1p
Sorozatban 11. éve emelkedik az arany árfolyama, és egyelőre nem utal semmilyen jel arra, hogy ez a hosszútávú emelkedő trend hamarosan megszakadna. Az alacsony reálkamatok, a globális adósságprobléma, a küszöbön álló recesszió, és a növekvő inflációs veszély jövőre is az arany mellett szól.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint nem csak az Egyesült Államokban, de az eurózónában is rekordalacsony szintekre mérséklődtek idén az alapkamatok, márpedig egy alacsony vagy akár negatív reálkamatnál nincs is ideálisabb környezet az arany számára. Amerikában 0-0,25 százalék a jegybanki kamat, míg a pénzromlás mértéke a hivatalos inflációs cél felett mozog, jelenleg 3,4 százalék. Az euróövezet meghatározó kamatrátája 1 százalékra csökkent legutóbb, az infláció pedig 3 százalékos.

Az arany mellett szól, hogy az utóbbi hetekben látott korrekció az arany árfolyamában kisöpörte a spekulatív tőkék java részét a piacról, és lehűtötte a túlhevülő kedélyeket. Ezzel bázisa épült egy újabb erőteljes emelkedésnek, pozitívba fordult a „szentiment”. Egy hosszú időn keresztül tartó, trendszerűen emelkedő bika piacon az újabb nagy emelkedés mindig egy magasabb pontról indul, mint az azt megelőző korrekciót követően.

A korrekciók és a rövid- és középtávú kilátások beárnyékolódása ellenére az arany hosszútávú emelkedő trendje töretlen. Visszatérő korrekciók teljesen természetes velejárói egy egészséges bika piacnak. Az árfolyam időnkénti beszakadása a 11 éve folyamatosan emelkedő átfogó összképet tekintve pedig alig nyom a latban.

További érv az aranypiac mellett, hogy a „papír”-arany termékek (certifikátok, opciók, származtatott termékek) kereskedése újra meg újra képes lehet arra, hogy az arany árát rövidtávon az egyik vagy másik irányba kilendítse. Hosszútávon azonban nyilvánvalóan a fizikai arany iránti kereslet és kínálat határozza meg a nemesfém árfolyamát. A gazdasági és a monetáris politika által meghatározott környezet (világméretű adósságválság, irányíthatatlanná váló adósságspirál, pénzromlás) továbbra is az arany felé fogja terelni az intézményi és a magánbefektetőket egyaránt.

A globális adósságprobléma megoldása még várat magára, melyhez közvetlenül kapcsolódik egy folyamatos és egyre növekvő bizalmatlanság a papírpénzekkel szemben. Ezért a világ jegybankjai, különösen a feltörekvő országok központi pénzintézetei, venni fogják az aranyat a pénzpiaci zavarok elleni védekezésük részeként, így a nettó jegybanki kereslet továbbra is pozitív maradhat. Emiatt a jegybanki aranyeladások kora egy jó időre a végéhez ért, sőt kétség esetén még további vásárlások is várhatóak a központi bankok részéről.

A 2008-as tőzsdekrach még élénken él a hazai magánnyugdíjpénztári tagok emlékezetében, amikor is a pénztárak -20 százalékos nettó átlaghozamot teljesítettek. A rossz teljesítmények nem csak a részvényeknél bekövetkezett árfolyamcsökkenésből fakadtak, hanem a „biztonságosnak” tekintett állampapírok értékvesztéséből is, amelyek közel 60 százalékát képviselték a hazai pénztári befektetéseknek. A most ismét küszöbön álló recesszió és a kötvénypiaci válság hatására csak idő kérdése, hogy a vagyonkezelők jobban az arany felé nyissanak.

Mindezek mellett az arany mellett szól, hogy azok az országok, amelyek nemrég még bankrendszereik megmentetésén szorgoskodtak, most már saját magukat és egymást kell kihúzniuk az adósságcsávából. A válságból való kilábalás kapcsán nem látni alternatíváját egy a pénzmennyiség drasztikus növelésével járó extrém laza monetáris politikának, és a jegybankok állandósuló kötvényvásárlásai révén finanszírozott államháztartásnak. A hitelpénzrendszert a kollapsz fenyegeti, és félő, hogy 2012-ben csak még közelebb kerülünk a rendszer összeomlásához.

Az adósságok elinflálása a legkisebb ellenállással járó megoldás, így a kormányzatok a jegybankokkal karöltve ebbe az irányba fognak haladni. Egy újabb deflációs időszak leplezheti ugyan még egy ideig az inflációs veszélyt, de ez csak ahhoz vezet, hogy a pénzromlás annál fenyegetőbben jelentkezik majd. Ennek az eredménye pedig nem lehet más, mint az infláció megugrása, és az arany iránti befektetői kereslet növekedése.

A kínai ingatlanlufi esetleges kidurranása hasonló végzetes hatással lehet a világgazdaságra, mint az amerikai jelzálogpiaci válság kirobbanása volt 2008-ban. A világ legnépesebb országa mindettől függetlenül hatalmas keresleti tényező. Legyen szó állami intézmények aranyvásárlásáról az ország devizatartalékainak diverzifikációjára, vagy az egyre inkább jómódú lakosság aranyéhségéről, amelyet az állam is támogat. 2012 nyarán megkezdi működését a korábban már beharangozott új óriási kerekedési helyszín, a Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asian Gold Exchange) a dél-kínai Jünnan tartományban. Ázsia befolyása az arany piacára 2012-ben tehát még tovább fokozódhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG