<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy amerikai hatóság engedélyt adott egy bitcoin-ETF befektetési jegyeinek eladására a nagyközönség számára. Eddig is létezett ugyan az alap és más társai is, de csak nagybefektetők vásárolhattak belőle, a nyilvánosság nem. A hírre fel is ment az árfolyam.

A Bitcoin Investment Trust nevű ETF (tőzsdén kereskedett alap) jegyeinek nyilvános értékesítésére adott engedélyt az OTC (tőzsdén kívüli) piacon a Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) nevű amerikai felügyeleti hatóság – írja a Nasdaq oldalán a Money Morning. (Ticker-kódja OTCMKTS: GBTC lesz.)

Hedge fundból nyilvános alap

A cikk szerint ez megkönnyíti majd a bitcoinba való befektetést, mert a befektetőknek nem kell a bitcoinok tárolásának technikai, biztonsági problémáival törődni. Hozzájárulhat a bitcoin tömeges elterjedéséhez is. Egy befektetési jegy értéke egyébként a bitcoin tizedrésze, jelenleg mindegy 27-28 dollár.

Szigorúan véve valójában nem ETF-ről van szó, hanem egy korábban zárt körben létrehozott hedge fund-ról, amelynek eredeti vásárlói a FINRA most megkapott engedélye esetén, legalább egy évvel a vásárlás után eladhatják értékpapírjukat bárkinek. Az eredeti vásárlók azonban még csak dedikált befektetők lehettek, akik befektetése eléri az egymillió dollárt, vagy jövedelme az évi 200 ezret, az egy év pedig már lejárt.

Winklevossék is nyomulnának

A cikk szerint azonban a Bitcoin Investment Trust nemsokára társat fog kapni. Folyamatban van ugyanis a Facebook kapcsán ismert Winklevoss-ikrek által létrehozott Winklevoss Bitcoin Trust engedélyeztetési eljárása egy másik hatóságnál, a SEC-nél (Securities and Exchange Commission). Valamikor az év során várható, hogy ez az engedély is megszületik, bár érdemes megjegyezni, hogy már tavaly év végére is várták, sok szó esik róla, de a történet elhúzódni látszik.

Azt mindenesetre a Money Morning állítja, hogy ha a Winklevoss Bitcoin Trust (tickerje Nasdaq: COIN) elindul, az még jobb hír lesz, az ugyanis valódi, teljes értékű ETF-ként jön majd létre, nem hedge fund-ként, és könnyebb lesz befektetni.

Futottak még

A cikk szerint tavaly 347, az idén az első két hónapban pedig 105 millió dollárnyi kockázati tőke áramlott a Bitcoinnal kapcsolatos startup-okba, amelyek egyre több esetben a hagyományos Wall Street-i intézményrendszerhez kötődnek. Az árfolyam idei esése ellenére sokan bíznak a számítógépes fizetőeszköz jövőjében.

 

Az utóbbi mintegy egy hétben 238-ról 276 dollárra, azaz 16 százalékkal ment fel a bitcoin árfolyama, amit főleg az ETF engedélyezésének hírével magyaráznak. Ugyanakkor még nagyon messze van a korábban előforduló, több száz, sőt több mint ezer dolláros szintektől.

 

Egy 2014 májusi cikk egyébként még további olyan vagyonkezelőket is felsorolt, amelyeknél bitcoinba lehetett fektetni, ezek azonban nem a szabályozott tőkepiacokon működtek, vagy legalább esetben a panamai törvények szerint. (Falcon Global Capital, Havelock Investments, Cryptor Trust Inc.)

Lehet a bitcoin-árfolyamnak fundamentális alapja? Lehet!

Az újabb bitcoinok csak úgy jöhetnek létre, hogy az úgynevezett bányászok – speciális számítógépek üzemeltetői – nagy számításigényes feladatokat végeznek el gépeikkel, majd az elvégzett feladatok arányában bitcoinokat sorsolnak ki közöttük. Ennek alapján a számítási műveletek energiaigényén, az áram árán keresztül vezet le egyfajta egyensúlyi, fundamentális árfolyamot a bitcoin-árfolyamra Szabó Dávid fizikus, befektetési alapkezelő és blogger az Alapblogon.

Kalkulációinak lényege, hogy az egyensúlyi árfolyam nem lehet túl messzi a jelenlegitől. Ha ugyanis a bitcoin ára esik, akkor a bányászok egy részének nem éri meg „bitcoint bányászni”, kevesebb bányász lesz, ami által csökkennek az áramfelhasználás ráfordításai is. Ezzel mérséklődnek a bányászok változó költségei, amivel csökken a kényszerűen a piacra dobott bitcoinok mennyisége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos