1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az idei pénzügyi év meglehetősen eseménydús volt mind hazai, mind nemzetközi szinten, a növekedési kilátások tartós romlása, az adósságproblémák súlyosbodása, a befektetői bizalom ingadozása új kihívások elé állította a gazdasági szereplőket. Ehhez hazai szinten még hozzájárultak a kormányzat egyedi gazdaságpolitikai megoldásai, a jövő évi kilátások mindezek függvényében meglehetősen sok kérdőjelet tartalmaznak.

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta, hogy az idei év legnagyobb dilemmáját és vitáját az váltotta ki, hogy a korábbi évek gazdaságélénkítő lépései után a gazdaságok képesek lesznek-e a saját lábukon megállva érdemi növekedést felmutatni, ki tudják-e nőni az egyre komolyabb méreteket öltő államadósságot. Az év első hónapjaiban még optimista piaci hangulat aztán az egyre visszafogottabb makrogazdasági előrejelzések hatására májustól folyamatosan romlani kezdett, miközben a gazdaságpolitika és a jegybankok élénkítési eszközei érdemben elfogytak.

Forró és bizonytalan "uborkaszezon"

Nyári Zsolt, hozzátette, hogy nyáron elmaradt a szokásos uborkaszezon, hiszen a tőkepiacokon normál esetben csendes nyári időszakot az eurozónából érkező hírek borzolták, kiegészítve az amerikai adósságplafon körül zajló vitával. Ennek következménye a svájci frank elképesztő szárnyalása, valamint az USA államadósság első ízben történő leminősítése lett. Augusztusban kiderült, hogy a Fed-nek aligha van tere a további fiskális ösztönzésre, aminek hatására a részvénypiacokon kitört a pánik. A folyamatokat tetőzte, hogy Európa folyamatos „görögtűzben égett”, és a görög államadósság rendezését szolgáló október végi megállapodás túl későn született meg ahhoz, hogy megakadályozza a befektetői bizalom tartós megrendülését.

A magyarországi gazdasági folyamatokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy a nemzetközi események jelentősen befolyásolták a hazai gazdaságot, ugyanakkor az idei év meglehetősen bővelkedett a magyar sajátosságokban is. A kormány iránti befektetői bizalom az év első hónapjaiban romlani kezdett, mivel egyre csúszott a szükséges átalakításokra vonatkozó konkrét intézkedések bejelentése. A növekvő piaci nyomás hatására márciusban bejelentett Széll Kálmán terv fogadtatása azonban egyértelműen pozitív volt, és a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részének a költségvetésbe való visszacsoportosítása is átmenetileg javította az államháztartás hiányát.

A végső csapást a végtörlesztés jelentette

Nyári Zsolt véleménye szerint a csomag megvalósítása azonban, főként az egyre súlyosbodó görög események hazánkat is érintő hatásai miatt, javarészt elmaradt. A végső csapást erre az évre a végtörlesztési javaslat tette, amely mind a részvénypiacon, mind az ország külső megítélése szempontjából igen súlyos következményt jelentett. Az ország iránti bizalom és a magyar állampapírok iránti kereslet az év folyamán fokozatosan romlott, aminek eredménye a Moody's leminősítése lett. Hatása természetesen negatív volt a hazai értékpapírpiacra, és a forint árfolyamára, ugyanakkor nem váltott ki pánikszerű eladásokat, mivel a piac az elmúlt hetekben már folyamatosan beárazta ennek eshetőségét - emelte ki a szakember.

Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint a magyar kilátások szempontjából nagy kérdés, hogy az egyre visszafogottabb növekedési előrejelzések mellett várható-e kilábalás a válságból, vagy tartósan maradunk a jelenlegi szinten. A kormány célkitűzéseként 2,5 százalékos 2012-es költségvetési hiánycél tovább mérsékelheti az adósságrátát, amennyiben a GDP növekedés 1 százalék felett marad. Ennek lehetősége azonban elég csekély annak ismeretében, hogy a hazai gazdasági növekedés most már kizárólag az exportra épül, ami idén 3 százalékot ad a növekedéshez, az elemző szerint jövőre azonban harmadára lassulhat. Másrészt a jövőre tervezett 750 milliárd forintos költségvetési kiigazítás hatására a gazdasági növekedés 0,5 százalék körüli szintre lassulhat.

Sikeres IMF-megállapodás és kamatemelés mellett stabilizálódhat a forint

Barcza György kiemelte, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a végtörlesztés jelentős veszteséget jelent a bankszektornak, ami a bankok tőkéjének csökkenése miatt újabb hitelszűkülést okozhat a hazai piacon. További kérdés, hogyan alakulnak a tárgyalások az EU-IMF küldöttséggel a biztonsági hitelkeret nyújtásáról. Sikeres IMF megállapodás és a jegybanki kamatemelés mellett a következő hetekben stabilizálódhat a forint, és 2012 egyik meglepetése lehet, ha visszaerősödik.  Az MNB adatai alapján kb. 1000 milliárd forintot adtak el a külföldiek az előző hónapokban, a magasabb kamatok azonban ismét vonzóvá tehetik a magyar eszközöket, és újra megindulhat a tőkebeáramlás.

dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei év jelentősen megváltoztatta a hazai hitelezési és megtakarítási piacot, mind a bankszektor, mind az ügyfelek szempontjából. A hazai devizahitel-állomány, és ezzel együtt a lakosság devizahitel-terheinek csökkentése céljából számos olyan intézkedés került bevezetésre, amelyek hosszú távú pozitív hatásai erősen megkérdőjelezhetőek. Az árfolyamgát alkalmazása, a hitelek referenciakamatokhoz kötése, a THM maximalizálása, a forintban felmerülő költségeknek a devizahitelek esetében is forintban történő meghatározása, és legfőképpen a rögzített, preferenciális árfolyamon történő végtörlesztés az eddigi számítások szerint nem csökkenti azon ügyfelek arányát, amelyek számára nehézséget jelent a devizahitel törlesztése.

Van remény: októberben már bővült a vállalati hitelezés

A szakember szerint mindezen intézkedések hatására idén a 2006-os szintre esett vissza a hazai ügyfélhitel/ügyfélbetét mutató, ami nemzetközi összehasonlításban a kelet-közép-európai átlagnak felel meg, a háztartások hitelezése pedig a romániai szint alatt van. Ezt a folyamatot az előtörlesztés, valamint a nemrég bejelentett, a devizahitel előtörlesztésre 7,5 millió forintig tehermentes adható munkáltatói juttatás tovább gyorsítja majd.

dr. Bába Ágnes kiemelte, hogy a betéti oldalon 2012 első negyedévében a tőketörlesztés miatt várható a megtakarítási termékek – betétek, biztosítási termékek, befektetési alapok – volumenének csökkenése. Azok számára, akik a végtörlesztés miatt idén felhasználják megtakarításaikat, a jövő év a tartalékok újraépítésének kezdetét jelentheti, ezért a végtörlesztés kifutását követően ismét nőhet az öngondoskodás, a megtakarítások iránti érdeklődés, amelynek az eddigi havi törlesztő részlet egy része képezheti az alapját, rendszeres megtakarítás formájában.

„A kkv szektorban a lakossági tényezőkhöz képest jóval több keresleti és kínálati tényező befolyásolja a hitelállomány alakulását. Kedvező hír, hogy bár éves szinten még csökkenés van a vállalati hitelezés piacán, de októberben már bővülést mutat a vállalatoknak nyújtott hitel mértéke, amely az elmúlt évek tendenciájához képest igen pozitív változás. A kkv ügyfelek esetében jelenleg a hitelkihelyezés nagyságának bővülése lehet a cél a bankok számára, amelyet a hosszabb távra tervezés és a bővülő szerződési volumen segíthet, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezzel együtt a megnövekedett kockázatokért megkövetelt ár is emelkedik” – mondta el dr. Bába Ágnes

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG