Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy amerikai hatóság engedélyt adott egy bitcoin-ETF befektetési jegyeinek eladására a nagyközönség számára. Eddig is létezett ugyan az alap és más társai is, de csak nagybefektetők vásárolhattak belőle, a nyilvánosság nem. A hírre fel is ment az árfolyam.

A Bitcoin Investment Trust nevű ETF (tőzsdén kereskedett alap) jegyeinek nyilvános értékesítésére adott engedélyt az OTC (tőzsdén kívüli) piacon a Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) nevű amerikai felügyeleti hatóság – írja a Nasdaq oldalán a Money Morning. (Ticker-kódja OTCMKTS: GBTC lesz.)

Hedge fundból nyilvános alap

A cikk szerint ez megkönnyíti majd a bitcoinba való befektetést, mert a befektetőknek nem kell a bitcoinok tárolásának technikai, biztonsági problémáival törődni. Hozzájárulhat a bitcoin tömeges elterjedéséhez is. Egy befektetési jegy értéke egyébként a bitcoin tizedrésze, jelenleg mindegy 27-28 dollár.

Szigorúan véve valójában nem ETF-ről van szó, hanem egy korábban zárt körben létrehozott hedge fund-ról, amelynek eredeti vásárlói a FINRA most megkapott engedélye esetén, legalább egy évvel a vásárlás után eladhatják értékpapírjukat bárkinek. Az eredeti vásárlók azonban még csak dedikált befektetők lehettek, akik befektetése eléri az egymillió dollárt, vagy jövedelme az évi 200 ezret, az egy év pedig már lejárt.

Winklevossék is nyomulnának

A cikk szerint azonban a Bitcoin Investment Trust nemsokára társat fog kapni. Folyamatban van ugyanis a Facebook kapcsán ismert Winklevoss-ikrek által létrehozott Winklevoss Bitcoin Trust engedélyeztetési eljárása egy másik hatóságnál, a SEC-nél (Securities and Exchange Commission). Valamikor az év során várható, hogy ez az engedély is megszületik, bár érdemes megjegyezni, hogy már tavaly év végére is várták, sok szó esik róla, de a történet elhúzódni látszik.

Azt mindenesetre a Money Morning állítja, hogy ha a Winklevoss Bitcoin Trust (tickerje Nasdaq: COIN) elindul, az még jobb hír lesz, az ugyanis valódi, teljes értékű ETF-ként jön majd létre, nem hedge fund-ként, és könnyebb lesz befektetni.

Futottak még

A cikk szerint tavaly 347, az idén az első két hónapban pedig 105 millió dollárnyi kockázati tőke áramlott a Bitcoinnal kapcsolatos startup-okba, amelyek egyre több esetben a hagyományos Wall Street-i intézményrendszerhez kötődnek. Az árfolyam idei esése ellenére sokan bíznak a számítógépes fizetőeszköz jövőjében.

 

Az utóbbi mintegy egy hétben 238-ról 276 dollárra, azaz 16 százalékkal ment fel a bitcoin árfolyama, amit főleg az ETF engedélyezésének hírével magyaráznak. Ugyanakkor még nagyon messze van a korábban előforduló, több száz, sőt több mint ezer dolláros szintektől.

 

Egy 2014 májusi cikk egyébként még további olyan vagyonkezelőket is felsorolt, amelyeknél bitcoinba lehetett fektetni, ezek azonban nem a szabályozott tőkepiacokon működtek, vagy legalább esetben a panamai törvények szerint. (Falcon Global Capital, Havelock Investments, Cryptor Trust Inc.)

Lehet a bitcoin-árfolyamnak fundamentális alapja? Lehet!

Az újabb bitcoinok csak úgy jöhetnek létre, hogy az úgynevezett bányászok – speciális számítógépek üzemeltetői – nagy számításigényes feladatokat végeznek el gépeikkel, majd az elvégzett feladatok arányában bitcoinokat sorsolnak ki közöttük. Ennek alapján a számítási műveletek energiaigényén, az áram árán keresztül vezet le egyfajta egyensúlyi, fundamentális árfolyamot a bitcoin-árfolyamra Szabó Dávid fizikus, befektetési alapkezelő és blogger az Alapblogon.

Kalkulációinak lényege, hogy az egyensúlyi árfolyam nem lehet túl messzi a jelenlegitől. Ha ugyanis a bitcoin ára esik, akkor a bányászok egy részének nem éri meg „bitcoint bányászni”, kevesebb bányász lesz, ami által csökkennek az áramfelhasználás ráfordításai is. Ezzel mérséklődnek a bányászok változó költségei, amivel csökken a kényszerűen a piacra dobott bitcoinok mennyisége.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
hírlevél
depositphotos