1p
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő tizennyolc spanyol bankot minősített le kedden, miután a múlt héten a spanyol államadós-osztályzatot is egyszerre három fokozattal rontotta. A Fitch keddi londoni elemzése szerint az érintett bankok hosszú távú adóskockázati osztályzatainak visszaminősítése hasonló aggályokat tükröz, mint amelyek a spanyol szuverén adósbesorolásokra is hatással voltak.

A Fitch kiemeli, hogy felülvizsgált várakozása szerint a spanyol gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lesz, jóllehet a cég korábban még enyhe fellendülést jósolt 2013-ra. A tömeges leminősítés által érintett spanyol bankok mindegyike csak a hazai piacon tevékenykedik, így jövedelemtermelő kapacitásuk, kockázati profiljuk, finanszírozási hozzáférésük és finanszírozási költségeik igen érzékenyek a spanyol gazdaság - és ezen belül főleg a hazai ingatlanpiac - helyzetének alakulására - áll a Fitch Ratings elemzésében. A múlt héten a cég a spanyol államadós-osztályzatot is egyszerre három fokozattal rontotta.

A leminősítés átmenetileg tovább rontotta a spanyol eszközök árfolyamát, az európai tőzsdeindexek nagy része, az euró/dollár és a forint egyaránt esésnek indult, majd később némileg magukhoz tértek a piacok.

A spanyol kormány szándéknyilatkozatot ír alá a tervezett banki mentőcsomagról az Európai Unióval; erre valamikor június 21-e és 28-a között kerül sor - közölte a spanyol pénzügyminisztérium szóvivője kedden. A nyilatkozat tervezete már elkészült. Az aláírásra azonban csak azután kerül sor, hogy június 21-én ismertetik a spanyol bankrendszer hitelszükségletéről szóló előzetes adatokat. Az aláírás végső dátuma június 28., az EU csúcsértekezletének kezdete.

A szóvivő nem tudta megerősíteni azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint Spanyolország évi három százalékos kamatot fizet majd a legfeljebb 100 milliárd eurós hitelért cserébe. A szóvivő emlékeztetett az Európai Bizottság hétfői bejelentésére, amely szerint a kamat 3 és 4 százalék közötti lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG