Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jelenlegi korrekció inkább csak visszatérés a normális állapothoz, miután tavaly rendkívül alacsony volt a piacok volatilitása – mondják a Fidelity szakértői. Lehetnek még utóhatások, de nagyon valószínű, hogy a részvénypiaci emelkedésben még van tartalék. De akinek nincs részvénye eséskor, az az emelkedés java részéből is kimaradhat.

Két hete még arról beszéltünk, mennyire alacsony a volatilitás a piacokon, a fundamentumok mennyire erősek, most pedig a saját bőrünkön tapasztaljuk, hgy a részvénypiacok, a befektetési termékek kockázatosak – mondta Al-Hilal István igazgató a Fidelity International konferenciáján.

Ám ha az esésben nem rendelkezünk befektetésekkel, nagy a kockázata annak, hogy az emelkedésből sem vesszük majd ki a részünket. A korrekciók a bikapiacok normál részei. A nemzetközi részvénypiacokon a legjobb emelkedő napokat kivéve, kiemelve az emelkedésből, sokkal rosszabb az indexek teljesítménye, mint ezekkel a napokkal együtt.

Adam Lessing szerint a bikapiac nagyon régen tart, ösztönös megérzésünk is azt mondja, hogy lassan véget kell érjen. De ez nem jelenti azt, hogy a következő 1-2 év ne lehetne még jó. Sokan nagyon jó hozamokról mondtak le már amiatt, mert ezt a szakaszt kihagyták. Szerinte még nincsen teljesen vége a bikapiacnak, van még benne erő.

Vissza az alapokhoz

A volatilitás nagyon hosszú időn keresztül alacsony volt, most inkább visszatért a normál kerékvágásba. A piaci ciklus ezen szakaszában ez teljesen megszokott, normális – mondta a szakember. (A volatilitás az árfolyamok ingadozásának mérőszáma, hirtelen megugrása az utóbbi 1-2 hét piaci turbulenciáinak fontos ismérve volt – a szerk.)

Itt-e az ideje a pánikolásnak? – vetette fel Charles-Henri Kerkhove befektetési igazgató. A volatilitás tavaly nagyon alacsony volt, a jelenlegi brutális emelkedés feszültséget jelez, aminek még lehetnek utóhatásai. De ez szerinte is visszatérés a normalitáshoz. A piac visszatér az alapokhoz.

Gazdaság és tőzsde kéz a kézben

A makrogazdasági kilátások kedvezőek, a reál-GDP pozitív volt az elmúlt években, még gyorsulásnak is szemtanúi lehettünk. Ennek részben az a stimulus volt az oka, amit az USA végrehajtott, és a következő években is lehet ennek hatása. Az USA költségvetése erősen deficites lesz, ami jelentős támogatást ad a gazdaságnak.

Utoljára 2015-ben volt részvénypiaci korrekció és megugró volatilitás, akkor azonban rosszabb volt a gazdaági helyzet. Most a növekedés gyorsulását látjuk, nagyon magas beszerzésimenedzser-indexeket, így “szinkronizált helyzetben vannak” egymással a tőkepiacok és a gazdaság – mondta a szakember.

Oszd meg a kockázatot

A magasabb kamatok ellenére jó az USA pénzügyi helyzete, a gyenge dollár is segít. A fő veszélynek a szakember globálisan az inflációt nevezte, és az erre adott esetlegesen eltúlzott jegybanki reakciókat.

Ez ellen a Fidelity “multi asset”, azaz vegyes összetételű portfólióiban különböző hedgelési, kockázatcsökkentési technikákat és alternatív stratégiákat alkalmaz. Például megosztja a kockázatot, olyan eszközöket is vesz, amelyek hozama nem függ az általános tőkepiaci ciklusoktól.

Kötvényezni pedig muszáj

A tavalyi is jó év volt a fix kamatozású kötvények számára Tim Foster kötvényportfólió-menedzser szerint. A magyar államkötvény-hozamok meglehetősen alacsonyak voltak, egytől 3-4 százalékig. A fix hozamú kötvények és a részvények árfolyammozgása között kicsi a korreláció, tehát a kockázatcsökkentéshez államkötvényeket is kell venni portfóliónkba.

Az infláció az erős gazdasági növekedés ellenére is elmarad a várakozásoktól. A bérek ütemes növekedése, a munkaerő-hiány azonban felfelé ható nyomást gyakorol rá. A globalizáció erői, a népesség elöregedése azonban alacsonyan tartják a jövedelmeket és az árakat egyaránt.

Megfordulhat a hátszél

A Fed részéről Tim Foster továbbra is lassú kamatemelést vár, az EKB pedig folytathatja eszközvásárlási programját. Az európai kötvénypiacon a központi bankok a kínálat 30-40 százalékát is felvásárolhatták, a stratégiájuk azonban lassan változhat.

Ez év közepétől a központi bankok szerepvállalása megfordulhat, negatívba fordulhat. Tehát globálisan is elkezdhetik leépíteni a felvásárolt eszközök állományát. Ez némi aggodalomra ad okot, ellenszél a globális befektetési piacon. A szakember szerint nagyon fontos megfelelő keveréket, diverzifikált portfóliót összeállítani államkötvényekből és egyéb eszközökből.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos