Herman Van Rompuy
Makro / Külgazdaság Még egy évig nem kezdődnek el a Brexit-tárgyalások?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 15. 13:08
Az Európai Tanács előző elnöke szerint valószínűtlen, hogy a jövő szeptemberben esedékes németországi parlamenti választások előtt érdemi tárgyalások kezdődnének a brit EU-tagság megszűnéséről.
Makro / Külgazdaság Adunk pénzt, csak csináljátok már meg a reformokat!
Privátbankár.hu | 2013. december 20. 08:35
Jövő őszig, 2014 októberéig párhuzamosan dolgozzák majd ki az Európai Unió intézményei az uniós gazdasági kormányzás újabb elemét, amelynek keretében a tagállamok szerződéses megállapodásokat köthetnek az Európai Bizottsággal, amelyben strukturális reformokra vállalnak kötelezettséget, s cserébe anyagi ösztönzést kaphatnak.
Makro / Külgazdaság A devizahitel-korlátozást megoldjuk máshogy
Privátbankár.hu | 2013. június 28. 08:16
Csütörtök délután megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója, amelynek két legjelentősebb napirendi pontja a munkanélküliség elleni küzdelem és az európai gazdaság hosszú távú finanszírozása.
Makro / Külgazdaság Másodosztályba szorult nagyhatalom: őszig már nem lesznek nagy csodák
Gáspár András | 2013. március 18. 14:03
Az Európai Unió jó úton halad a gazdaság beindítása felé, amíg azonban folynak az egyeztetések, Amerika és Kína állva hagyta az öreg kontinenst. Brüsszelben a hagyományos válsággócokon kívül egyre többet figyelnek Franciaországra és a különcködő britekre - amíg azonban az őszi németországi választások nem érnek véget, kevés energia marad az európai ügyekre.
Makro / Külgazdaság Orbán: bejelentkeztünk a sikertörténet címéért
Privátbankár.hu | 2013. február 27. 11:24
A sikertörténet címére pályázik Magyarország, Orbán Viktor szerint. Mert egyszerre csökken az államadósság, miközben gazdasági növekedésre törekednek. Mindenkinél jobb évre számít idén.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: Orbán-Van Rompuy csúcs lesz holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2013. február 26. 11:39
Az Európa Tanács első embere nem arról híres, hogy nagy utazó lenne, a Miniszterelnökség szűkszavú közleményben tudatta, holnap Budapesten fontos megbeszélés lesz.
Makro / Külgazdaság Barroso: a tagországok nem sietik el a növekedési reformokat
Privátbankár.hu | 2012. október 18. 14:58
Az Európai Bizottság elnöke Elégedetlen a növekedést célzó uniós reformok megvalósításának ütemével, az Európai Tanács első embere szerint pedig arra szeretné rávenni az államokat, hogy szerződésben vállalják a reformok megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Tényleg kétsebességűre akarják kapcsolni Európát
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 11:28
Csak az euróövezetre korlátozódó központi költségvetés és egy kvázi külön eurózóna parlament ötletével is eljátszik az Európai Tanács elnöke által készített vitaindító dokumentum.
Makro / Külgazdaság Jöhet a szabadalmi bíróság: végül a székhelyet is sikerült kijelölni
Privátbankár.hu | 2012. június 29. 14:25
Megállapodtak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken arról, hogy az európai szabadalmi bíróság székhelye Párizsban lesz, ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy létrejöjjön a szabadalmak kiadását és jóváhagyását egyszerűbbé és olcsóbbá tevő uniós rendszer.
Makro / Külgazdaság Van, aki még bízik a görögökben?
Privátbankár.hu | 2012. június 24. 11:23
Az euróövezet lakosságának többsége szerint Görögország nem fizeti vissza a válságkezelést szolgáló hiteleket, vezető politikusok pedig nem értenek egyet azzal az athéni felvetéssel, hogy el kellene nyújtani a takarékossági program végrehajtását.
Pénzügyi szektor Hétvégén érkezhet Euró-Bill: light-verzió készül a közös eurókötvényből?
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 10:32
Az eurózóna megmentésén dolgozók lassan kifutnak az időből, erre utalt többek között Soros György is, aki szerint csak mintegy három hónap van hátra. Eközben Németország ódzkodik a közös európai kötvénykibocsátás ellen. A német Der Speigel vasárnapi információi szerint az EU stratégái most a közös európai kötvények light-verzióján dolgoznak korlátozott futamidővel és összeggel. A németeket óriási károk érnék az eurozóna felbomlásával.
Makro / Külgazdaság Átalakuló EU: június végére elkészülnek a reformtervek
Privátbankár.hu | 2012. június 4. 08:28
Az Európai Unió működését alapvetően átalakító reformokat tartalmazó tervet készítenek a június végi uniós csúcsra az uniós alapintézmények vezetői - írta a Welt am Sonntag című német lap. A reformok többek között közös pénzügy-, adó-, kül-, és biztonságpolitikát irányoznak elő.
Makro / Külgazdaság Francia-német törésvonal az EU-ban: Magyarország hova áll?
Privátbankár.hu | 2012. május 24. 07:50
Kiterítette lapjait az EU-csúcson először felszólaló francia elnök, Francois Hollande több ponton is homlokegyenest mást gondol, mint Angela Merkel. Az éjszakába nyúló megbeszélésen a felek kiengedték a gőzt, és egyértelművé tették: stabilitás nélkül nem lehet növekedésösztönzésről beszélni. Még nem dőlt el semmi. A német-francia törésvonal azonban éles kontúrral kirajzolódott: hova áll ebben a vitában Magyarország?
Makro / Külgazdaság Marad a szigor: Barroso nem tárgyalná újra a stabilitási paktumot
Privátbankár.hu | 2012. május 9. 15:30
Jose Manuel Barroso kiállt a költségvetési szigort és adósságcsökkentést előíró stabilitási paktum újratárgyalása ellen, ugyanakkor nyitottságát fejezte ki egy, a takarékossági paktumot kiegészítő növekedési paktummal kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Kohéziós támogatás: Orbán is lobbizni kezdett
Privátbankár.hu | 2012. március 8. 09:54
A miniszterelnök Barrosónak és Van Rompuynak írt levelében elismeri, hogy tavaly és idén is egyszeri tételekkel sikerült úrrá lenni a hiányon, az uniós vezetőket mégis arra kéri, vegyék figyelme Magyarország erőfeszítéseit. Az EU-s pénzügyminiszterek március 19-én döntenek arról, befagyasztják-e a Magyarországnak folyósítandó 150 milliárdos támogatást.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen: kisütött a nap? Már nem a válságról beszél Európa
Privátbankár.hu | 2012. március 2. 07:48
Hosszú idő óta először fordult elő csütörtökön, hogy az uniós tagországok állam- és kormányfői éjfél előtt berekesztették az ülést és pihenőre vonultak, lényegében nem hagyva maguk után elvarratlan szálakat. Válságkezelés helyett a növekedésről és a munkahelyteremtésről egyeztettek az európai potentátok.
Makro / Külgazdaság Japán és kínai pénz az IMF-nek
Privátbankár.hu | 2012. február 19. 14:56
Japán és Kína megállapodott a hétvégén, hogy közös álláspontot alakít ki az IMF euróövezeti szerepvállalásával kapcsolatban. A két ország kész támogatni az IMF-et, de az euróövezeti tagországok részéről további erőfeszítéseket tart szükségesnek - jelentette ki a Kínában tartózkodó japán pénzügyminiszter, miután találkozott a kínai miniszterelnök-helyettessel.
Makro / Külgazdaság Újabb EU-csúcs, újabb ígéretek, újabb kérdőjelek
Privátbankár.hu | 2012. január 31. 07:19
Még a héten megszülethet a megállapodás Görögország és magánhitelezői között, továbbá az Athént segítő új pénzügyi támogatási programról is vezető európai uniós tisztviselők hétfő esti brüsszeli közlése szerint. Görögország nem kerül német gyámság alá, de a csúcs résztvevői hangsúlyozták, a görög adósság elengedése egyszeri eset, más adósságát nem engedik el.
Makro / Külgazdaság Nemből talán, talánból igen: Magyarország a stabilitási paktum mellett
Privátbankár.hu | 2012. január 24. 17:04
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a mai napon Brüsszelben hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Megvitatták az európai fiskális és stabilitási paktum helyzetét.
Friss
hírlevél