TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A devizapiac régen néhány bank úri huncutsága volt, ma mobiltelefonján a fél világ próbálkozik vele. A többség, mint tudjuk, mindig veszít, de most az öreg rókák szerint is nehezebb kenyér lett az utolsó időszakban, néhány meghatározható ok miatt. Közben a robotok fokozatosan átveszik az uralmat.

Felgyorsult

A legfontosabb változás, hogy a korábban hetek vagy hónapok alatt lezajló trendek most sokkal gyorsabban zajlanak, idézi a Bloomberg Hugh Killent, az ausztrál Westpac Bank devizakereskedésének vezetőjét. A kockázat megnövekedett, ezért sok komolyabb befektető és bank távol marad a piacról, ami lecsökkenti a likviditást, és akkor aztán jönnek a hirtelen kanyarok, váratlan, heves mozgások, kiütve a stopok millióit.

Killen szerint, aki egyébként 27 éve van a piacon, 2014 óta a mozgások felgyorsultak, a forgalom viszont visszaesett. A forgalom csökkenésének okai főleg néhány váratlan beavatkozás: mindenekelőtt a svájci jegybank durvasága, amellyel eltörölte a frank árfolyamgátját, de ide tartozik a jüan váratlan leértékelése és a japán jegybank ugyancsak váratlan monetáris könnyítése is.

Nagy lett a veszély

A megnövekedett volatilitás és különösen a mozgások sebessége extrém módon megnövelte a kockázatokat: szinte bármilyen tőke, amivel a piacra merészkedik valaki, egy pillanat alatt elveszhet. Sokan megégették magukat, így aki ésszerű kockázatkezelést folytat, visszavonult a piacról, vagy sokkal kisebb tőkeáttételt alkalmaz, így értelemszerűen a forgalom is jóval kisebb.

Néhány példa: a jen január 29-én egy éve a legnagyobbat esést szenvedte el egy nap alatt, amikor Kuroda jegybankelnök hirtelen negatívba fordította a kamatot. Azóta viszont 6 százalékot erősödött a japán deviza, 2008 óta a legmeredekebb havi emelkedést produkálva. Az euró tavaly 3-szor hozott össze heti 3 százaléknál nagyobb emelkedést, és ötször hozott össze ugyanakkora esést, míg ez korábban igen ritkán fordult elő.

A legdurvább eset

Ezáltal nem csak nagymértékű egyirányú mozgások jelentek meg, hanem szokatlanul széles sávok is kialakultak, melyekben egy valuta oda-vissza vágtat. A legdurvább persze mégiscsak a svájci frank esete volt: egy euróért 1,2 frankot adtak, majd a következő pillanatban megszűnt a piac, esetleges kötések születtek akár a paritás alatt is, majd valahol 1,03 körül állt helyre a piac. Ez minden idők egyik legextrémebb mozgása, főleg azóta, hogy több millió ember fér a devizapiacokhoz, így egy ilyen esemény sokkal nagyobb kárt okoz, mint 10 vagy 20 évvel korábban.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Átveszik a robotok

A forgalom visszaeséséhez az is hozzájárul, hogy a már igen nagy szerepet játszó elektronikus algoritmusok a szokatlan mozgások esetén automatikusan lekapcsolnak, ami egyébként pozitívum, mert ők így mérlegelés nélkül limitálják a veszteséget, szemben az emberrel, aki hajlamos reménykedni. Ráadásul az automatizálás folytatódik, és ez a forgalom visszaesésével együtt csökkenti a munkaerőigényt is. A legnagyobb bankoknál 2014-ben 2300 devizakereskedő volt, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Kétségkívül meglehetősen stresszes szakma, nem is feltétlenül baj, ha átveszik az embertől a gépek: A kisbefektetők milliói pedig még úgyis sokáig fognak próbálkozni a telefonjaikra telepített appokon, abban reménykedve, hogy a devizakereskedésből bárki megélhet, ahogy azt a reklámok sugallják.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél