<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hitelezés
Közérdekű Nagyot változott a magyarok élete: mutatjuk, miért!
Kollár Dóra | 2023. január 3. 15:06
Számos újdonságot tartogatott a 2023-as évkezdés a magyarok számára, összeszedtük, mik ezek. 
Személyes pénzügyek Lecsúszhatnak a kedvezményes hitelről a lakásfelújítók
Privátbankár.hu | 2022. december 13. 12:59
A közelgő határidő miatt sorban jelentik be a bankok, hogy nem fogadnak már be új igényléseket a kedvezményes lakásfelújítási hitelre. Az ehhez kapcsolódó otthonfelújítási támogatás az év végéig él, és a kormány még nem hozott döntést az esetleges meghosszabbításáról. Az idő rövidsége miatt ezt a hitelt inkább abban az esetben lehet érdemes felvenni, ha a felújítás már egyébként is zajlik, és december 31-ig kiállítják róla a számlákat.
Makro / Külgazdaság Mi történt? Visszaesett a kínai bankok kedve, kevesebb az új hitel
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 16:21
A kínai bankok októberben 2017 decembere óta a legkevesebb, 615,2 milliárd jüan (84,95 milliárd dollár) új hitelt bocsátottak ki, ami jóval elmaradt a szeptemberi 2470 milliárd jüantól.
Makro / Külgazdaság Egyes bankok Halloweenkor nem álarccal, hanem kamatemeléssel rémisztgettek
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 11:53
Igazi Halloween-privhangulat uralkodik a lakossági hitelpiacon: korábban nem látott mértékű kamatemelésekkel indítják a novembert a bankok – írja a BiztosDöntés.hu.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Nem tréfáltak a bankok: áprilisi elsejétől tömegesen drágították a hiteleket
Privátbankár.hu | 2022. április 4. 08:13
Az elmúlt hetekben több alkalommal is emelte a jegybank a kamatot, és ez most lecsapódott a lakossági hiteleknél. A Bank360.hu összegyűjtötte, mekkora kamatemeléssel indították az áprilist a bankok.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Vállalat Az Erste is megérezte a koronavírust
Csabai Károly | 2020. május 5. 15:59
A tavalyi azonos időszak profitjának kevesebb mint felét, közel 4 milliárd forintot hozta az első negyedév.
Makro / Külgazdaság Itt van-e már az ideje a hitelezési könnyítéseknek?
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 20:45
Sorra jelennek meg nemcsak világszerte, hanem idehaza is a koronavírus-járvány miatt jócskán visszaesett gazdasági folyamatok újraindítását célzó intézkedések. Kérdés, valóban ott tartunk-e már, hogy a forráshiány a gátja annak, hogy a beruházási vagy a lakossági kereslet lassan visszatérjen a régi mederbe. Egyebek mellett ez is foglalkoztatta kollégánkat hétfő reggel.
Makro / Külgazdaság Állást foglalt az MNB a hiteltörlesztési moratóriumról
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 17:21
Azt szeretné, ha a bankok afelé terelnék az ügyfeleiket, hogy a havi fizetendő 2021 elejétől ugyanakkora lenne, mint március 19-e előtt, ami a futamidő meghosszabbodását jelentené, méghozzá a moratórium időtartamát meghaladó mértékben.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-járvány válthatja ki a régóta érlelődő globális hitelválságot
Káncz Csaba | 2020. március 5. 13:20
A globális járvány kínálati sokkot okoz, aláássa a gazdasági szereplők bizalmát és leállítja a hitelezést – éppen akkor, amikor a kormányok, a vállalatok és a háztartások nagy része nyakig ül az adósságban. Valójában már a járvány kitörése előtt megfogalmazódott a kérdés: mikor fog fog kitörni az újabb globális hitelválság? Káncz Csaba jegyzete.
Személyes pénzügyek 780 milliárddal ugrott meg tavaly a hiteligénylések összege
Privátbankár.hu | 2020. február 10. 12:02
Közel 50 százalékkal több kölcsönt igényeltek a magyarok 2019 december végéig, mint egy évvel korábban. A megugrás leginkább a babaváró hitelnek köszönhető.
Makro / Külgazdaság Kimagasló beruházási aktivitás mellett is tartós finanszírozási képesség
Boldizsár Anna - Kóczián Balázs | 2020. január 29. 14:53
A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége és folyó fizetési mérlege 2016 óta trendszerűen mérséklődött, de továbbra is messze kedvezőbben alakul a válság előtt tapasztaltnál. A Magyar Nemzeti Bank szakértői elemzésükben rávilágítanak arra, hogy a külső egyensúlyi pozíció csökkenése ezúttal elsősorban a beruházások dinamikus emelkedésével magyarázható. Az új exportkapacitások kiépülésével előretekintve a külső finanszírozási képesség tartósan fennmarad, ami a folytatódó közvetlentőke beáramlással együtt lehetővé teszi a külső adósságállomány folytatódó leépülését.
Személyes pénzügyek Inkább a családtól kérünk kölcsön, mint a banktól
Privátbankár.hu | 2019. október 29. 15:35
Még mindig bizalmatlanok a magyarok a bankokkal. Inkább a családtól kérnek kölcsön, vagy lemerítik a számlájuk hitelkeretét.
Pénzügyi szektor Mi lenne, ha a bankok nem árulhatnák tovább a szuperállampapírt?
Gáspár András | 2019. szeptember 6. 13:09
A hazai bankok egyáltalán nem érzik úgy, hogy degeszre keresnék magukat, a jövedelmezőség magas szintje csak látszólagos, és egyébként is csökkenésnek indult már. Abban mindenki egyetért, hogy komoly robbanás jöhet a hazai hitelezésben, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy van-e szükség ennyi pénzintézetre Magyarországon. Az MNB alelnöke megkérdezte a bankvezéreket, mit szólnának, ha nem árulhatnák tovább a szuperállampapírt - nem voltak boldogok az ötlettől.
Vállalat Még több hitelhez juttatnák a kisvállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 13:08
A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kétszer olyan nagy mértékben növelte a hitelgarancia állományát, mint ahogy a kisvállalkozások összes hitele nőtt. A szervezet azonban további növekedést céloz meg, ahogy a mögötte álló miniszter és az MNB is.
Pénzügyi szektor A kertek alatt újabb hitelválság lopakodik? Veszélyekre figyelmeztet a Fed
Privátbankár.hu | 2019. május 7. 17:01
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hétfőn nyomatékosította a figyelmeztetését, miszerint veszélyesek a kockázatos hitelfelvételek, és a legrosszabb hitelminősítéssel rendelkező cégek azok, melyek egyre több adósságot vállalnak. De vajon kezd ezzel valamit az intézmény?
Makro / Külgazdaság A kínai adatkosárban a hihetetlen hitelnövekedés az igazi csemege
Privátbankár.hu | 2019. április 30. 13:01
A kínai első negyedéves GDP-adatok közelebbi áttekintése vegyes üzeneteket közvetít az ország gazdasági teljesítményéről. De a legvilágosabb jelzés a jövőre nézve az, hogy a befektetőknek figyelniük kell Kína egyre nagyobb hitelnövekedésére.
Személyes pénzügyek Rohannak a milliókért a magyarok a bankokhoz - mire kell a pénz?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 24. 07:38
Már egymillió forint fölött van a személyi kölcsönök átlagos összege - egyre többen vesznek fel hitelt, és még csak most kezdődött el az akció-szezon.
Pénzügyi szektor Óriási tévedés, hogy arany élete van a magyar bankoknak
Gáspár András | 2018. szeptember 7. 12:40
Bár látszólag arany éveket élnek a magyar bankok, a bankvezetők mégis aggódnak a jövedelmezőség miatt - vagy esetleg el is engednék a profitabilitás kérdését. A bankokat érintő magas állami terhek mellett a digitalizáció, az informatikai forradalom jelentette többletköltségek okoznak fejfájást a pénzintézeteknek. A hitelezés egyre jobban bővül, de számos kérdést felvet.
Pénzügyi szektor Még nem nőtt túl nagyra az OTP - újabb bankokat vásárolnának
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 10. 08:35
Az OTP számára a megtérülés az elsődleges szempont, amikor bankot vásárolnak a régióban - a stratégia működik, mostanra minden leány nyereségessé vált, egyre nagyobb részt tesznek hozzá a külföldi érdekeltségek a csoport nyereségéhez, és további vásárlásokra is készülnek. A hazai vállalatok helyzete sokat javult, szépen pörög a hitelezés is; a fintechektől pedig nem tartanak.
Személyes pénzügyek Rekord: sosem volt még ennyi magyar adós
Privátbankár.hu | 2018. július 17. 07:31
Csúcsra jár a hitelezés, ötmillióan szerepelnek a KHR-ben - jó hír, hogy a rossz adósok száma esik.
Ingatlan Jön a szigor a lakáshiteleknél - mi változik októbertől?
Privátbankár.hu | 2018. június 21. 14:36
A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabálymódosítása a stabil, kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé tereli az ügyfeleket. A szabályozás hatásairól megjelent vélemények után a Duna House megvizsgálta, hogy a Hitelcentruma által közvetített hitelek vizsgált mintájára hogyan hatna az új szabályozás, és jelenleg a kamatperiódusok szerint milyen összetételű a piac.
Pénzügyi szektor Most vegyünk fel hitelt, versenyeznek értünk a bankok
Fellegi Tamás | 2018. május 31. 14:30
Miután a válság után évekig igen visszafogottak voltak a bankok a hitelezésben, meglehetősen lecsökkent a vállalatok és a lakosság hitelállománya, de az utóbbi két évben fordulat következett be: a bankok már versenyeznek az ügyfelekért. A hitelállomány még bőségesen növekedhet az MNB pénzügyi stabilitási jelentése szerint.
Részvény / Deviza / Áru Ontja az OTP a személyi kölcsönöket
Fellegi Tamás | 2018. május 11. 10:29
Közzétette első negyedéves eredményét az OTP-csoport, nagy lett a nyereség, jóllehet még magas az egyedi tételek aránya. Mindenesetre megtépték a papírt, miközben a Mol és a Richter is emelkedik. A világban Amerika emelkedett nagyot, csúcson az Apple, Ázsia is jól ment, Kínát kivéve. Gyógyul a forint.
Pénzügyi szektor A hitelezés felfutása nem veszélyes - de kellene egy magyar tőkeprogram
Privátbankár.hu | 2018. április 27. 09:00
Az MKB vezére szerint az új kormány elgondolkozhat további járulékcsökkentésen - a hitelezés felfutását nem tartja veszélyesnek, átfogó tőkeprogramot szeretne mellé.
Részvény / Deviza / Áru Hiába kapálódzik Trump, Amerika már Kína farzsebében van
Privátbankár.hu | 2018. március 16. 15:28
Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban.
Személyes pénzügyek Sürgősen pénzre van szükséged? Ezekbe a csapdákba ne fuss bele
Privátbankár.hu | 2018. február 5. 12:30
A sokak által igénybe vett „gyorskölcsönök” esetében a THM-ben feltüntetett hiteldíjon felül egy sor egyéb, sokszor rejtett költséggel is számolni kell. Ezek a kényelmi szolgáltatások adott esetben tovább növelhetik az ügyfél terheit, legyen szó akár gyors hitelbírálatról vagy épp a késedelmi díjakról. Így az ilyen kölcsönfajta igénylése előtt (is) szükség van az ügyfél előzetes alapos tájékozódására az MNB szerint.
Személyes pénzügyek Olyan történt a magyar cégvilágban, amit három éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2018. január 10. 07:28
November végére majdnem 6500 milliárd forintos hitelállománya volt a magyar vállalkozásoknak.
Személyes pénzügyek Hitelből karácsonyoznak a magyarok – te hogyan vettél új tévét?
Privátbankár.hu | 2017. december 23. 08:32
A fogyasztási hitelek piaca jelentősen nőtt az idén, a karácsony újabb lendületet adott az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek iránti keresletnek, egyben a hitelkártya-használat is bővült. Banki körkép.
Pénzügyi szektor Nagyot kaszálnak a magyar bankok: sosem volt még ekkora profit
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 07:41
A tavalyinál 25 százalékkal magasabb a bankszektor eredménye, miközben a nemteljesítő hitelek aránya szépen csökken.
Pénzügyi szektor Tényleg ennyire pörög a hitelezés Magyarországon - nagyot jelentett egy bank
Privátbankár.hu | 2017. november 20. 16:59
Az alacsony kamatkörnyezetben is tudta növelni bevételeit a K&H - több az ügyfél és az ügylet, javul a nemteljesítő hitelek aránya, kevesebbet kell adózni.
Ingatlan Egyre bátrabbak a bankok - felpörögtek az ingatlanhitelek Magyarországon
Privátbankár.hu | 2017. október 4. 14:32
A KPMG felmérése szerint jelentősen javult az ingatlanhitelezési hajlandóság az elmúlt években.
Makro / Külgazdaság Remek a hangulat a németeknél: a választásoktól sem félnek?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 19. 13:10
A várakozásokat meghaladó mértékben javult a német gazdaságkutató intézet hangulatindexe szeptemberben.
Pénzügyi szektor Mitől félnek a magyar bankok, ha egyszer ekkora profitot termelnek?
Gáspár András | 2017. szeptember 8. 18:08
Nem reális, hogy ilyen alacsony kamatkörnyezetben sikerül olyan kiemelkedő profitot elérni, mint 2016-ban - vélik a magyar banki vezetők. Nagy kihívást jelent a digitalizáció mellett az ügynöki tevékenység újbóli elterjedése és az, hogy az emberek egyre inkább a hosszú távra rögzített törlesztőrészletű hiteleket választják. És persze azt, hogy az informatikus bankelnöki fizetést kér.
KKV Furcsa dolgot mondott Orbán
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 7. 11:58
A miniszterelnök elárulta, szerinte mitől nő a magyar gazdaság.
Személyes pénzügyek Előrébb lépnél a cégeddel? Mutatjuk, mire figyelj hitelfelvételkor
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 6. 12:13
Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor bár szeretnénk tovább menni, ám ez külső forrás bevonása nélkül egyszerűen nem megy. A hitelpiacon rengeteg lehetőség vár ránk, ráadásul a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál. Adunk egy pár tippet, hogy elkerülhesd a kilincselést és a visszautasítást.
KKV Jó hír a magyar cégeknek: így könnyebben jutnak hitelhez
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 4. 12:08
Együttműködést kötött az OTP Bank és a Garantiqa.
Pénzügyi szektor Baj van a bankoknál: a Facebookod alapján kapsz majd hitelt?
Privátbankár.hu | 2017. június 29. 19:01
Ócska, zsarnoki és nagyon egyoldalú a hitelbírálati folyamat a nagy adat és a mesterséges intelligencia korában - vélik a Money 20/20 fintech konferencia szakértői. A bajok helyrehozására már vannak próbálkozások, de vigyázni kell: nehogy a "profilozással" átessenek a bankok a ló túlsó oldalára.
KKV A Nap Száma: hozzájuk került 860 milliárd forint
Privátbankár.hu | 2017. június 14. 15:06
Az MNB összesítése szerint a mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban.
Pénzügyi szektor Verseny az ügyfelekért: most indul be az igazi harc a bankok között?
Hosszú Zsuzsanna - MNB | 2017. június 9. 10:20
A Magyar Nemzeti Bank, mint pénzügyi szabályozó hatóság számára kiemelten fontos a hitelpiaci verseny mérése és figyelemmel követése. A verseny és a piaci erő mérésének egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a Lerner-index, amely azt mutatja, hogy az egyes bankok költségeiken felül mekkora felárat képesek érvényesíteni kamataikban. Eszerint a magyar háztartási hitelpiacot folyamatosan gyenge verseny jellemezte, míg a vállalati hitelpiacon intenzív, a válság kitörése után pedig túlzott versenyt folytattak a bankok. A vállalati hitelpiac a 2016-os évben már kezdte visszanyerni nyereségtermelő képességét, a háztartási hitelpiacon azonban a verseny fokozódására van szükség, amelyet a digitalizáció és a tudatosabb fogyasztói viselkedés segíthet elő.
Pénzügyi szektor Újra szépen keresnek a bankok a hitelezésen
Privátbankár.hu | 2017. május 31. 13:15
108 milliárddal nőtt a vállalatok hitelállománya az első negyedévben, az nhp kifutásával egyre többen választják a bankokat.
Részvény / Deviza / Áru A fordulat éve után – ősszel jöhet az OTP új osztalékpolitikája
Eidenpenz József | 2017. május 30. 16:30
Az OTP jövedelmi és tőkehelyzete nagyon jó, idén az első negyedévben ütemesen nőtt a hitelezés, és a magyar lakossági hitelezésben még hatalmas tartalékok vannak. Az OTP Bank több bank eladásánál az ajánlattevők között van a régióban. A menedzsment az év második felében, várhatóan novemberben új tőkestratégiával és osztalékpolitika-elképzelésekkel készül előállni.
Személyes pénzügyek Új korszak kezdődik a magyar lakáshitelezésben
Privátbankár.hu | 2017. május 19. 11:59
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározta a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit - a minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a bankok.
Részvény / Deviza / Áru Dübörög az OTP, összeomlott a Snapchat
Fellegi Tamás | 2017. május 12. 10:35
Erős negyedévet tud maga mögött az OTP, ami elsősorban a kockázati költségek visszaesésének köszönhető. A befektetők örülnek, a papír 2 százalékot emelkedik. A Mol is felfelé halad, a forint erősödik, a cseh korona is jól tartja magát. A Snap a mélybe hullott, teljes joggal.
Pénzügyi szektor Komoly pénzek kerültek bankbetétbe egyetlen hónap alatt
Privátbankár.hu | 2017. május 8. 10:56
A lakosság és a vállalatok hitelállománya is nőtt márciusban - a betéteké viszont még nagyobb mértékben.
Személyes pénzügyek Nem csak a bankok érdeke: rajtunk is múlik a felelős hitelezés - Szirmák Botond
Privátbankár.hu | 2017. április 15. 15:45
Nem csak az ügyfelek számára fontos, hogy képben legyenek a saját képességeikkel és korlátaikkal, amikor hitelt vesznek fel. A rossz hitelesek ugyanis a pénzintézetekről is bizonyítványt adnak. Mit tehet az ügyfél? Hogyan vezethetik rá a hitelintézetek az ügyfeleket a pénzügyi tudatosságra? Mennyit ártott a brókerbotrány a szektornak? A Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatóját, Szirmák Botondot kérdeztük.
Pénzügyi szektor Panaszkodik a jegybank: még mindig túl sok a rossz hitel
Privátbankár.hu | 2017. március 14. 14:46
Hiába tisztul évről-évre a bankok hitelportfoliója, még mindig túl sokan fizetik késve a törlesztőjüket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG