Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A K&H Bank az elmúlt félévben nem tapasztalta a beruházási hitelek iránti igény fokozódását, így a második félévben sem számítanak a vállalati beruházások növekedésére. Jelenleg egyértelműen az állami bankok refinanszírozott hitelei a legnépszerűbbek. A hitelbírálatnál nagyobb esélye van annak a cégnek, amelyik részletes üzleti tervet készít - nem csak a pozitívumokkal számolva.

A refinanszírozott hitelek reneszánszát éljük

Ahogy a hazai hitelpiacon már 2008. óta jellemző, az elmúlt félévben sem tapasztalta a K&H, hogy a vállalatok nagy számban igényelnének beruházási célú hitelt. Az év hátralévő részében így nem számítanak a vállalati beruházások megugrására. Jellemzően inkább rövid lejáratú forgóeszközhitelért folyamodnak a vállalatok, amely a normál üzletmenetük, termelésük finanszírozásához szükséges.

„A jelenleg legnépszerűbb vállalati hitelkonstrukciók jellemzője, hogy többnyire állami - magyar vagy nemzetközi - tulajdonú bankok által nyújtott forrást használnak fel. Ezek az úgynevezett refinanszírozott hitelek így a piaci költség alatti kamatlábon kínálnak forrást, az elérhető kamatmegtakarítás évi 1,5-2% lehet a piaci kamatozású hitelekhez képest. A legnépszerűbb ilyen típusú termékek az Eximbank és az EIB által refinanszírozott euró hitelek” – közölte szerkesztőségünkkel Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.

Felpörgetik a pályázást

A vállalatok tőkéhez jutását segíti az NFÜ által elindított új programban a KHG (Kombinált Hitel Garanciával) is. Ezt a konstrukciót azzal a céllal hozták létre, hogy a pályázati forrás mellett bankhitelt is igénylő projektek elbírálása gyorsabban megtörténjen. A folyamat abban tér el a normál pályázati eljárásrendtől, hogy a vállalat a pályázati anyagot és a banki hitelkérelmet egyszerre nyújtja be a banknak, majd a pozitív hitelbírálatot követően a bank küldi tovább a pályázatot a MAG Zrt.-nek és az NFÜ-nek.

„A projektek, beruházások finanszírozásához azonban a fent említett kedvező konstrukciók létrejötte mellett az is szükséges, hogy a bank lássa, a felvett hitel a vállalat bevételeiből visszafizethető, illetve a banki hitel mellett saját forrás is rendelkezésre áll. A hitelbírálatot segíteni tudja egy jól összeállított, részletes üzleti terv, amelynél fontos szempont, hogy az esetleges negatív irányú piaci mozgásokkal is kalkulál” – javasolja a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
Friss
hírlevél