1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Gyakorlatilag arra kötünk szerződést a kkv-szektor szereplőivel, hogy látnak magukban potenciált - mondja Csonka Tibor, az OTP kisvállalati területért felelős igazgatója. Az OTP a vállalatok bankja is akar lenni, és bár a mikro- és kisvállalatok finanszírozása ma igen kockázatos, a bank a piacon egyedüliként aktív ezen a területen: de kockázat nélkül üzlet sincsen. Interjú.

- Az OTP jelenleg az egyetlen bank a hazai piacon, mely a vállalati szegmensben, azon belül is a hitelkihelyezésben aktív. A nemrég bejelentett Széchenyi 50 programjukkal a mikro- és kisvállalatokat célozzák meg. Mit gondolnak, milyen most ezeknek a vállalkozásoknak a helyzete, hogy látja mindezt az OTP?

- Az OTP végeztetett egy felmérést, amelyből kiderül, hogy a vállalkozások nagy része a válság mélypontján azt mondta, hogy még rosszabb helyzetben volt, mint most. Ha megkérdezzük, mi a legfőbb problémájuk a cégeknek, legtöbbször a likviditási hiánnyal találkozunk, miközben a belföldi kereslet csökkent, a legtöbben pedig bizonytalanok a gazdasági helyzetüket tekintve.

E problémák közül rövid távon a likviditási hiány orvosolható, méghozzá banki finanszírozás révén. A kutatásokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a vállalkozások nagy része nem elégedett a banki ajánlatokkal, lehetőségekkel, sőt, nagy részük még a saját bankjától sem kapott ajánlatot. Ezen próbálunk változtatni a Széchenyi 50 programunkkal.

A Széchenyi 500 nagyvállalati hitelezési programunk pozitív fogadtatása után úgy ítéltük meg, oda kell figyelnünk azokra a cégekre is, amelyek a beszállítói, alvállalkozói a nagyoknak, így kvázi ennek a programnak a kistestvéreként indítottuk el a Széchenyi 50 programunkat. Az első körben kiküldött indikatív hitelajánlatok a Széchenyi 50 program keretén belül 3 és 25 millió forint közötti folyószámla- vagy forgóeszközhitel-ajánlatról szólnak, tehát a cél: a likviditás biztosítása.

- Kik kerültek most az OTP "célkeresztjébe"?

- A kkv-szektor mind a GDP-t, mind pedig a foglalkoztatottságot nézve jelentős súlyt képvisel, komolyan befolyásolja, hogy mekkora növekedést tud elérni Magyarország. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság fellendüljön, elengedhetetlenül fontos ennek a vállalkozói rétegnek a hitelhez jutása. Ezt a szegmenst célozzuk Széchenyi 50 programunkkal is.

Publikus gazdálkodási adatokat figyelembe véve előminősítettünk a vállalkozásokat  és akiket finanszírozhatónak találtunk, azokat kerestük meg egy november 30-ig élő indikatív ajánlattal. Nem  tudunk mindent ezekről a cégekről, de amit igen, az alapján azt feltételezzük, hogy hitelképesek.

- A gazdaság fellendítése mellett nyilván más célok is vezetik az OTP-t.

- Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak lakossági bankként gondoljanak az OTP-re. Jelenleg is több mint 110 ezer vállalkozói ügyféllel állunk kapcsolatban, de tovább szeretnénk növelni szerepünket a jövőben a mikro- és kisvállalati szegmensben. A Széchenyi 50 programunkkal ezért olyan vállalkozásokat is megszólítottunk, amelyeknek az OTP-vel, mint vállalkozói bankkal eddig egyáltalán nem volt kapcsolatuk. Piacot is akarunk tehát szerezni, úgy hogy közben a nemzetgazdaság növekedése szempontjából meghatározó vállalkozói kör érdekeit is szolgáljuk. Nagyjából 10%-os piaci részesedésünk van jelenleg, ezen kell javítanunk még.

- Az OTP által felvállalt "megmentő" szerep erősítésében mennyire játszott szerepet az állam? Volt nyomás a bankon, hogy hitelezze a kisvállalkozókat?

- Ez teljesen saját ötlet és cél. A mi döntésünk, a saját gyermekünk - nem volt rajtunk nyomás "felülről".

- Az OTP törekszik rá, hogy minden szegmenesben komplex szolgáltatást nyújtson, mit jelent ez pontosan a vállalkozások esetében?

- Nagyon sok energiát fordítottunk arra, hogy feltérképezzük az igen heterogén magyar vállalkozói réteget. Az ügyfélkörünkbe tartoznak a kezdő vállalatok épp úgy, mint azok, akik egyszer majd nagyvállalatokká növik ki magukat, azt is tudjuk, hogy sok köztük az egyéni vállalkozó vagy a kényszervállalkozó - ezért 23 féle számlacsomagot dolgoztunk ki, ami ezt a heterogenitást megpróbálja lefedni. Mindenkinek tudunk versenyképes ajánlatot adni a számlavezetés terén.



- A "nagyon kicsiket", mondjuk a kényszervállalkozókat nem szűri ki az OTP?

- - Miért tennénk ilyet? Nem akarunk kizárni senkit - hiszen például nagyon sok olyan kényszer- vagy megélhetési vállalkozó van, aki később megerősödik és jól prosperáló céget képes működtetni. Egy induló cég az első pillanatban még nekünk is kockázatos és a vállalkozónak is - de mi szeretnénk ott lenni mellette a kezdetektől és mindig az adott pillanatban a legjobb szolgáltatást nyújtani. Nemcsak a komplexitásról, hanem a folytonosságról is szó van. Az indulástól fogva ott vagyunk a cégek mellett, de az igények változnak, erre tudnunk kell reagálni. Egy kisebb cégnek sokkal fontosabb például a számlavezetési díj, a nagyobbaknak inkább a tranzakciós költségek érdekesek - az igények teljesen eltérőek.

- Mennyire jellemző az a cégekre, hogy a "megélhetés" vagy jobban fogalmazva, a "túlélés" miatt vesznek fel hitelt?

- Természetesen nagyon sok ügyfelünk volt, akit a válság okozta kisebb-nagyobb nehézségeken kellett átsegítenünk. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy a lakossági hitelekkel szemben, ha egy cég hitelt vesz fel, azt az átmeneti likviditási probléma megoldása mellett, azért is teheti, mert nőni akar, vagy mert teljesíteni akar egy nagyobb megrendelést.
A hitelfelvételnél ezért fontos, hogy feltérképezzük az igényeket. Az a kérdés, mit akar elérni a cég és ehhez megtalálni a megfelelő megoldást. Beruházásokat például nem folyószámla- vagy forgóeszközhitelből kell finanszírozni, hanem beruházási- vagy jelzáloghitelből, hiszen hosszabb távon térül meg. Ezeket próbáljuk meg felmérni, és ebből a szempontból nagyon fontosak a személyes találkozók, beszélgetések, ahol kiderül, hogy az ügyfélnek valójában mire is van szüksége.
A vállalkozókat máshogy kell megszólítani, más felkészülést igényel az, hogy tudjuk, milyen szolgáltatást nyújtsunk nekik. A fiókokban lévő kollégáinkat folyamatosan képezzük, hogy mindenhol legyen egy-egy "szakértője" a mikro- és kisvállalkozásoknak . Ha kell, ügyfeleinket székhelyükön, telephelyükön keressük fel.

- Hogyan bírálja el az OTP a cégek hitelkérelmeit? A standard gazdálkodási paraméterek  mögött vizsgálják az ügyfelek üzleti elképzeléseit is, , számít itt egyáltalán a személyes kapcsolat? Ad a bank olyan ügyfélnek hitelt, akiben "fantáziát" lát?


- Mi gyorsan tudunk standard feltételek mellett úgymond „dobozos”hitelt adni akár tárgyi fedezet nélkül egy garantőr intézmény illetve a tulajdonos készfizető kezessége mellett. Az egyediség nem a terméken múlik, hanem azon, hogy megtalálom-e azt a hitelkonstrukciót, ami az ügyfélnek kell. Úgy gondolom, hogy a mi termékeink a legtöbb üzleti elképzelés megvalósításában tudnak segíteni. Persze azt látni kell, hogy egy bank a betétesei felé is felelősséggel tartozik, azaz csak olyanoknak adhatunk hitelt, akik vissza is tudják azt fizetni. A „dobozos” hitel termékek kiválóan alkalmasak arra, hogy kiszűrjük a kockázatos ügyfeleket, ez pedig mindenki érdeke.

Vannak persze olyan ügyfeleink, akik nem férnek bele a dobozos  termékek keretei közé, de szeretnénk őket finanszírozni - nekik a cég méretétől függetlenül egyedi hitelajánlatot  tudunk nyújtani.

- Ez mennyire jellemző?

- Elég sok jelentkező van. Nem szeretnénk, ha lenne határ a „dobozos” és „nem dobozos” termékek között - de előbbiek egyelőre olcsóbbak és gyorsabb megoldásokat is jelentenek az ügyfeleknek. Nekünk a legfontosabb, hogy ha lehet, találjunk megoldást a cégek igényeire és az OTP Bankot válasszák partnerüknek.

- Mennyire kockázatos a vállalati hitelezés, akkor amikor a gazdaságpolitikai döntések sokszor megnehezítik egy-egy üzleti terv végrehajtását, elbizonytalanítják a vállalkozásokat? A visszamenőleges intézkedések vagy a hirtelen végigvitt adóváltoztatások mind-mind egyre nagyobb nehézséget jelentenek - főleg a kisebb cégeknek.

- Ez a bizonytalanság főként a beruházásokban látszik, amit mostanában kevésbé jellemző ezekre a cégekre, ezért is ajánlunk nekik forgóeszköz- illetve folyószámlahitelt. Most inkább erre van szükségük. Vannak persze olyan vállalkozások, amelyek beruházási hitelt igénnyel fordulnak hozzánk. Természetesen számukra is van ajánlatunk.

- Mennyire tud rugalmas lenni egy ilyen környezetben az OTP?
- Rengeteg dolog zajlik körülöttünk jelenleg, a világ folyamatosan változik, Ahogy a korábbi időszakokban is, most is folyamatosan követjük és elemezzük a gazdasági folyamatokat, illetve a vállalatok pénzügyi, gazdasági, piaci környezetét. Ez alapján arra törekszünk, hogy rugalmasan reagáljunk a változó igényekre is.

Emellett törekszünk a közvetlen kapcsolatok kiépítésére és erősítésére is. A jelenlegi helyzetben ugyanis még inkább felértékelődik a személyes kapcsolat és a bizalom jelentősége. Megbízunk egymásban - így szól a bank szlogenje, ezt próbáljuk meg érvényesíteni a vállalati területen is, hiszen a számok olykor mást mutatnak mint amit a vállalkozás és a mögötte álló tulajdonosok, vezetők sugároznak egy személyes találkozón. Az ember-ember kapcsolat sokat számít.

- Mennyire erodálta a bizalmat a válság?

A válság alatt nagyon sok bank döntött úgy, hogy épp a mikro- és kisvállalati szegmensben állítja le vagy korlátozza a hitel kihelyezést, Ha a válság előtt megkerestünk egy céget az ajánlatunkkal, sűrűn kaptuk az a választ, hogy már kapott kettőt-hármat. Ezt most nem mondhatjuk el, ma sokkal hamarabb eljutunk az ügyfelekkel a tárgyalóasztalig, holott ugyanolyan konzervatív politikával tevékenykedünk, mint korábban.

- Mégis mi az, ami miatt az OTP szembemegy a piaccal és hitelt helyez ki oda, ahova a versenytársak egyáltalán nem?
- Nekünk van forrásunk, a többi banknak pedig kevesebb van, a versenytársak éppen ezért a kevésbé kockázatos piacokra akarnak pénzt vinni. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató világosan megmondta: a növekedés beindításához ezeket a cégeket forráshoz kell juttatni. A partnereinknek készfizető-kezességet kell vállalnia, gyakorlatilag arra kötünk szerződést a kisebb cégekkel, hogy potenciált látnak saját magukban, növekedni akarnak és fejlődni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG