCMKTS: GBTC lesz.)

Hedge fundból nyilvános alap

A cikk szerint ez megkönnyíti majd a bitcoinba való befektetést, mert a befektetőknek nem kell a bitcoinok tárolásának technikai, biztonsági problémáival törődni. Hozzájárulhat a bitcoin tömeges elterjedéséhez is. Egy befektetési jegy értéke egyébként a bitcoin tizedrésze, jelenleg mindegy 27-28 dollár.

Szigorúan véve valójában nem ETF-ről van szó, hanem egy korábban zárt körben létrehozott hedge fund-ról, amelynek eredeti vásárlói a FINRA most megkapott engedélye esetén, legalább egy évvel a vásárlás után eladhatják értékpapírjukat bárkinek. Az eredeti vásárlók azonban még csak dedikált befektetők lehettek, akik befektetése eléri az egymillió dollárt, vagy jövedelme az évi 200 ezret, az egy év pedig már lejárt.

Winklevossék is nyomulnának

A cikk szerint azonban a Bitcoin Investment Trust nemsokára társat fog kapni. Folyamatban van ugyanis a Facebook kapcsán ismert Winklevoss-ikrek által létrehozott Winklevoss Bitcoin Trust engedélyeztetési eljárása egy másik hatóságnál, a SEC-nél (Securities and Exchange Commission). Valamikor az év során várható, hogy ez az engedély is megszületik, bár érdemes megjegyezni, hogy már tavaly év végére is várták, sok szó esik róla, de a történet elhúzódni látszik.

Azt mindenesetre a Money Morning állítja, hogy ha a Winklevoss Bitcoin Trust (tickerje Nasdaq: COIN) elindul, az még jobb hír lesz, az ugyanis valódi, teljes értékű ETF-ként jön majd létre, nem hedge fund-ként, és könnyebb lesz befektetni.

Futottak még

A cikk szerint tavaly 347, az idén az első két hónapban pedig 105 millió dollárnyi kockázati tőke áramlott a Bitcoinnal kapcsolatos startup-okba, amelyek egyre több esetben a hagyományos Wall Street-i intézményrendszerhez kötődnek. Az árfolyam idei esése ellenére sokan bíznak a számítógépes fizetőeszköz jövőjében.

 

Az utóbbi mintegy egy hétben 238-ról 276 dollárra, azaz 16 százalékkal ment fel a bitcoin árfolyama, amit főleg az ETF engedélyezésének hírével magyaráznak. Ugyanakkor még nagyon messze van a korábban előforduló, több száz, sőt több mint ezer dolláros szintektől.

 

Egy 2014 májusi cikk egyébként még további olyan vagyonkezelőket is felsorolt, amelyeknél bitcoinba lehetett fektetni, ezek azonban nem a szabályozott tőkepiacokon működtek, vagy legalább esetben a panamai törvények szerint. (Falcon Global Capital, Havelock Investments, Cryptor Trust Inc.)

Lehet a bitcoin-árfolyamnak fundamentális alapja? Lehet!

Az újabb bitcoinok csak úgy jöhetnek létre, hogy az úgynevezett bányászok – speciális számítógépek üzemeltetői – nagy számításigényes feladatokat végeznek el gépeikkel, majd az elvégzett feladatok arányában bitcoinokat sorsolnak ki közöttük. Ennek alapján a számítási műveletek energiaigényén, az áram árán keresztül vezet le egyfajta egyensúlyi, fundamentális árfolyamot a bitcoin-árfolyamra Szabó Dávid fizikus, befektetési alapkezelő és blogger az Alapblogon.

Kalkulációinak lényege, hogy az egyensúlyi árfolyam nem lehet túl messzi a jelenlegitől. Ha ugyanis a bitcoin ára esik, akkor a bányászok egy részének nem éri meg „bitcoint bányászni”, kevesebb bányász lesz, ami által csökkennek az áramfelhasználás ráfordításai is. Ezzel mérséklődnek a bányászok változó költségei, amivel csökken a kényszerűen a piacra dobott bitcoinok mennyisége.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos