1p
Idén a harmadik negyedév gazdasági irányvonalát az eurózóna instabilitása és a lassuló gazdasági növekedés fogja meghatározni. A fejlett és a fejlődő régiók esetében is visszaesés várható, így a korábbi optimista várakozásokat negatív hangulat fogja felváltani. A K&H Alapkezelő mindezeket figyelembe véve óvatosságra inti a befektetőket.
Horváth István

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint míg az első negyedévben egyértelműen a pozitív várakozások, a második negyedévben pedig a kivárás jellemezte a piacokat, az előttünk álló harmadik negyedévben a romló kilátások okozta pesszimista hangulat lesz a meghatározó. Véleménye szerint a befektetések tekintetében így továbbra is indokolt lehet az óvatosság: a részvénypiacokat ezért inkább tőkevédett formában ajánljuk, míg kevés kötvény kitettség mellett elsősorban az óvatosabb pénzpiaci befektetéseket javasoljuk.

Transzferunió kialakulása felé halad az EU

Habár az évek óta húzódó adósságválságot lassan kezdjük megszokni, az európai növekedési- és adósságproblémák miatt egyre szélsőségesebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Míg az egyik oldalon a fiskális és politikai integráció felé billen a mérleg, addig a másik oldalon a görög választások miatt még az eurózóna szétesésének kockázatával szembesültünk. A megoldás, amelyet láthatóan egyelőre még nem sikerült megtalálni, valahol a kettő között van, ugyanakkor a jelenlegi elképzelések inkább az integráció irányába mutatnak.

A gazdasági integrációs folyamatnak az első lépéseként központi pénzügyi felügyelet és betétbiztosítás létrehozása, egyfajta bankunió létrehozása lehet a cél. Horváth István úgy véli, hogy a közösségi és nemzeti érdekek között egyensúlyozva megkötendő kompromisszumok miatt végül kialakulhat egy „transzferunió”, amilyen Olaszország: itt a déli régióknak az elmúlt 100 év sem volt elég, hogy felzárkózzanak a kontinens egyik legerősebb gazdasági régiójához, Észak-Olaszországhoz. Rövid távú megoldás tehát semmiképpen sem várható így a folyamatos megszorítások, valamint Spanyolország ingatag helyzete miatt az előttünk álló negyedévben is recesszióval számolhatunk.

Amerikában időhúzás megy

A K&H trendmonitor szerint nemcsak az öreg kontinensen, de az óceán túloldalán is megy az időhúzás. Bár az összes jelentős makrogazdasági mutató gyengülést, lassulást mutat, az őszi elnökválasztásig már nem várható komolyabb monetáris beavatkozás.

Ahogy a fejlett, úgy a feltörekvő piacokat is lassulás jellemzi, ugyanakkor a kedvezőbb környezet – alacsonyabb államadósságok, magasabb jegybanki kamatok – miatt a gazdaságpolitikának jóval nagyobb tere van a gazdaság élénkítéséhez szükséges beavatkozásokra. Így például Kínában a hitelezés lazításával, míg Brazíliában kamatcsökkentéssel, a költségvetés lazításával próbálják mérsékelni a lassulást. Természetesen a fejlett gazdaságok stagnálása, recessziója a feltörekvő országokat is visszahúzza, azonban ezekben a gazdaságokban a harmadik negyedévben is növekedés várható.

Kedvezőtlenek a hazai növekedési kilátások

Ahogy az első félévben, úgy az előttünk álló negyedévben is az EU/IMF tárgyalás előrehaladása lesz a leginkább meghatározó. A jegybanktörvény körüli előrelépésnek köszönhetően már most nagyot estek a kötvényhozamok, és a forint is erősödni tudott. A K&H elemzése szerint egy sikeres hitel-megállapodás további javulást eredményezhet, és növelheti a hazai eszközök iránti befektetői érdeklődést. Továbbra is kedvezőtlen azonban a növekedés trendje: a gyenge belső fogyasztás mellett immár a külpiacok is egyre gyengébbek, illetve a jövőbeni növekedéshez szükséges beruházások is tovább esnek.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG