TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hosszú idő óta először fordult elő csütörtökön, hogy az uniós tagországok állam- és kormányfői éjfél előtt berekesztették az ülést és pihenőre vonultak, lényegében nem hagyva maguk után elvarratlan szálakat. Válságkezelés helyett a növekedésről és a munkahelyteremtésről egyeztettek az európai potentátok.

”Ez az ülés nem a válságkezelésre összpontosított, hanem a növekedésre és a munkahelyteremtésre” – közölte a csúcs első napját záró sajtótájékoztatón a Bruxinfo beszámolója szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A lap értesülései szerint az Európai Tanács a pénteken elfogadandó záróközleményben lényegesnek nevezi a költségvetési konszolidációt a gyorsabb növekedés és a nagyobb foglalkoztatás elérése érdekében. Hangsúlyozzák, hogy a konszolidációnak ugyanakkor differenciáltnak kell lennie, igazodva a tagállamok sajátosságaihoz. Leszögezik, hogy valamennyi tagállamnak továbbra is tiszteletben kell tartania kötelezettségvállalásait a stabilitási és növekedési paktum szabályaival összhangban, ami lehetőséget ad az automatikus stabilizátorok működtetésére a strukturális költségvetési kiigazítás adta keretek között, miközben biztosítják a közpénzügyek hosszú távú fenntarthatóságát.

A támogatási program alanyainak számító országoknak tartaniuk kell magukat a programban lefektetett célokhoz és szerkezeti reformokhoz. A piacok által szorongatott tagállamoknak is tartaniuk kell magukat a költségvetési célokhoz és szükség esetén késznek kell további konszolidációt szolgáló intézkedések meghozatalára. A szöveg azt is egyértelművé teszi, hogy a konszolidációs erőfeszítések során olyan kiadásoknak kell elsőbbséget élvezniük, amelyek a jövőbeni növekedésbe való befektetésnek minősülnek, különös hangsúllyal az oktatásra, a kutatásra és az innovációra.

Az állam- és kormányfők röviden azért a valutaövezet helyzetét is áttekintették, üdvözölve a második görög mentőcsomag és az ezzel kapcsolatos program terén elért előrelépést - írja a Bruxinfo. Az Eurócsoport közvetlenül a csúcs előtt áttekintette a görög kormánytól elvárt két tucat prioritási akció végrehajtásának állását és elégedetten nyugtázta, hogy a feltételek túlnyomórészt határidőn belül teljesültek, Görögország hozzájuthat az újabb, 130 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi támogatási csomaghoz. Az első kifizetések már március 20. előtt megérkezhetnek.

Langsam, bitte - a tűzfalról csak később beszélnek

Elhangzott az is, hogy még ebben a hónapban döntenek arról, mekkora kerettel rendelkezzen az övezet állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusa (ESM). Ezt Herman Van Rompuy, az európai uniós, illetve az euróövezeti országok kormányfői tanácsának elnöke jelentette be a tanács csütörtök esti brüsszeli találkozóját követően. Ezzel megerősítette azt is, hogy a pénteken befejeződő kétnapos ülésen erről a témáról nem születik döntés.

Az eredeti tervek szerint az állam- és kormányfők most határoztak volna a jelenleg 500 milliárd euróban meghatározott keret végleges nagyságáról, de Németországnak több idő kell ahhoz, hogy el tudja fogadni az értékhatár emelését. Az uniós illetékes leszögezte azt is: a jóváhagyáshoz miniszteri szint is elég, nem feltétlenül jelent újabb csúcstalálkozót.

Az mindenesetre biztató, hogy csütörtöki sajtóértesülések szerint várhatóan feladja az euróövezeti válságkezelő alap bővítését ellenző álláspontját a berlini vezetés, így hamarosan 500 milliárd euró helyett 750 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer alakulhat ki a válságok leküzdésére. Részletek >>

A csúcstalálkozó keretében, pénteken a 27 tagállam közül 25 - köztük Magyarország - vezetői aláírják a fiskális paktum néven is emlegetett új uniós szerződést, amely nagyobb költségvetési fegyelmet igyekszik garantálni a dokumentumhoz csatlakozó országokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél