Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jelenlegi korrekció inkább csak visszatérés a normális állapothoz, miután tavaly rendkívül alacsony volt a piacok volatilitása – mondják a Fidelity szakértői. Lehetnek még utóhatások, de nagyon valószínű, hogy a részvénypiaci emelkedésben még van tartalék. De akinek nincs részvénye eséskor, az az emelkedés java részéből is kimaradhat.

Két hete még arról beszéltünk, mennyire alacsony a volatilitás a piacokon, a fundamentumok mennyire erősek, most pedig a saját bőrünkön tapasztaljuk, hgy a részvénypiacok, a befektetési termékek kockázatosak – mondta Al-Hilal István igazgató a Fidelity International konferenciáján.

Ám ha az esésben nem rendelkezünk befektetésekkel, nagy a kockázata annak, hogy az emelkedésből sem vesszük majd ki a részünket. A korrekciók a bikapiacok normál részei. A nemzetközi részvénypiacokon a legjobb emelkedő napokat kivéve, kiemelve az emelkedésből, sokkal rosszabb az indexek teljesítménye, mint ezekkel a napokkal együtt.

Adam Lessing szerint a bikapiac nagyon régen tart, ösztönös megérzésünk is azt mondja, hogy lassan véget kell érjen. De ez nem jelenti azt, hogy a következő 1-2 év ne lehetne még jó. Sokan nagyon jó hozamokról mondtak le már amiatt, mert ezt a szakaszt kihagyták. Szerinte még nincsen teljesen vége a bikapiacnak, van még benne erő.

Vissza az alapokhoz

A volatilitás nagyon hosszú időn keresztül alacsony volt, most inkább visszatért a normál kerékvágásba. A piaci ciklus ezen szakaszában ez teljesen megszokott, normális – mondta a szakember. (A volatilitás az árfolyamok ingadozásának mérőszáma, hirtelen megugrása az utóbbi 1-2 hét piaci turbulenciáinak fontos ismérve volt – a szerk.)

Itt-e az ideje a pánikolásnak? – vetette fel Charles-Henri Kerkhove befektetési igazgató. A volatilitás tavaly nagyon alacsony volt, a jelenlegi brutális emelkedés feszültséget jelez, aminek még lehetnek utóhatásai. De ez szerinte is visszatérés a normalitáshoz. A piac visszatér az alapokhoz.

Gazdaság és tőzsde kéz a kézben

A makrogazdasági kilátások kedvezőek, a reál-GDP pozitív volt az elmúlt években, még gyorsulásnak is szemtanúi lehettünk. Ennek részben az a stimulus volt az oka, amit az USA végrehajtott, és a következő években is lehet ennek hatása. Az USA költségvetése erősen deficites lesz, ami jelentős támogatást ad a gazdaságnak.

Utoljára 2015-ben volt részvénypiaci korrekció és megugró volatilitás, akkor azonban rosszabb volt a gazdaági helyzet. Most a növekedés gyorsulását látjuk, nagyon magas beszerzésimenedzser-indexeket, így “szinkronizált helyzetben vannak” egymással a tőkepiacok és a gazdaság – mondta a szakember.

Oszd meg a kockázatot

A magasabb kamatok ellenére jó az USA pénzügyi helyzete, a gyenge dollár is segít. A fő veszélynek a szakember globálisan az inflációt nevezte, és az erre adott esetlegesen eltúlzott jegybanki reakciókat.

Ez ellen a Fidelity “multi asset”, azaz vegyes összetételű portfólióiban különböző hedgelési, kockázatcsökkentési technikákat és alternatív stratégiákat alkalmaz. Például megosztja a kockázatot, olyan eszközöket is vesz, amelyek hozama nem függ az általános tőkepiaci ciklusoktól.

Kötvényezni pedig muszáj

A tavalyi is jó év volt a fix kamatozású kötvények számára Tim Foster kötvényportfólió-menedzser szerint. A magyar államkötvény-hozamok meglehetősen alacsonyak voltak, egytől 3-4 százalékig. A fix hozamú kötvények és a részvények árfolyammozgása között kicsi a korreláció, tehát a kockázatcsökkentéshez államkötvényeket is kell venni portfóliónkba.

Az infláció az erős gazdasági növekedés ellenére is elmarad a várakozásoktól. A bérek ütemes növekedése, a munkaerő-hiány azonban felfelé ható nyomást gyakorol rá. A globalizáció erői, a népesség elöregedése azonban alacsonyan tartják a jövedelmeket és az árakat egyaránt.

Megfordulhat a hátszél

A Fed részéről Tim Foster továbbra is lassú kamatemelést vár, az EKB pedig folytathatja eszközvásárlási programját. Az európai kötvénypiacon a központi bankok a kínálat 30-40 százalékát is felvásárolhatták, a stratégiájuk azonban lassan változhat.

Ez év közepétől a központi bankok szerepvállalása megfordulhat, negatívba fordulhat. Tehát globálisan is elkezdhetik leépíteni a felvásárolt eszközök állományát. Ez némi aggodalomra ad okot, ellenszél a globális befektetési piacon. A szakember szerint nagyon fontos megfelelő keveréket, diverzifikált portfóliót összeállítani államkötvényekből és egyéb eszközökből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
hírlevél