<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Vállalati hitelek
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Makro / Külgazdaság Szép-szép a lakossági hitelmoratórium, de vannak kérdések
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:42
A Bank360.hu szakértői szerint a jegybank által kért intézkedések nagy része valós segítséget jelenthet azon hiteleseknek, akiknek kiszaladt a lába alól a talaj az utóbbi napokban. Azonban felmerülnek fontos kérdések.
Makro / Külgazdaság A vállalati hitelek törlesztésének moratóriumát kéri az MNB
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 15:23
Ha ezt a bankok nem teszik meg önként, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkéri a kormányt, hogy rendelje el ő a hitelmoratóriumot. A lakossági hitelekről egyelőre nincs szó.
Makro / Külgazdaság Nem lankad a babaváró hitelezés
Csabai Károly | 2020. március 4. 16:28
Azokból az idei év első két hónapjában már közel 100 milliárd forintot helyeztek ki a bankok – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
KKV Így indulj neki, ha vállalkozói hitelre lenne szükséged
Privátbankár.hu | 2019. november 28. 16:17
Míg a lakossági hitelek többnyire átláthatóak és könnyedén behatárolhatóak a fogyasztási és lakáscélú kölcsönök mentén az ajánlatok, ugyanez már nem mondható el a vállalkozóknak szóló banki finanszírozási lehetőségekről. Nagyon könnyen elveszhet egy kezdő vállalkozó a külső finanszírozási módok útvesztőjében, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a Bank360 segítségével.
Pénzügyi szektor Még nem nőtt túl nagyra az OTP - újabb bankokat vásárolnának
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 10. 08:35
Az OTP számára a megtérülés az elsődleges szempont, amikor bankot vásárolnak a régióban - a stratégia működik, mostanra minden leány nyereségessé vált, egyre nagyobb részt tesznek hozzá a külföldi érdekeltségek a csoport nyereségéhez, és további vásárlásokra is készülnek. A hazai vállalatok helyzete sokat javult, szépen pörög a hitelezés is; a fintechektől pedig nem tartanak.
Pénzügyi szektor Bedobtak egy javaslatot: így venné elejét a jegybank a rossz hiteleknek
Privátbankár.hu | 2017. június 9. 11:47
Új ajánlásokat adott ki a késedelmes vállalati hitelek rendezésére az MNB.
Pénzügyi szektor Verseny az ügyfelekért: most indul be az igazi harc a bankok között?
Hosszú Zsuzsanna - MNB | 2017. június 9. 10:20
A Magyar Nemzeti Bank, mint pénzügyi szabályozó hatóság számára kiemelten fontos a hitelpiaci verseny mérése és figyelemmel követése. A verseny és a piaci erő mérésének egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a Lerner-index, amely azt mutatja, hogy az egyes bankok költségeiken felül mekkora felárat képesek érvényesíteni kamataikban. Eszerint a magyar háztartási hitelpiacot folyamatosan gyenge verseny jellemezte, míg a vállalati hitelpiacon intenzív, a válság kitörése után pedig túlzott versenyt folytattak a bankok. A vállalati hitelpiac a 2016-os évben már kezdte visszanyerni nyereségtermelő képességét, a háztartási hitelpiacon azonban a verseny fokozódására van szükség, amelyet a digitalizáció és a tudatosabb fogyasztói viselkedés segíthet elő.
KKV Vége az olcsó jegybanki hitelnek - el lehet már engedni a magyar cégek kezét?
Privátbankár.hu | 2017. április 5. 10:42
Közel négy év után véget ért a Növekedési Hitelprogram, kifutott az utolsó szakasz is. Az MNB szerint már vissza lehet engedni a piacra a vállalkozásokat hitelért, de azért az uniós támogatásokat is a cégek figyelmébe ajánlják.
Pénzügyi szektor Végre tényleg eljött a hitelezési fordulat Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2017. február 6. 12:44
2016-ban sokévnyi zsugorodás után nem csökkent tovább a vállalati hitelek állománya. A forinthiteleknél egész szép növekedés kezd kibontakozni.
KKV Hosszabbítás: tovább adják az olcsó hitelt a magyar kkv-knak
Privátbankár.hu | 2016. november 23. 11:31
A Monetáris Tanács úgy döntött, meghosszabbítja a szerződéskötési határidőt a Növekedési Hitelprogram harmadik, kivezető szakaszában.
Pénzügyi szektor Mi legyen a bedőlt hitelekkel? Súgnak a bankoknak
Privátbankár.hu | 2016. október 6. 15:03
Ajánlást kell készítenie a jegybanknak.
Vállalat Újabb jele annak, hogy valami nincs rendben a magyar gazdasággal
Privátbankár.hu | 2016. június 29. 14:32
Egy fejlődő gazdaságban a bankok egymást taposva tolonganának a hitelért sorakozó ügyfelek kegyeiért. Nálunk viszont csökken a bankkapcsolatok száma.
Pénzügyi szektor Nagy a gáz, ha a cégek is hosszú távú megtakarításokat keresnek beruházás helyett
Privátbankár.hu | 2014. december 5. 18:45
Banki hitelezés nélkül nem várható érdemi gazdasági növekedés, ehhez ugyanakkor megfelelő megtérülést kellene tudni felmutatni a bankoknak - mondta a Hendrik Scheerlinck. A K&H vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a cégek sem partnerek - egyre hosszabb távú megtakarításokba fognak beruházások helyett.
Pénzügyi szektor Azért negatív kamatot nem kéne bevezetni - akcióznak a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 18. 12:27
Nemcsak a lakossági, de a vállalati banki szolgáltatásoknál is akciózásba kezdtek a pénzintézetek. A csökkenő referenciakamatok miatt a betéti ajánlatoknál igyekeznek legalább valamit adni az ügyfélnek.
Pénzügyi szektor De mit adott nekünk a jegybank olcsó hitele?
Privátbankár.hu | 2014. június 13. 11:41
Fordulatot hozott a kkv-hitelezésben az Növekedési Hitelprogram - írja friss összegzésében a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint a kkv-hitelek esetén korábban 4-5 százalékos éves csökkenés volt megfigyelhető, azonban a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően a következő két évben az állomány növekedése várható. A GDP idén közel 1 százalékkal lehet magasabb a programnak köszönhetően - írja az MNB.
Pénzügyi szektor Újabb 53 milliárd forint tűnt el a bankbetétekből
Privátbankár.hu | 2013. december 31. 11:30
Novemberben a háztartások tovább törlesztették devizahiteleiket, miközben újabb tízmilliárdokat vettek ki a bankbetétekből. A vállalatok forintban és devizában is nettó hiteltörlesztők voltak, betétállományuk nőtt. Hova megy a lakosság pénze?
Pénzügyi szektor A céges hitelek rendben vannak?
Privátbankár.hu | 2013. december 3. 09:28
Néhány banknál sokan érdeklődnek a Növekedési Hitelprogram iránt, vannak azonban olyan hitelintézetek, ahol alig van kereslet.
Makro / Külgazdaság Ettől beindult a vállalkozók fantáziája
Privátbankár.hu | 2013. november 14. 10:48
Megmozgatta az évek óta zsugorodó vállalati hitelpiacot az MNB Növekedési Hitelprogramja: az első szakaszban minden hatodik (16%) hazai kkv igényelt a kedvező forrásból – mutat rá a Budapest Bank kutatása.
KKV Matolcsy-program 2.0: indul az újabb monetáris lazítás
Privátbankár.hu | 2013. október 1. 07:48
Elindul a második Növekedési Hitelprogram: most több idő lesz a hitel felvételére, és az érkezési sorrend számít.
Részvény / Deviza / Áru Nem vesz bankot az OTP, ha durva lesz az adósmentés
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 15. 13:52
Az OTP Bank csoportban gyorsult a portfólió romlása a második negyedévben - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes csütörtöki sajtóbeszélgetésen. Hogy vesznek-e újabb bankot, az az új adósmentő programtól is függ.
Pénzügyi szektor Csányi: hiteleztünk volna eddig is, csak nem volt kinek
Privátbankár.hu | 2013. május 3. 08:57
Az alacsony kamatszint általában rontja egy bank jövedelmezőségét, de ezt ellensúlyozhatja, ha nő a gazdaság, és élénkül a hitelek iránti kereslet - nyilatkozta a Világgazdaságnak Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a bank részéről semmilyen gátja nincs, hogy növeljék a hitelek mennyiségét.
Pénzügyi szektor Csányi: hiteleztünk volna eddig is, csak nem volt kinek
Privátbankár.hu | 2013. május 3. 08:57
Az alacsony kamatszint általában rontja egy bank jövedelmezőségét, de ezt ellensúlyozhatja, ha nő a gazdaság, és élénkül a hitelek iránti kereslet - nyilatkozta a Világgazdaságnak Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, aki szerint a bank részéről semmilyen gátja nincs, hogy növeljék a hitelek mennyiségét.
Pénzügyi szektor Súlyos veszteség a magyar bankoknál - egyre nehezebben törlesztünk
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 13:44
2012 decemberében a vállalatok és a háztartások hitelállománya is gyorsabban csökkent, miközben a lakosság körében nőtt a késedelembe eső adósok száma. A bankszektor 2012-ben is súlyos veszteséget termelt, a szövetkezeti hitelintézetek azonban nyereségesek voltak - közölte a PSZÁF.
Pénzügyi szektor Dőlt a pénz a bankokba októberben
Privátbankár.hu | 2012. november 30. 10:25
2012 októberében a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forintban és devizában egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak. Az előző hónaphoz képest mind forint-, mind devizabetéteik állományát növelték. A nem pénzügyi vállalatok hitelállományuk kis mértékben csökkent. Október folyamán forint- és devizabetéteik állománya egyaránt nőtt.
Pénzügyi szektor A bankok már most alig adnak hitelt a cégeknek
Privátbankár.hu | 2012. november 29. 11:44
A bankok alig adnak hitelt a magyar cégeknek, akik leginkább rövid távra vennének fel kölcsönt. Visszaestek a beruházási hitelek - a bankok már a Matolcsy-csomag bejelentése előtt sem szórták a pénzt.
Pénzügyi szektor Új lépés a jegybanktól: így juttat pénzt a gazdaságnak Simor András
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 27. 07:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 2-i hatállyal módosítja kétéves fedezett hiteleszközének feltételeit. A jegybank enyhíti a vállalatihitel-állományra és az alkalmazható szankciókra vonatkozó kritériumokat, valamint új limitrendszert vezet be. A változtatásokkal az MNB a vállalati hitelezés élénkülését kívánja elősegíteni.
Pénzügyi szektor Az állami támogatás pörgetheti fel a lakáshitelezést - a vállalatok dolga egyre nehezebb
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 29. 11:18
Az MNB friss felmérése szerint a lakáshitelek állami kamattámogatása jelentősen, 9 százalékra csökkenti a jelenlegi 13 százalék körüli kamatszintet a támogatási időszak elején, ami élénkítheti a lakáshitelezést. A vállalati szegmensben a hitelfeltételek az előző negyedév során tovább szigorodtak.
KKV Állami hátszél nélkül nem vágnak bele semmibe a vállalatok
Privátbankár.hu | 2012. július 11. 14:21
A K&H Bank az elmúlt félévben nem tapasztalta a beruházási hitelek iránti igény fokozódását, így a második félévben sem számítanak a vállalati beruházások növekedésére. Jelenleg egyértelműen az állami bankok refinanszírozott hitelei a legnépszerűbbek. A hitelbírálatnál nagyobb esélye van annak a cégnek, amelyik részletes üzleti tervet készít - nem csak a pozitívumokkal számolva.
KKV Növekvő optimizmus: keresik a pénz helyét a magántőke-befektetők
Privátbankár.hu | 2012. június 28. 11:27
Egy friss felmérés szerint növekvő optimizmust mutatnak a nemzetközi és a hazai magántőke-társaságok mind a gazdasági, mind a befektetési környezet tekintetében. A magántőke-befektetők aktívan keresik a különféle befektetési és egyéb tranzakciós lehetőségeket.
KKV Jelentősen nőtt a hitelezési aktivitás az OTP Banknál az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2012. június 5. 09:21
2012. első negyedévében közel másfélszeres összértékben kötött új vállalkozói hitelszerződést az OTP Bank, mint 2011. azonos időszakában. A jelentős növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a hitelintézet tavaly ősz óta 20 ezernél is több vállalkozást keresett meg konkrét összegű, indikatív hitelajánlattal, amely pontos tájékoztatást adott a cégvezetőknek a cégük által elérhető források nagyságáról. Az OTP Bank idén tavasszal bővített szolgáltatásokkal folytatja tavaly indított sikeres programjait és több mint tizenháromezer vállalkozót keres meg indikatív hitel, illetve speciális számlacsomag ajánlataival. Csonka Tibor, az OTP Bank Mikro-és Kisvállalati igazgatóságának vezetője cáfolja azokat a híreket, amelyek szerint egyik bank sem nyújt hitelt a vállalkozásoknak. Az OTP többféle pénzügyi szolgáltatással segíti a vállalkozókat.
Makro / Külgazdaság Franco Frattini: alacsony adókulcsok és hitelbőség kell
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 13:04
Franco Frattini, volt olasz külügyminiszter mai, budapesti előadásában elmondta, hogy nem csak gazdasági, de politikai válság is zajlik jelenleg Európában. Hozzátette, hogy a tegnapi - többek között francia és görög - választások az egész unióra nézve nagy jelentőséggel bírnak. Frattini kiemelte, hogy a hosszadalmas tárgyalások és a megkésett reakciók spekulációs támadásoknak tették ki a görög állampolgárokat, akik nemtetszésüket a tegnapi választásokon nyilvánították ki.
KKV Tovább gyengülhet a vállalati hitelezés
Privátbankár.hu | 2012. május 3. 18:41
A vállalati hitelezésért felelős banki vezetők szerint az utóbbi hónapokban érzékelhetően romlott a hangulat a vállalati hitelpiacon és a közeljövőben sem várható számottevő javulás - ezt tükrözi a KPMG vállalathitelezési hangulatindexének változása is. Az index értéke a 2011. novemberi +0,1-es szintet követően 2012 tavaszára -0,7-re csökkent.
Pénzügyi szektor Miért csak lejárt követelésekkel kereskednek a bankok?
Privátbankár.hu | 2012. április 18. 08:44
Nincs piaca a bankközi kereskedelemben a vállalati hiteleknek – derült ki a Gazdaság.hu bankokhoz intézett körkérdéséből. A pénzintézeteknek egyszerűen nincs ilyen szolgáltatása, illetve erre szakosodott csoportja, és értékpapírosítási törvény hiányában egy darabig nem is lesz. A jó ügyfeleket ugyanis nem adják el, a lejárt követeléseket pedig faktoringcégek veszik meg.
Állampapír / Kötvény A kötvénypiac felé fordulnak a vállalatok
Privátbankár.hu | 2012. április 10. 13:18
Fordulat volt idén az európai vállalatok finanszírozásában: a cégek egyre inkább kötvénykibocsátással igyekeznek fedezni igényeiket, a bankhiteleket pedig hanyagolják. A The Wall Street Journal idéz egy adatszolgáltatót, amelynek a kimutatása szerint európai vállalatok közel 180 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényt, 38 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
KKV A vállalkozók szerint rosszul bánik a bankokkal a kormány
Privátbankár.hu | 2012. április 4. 17:09
Az elmúlt negyedévhez képest kevésbé borúsan ítélik meg a gazdasági kilátásokat a kis-és középvállalkozók. A legtöbben attól félnek, hogy drágulni fognak a hitelek, leginkább az IMF-tárgyalások elhúzódása miatt; a vezetők kétharmada szerint a kormánynak változtatnia kell a bankokkal szemben folytatott politikáján.
KKV Ennél már tényleg csak jobb jöhet
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 15:53
Többéves mélypontot követően felfelé korrigált a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A hangulat javulása főként annak tudható be, hogy a közterhek, valamint a vállalati kamatok változására vonatkozó, eddigi igen pesszimista várakozások mérséklődtek, miközben a gazdaságpolitika megítélése sem romlott tovább.
Makro / Külgazdaság A lovak megérkeztek a vályúhoz, a hitelezés fogaskerekeit megolajozták
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 14:04
Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben.
KKV Szigorítanak a bankok, egyre nehezebb hitelt szerezni tőlük
Privátbankár.hu | 2012. április 2. 18:17
Idén az első félévben kétszer annyi bank tervez további szigorítást a vállalati hitelezési feltételekben, mint ahányan tavaly ezt meglépték. A kamatfelár esetenként még a jó hitelképességű nagyvállalatok számára is növekszik, főképpen a nagyobb összegű, konzorciális hiteleknél. A jelenség nem csak minket érint, így a határon túli hitelfelvétel sem feltétlenül kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Így támogatja a vállalati hitelezést a jegybank
Privátbankár.hu | 2012. március 27. 10:46
A hitelezési képesség támogatása érdekében a jegybank 2012. április 3-tól kétéves hiteleszközt vezet be, így biztosítva védőhálót a bankoknak. Ezzel párhuzamosan az MNB bővíti az elfogadható fedezetek körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékét is. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.
Pénzügyi szektor Az OTP célja: a kkv-k is lássák magukban a potenciált
Privátbankár.hu | 2011. november 23. 06:00
Gyakorlatilag arra kötünk szerződést a kkv-szektor szereplőivel, hogy látnak magukban potenciált - mondja Csonka Tibor, az OTP kisvállalati területért felelős igazgatója. Az OTP a vállalatok bankja is akar lenni, és bár a mikro- és kisvállalatok finanszírozása ma igen kockázatos, a bank a piacon egyedüliként aktív ezen a területen: de kockázat nélkül üzlet sincsen. Interjú.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG