Volatilitás
Részvény / Deviza / Áru Borzasztó fontos adat jön, megint bankot vehet az OTP 
Eidenpenz József | 2024. február 13. 12:10
A hétfő veszteséből lett a kedd nyertese, megint az OTP húzza a BUX-ot. A piacok lefelé csorognak a fontos amerikai inflációs adat előtt, a forint rezzenetlenül állja a vihart. Történelmi csúcson van a zloty/forint árfolyam, azaz gödörben a hazai fizetőeszköz. A bitcoin 50 ezer dollár felett jár, de még jobban húz az ether.
Részvény / Deviza / Áru E három harc lesz a végső – 12 százalék felett van a valós forintinfláció? 
Eidenpenz József | 2022. április 8. 12:36
Három kockázat is aggasztja a tőzsdéket, de ma ismét szép emelkedésben vannak az európai indexek és a BUX is. A forint is erősödik, 377 alá süllyedt az euró ára. Az infláció most ugyan pozitív meglepetést okozott, hosszabb távon az elemzőknek nincsenek illúzióik. Szlovéniába menj adózni, ha kriptodevizáid vannak!
Részvény / Deviza / Áru Jeges rémület a részvénypiacon, az OTP-t sem kímélték 
Eidenpenz József | 2020. március 6. 11:32
Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiváló gyorsjelentése ellenére a BUX-ot az OTP zuhanása húzza le. A vírus terjed, a befektetők aggódnak, 2011 óta nem látott szintre ugrott a VIX “félelem-index”. Elképesztő rekordok születnek a kötvénypiacon is, az amerikai és német állampapírokért a jelek szerint minden pénz megadnak. Az első napon nem egyezett meg az OPEC a kitermelésről.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem mértek még ekkora értéket – veszélyes szinten az optimizmus? 
Eidenpenz József | 2019. december 17. 18:18
A napokban ismét csúcsra jártak a tőzsdék, újabb rekordok születtek. Egy felmérés szerint a professzionális befektetők soha nem voltak még ennyire optimisták, és 2013 óta nem tartottak ennél kevesebb készpénz-tartalékot. Így sokan káprázatos első negyedévet várnak a tőzsdéken. Ám a megugrás után gyakran szokott visszaesés következni.
Makro / Külgazdaság Mibe fektessünk? A növekedési sztorik helyett felértékelődnek a stabil hozamok 
Privátbankár.hu | 2018. december 21. 17:03
A részvénypiacok október eleje óta bekövetkező zuhanása nyomán értékeli a piacokat a Fidelity. Összességében nyugtalan piaci környezetre van kilátás, James Bateman, a Fidelity International szakértője elmondja, milyen alternatív befektetéseket fognak keresni 2019-ben.
Részvény / Deviza / Áru Akinek esésben nincs részvénye, az az emelkedésből is könnyen kimaradhat 
Eidenpenz József | 2018. február 13. 15:13
A jelenlegi korrekció inkább csak visszatérés a normális állapothoz, miután tavaly rendkívül alacsony volt a piacok volatilitása – mondják a Fidelity szakértői. Lehetnek még utóhatások, de nagyon valószínű, hogy a részvénypiaci emelkedésben még van tartalék. De akinek nincs részvénye eséskor, az az emelkedés java részéből is kimaradhat.
Részvény / Deviza / Áru Balul sült el a szupercsütörtök, visszatért a rettegés 
Eidenpenz József | 2018. február 8. 19:05
Az angol jegybank nyilatkozata miatt a piac előrehozta a következő kamatemelést, ami olajat öntött a tűzre. Az emelkedő kamatoktól amúgy is szenvedő részvénypiacok és kötvénypiacok újabb kanyart vettek lefelé, a BUX is két százalékkal esett. Lassan gyengül a forint, ma már jellemzően 311 felett volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Ez pont az a korrekció volt, amit az orvos felírt? 
Eidenpenz József | 2018. február 7. 18:07
A világvége elmaradt, tegnap este az USA, délelőtt Európa, ma este újra az USA fordult zöldbe, a részvénypiacok nagy többsége szépen emelkedett. A hangulat azonban ideges, a kockázattűrő képességet is jelző volatilitási indexek estek, de még magasan vannak. Talán nincs komoly fundamentális ok az összeomlásra, mint például recesszió.
Részvény / Deviza / Áru A 2008-as krach óta nem látott szinten a félelem-index 
Eidenpenz József | 2018. február 6. 14:46
A napokban hatalmasat zuhantak a részvényindexek, még nagyobbat a kriptodevizák, estek az európai, amerikai kötvények árai, esett az olaj. Volt azonban valami, ami egy nap alatt megduplázta értékét. A félelem-index 2008 vége óta nem látott szinten van, shortolásával egy év alatt még így is 60 százalékot lehetett nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Sokasodnak a jelek – melyik lufi idézi elő a következő világválságot? 
Privátbankár.hu | 2017. november 15. 06:06
A legveszélyesebb eszközár-buborékok, avagy lufik az ingatlanpiacon alakulnak ki, mert nem csak egy korlátozott réteget érintenek, hanem a teljes lakosságot. Ilyenek most is vannak a világban, három helyen is. A pénz- és tőkepiacokon további veszélyes eszközök vannak szép számmal, Európára is jut belőlük.
Makro / Külgazdaság Miért hasonlítanak egyre jobban a piacok Okos Hansra, a csodalóra? 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 14. 12:58
Okos Hans a patájával dobbantva tudott válaszolni egyszerű matematikai kérdésekre. Persze Hans nem egy ló testében újjászületett Archimédesz volt, csupán pontosan olvasta az idomárja testbeszédét, aki mindaddig önkéntelenül feszült volt, amíg Hans dobbantásainak száma el nem érte a helyes eredményt. Az elmúlt évek során a piacok mind erősebben hasonlítanak Okos Hansra: az értékpapírokat inkább a jegybanki vezetők – vagyis az idomárok – cselekedetei, és nem az értékpapírok jövőbeli cash-flow-jának értéke (vagy éppen konkrét számítások) alapján árazzák be.
Részvény / Deviza / Áru Minden 10 napon múlik? Őrizd meg a hidegvéred és megtérül! 
Privátbankár.hu | 2016. július 30. 15:10
A Brexit eldöntése óta erősödött a volatilitás az európai pénzügyi piacokon. Sok befektető azt fontolgatja, hogy eladja részvényeit vagy befektetési jegyeit, és vár a jobb idők beköszöntére. Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője szerint bár nagyon is érthető ez a reakció, a megtérülés szempontjából ez a legrosszabb döntés, amit egy befektető hozhat. Az értékpapír‑befektetések viszonylag magas hozama néhány nap kiugró árfolyam-emelkedéseire vezethető vissza.
Befektetési alapok Kamatmentes világ: becsüljük meg az 5 százalékos hozamot! 
Fellegi Tamás | 2016. március 16. 15:11
A Fidelity Alapkezelő befektetői reggeli keretében mutatta be befektetési alapjait, különös tekintettel a Fidelity Global Multi Asset Income Fund nevű vegyes nemzetközi alapra. Az alap stratégiájáról, lehetőségeiről és kockázatkezeléséről az alap portfólió menedzsere, George Efstathopoulos tartott előadást.
Részvény / Deviza / Áru Sokkal nehezebb nyereséget elérni a devizapiacon, mint korábban 
Fellegi Tamás | 2016. február 29. 16:30
A devizapiac régen néhány bank úri huncutsága volt, ma mobiltelefonján a fél világ próbálkozik vele. A többség, mint tudjuk, mindig veszít, de most az öreg rókák szerint is nehezebb kenyér lett az utolsó időszakban, néhány meghatározható ok miatt. Közben a robotok fokozatosan átveszik az uralmat.
Részvény / Deviza / Áru Óriási csapda: azt hinnéd, ezen meggazdagszol, de a gatyád is rámehet 
Fellegi Tamás | 2015. július 20. 16:24
Az utóbbi években egyre újabb és elvontabb tőkepiaci termékeket hoznak létre. Némelyik annyira elvont, hogy működési mechanizmusa az átlagos befektetőnek nehezen érthető, így aztán komoly csapdák is kialakulhatnak. Pedig néha úgy néz ki, mintha ingyenebédet kínálnának.
Részvény / Deviza / Áru Így örülj, amikor mások félnek - és így keress sokat a részvényeken! 
Privátbankár.hu | 2014. november 6. 06:10
Az árváltozékonyság a részvénypiacok elkerülhetetlen velejárója – írja a Fidelity tanulmánya. Bikapiac esetén kisebb korrekciókra lehet számítani, de ezek csak egészséges szünetek, amik az újabb felemelkedés alapjait teremtik meg. Érdemes lehet ilyenkor bevásárolni. Miért hibázunk stresszhelyzetben? Hogyan kerüljük el a csapdákat, hogy ne veszítsük el pénzünket?
Makro / Külgazdaság Stabilizálódik Közép-Európa ipara, csak Magyarország billeg 
Privátbankár.hu | 2012. december 3. 15:27
Bár a magyar index továbbra is jelentős kileng, mégis kellemes meglepetést jelentettek Közép-Európa felzárkózó gazdaságainak gyáripari beszerzésimenedzser-indexei.
Részvény / Deviza / Áru Örömmámor vagy rettegés? Mást mond a bankóriás és mást a félelem-index 
Privátbankár.hu | 2012. március 19. 12:00
Erőteljesen javuló globális befektetői hangulatot jelez az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfőn ismertetett, idei első negyedéves felmérése, amely szerint jelentősen csökkent, bár továbbra is "aggasztóan magas" az euróövezet legalább részleges felbomlásától tartó befektetők aránya. Ezzel szemben a félelem-index durva vihar közeledtét jelzi - ki téved?
Befektetési alapok Ennyire tudnak a számítógépek az ember helyett pénzt csinálni 
Eidenpenz József | 2012. január 23. 14:39
A külföldi, számítógépes algoritmus segítségével befektető, úgynevezett quant alapok eredménye eléggé széles skálán mozgott az utóbbi egy évben, -24,4 és plusz 9,9 százalék között. Ugyanakkor nagyobb részük ezzel is meg tudta előzni a hasonló profilú, de nem számítógépesített konkurenseit. Megindult a kilábalás, miután a pénzügyi válságot a szektor kezdetben nehezen viselte, a hosszú távú hozamai nem olyan jók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG