Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az OTP számára a megtérülés az elsődleges szempont, amikor bankot vásárolnak a régióban - a stratégia működik, mostanra minden leány nyereségessé vált, egyre nagyobb részt tesznek hozzá a külföldi érdekeltségek a csoport nyereségéhez, és további vásárlásokra is készülnek. A hazai vállalatok helyzete sokat javult, szépen pörög a hitelezés is; a fintechektől pedig nem tartanak.
Wolf László a Privátbankár.hu egy korábbi rendezvényén

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a Trend FM Nap Vendége című műsorának vendége volt.

Az OTP további bankokat venne - mi alapján vásárolnak?

A megtérülést vizsgálja az OTP, amikor bankot vesz - mondta el Wolf László. A társaság nemrég két pénzintézet akvizícióját jelentette be - Albániában és Bulgáriában terjeszkednek, ha megkapják a szükséges engedélyeket. Bulgáriában ez már a második pénzintézet, ami az OTP tulajdonába kerül; az akvizíció után a két bankot egyesítik, így növelve a piaci részesedést és a nyereséget. Amikor az OTP belép egy piacra, olyan célpontot választ, hogy lehetőleg rögtön a vezető bankok közé kerüljön - nem akarnak kis bankkal jelen lenni, azt hosszú távon nem látják kifizetődőnek. A stratégia működik: a külföldi bankok hozzájárulása a csoport nyereségéhez évről évre növekszik, idén az első félévben minden leány nyereséget termelt - emlékeztetett Wolf László. Piaci turbulenciák ugyan vannak, de az OTP elég tőkeerős ahhoz, hogy ezeket átvészelje.

AZ OTP az elmúlt 10 évben az eszközállománya alapján a régió hatodik legnagyobbjává vált, ezt a szintet régóta tartja is. Az, hogy mekkora vállalatcsoportot építenek, az függ a menedzsment kapacitásától is - Wolf László szerint ezt még nem nőtte túl az OTP, ezért további növekedést terveznek. Csányi Sándor elnök nemrég azt mondta, öt bankot tervez venni a régióban a társaság, ebből egyelőre kettő van meg - a felvetésre azt mondta Wolf László, hogy dolgoznak rajta, látják is a lehetőségeket a vásárlásra.

A válság előtti szinten a vállalati hitelezés - és tovább bővül

Wolf László szerint Magyarországon a GDP-hez mért hitelpenetráció részben azért van az alacsonyabbak között nemzetközi összehasonlításban, mert jelentősebb a külföldi tőke szerepe a feldolgozóipari szektorban; ezeknél a cégeknél pedig az a jellemző, hogy a külföldi befektető az anyavállalaton keresztül finanszírozza a beruházásait. Az Audinak például nincs jelentős mértékű hitele magyar bankoknál, a legtöbb nagy cégre is ez jellemző. Másrészt a nagy külföldi cégeket gyakran nem bankok finanszírozzák hitelből, hanem kötvényeket bocsátanak ki.

A hazai kkv-szektor (és tulajdonképpen a teljes vállalati szektor) hitelezése az utóbbi időben mindenesetre felfutott: az OTP adatai szerint az első félévben 10 százalékos volt a növekedés. A vállalati hitelek állománya már elérte a válság előtti szintet és további növekedésre számítanak. Ebben Wolf László nem lát komoly kockázatot: a vállalati hitelpenetráció Magyarországon 17 százalék körüli, ami meglehetősen alacsony - biztosan nem mondható, hogy túlfűtött lenne a piac. Ez körülbelül az eurózóna átlagának a fele.

Az OTP-nél a beruházási hitelek iránti érdeklődés bővülését tapasztalják: a vállalatok a meglévő fizikai kapacitásai, gép- és eszközállománya már nem elég a további növekedéshez, azokat bővíteni kell. A munkaerőhiány a termelékenység növelésére sarkallja a cégeket, amihez forrásokra van szükség. A vállalati hitelek egyébként nagyon alacsony kamatok mellett érhetőek el, miközben a piacon van egy jelentős likviditás is - ez biztosan nem gátja a hitelezés bővülésének, mondta Wolf László.

A magyar kkv-szektor erősen tőkehiányos ágazat hírében áll, ez azonban Wolf szerint nem ilyen egyértelmű: a szektor helyzete sokat javult az elmúlt években, megvannak azok a szereplők, akik tőkével jól ellátottak. Sokszor azért nem vesznek fel hitelt a cégek, mert maguk is kockázatnak tekintik - ha valami gond támad az üzlettel, a piaccal, akkor a cég nehéz helyzetbe kerülhet, ha nem tudja fizetni hitelét. Wolf László szerint ezért érdemes lenne a hitel-tőke-konverzió lehetőségeit aktívabban segíteni: előfordulhat, hogy a finanszírozásért cserébe egy új tulajdonos jelenik meg a cégben, aki kezébe a követelés kerül, de a cég ezután is tovább élhetne és növekedhetne.

A bankfiók nem szűnik meg, csak átalakul - nem félnek a fintechtől

A digitalizáció térhódítását a lakossági és vállalati ügyfelek körében is látják, de Wolf László arra nem lát sok esélyt, hogy a következő években a bankfiókok száma radikálisan csökkenjen. A bankfiókok szerepe azonban valóban átalakul: nem azért járnak majd az emberek bankba, hogy pénzt utaljanak át vagy értékpapírt vegyenek, hanem azért, hogy megkonzultáljanak egy bonyolultabb ügyet az ügyintézővel. Emellett az is fontos szempont, hogy az ügyfelek bizalma nagyobb az olyan bankok iránt, amelyeknek látják is a fizikai jelenlétét - mondta nemzetközi kutatásokra hivatkozva Wolf László.

A fintech-cégekkel az OTP inkább együttműködik, sokkal kevésbé látnak bennük versenytársakat, mint néhány évvel ezelőtt - maga az OTP is alapít "fintech-szerű" cégeket.

A teljes beszélgetést a Trend FM honlapján hallgathatja meg >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél