Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hitelezési képesség támogatása érdekében a jegybank 2012. április 3-tól kétéves hiteleszközt vezet be, így biztosítva védőhálót a bankoknak. Ezzel párhuzamosan az MNB bővíti az elfogadható fedezetek körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékét is. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a válság kirobbanása óta a magyar bankrendszer fokozatosan csökkentette vállalati és lakossági hitelállományát. A visszafogott hitelnyújtási aktivitás mögött nagyobb részben a hitelezési hajlandóság mérséklődése állt. A jegybank kiemelte, hogy 2011 végétől kezdve azonban a kialakuló devizalikviditási feszültségek, valamint a végtörlesztés és a romló portfólióminőség következtében mérséklődő tőkepuffer hatására a bankok hitelezési képessége is fokozatosan gyengült.

A jegybank február 15-én jelentette be, hogy kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél-vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének az elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését. Az OTP elemzőinek korábbi véleménye szerint az MNB két új eszköze várhatóan sem a forintlikviditást, sem a banki hitelezési aktivitást nem fogja különösebb erősíteni. Részletek>>

A PSZÁF értékelése szerint a jegybank programja erősítheti a hitelezés de az aktivitás élénküléséhez a keresleti oldal bővülése is szükséges. A felügyelet ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a jelzálogpiac intézményi szerkezeti liberalizálásának nem láthatók az előnyei, a társadalmi költség viszont a piac prudenciális biztonságának lazulása volna.

Védőhálót a bankoknak

Az MNB ebben a helyzetben a hitelintézetek likviditásának támogatásával járulhat hozzá a hitelnyújtási aktivitás erősödéséhez. A jegybank új eszközei a hitelezési képesség támogatásával tudnak védőhálót biztosítani a bankoknak, azonban a hitelezési hajlandóságot nem képesek és nem is céljuk érdemlegesen befolyásolni. Korábban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is hangsúlyozta, hogy a kétéves fedezet melletti hitelprogram igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézeteknek, így a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat források tekintetében.

A jegybank 2012. április 3-tól minden naptári hónap első keddi munkanapján értékpapír-fedezet melletti, változó kamatozású, a futamidő alatt érvényes mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező kamatköltségű, kétéves futamidejű hitelre vonatkozó tendert hirdet meg, melyet az igénybevevők egy év után előtörleszthetnek. A tendereken azon hitelintézetek vehetnek részt, melyek vállalják, hogy a hitel futamideje alatt a leírással és eladott problémás hitelekkel korrigált bruttó vállalatihitel-állományuk nem csökken a 2011. december végi érték alá.

A jegybank indoklása szerint az új eszköz hatására a bankok lejárati prémium nélkül juthatnak hosszú futamidejű forráshoz, ami ellensúlyozhatja a banki mérlegek forrásoldalának elmúlt időszakban megfigyelhető rövidülését. Az így elérhető lejárati összhang javuláson keresztül megerősödhet a bankok mérlege, ami ellensúlyozhatja a hitelezési képesség csökkenését.

Továbbá az MNB bővítette az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit is. A módosításokkal az MNB alacsony kockázatvállalás mellett tovább csökkentheti a vállalati és lakossági hitelezési képességet mérséklő likviditási korlátokat. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.

Egyre nagyobb forintlikviditási puffer szükséges

A forintárfolyam valamint az országkockázati felár növekvő ingadozása egyre nagyobb forintlikviditási puffer kiépítésére készteti a hitelintézeteket, amit szükség esetén devizacsere ügyletek segítségével devizára cserélhetnek. Bár rendszerszinten a forintforrások bőségesek és a bankrendszer likviditásisokk-tűrő képessége erős, a bankrendszert érő nagyobb likviditási sokk esetén egyes hitelintézeteknél előfordulhat, hogy a hitelezés élénkítéséhez korlátossá válik felhasználható szabad forintlikviditásuk.

A jegybank a hitelintézetek likviditási pufferének bővítése érdekében bővíti a jegybanki hitelműveletek fedezeti körét a Magyar Állam és az MNB által kibocsátott, devizában denominált államkötvényekkel,és meghatározott kritériumoknak eleget tevő, devizában denominált vállalati kötvényekkel.

Az MNB enyhíti a vállalati kötvények befogadási kritériumait, melynek értelmében a jelenlegi BÉT mellett valamennyi szabályozott piacra vagy az MNB által elfogadott nem szabályozott piacra bevezetett értékpapírok elfogadhatóvá válnak, és a jelenlegi minimális „BBB-” minősítés helyett elegendő, ha a kibocsátó minimum a magyar állampapírokkal megegyező minősítéssel (jelenleg „BB+”) rendelkezik legalább egy, az MNB által elfogadott hitelminősítő valamelyikénél. Továbbá a jegybank hitelműveleteinél fedezetként elfogadja a BÉT-en kívüli egyéb szabályozott és az MNB által elfogadott nem szabályozott piacra bevezetett forint jelzálogleveleket is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egészségügyi munkaszerződések: volt, akinek 5 perce volt megnézni és dönteni
Kormos Olga | 2021. március 2. 17:43
Véget ért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétvégi jogsegély-kampánya, amelyet az egészségügyi dolgozók számára tartott annak érdekében, hogy tisztábban lássanak az új munkaszerződésük aláírása előtt. Arra kértük a TASZ-t, hogy osszák meg lapunkkal a tapasztalataikat.
Makro / Külgazdaság Mérlegen az egészségügy: a dolgozók 5 százaléka nem írt alá
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 16:46
Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.
Makro / Külgazdaság Forrongások Európa határán – radikalizálódik a fiatalság
Káncz Csaba | 2021. március 2. 15:27
Európa déli szomszédságában a túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a hadsereg túlzott befolyása és a munkahelyek hiánya a fiatalokat egyre inkább radikalizálja.  Két forrongó országot veszünk górcső alá.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezekben az egészségügyi intézményekben lehet fennakadásokkal számolni
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 10:38
Bár nem hivatalosan, de március 1-jéig kitolta az Országos Kórházfőigazgatóság az egészségügyi dolgozók jogállásával kapcsolatos új munkaszerződések aláírását, ennek ellenére már tegnap érkeztek hírek arról, mely intézményekben 'kapcsolták le' a villanyt. Ma pedig újabb egészségügyi intézményekről jönnek információk, hol látják el márciustól kevesebben a betegeket.
Makro / Külgazdaság KSH: a GDP 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben
MTI | 2021. március 2. 09:25
A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 6071 beteget ápolnak kórházban
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik a következő egy hét oltási programját.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: A cseheknél a bérek száz százalékára emelik a táppénzt
MTI | 2021. március 2. 08:21
A bérek szász százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklósnak van még ötlete, hogy mit lehetne még szigorítani
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:37
A miniszter szerint az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartását is szigoríthatják.
Makro / Külgazdaság Íme a Szijjártó-lista: Kínából és Oroszországból is korlátozás nélkül lehet hazajönni!
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:05
Ezekből az országokból is korlátozás nélkül lehet visszajönni egy üzleti út után.
Makro / Külgazdaság Még, hogy 5 másodperc? Az átutalások közel kétharmada 1 másodpercen belül célba ért
Csabai Károly | 2021. március 2. 06:07
Ma napra pontosan egy éve, hogy a legfeljebb 10 millió forint értékben indított átutalásainknak azonnal el kell jutniuk A-ból B pontba, ami a gyakorlatban maximum 5 másodpercet jelent. Megnéztük, mennyire teljesültek e jogszabályban rögzített elvárások és hogy mit hozhat a jövő. Nem is gondolnánk, milyen hatalmas pénzmennyiség fordult meg egy év alatt az új rendszerben.
Friss
hírlevél