<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Három kockázat is aggasztja a tőzsdéket, de ma ismét szép emelkedésben vannak az európai indexek és a BUX is. A forint is erősödik, 377 alá süllyedt az euró ára. Az infláció most ugyan pozitív meglepetést okozott, hosszabb távon az elemzőknek nincsenek illúzióik. Szlovéniába menj adózni, ha kriptodevizáid vannak!

Egy turbulens hét utolsó napján az európai tőzsdék szép pluszban állnak, a német és a francia index 1,4, a brit pedig 1 százalékkal megy feljebb. Az amerikai határidős indexek csak 0,2-0,4 százalékkal javítanak.

Három harc dominálja a tőzsdék hangulatát a külföldi kommentárok szerint: az orosz-ukrán háború, Kína küzdelme a Covid ellen és a Fed inflációellenes fellépése. Tegnap az USA és az EU is fokozta a szankciókat, megfigyelők szerint Észak-Korea szintjére degradálva le Oroszországot.

Itthon a BUX-index a hét eleji nagy esések és a tegnapi emelkedés után ma másfél százalékos pluszban van. Az OTP is ekkorát emelkedik, újra 11 ezer forint felett áll kicsivel. A Mol 1,6, a Richter 1,8, a Telekom csak negyed százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Nem sokáig tartott a forint gyengülése

Miután tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamatokhoz, a forint átmenetileg gyengült, de este erősödni kezdett, ami ma is tart. Az euró/forint 381-382 magasságából visszatért 377 környékére, nem sokkal 12 után 376,80 volt. A lengyel zloty és a cseh korona eléggé másképp viselkedett, tegnap nem követte a forintot a gyengülésben, de ma sem az erősödésben. (Valójában még kedden indult a forint gyengélkedése, amikor az EU bejelentette, hogy jogállamisági eljárást indítanak Magyarország ellen.)

Enyhe megkönnyebbülést jelent a hazai infláció

A reggel közzétett itthoni inflációs adat 8,5 százalék lett márciusban, ami kissé jobb az elemzők által várt 8,8 százaléknál. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint alulmúlta a 9,2 százalékos előzetes várakozásukat, nagyobb növekedésre az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása és a forint gyengülése miatt számítottak.

"Előrejelzésünk szerint a következő hónapokban tovább emelkedhet az infláció, amelynek tetőzését a háborús bizonytalanság okán lehetetlen megjósolni. Év közepétől fékeződhet némileg az áremelkedés üteme, ám várakozásaink szerint az év végén még így is bőven az MNB 2-4 százalékos célsávja felett ragadhat."

A maginfláció nem sok jót ígér

Bár a márciusi adatok végre pozitív meglepetést okoztak, a részletek még inkább rávilágítanak arra, hogy az alapfolyamatokban egyelőre nincs lassulás – írja az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János.

Az adatok elmaradtak a várakozásoktól, amire utoljára hónapokkal ezelőtt volt példa, ugyanakkor a maginflációs mutató 1,1 százalékkal nőtt februárhoz képest, éves alapon 9,1 százalékkal. Ez az árdinamika tartósságát mutatja. A mutató bő 20 éves csúcsára ugrott márciusban.

 

 

12 százalék felett van a valós infláció?

Az üzemanyagokra, a lakossági energiára vonatkozó hatósági árak fogják vissza a drágulás ütemét Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint. Az élelmiszerekre vonatkozó árplafon csak kismértékben gátolja azt.

Ezek nélkül 12 százalék felett lenne az éves infláció. A magas, 13 százalékos élelmiszer-infláció továbbá azt is sugallja, hogy az árstopos termékeknél fellépő kedvezőtlen hatást más élelmiszerek árának emelésével próbálják ellensúlyozni.

Pikírt levelet kapott a Telekom

A Hold Alapkezelő ismét nyilvános levelet küldött a Magyar Telekom menedzsmentjének, amelyben – a Forbes-al ellentétben – nem kifogásolja annak magas javadalmazását. Azt már inkább, hogy a saját cégük részvényeiből nem tartanak.

"Közzétételeik szerint Önök az elmúlt 5 évben egyetlen darab Magyar Telekom-részvényt sem vásároltak. Jövőbeli jó teljesítményükben nem bíztak, vagy annak az árfolyamban történő tükröződésében?"

A transzparencia jegyében kérik, hogy tegyék közzé, mennyi Deutsche Telekom (DT)-részvénnyel rendelkeznek, és "hány darab virtuális DT részvénytől függ a javadalmazásuk".

Franciaország elnököt választ

A francia elnöki szék sorsa a második körben, április 24-én dőlhet el, amikor már csak a két legnépszerűbb jelölt között lehet választani – írta az Erste Befektetési Zrt. Öt évvel ezelőtt is kettőjük között dőlt el a választás.

Akkor Macron fölényes győzelmet aratott a második fordulóban, mivel Le Pen nagyon megosztja a választókat. Idén is hasonló forgatókönyv várható.

Ki kell menteni az árupiaci kereskedőket?

Az Energiakereskedők Európai Szövetsége (European Federation of Energy Traders) szerint az iparágnak sürgősségi likviditási támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a nagykereskedelmi gáz- és árampiac továbbra is működjön. (A szervezet tagjai a BP, a Shell, a Vitol és a Trafigura árupiaci kereskedők is.) Vagyis a világ legnagyobb árukereskedői felszólították a kormányokat és a központi bankokat, nyújtsanak mentőcsomagot, mivel az ukrajnai válság által kiváltott éles ármozgások feszültséget okoztak a nyersanyagpiacokon – írta a ZeroHedge Pozsár Zoltánnal, a Credit Suisse befektetési stratégájával készült interjújában.

Hollandiai földgázárfolyam. Több, mint négyszeresére ment egy év alatt. Tradingview.comHollandiai földgázárfolyam. Több, mint négyszeresére ment egy év alatt. Tradingview.com

Az árukereskedő óriások szerinte a “Margin Call Doom Loop” állapotába kerültek, azaz a kényszerlikvidálások ördögi körébe.

Túl nagyokká váltak ahhoz, hogy csődbe menjenek mondta a szakértő.

(Ebben az ördögi körben az eladási pozícióikat kényszerlikvidálniuk kell a nagy áremelkedés miatt, ami újabb árfelhajtó hatást jelent, ami még több kényszerzárást eredményez. A bányászok egyébként gyakran határidős eladással fedezik jövőbeli kitermelésüket – a szerk.)

Ez a Fed-put vége? Újabb Volmageddon következik?

Az utóbbi években gyakran beszéltek a “Fed-putról”, vagyis arról, hogy ha a részvényárfolyamok nagyon esnek az USA-ban, akkor a központi bank mindig közbelép. Ez olyan, mintha részvény-eladási opciónk lenne az esések elleni védelemként (put opció).

Az S&P 500 index VIX volatilitás-indexének határidős értéke. Tradingview.comAz S&P 500 index VIX volatilitás-indexének határidős értéke. Tradingview.com

Ennek most szakadt vége az Investing.com rendszeres kommentátora, Jesse Felder szerint, aki úgy véli, hogy a szerdán közzétett Fed-akták erre utalnak. Pontosabban volatilitás-csökkentő programról beszél, amit utoljára egy hosszú, 2018-2019-es szünet után (“Volmageddon”) 2020 márciusában, a Covid-krachban élesztettek újra.

Szerinte eddig a Fed az eszközvásárlási programját használta a tőzsdei volatilitás (árfolyam-ingadozás) csökkentésére, most azonban bejelentették, hogy havi 95 milliárd dollár értékben pénzt vonhatnak ki a piacról. Ez a tőzsdéken komoly következményekkel járhat.

Pofonegyszerű és szuperalacsony kriptóadó Szlovéniában

Két-három nap esés után kissé javult a kriptodeviza-piac hangulata, a bitcoin fél, az ether két és fél százalék körüli pluszban van. Miamiban blokklánc-konferenciát rendeznek, melynek bejárata előtt állították fel az alábbi szobrot.

Bitcoin-bika Ironman-stílusban. Forrás: Twitter, Binance, CZ (Changpeng Zhao).Bitcoin-bika Ironman-stílusban. Forrás: Twitter, Binance, CZ (Changpeng Zhao).

Szlovéniában pofonegyszerű, bürokráciamentes és alacsony kriptodeviza-adót készülnek bevezetni az eladott vagy vásárlás során elköltött kriptodevizákra. Ennek mértéke mindössze öt százalék lenne, de egy tízezer eurós adómentes összeggel. (Magyarországon is csökkent az adó tavaly 15 százalékra, és talán itt sem túl bonyolult, de egyszerűnek sem mondható – a szerk.).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG