<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Likviditás
Makro / Külgazdaság 43 milliárdot pumpált az MNB a piacra
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 18:05
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 43 milliárd foritnyi új ötéves lejáratú hiteleszközre fogadott el igényt a bankoktól szerdai aukcióján - derült ki a jegybank honlapján közölt eredményből.
Pénzügyi szektor 75 milliárd forintnak kereshetnek helyet a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2017. június 21. 14:53
Az MNB terve teljesült, már csak 500 milliárd forintja van a bankoknak háromhónapos betétben - pár hónap alatt ebből újabb 200 milliárdot szorítanak ki.
Pénzügyi szektor Újabb finomhangolás az MNB-től: 150 milliádnyi plusz likviditás a bankoknak
Privátbankár.hu | 2017. március 21. 09:48
Hogy rendben legyen a bankok likviditása, újabb kamatcsere-tendert tartott az MNB.
Pénzügyi szektor Ebből lesz nagy buli: csak úgy szórhatják a pénzt a kínai bankok a holdújév előtt
Privátbankár.hu | 2017. január 20. 17:59
A kínai jegybank 1 százalékponttal csökkenti a kötelező tartalékrátát, ezzel nyújtva likviditási támogatást az 5 legnagyobb banknak.
Pénzügyi szektor 200 milliárdos finomhangolás: ezt is megmutatta az MNB
Privátbankár.hu | 2016. október 17. 17:23
A Magyar Nemzeti Bank megtartotta első finomhangoló kamatcsere (swap)-tenderét
Pénzügyi szektor Mibe kerülhet a bankok stabil finanszírozásának biztosítása?
Lang Péter - MNB | 2016. május 31. 08:17
A bankok működésének szerves része, hogy rövid lejáratú forrásaikat hosszú lejáraton helyezik ki. Az eszközeik és forrásaik között így megjelenő lejárati eltérés azonban szükségszerűen kockázatokat hordoz magában, amelyek prudens kezelésének fontosságára a válság egyértelműen rávilágított. A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság válaszként két számszerű likviditási előírást dolgozott ki a bankok sokkellenálló-képességének erősítésére. Lang Péter, az MNB munkatársa szakcikkében azt vizsgálja, hogy a bankok miként készülhetnek föl az egyik ilyen követelmény, a két év múlva bevezetésre kerülő nettó stabil finanszírozási mutató (NSFR) teljesítésére. Az eredmények alapján a vállalati és háztartási hitelek csak csekély mértékben változnának a lépés hatására, így összességében elhanyagolható reálgazdasági hatást várnak.
Részvény / Deviza / Áru Sokkal nehezebb nyereséget elérni a devizapiacon, mint korábban
Fellegi Tamás | 2016. február 29. 16:30
A devizapiac régen néhány bank úri huncutsága volt, ma mobiltelefonján a fél világ próbálkozik vele. A többség, mint tudjuk, mindig veszít, de most az öreg rókák szerint is nehezebb kenyér lett az utolsó időszakban, néhány meghatározható ok miatt. Közben a robotok fokozatosan átveszik az uralmat.
Részvény / Deviza / Áru Megint kitaláltak valamit: ez majd megfékezi a pánikot?
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 26. 13:14
Újabb 21 milliárdot pumpál Kína a pénzügyi közvetítőrendszerbe. A tőzsdeindexeket elnézve egyelőre csak szórványos a siker.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor csaltak-e a magyarok, vagy sem?
Fellegi Tamás | 2015. augusztus 17. 13:24
Múlt héten nagy port kavart a hír, hogy három magyart büntetés fizetésére kötelezett egy londoni bíróság. Nem is kicsire: több millió angol fontra. A vád a tőzsde manipulálása, és így történő haszonszerzés. Az indoklásban leírtak azonban meglehetősen nehezen minősíthetőek, hisz azok sok tőzsdén sokan csinálják, köztük robotok is, és senki nem tiltja.
Makro / Külgazdaság A pénzbőség okozhatja a világgazdaság vesztét?
Privátbankár.hu | 2015. április 7. 12:43
Marc Faber magánbefektető szerint a központi bankok irányítóinak felelőtlensége okozhat globális likviditáslufit.
FinLab Egy részvénypiaci rejtély - és a megoldása
Havran Dániel | 2014. november 26. 20:00
Az elmélet szerint egy jól árazott piacon minden befektetésnek az értékpapírpiaci egyenesen kellene lennie. A gyakorlatban azonban találunk olyan eszközöket, amelyeknek a hozama ettől eltér. Kérdés, hogy az eltérések csak a véletlennek köszönhetők, vagy van valamilyen fundamentális oka?
Pénzügyi szektor Rengeteg készpénz van a magyaroknál - ugrott a kormány betétállománya is
Privátbankár.hu | 2014. október 13. 10:46
Nőtt a bankrendszer forintlikviditása szeptemberben - a forgalomban lévő készpénz állománya majdnem 3600 milliárd forint, a kormány betétállománya ugrott a hó végén.
Pénzügyi szektor A bank veszélyes üzem - miért van szükség a banki likviditás szabályozására?
Fáykiss Péter | 2014. április 10. 08:47
A válság kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy egy jelentős külső sokk komoly likviditási feszültségeket okozhat a pénzügyi közvetítőrendszerben. A túlzott lejárati és mérlegen belüli devizális eltérésből fakadó rendszerszintű likviditási kockázatok – a piaci szereplők ellenérdekeltsége miatt – leginkább szabályozói eszközökkel kezelhetők. Írásunkban először röviden áttekintjük a válság likviditási aspektusaira adott nemzetközi szabályozói reakciókat, majd bemutatjuk, hogy a hazai szabályozás miképpen adott speciális szabályozói válaszokat a speciális hazai likviditási problémákra.
Részvény / Deviza / Áru A kicsi sokszor a tőzsdén is szebb - interjú
Privátbankár.hu | 2013. november 21. 13:30
Minél nagyobb egy tőzsde, annál több cég tolong, és sokan észrevétlenek maradhatnak. A tőzsdén decemberben várható átállás a Xetra-rendszerre sok mindent megváltoztat. Hogy hogyan érintheti ez a tőzsdei részvények hazai kibocsátóit, arról Honics Istvánt, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatóját kérdeztük.
Részvény / Deviza / Áru Robotok lendíthetik fel az OTP kereskedését
Privátbankár.hu | 2013. november 6. 12:39
A Xetra rendszer bevezetésével a Budapesti Értéktőzsdén is megjelenhetnek a kereskedő robotok, amelyek külföldi tőzsdéken a forgalom felét-kétharmadát is kiteszik. Ezek kezdetben főleg a legnagyobb forgalmú részvények forgalmát növelhetik. Az pedig jó mindenkinek, ha nagy a forgalom. Interjú Tóth Attilával, a BÉT vezérigazgató-helyettesével.
KKV Amikor már csak a rosszfiúk segíthetnek - interjú
Zsiborás Gergő | 2013. szeptember 10. 06:21
Mit csináljon a bank egy felszámolt cég székházával? Jobban jár, ha még időben megegyezik az adóssal, mondja a rosszfiú szerepét időnként magára vállaló Pilhál Zsolt, aki "válság szülte" cégével bajba jutott vállalkozásokat épít újra. Csodaszer nincs, csak éjszakába nyúló tárgyalások - interjú a Reconcept ügyvezető partnerével, aki több mint 14 éve foglalkozik a hazai kis- és középvállalatokkal.
Részvény / Deviza / Áru Őrület a piacokon: kit érdekel, hogy bóvli a magyar kötvény?
Gáspár András | 2013. május 10. 15:00
Az USA a plafont tologatja, Európa állandóan válságot kezel, Magyarországon késik a növekedési fordulat. Pénz azonban a jegybankoknak köszönhetően elképesztő mennyiségben van - viszik is a bóvli kötvényünket, mint a cukrot. Merre keressük a jó befektetéseket? Mi lesz a forinttal? Tévedhet-e Csányi Sándor?
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: túl sok a pénz a világban
Privátbankár.hu | 2013. május 10. 07:23
A német pénzügyminiszter komolyan aggódik a jegybanki gazdaságösztönző, likviditásbővítő csomagok miatt - a rengeteg pénz az alacsony kamatok miatt kockázatos befektetések felé áramlik.
Makro / Külgazdaság Pénz van, csak nincs, aki elköltse - a magyar lehet a jó példa?
Privátbankár.hu | 2013. május 2. 14:50
Közép- és Kelet-Európában már nem likviditáshiány akadályozza a növekedést.
KKV Jobban megy a cégeknek, mint egy éve, de a pezsgő még jégen marad
Privátbankár.hu | 2013. április 24. 12:20
A Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexe javulást jelez a tavalyi évhez képest, de az is jól látszik az adatokból, hogy a cégvezetők bizakodóbbak voltak 2011-ben.
Pénzügyi szektor Új autólízing: megtakarítással csökkenthető a kamat
Privátbankár.hu | 2013. április 10. 10:51
A gépjármű-finanszírozási piacon újszerű konstrukcióban kínál lízingterméket ügyfelei számára az Erste Bank, amelyben a kamat mértéke a konstrukcióhoz kapcsolódó megtakarítás nagyságától függ.
Pénzügyi szektor Jövő keddig minden bank zárva marad Cipruson és utalni sem lehet külföldre
Privátbankár.hu | 2013. március 20. 14:12
Esetleg jövő keddig is zárva maradhatnak a bankok és bizonytalan ideig korlátozzák a külföldi banki átutalásokat Cipruson. Közben az EKB azt szeretné, ha a nicosiai kormány feltőkésítené a szigetország bankjait és megszólalt Angela Merkel kancellár is.
Pénzügyi szektor Nőtt a bankok forintlikviditása
Privátbankár.hu | 2013. március 12. 15:54
A Magyar Nemzeti Bank kötvényeiből vásároltak be jelentősebben, de a bankok egynapos betétállománya is növekedett februárban - közölte az MNB az előzetes statisztikai adatai alapján.
Deviza / Áru Fed jegyzőkönyv: gyengült a forint és az euró a dollárral szemben
Privátbankár.hu | 2013. február 21. 07:54
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legfontosabb irányítótestülete szerint akár a vártnál hamarabb is szükség lehet a kötvényvásárlási program felfüggesztésére annak magas költségei miatt.
Pénzügyi szektor Draghi: az EKB csak a bankok finanszírozásával ösztönözheti a hitelezést
Privátbankár.hu | 2013. február 18. 18:17
Az Európai Központi Bank csak a bankok finanszírozásával ösztönözheti a hitelezést, nem orvosolhatja a tőkehiányt és a bankok általános kockázatkerülését - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke hétfőn, rendszeres európai parlamenti meghallgatáson Brüsszelben.
Pénzügyi szektor A bankok forintlikviditása enyhén csökkent
Privátbankár.hu | 2013. január 14. 12:59
Enyhén csökkent a bankok forintlikviditása decemberben. Az előző hónapokhoz hasonlóan folytatódott a központi kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank által felvett IMF-hitelek törlesztése - közölte az előzetes statisztikai mérlegadatai alapján a jegybank hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Új év, új remények: mibe fektessük a pénzünket?
Privátbankár.hu | 2013. január 7. 13:16
Az Erste Group friss elemzése szerint Közép-Kelet-Európában a gazdaság visszaesése eléri a gödör alját az első negyedévben, a régió részvénypiacain visszafogott emelkedés várható.
Pénzügyi szektor Akkor lesz nekünk jó, ha bankoknak is jól megy?
Privátbankár.hu | 2012. november 5. 10:37
A jegybank stabilitási jelentése szerint, ha a hazai bankok jövedelmezősége javulna, azzal a gazdaság is jól járna. A pénz ugyanúgy kifele áramlik a rendszerből, a pénzintézetek likviditása mégis javult az elmúlt időszakban. Az államnak együtt kell működnie a bankokkal.
Részvény / Deviza / Áru Így mentenék az E-Start
Privátbankár.hu | 2012. november 4. 12:43
Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság javaslatát a cég finanszírozási problémáinak megoldására, egyben felhatalmazta az igazgatóságot, hogy csődeljárás iránti kérelmet nyújtson be a bírósághoz, amennyiben ezt a likviditási helyzet szükségessé teszi, illetve a megoldás érdekében javasolt tárgyalások nem vezetnek eredményre, és a cég ellen felszámolási eljárás iránti kérelmet nyújtanak be - közölte a társaság a BÉT honlapján szombaton.
KKV A magyar cégek 2013 elejére várják a válság mélypontját
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 12:13
A magyar vállalatok számára a legjelentősebb problémát a finanszírozási lehetőségek szűkülése jelenti - közölte az idei év első felében, a magyarországi vállalatvezetők körében végzett felmérésének eredményeit a Roland Berger stratégiai tanácsadó.
Pénzügyi szektor A magyar bankokból menekítik a leginkább a pénzt
Privátbankár.hu | 2012. október 15. 07:39
A legutóbbi adatok tanúsága szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok fokozatos ütemben ugyan, de folytatják közép- és kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának szűkítését, és a folyamat a magyar bankrendszert "aránytalan mértékben" sújtja - vélekedtek új elemzésükben az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági kutatóműhely és tanácsadó cég felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai.
Pénzügyi szektor Az állam továbbra is adhat kölcsön a bankoknak
Privátbankár.hu | 2012. július 30. 14:10
Hozzájárult az Európai Bizottság a magyar likviditás-támogatási program, valamint a pénzintézetek javára nyújtott feltőkésítési program újabb hosszabbításához.
Pénzügyi szektor 16 évig is eltarthat a spanyol bankmentő akció
Privátbankár.hu | 2012. július 15. 17:19
A 100 milliárd eurós spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat, a támogatást négy részletben utalják át és az első 30 milliárd euró már júliusban megérkezhet - írta vasárnap a Der Spiegel.
Részvény / Deviza / Áru Mindössze 6 likvid papír forog a budapesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2012. július 3. 11:49
Továbbra is mindössze öt részvény és egy certifikát forgalma ütötte meg azt a szintet a Budapesti Értéktőzsdén, amivel a jogszabályok szerint likvid kategóriába sorolható az adott értékpapír.
KKV Nem divat Magyarországon időben fizetni - a kkv-k nyögik a kockázatokat
Privátbankár.hu | 2012. június 28. 12:23
A kelet-közép-európai térségben, 2012-ben is a magyar vállalkozások alkalmazzák legintenzívebben a halasztott fizetés módszerét. A belföldi halasztott fizetések 72%-os aránya miatt 2012-ben a kis és közepes vállalkozások viselik a magyar gazdaság finanszírozási kockázatának túlnyomó részét – derül ki az Atradius Fizetési Szokások Barométer legfrissebb adataiból.
Deviza / Áru Görög választások: a világ jegybankjai titokban összefognak
Privátbankár.hu | 2012. június 15. 07:27
A világ legfontosabb jegybankjai összehangolt akciót terveznek a globális pénzpiacok stabilizálására, ha a vasárnapi görög parlamenti választások eredménye árfolyam-zavarokhoz vezet.
Befektetési alapok Válság 2.0: Egyre több ingatlanalapunk táncol a fizetésképtelenség szélén
Eidenpenz József | 2012. május 29. 10:44
Meglehetősen aggasztó helyzetben van a hazai ingatlanalap-szektor: Az egyik kisebb ingatlanalapunk ingatlanait júniusban fogják elárverezni, a másik már csak a tulajdonosi csoport hiteléből képes kifizetni a kilépni kívánó befektetőit. Kettőt végelszámolnak, mert már több mint két éve vannak felfüggesztve, némelyiket pedig súlyos hitelterhek nyomasztják. Kétharmaduk veszteséges vagy alig van hozama.
Pénzügyi szektor Sok kicsi sokra megy: a GDP 26%-ra rúg a spanyol bankok vesztesége
Zsiborás Gergő | 2012. május 22. 12:08
A spanyol bankoknak a GDP 5%-ra rugó állami segítségre lehet szükségük. Nem a leminősített nagy bankok a baj fő forrásai, hanem az ingatlanfejlesztőket gondolkodás nélkül hitelező kisebb takarékszövetkezetek - a szektor vesztesége brutálisan magas.
Pénzügyi szektor Eddig tartott a csodaszer hatása? Gyűlnek a felhők a bankszektor felett
Privátbankár.hu | 2012. május 22. 06:20
Egy friss elemzés szerint bár az Európai Központi Bank szerint csak időre van szükség, a piac egyre szkeptikusabb az LTRO, az EKB 3 éves hiteltenderének hatásait illetően. Míg az első negyedévben úgy tűnt, hogy az EKB csodaszere megoldást jelenthetnek az európai bankszektor problémáira, a piaci megnyugvás csupán átmenetinek bizonyult.
Pénzügyi szektor Újabb állami tőkeinjekciót kap a spanyol óriásbank, kiszivárgott az IMF jelentése
Zsiborás Gergő | 2012. május 21. 12:43
Egy kiszivárgott IMF-jelentés szerint a spanyol bankszektor 70%-a stabil, ez megnyugtathatja a befektetőket. Csakhogy De Guindos gazdasági miniszter mai bejelentése szerint legkevesebb 7 milliárd eurót kell még a Bankia megmentésére költeni, a gazdaság pedig a második negyedévben is zsugorodni fog.
Pénzügyi szektor MNB: számottevően nem változott a bankrendszer forintlikviditása
Privátbankár.hu | 2012. május 14. 14:50
A jegybank statisztikai mérlege alapján áprilisban a bankrendszer forintlikviditása összességében alig változott, mivel a hitelintézetekkel szembeni swapállomány csökkenéséből adódó likviditás többletet ellensúlyozta a kincstárnak történő adóbefizetések likviditásszűkítő hatása.
Pénzügyi szektor 56 milliárd forintot osztott szét az MNB a bankok között
Privátbankár.hu | 2012. április 3. 11:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a jegybanki alapkamathoz kötött, változó kamatozású, kétéves futamidejű fedezett hitel első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be.
Makro / Külgazdaság Így támogatja a vállalati hitelezést a jegybank
Privátbankár.hu | 2012. március 27. 10:46
A hitelezési képesség támogatása érdekében a jegybank 2012. április 3-tól kétéves hiteleszközt vezet be, így biztosítva védőhálót a bankoknak. Ezzel párhuzamosan az MNB bővíti az elfogadható fedezetek körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékét is. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.
Deviza / Áru Bernanke jól lebeszélte az arany és az ezüst árát, hogyan tovább?
Privátbankár.hu | 2012. március 1. 12:49
Ben Bernanke, a Fed elnökének meghallgatása után szerdán este öt százalékkal esett az arany és az ezüst árfolyama. Az OTP Alapkezelő szerint nem kell tartani a korrekciótól, tovább erősödhetnek a nemesfémek, az arany 1900 dollárig drágulhat az év végéig, az ezüst 36 dollár lehet.
Makro / Külgazdaság A végtörlesztés miatt 1,56 milliárd euróval csökkent a devizatartalék
Privátbankár.hu | 2012. február 13. 10:51
A végtörlesztés kapcsán a jegybank januárban 707 millió eurót fizetett ki a kereskedelmi bankoknak, amely jelentős megugrást mutat a korábbi hónapokhoz képest. Októbertől januárig tartó időszak alatt a végtörlesztéshez kapcsolódó eurótendereken 1,56 milliárd eurót adott az MNB a devizatartalékokból a kereskedelmi bankoknak.
Utazás A Malév működésének finanszírozása január végétől ellehetetlenül
Privátbankár.hu | 2012. január 30. 16:25
Január végétől ellehetetlenül a Malév tevékenységének finanszírozása a folyamatosan javuló kereskedelmi eredmények ellenére - jelentette be Limburger Lóránt vezérigazgató a légitársaság igazgatóságának hétfőn tartott ülésén. Ugyanakkor megállapodás született az ILFC amerikai lízingcéggel, amely továbbra is biztosítja a folyamatos működéshez a repülőgépeket.
Makro / Külgazdaság Draghi szerint vannak jelei a gazdasági aktivitás stabilizálódásnak
Privátbankár.hu | 2012. január 12. 17:41
Bár a gazdasági növekedési kilátásokat továbbra is nagy bizonytalanság és jelentős negatív kockázatok jellemzik, vannak jelei az aktivitás stabilizálódásának, igaz, alacsony szinten - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón. Makrogazdasági értékelésében megismételte decemberi kijelentéseit, amely szerint a pénzpiaci feszültségek továbbra is tompítják a gazdasági aktivitást.
Pénzügyi szektor 862 millió eurót adott a jegybank a végtörlesztéshez
Privátbankár.hu | 2012. január 12. 11:08
Az MNB október óta 862 millió eurót fizetett ki a végtörlesztésekhez kapcsolódó eurótenderek alapján a bankoknak. Decemberben a bankrendszer forintlikviditása csökkent; a külföldi követelések és a központi kormányzat betétei jelentősen csökkentek, míg a hitelintézetek egynapos betétei nagymértékben növekedtek az MNB-kötvényállomány rovására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG