1p
Hiába lélegeztek fel valamelyest a piacok az európai szuverén adósságválság terhe alól, a világ pénzügyi szakemberei még soha nem voltak olyan borúlátóak, mint 2012 második negyedévében. Ennek oka a kínai gazdaság lassulása és a kormányzatok túlköltekezése - derül az MTI-hez eljuttatott nemzetközi kutatásból.

A világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereit tömörítő szakmai szervezet (ACCA), valamint a vállalatirányítás és a vezetői számviteli információk stratégiai kapcsolatát vizsgáló szervezet (IMA) közös tanulmánya összesen 2700 szakértő megkérdezésén alapul, a közép-kelet-európai régiót 156 válaszadó képviselte.

Vissza az időben

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzet gyakorlatilag a 3 évvel ezelőtti, azaz a 2009-es állapotokat idézi. Az összes válaszadó csaknem kétharmada (63,8 százalék) véli úgy, hogy a gazdasági kilátások stagnálni vagy egyenesen romlani fognak. Az első negyedévben még a gazdaság lassú, de fokozatos növekedését jósolták a szakemberek.

A hirtelen jött bizalomvesztés egyrészt arra vezethető vissza, hogy bár az év eleje óta érezhetően megnövekedett a megrendelések száma világszerte, ez a trend mégsem tudta ellensúlyozni a kormányzati költekezésekből fakadó kiadásokat. A másik magyarázat, hogy a görögországi választások megnyugtató eredményei ellenére az európai adósságválság még nem rendeződött maradéktalanul. Újabb tőrdöfésként ráadásul a világ második legnagyobb gazdasága, Kína is negatív csúccsal rukkolt elő: 13 negyedév után az idei második negyedévben bejelentett 7,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülés számít az eddigi legalacsonyabbnak.

Süllyedő bizalmi indexek a régiónkban

A közép- és kelet-európai régióban továbbra is nagyfokú bizalmatlanság tapasztalható, különösen a magabiztosnak mutatkozó amerikai és közel-keleti régiókkal összehasonlítva. Szintén negatív változást mutat a bizalmi index alakulása az előző időszakkal összehasonlítva. Míg 2012 első negyedévében az összes válaszadó 18 százaléka hitt a gazdaság fellendülésében, addig mostanra ez az arány 12 százalékra zuhant vissza. 66 százalékuk szerint ráadásul (az előző negyedéves 62 százalékhoz képest) a régió letért a fejlődés útjáról, sőt, egyenesen visszaesést prognosztizálnak.

A régió tagországai közül ezúttal a magyar válaszadók bizonyultak a legoptimistábbnak. A kutatásban résztvevő ACCA-képesítéssel rendelkező magyar szakemberek 19 százaléka szerint számíthatunk pozitív irányú elmozdulásra, és "mindössze" 59 százalékuk festett fel borúlátó jövőképet. Lelkesedésüket egyedül a litván válaszadók osztották, ott 18 százalékos a bizakodók aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG