Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Gyakorlatilag arra kötünk szerződést a kkv-szektor szereplőivel, hogy látnak magukban potenciált - mondja Csonka Tibor, az OTP kisvállalati területért felelős igazgatója. Az OTP a vállalatok bankja is akar lenni, és bár a mikro- és kisvállalatok finanszírozása ma igen kockázatos, a bank a piacon egyedüliként aktív ezen a területen: de kockázat nélkül üzlet sincsen. Interjú.

- Az OTP jelenleg az egyetlen bank a hazai piacon, mely a vállalati szegmensben, azon belül is a hitelkihelyezésben aktív. A nemrég bejelentett Széchenyi 50 programjukkal a mikro- és kisvállalatokat célozzák meg. Mit gondolnak, milyen most ezeknek a vállalkozásoknak a helyzete, hogy látja mindezt az OTP?

- Az OTP végeztetett egy felmérést, amelyből kiderül, hogy a vállalkozások nagy része a válság mélypontján azt mondta, hogy még rosszabb helyzetben volt, mint most. Ha megkérdezzük, mi a legfőbb problémájuk a cégeknek, legtöbbször a likviditási hiánnyal találkozunk, miközben a belföldi kereslet csökkent, a legtöbben pedig bizonytalanok a gazdasági helyzetüket tekintve.

E problémák közül rövid távon a likviditási hiány orvosolható, méghozzá banki finanszírozás révén. A kutatásokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a vállalkozások nagy része nem elégedett a banki ajánlatokkal, lehetőségekkel, sőt, nagy részük még a saját bankjától sem kapott ajánlatot. Ezen próbálunk változtatni a Széchenyi 50 programunkkal.

A Széchenyi 500 nagyvállalati hitelezési programunk pozitív fogadtatása után úgy ítéltük meg, oda kell figyelnünk azokra a cégekre is, amelyek a beszállítói, alvállalkozói a nagyoknak, így kvázi ennek a programnak a kistestvéreként indítottuk el a Széchenyi 50 programunkat. Az első körben kiküldött indikatív hitelajánlatok a Széchenyi 50 program keretén belül 3 és 25 millió forint közötti folyószámla- vagy forgóeszközhitel-ajánlatról szólnak, tehát a cél: a likviditás biztosítása.

- Kik kerültek most az OTP "célkeresztjébe"?

- A kkv-szektor mind a GDP-t, mind pedig a foglalkoztatottságot nézve jelentős súlyt képvisel, komolyan befolyásolja, hogy mekkora növekedést tud elérni Magyarország. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság fellendüljön, elengedhetetlenül fontos ennek a vállalkozói rétegnek a hitelhez jutása. Ezt a szegmenst célozzuk Széchenyi 50 programunkkal is.

Publikus gazdálkodási adatokat figyelembe véve előminősítettünk a vállalkozásokat  és akiket finanszírozhatónak találtunk, azokat kerestük meg egy november 30-ig élő indikatív ajánlattal. Nem  tudunk mindent ezekről a cégekről, de amit igen, az alapján azt feltételezzük, hogy hitelképesek.

- A gazdaság fellendítése mellett nyilván más célok is vezetik az OTP-t.

- Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak lakossági bankként gondoljanak az OTP-re. Jelenleg is több mint 110 ezer vállalkozói ügyféllel állunk kapcsolatban, de tovább szeretnénk növelni szerepünket a jövőben a mikro- és kisvállalati szegmensben. A Széchenyi 50 programunkkal ezért olyan vállalkozásokat is megszólítottunk, amelyeknek az OTP-vel, mint vállalkozói bankkal eddig egyáltalán nem volt kapcsolatuk. Piacot is akarunk tehát szerezni, úgy hogy közben a nemzetgazdaság növekedése szempontjából meghatározó vállalkozói kör érdekeit is szolgáljuk. Nagyjából 10%-os piaci részesedésünk van jelenleg, ezen kell javítanunk még.

- Az OTP által felvállalt "megmentő" szerep erősítésében mennyire játszott szerepet az állam? Volt nyomás a bankon, hogy hitelezze a kisvállalkozókat?

- Ez teljesen saját ötlet és cél. A mi döntésünk, a saját gyermekünk - nem volt rajtunk nyomás "felülről".

- Az OTP törekszik rá, hogy minden szegmenesben komplex szolgáltatást nyújtson, mit jelent ez pontosan a vállalkozások esetében?

- Nagyon sok energiát fordítottunk arra, hogy feltérképezzük az igen heterogén magyar vállalkozói réteget. Az ügyfélkörünkbe tartoznak a kezdő vállalatok épp úgy, mint azok, akik egyszer majd nagyvállalatokká növik ki magukat, azt is tudjuk, hogy sok köztük az egyéni vállalkozó vagy a kényszervállalkozó - ezért 23 féle számlacsomagot dolgoztunk ki, ami ezt a heterogenitást megpróbálja lefedni. Mindenkinek tudunk versenyképes ajánlatot adni a számlavezetés terén.- A "nagyon kicsiket", mondjuk a kényszervállalkozókat nem szűri ki az OTP?

- - Miért tennénk ilyet? Nem akarunk kizárni senkit - hiszen például nagyon sok olyan kényszer- vagy megélhetési vállalkozó van, aki később megerősödik és jól prosperáló céget képes működtetni. Egy induló cég az első pillanatban még nekünk is kockázatos és a vállalkozónak is - de mi szeretnénk ott lenni mellette a kezdetektől és mindig az adott pillanatban a legjobb szolgáltatást nyújtani. Nemcsak a komplexitásról, hanem a folytonosságról is szó van. Az indulástól fogva ott vagyunk a cégek mellett, de az igények változnak, erre tudnunk kell reagálni. Egy kisebb cégnek sokkal fontosabb például a számlavezetési díj, a nagyobbaknak inkább a tranzakciós költségek érdekesek - az igények teljesen eltérőek.

- Mennyire jellemző az a cégekre, hogy a "megélhetés" vagy jobban fogalmazva, a "túlélés" miatt vesznek fel hitelt?

- Természetesen nagyon sok ügyfelünk volt, akit a válság okozta kisebb-nagyobb nehézségeken kellett átsegítenünk. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy a lakossági hitelekkel szemben, ha egy cég hitelt vesz fel, azt az átmeneti likviditási probléma megoldása mellett, azért is teheti, mert nőni akar, vagy mert teljesíteni akar egy nagyobb megrendelést.
A hitelfelvételnél ezért fontos, hogy feltérképezzük az igényeket. Az a kérdés, mit akar elérni a cég és ehhez megtalálni a megfelelő megoldást. Beruházásokat például nem folyószámla- vagy forgóeszközhitelből kell finanszírozni, hanem beruházási- vagy jelzáloghitelből, hiszen hosszabb távon térül meg. Ezeket próbáljuk meg felmérni, és ebből a szempontból nagyon fontosak a személyes találkozók, beszélgetések, ahol kiderül, hogy az ügyfélnek valójában mire is van szüksége.
A vállalkozókat máshogy kell megszólítani, más felkészülést igényel az, hogy tudjuk, milyen szolgáltatást nyújtsunk nekik. A fiókokban lévő kollégáinkat folyamatosan képezzük, hogy mindenhol legyen egy-egy "szakértője" a mikro- és kisvállalkozásoknak . Ha kell, ügyfeleinket székhelyükön, telephelyükön keressük fel.

- Hogyan bírálja el az OTP a cégek hitelkérelmeit? A standard gazdálkodási paraméterek  mögött vizsgálják az ügyfelek üzleti elképzeléseit is, , számít itt egyáltalán a személyes kapcsolat? Ad a bank olyan ügyfélnek hitelt, akiben "fantáziát" lát?


- Mi gyorsan tudunk standard feltételek mellett úgymond „dobozos”hitelt adni akár tárgyi fedezet nélkül egy garantőr intézmény illetve a tulajdonos készfizető kezessége mellett. Az egyediség nem a terméken múlik, hanem azon, hogy megtalálom-e azt a hitelkonstrukciót, ami az ügyfélnek kell. Úgy gondolom, hogy a mi termékeink a legtöbb üzleti elképzelés megvalósításában tudnak segíteni. Persze azt látni kell, hogy egy bank a betétesei felé is felelősséggel tartozik, azaz csak olyanoknak adhatunk hitelt, akik vissza is tudják azt fizetni. A „dobozos” hitel termékek kiválóan alkalmasak arra, hogy kiszűrjük a kockázatos ügyfeleket, ez pedig mindenki érdeke.

Vannak persze olyan ügyfeleink, akik nem férnek bele a dobozos  termékek keretei közé, de szeretnénk őket finanszírozni - nekik a cég méretétől függetlenül egyedi hitelajánlatot  tudunk nyújtani.

- Ez mennyire jellemző?

- Elég sok jelentkező van. Nem szeretnénk, ha lenne határ a „dobozos” és „nem dobozos” termékek között - de előbbiek egyelőre olcsóbbak és gyorsabb megoldásokat is jelentenek az ügyfeleknek. Nekünk a legfontosabb, hogy ha lehet, találjunk megoldást a cégek igényeire és az OTP Bankot válasszák partnerüknek.

- Mennyire kockázatos a vállalati hitelezés, akkor amikor a gazdaságpolitikai döntések sokszor megnehezítik egy-egy üzleti terv végrehajtását, elbizonytalanítják a vállalkozásokat? A visszamenőleges intézkedések vagy a hirtelen végigvitt adóváltoztatások mind-mind egyre nagyobb nehézséget jelentenek - főleg a kisebb cégeknek.

- Ez a bizonytalanság főként a beruházásokban látszik, amit mostanában kevésbé jellemző ezekre a cégekre, ezért is ajánlunk nekik forgóeszköz- illetve folyószámlahitelt. Most inkább erre van szükségük. Vannak persze olyan vállalkozások, amelyek beruházási hitelt igénnyel fordulnak hozzánk. Természetesen számukra is van ajánlatunk.

- Mennyire tud rugalmas lenni egy ilyen környezetben az OTP?
- Rengeteg dolog zajlik körülöttünk jelenleg, a világ folyamatosan változik, Ahogy a korábbi időszakokban is, most is folyamatosan követjük és elemezzük a gazdasági folyamatokat, illetve a vállalatok pénzügyi, gazdasági, piaci környezetét. Ez alapján arra törekszünk, hogy rugalmasan reagáljunk a változó igényekre is.

Emellett törekszünk a közvetlen kapcsolatok kiépítésére és erősítésére is. A jelenlegi helyzetben ugyanis még inkább felértékelődik a személyes kapcsolat és a bizalom jelentősége. Megbízunk egymásban - így szól a bank szlogenje, ezt próbáljuk meg érvényesíteni a vállalati területen is, hiszen a számok olykor mást mutatnak mint amit a vállalkozás és a mögötte álló tulajdonosok, vezetők sugároznak egy személyes találkozón. Az ember-ember kapcsolat sokat számít.

- Mennyire erodálta a bizalmat a válság?

A válság alatt nagyon sok bank döntött úgy, hogy épp a mikro- és kisvállalati szegmensben állítja le vagy korlátozza a hitel kihelyezést, Ha a válság előtt megkerestünk egy céget az ajánlatunkkal, sűrűn kaptuk az a választ, hogy már kapott kettőt-hármat. Ezt most nem mondhatjuk el, ma sokkal hamarabb eljutunk az ügyfelekkel a tárgyalóasztalig, holott ugyanolyan konzervatív politikával tevékenykedünk, mint korábban.

- Mégis mi az, ami miatt az OTP szembemegy a piaccal és hitelt helyez ki oda, ahova a versenytársak egyáltalán nem?
- Nekünk van forrásunk, a többi banknak pedig kevesebb van, a versenytársak éppen ezért a kevésbé kockázatos piacokra akarnak pénzt vinni. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató világosan megmondta: a növekedés beindításához ezeket a cégeket forráshoz kell juttatni. A partnereinknek készfizető-kezességet kell vállalnia, gyakorlatilag arra kötünk szerződést a kisebb cégekkel, hogy potenciált látnak saját magukban, növekedni akarnak és fejlődni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Pénzügyi szektor Megválasztották Mészáros Lőrinc bankjának új vezetőjét
Privátbankár.hu | 2020. december 14. 13:32
Ahogy azt lapunk elsőként kilátásba helyezte, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatói posztjáról lemondott Balog Ádám helyére a mai rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.
Pénzügyi szektor Túlteljesítették Orbán Viktor elvárását a bankok
Csabai Károly | 2020. december 13. 18:19
Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2020 első háromnegyedéves adataiból. Amely azt tekinti zsinórmértéknek, hogy a Magyarországon tevékenykedő hitelintézetek összesített mérlegfőösszegének hány százalékát adják azok, amelyek belföldi irányításúak.
Friss
hírlevél