TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hitelezési képesség támogatása érdekében a jegybank 2012. április 3-tól kétéves hiteleszközt vezet be, így biztosítva védőhálót a bankoknak. Ezzel párhuzamosan az MNB bővíti az elfogadható fedezetek körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékét is. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a válság kirobbanása óta a magyar bankrendszer fokozatosan csökkentette vállalati és lakossági hitelállományát. A visszafogott hitelnyújtási aktivitás mögött nagyobb részben a hitelezési hajlandóság mérséklődése állt. A jegybank kiemelte, hogy 2011 végétől kezdve azonban a kialakuló devizalikviditási feszültségek, valamint a végtörlesztés és a romló portfólióminőség következtében mérséklődő tőkepuffer hatására a bankok hitelezési képessége is fokozatosan gyengült.

A jegybank február 15-én jelentette be, hogy kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél-vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének az elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését. Az OTP elemzőinek korábbi véleménye szerint az MNB két új eszköze várhatóan sem a forintlikviditást, sem a banki hitelezési aktivitást nem fogja különösebb erősíteni. Részletek>>

A PSZÁF értékelése szerint a jegybank programja erősítheti a hitelezés de az aktivitás élénküléséhez a keresleti oldal bővülése is szükséges. A felügyelet ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a jelzálogpiac intézményi szerkezeti liberalizálásának nem láthatók az előnyei, a társadalmi költség viszont a piac prudenciális biztonságának lazulása volna.

Védőhálót a bankoknak

Az MNB ebben a helyzetben a hitelintézetek likviditásának támogatásával járulhat hozzá a hitelnyújtási aktivitás erősödéséhez. A jegybank új eszközei a hitelezési képesség támogatásával tudnak védőhálót biztosítani a bankoknak, azonban a hitelezési hajlandóságot nem képesek és nem is céljuk érdemlegesen befolyásolni. Korábban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is hangsúlyozta, hogy a kétéves fedezet melletti hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézeteknek, így a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat források tekintetében.

A jegybank 2012. április 3-tól minden naptári hónap első keddi munkanapján értékpapír-fedezet melletti, változó kamatozású, a futamidő alatt érvényes mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező kamatköltségű, kétéves futamidejű hitelre vonatkozó tendert hirdet meg, melyet az igénybevevők egy év után előtörleszthetnek. A tendereken azon hitelintézetek vehetnek részt, melyek vállalják, hogy a hitel futamideje alatt a leírással és eladott problémás hitelekkel korrigált bruttó vállalatihitel-állományuk nem csökken a 2011. december végi érték alá.

A jegybank indoklása szerint az új eszköz hatására a bankok lejárati prémium nélkül juthatnak hosszú futamidejű forráshoz, ami ellensúlyozhatja a banki mérlegek forrásoldalának elmúlt időszakban megfigyelhető rövidülését. Az így elérhető lejárati összhang javuláson keresztül megerősödhet a bankok mérlege, ami ellensúlyozhatja a hitelezési képesség csökkenését.

Továbbá az MNB bővítette az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit is. A módosításokkal az MNB alacsony kockázatvállalás mellett tovább csökkentheti a vállalati és lakossági hitelezési képességet mérséklő likviditási korlátokat. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.

Egyre nagyobb forintlikviditási puffer szükséges

A forintárfolyam valamint az országkockázati felár növekvő ingadozása egyre nagyobb forintlikviditási puffer kiépítésére készteti a hitelintézeteket, amit szükség esetén devizacsere ügyletek segítségével devizára cserélhetnek. Bár rendszerszinten a forintforrások bőségesek és a bankrendszer likviditásisokk-tűrő képessége erős, a bankrendszert érő nagyobb likviditási sokk esetén egyes hitelintézeteknél előfordulhat, hogy a hitelezés élénkítéséhez korlátossá válik felhasználható szabad forintlikviditásuk.

A jegybank a hitelintézetek likviditási pufferének bővítése érdekében bővíti a jegybanki hitelműveletek fedezeti körét a Magyar Állam és az MNB által kibocsátott, devizában denominált államkötvényekkel,és meghatározott kritériumoknak eleget tevő, devizában denominált vállalati kötvényekkel.

Az MNB enyhíti a vállalati kötvények befogadási kritériumait, melynek értelmében a jelenlegi BÉT mellett valamennyi szabályozott piacra vagy az MNB által elfogadott nem szabályozott piacra bevezetett értékpapírok elfogadhatóvá válnak, és a jelenlegi minimális „BBB-” minősítés helyett elegendő, ha a kibocsátó minimum a magyar állampapírokkal megegyező minősítéssel (jelenleg „BB+”) rendelkezik legalább egy, az MNB által elfogadott hitelminősítő valamelyikénél. Továbbá a jegybank hitelműveleteinél fedezetként elfogadja a BÉT-en kívüli egyéb szabályozott és az MNB által elfogadott nem szabályozott piacra bevezetett forint jelzálogleveleket is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél