TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A napokban ismét csúcsra jártak a tőzsdék, újabb rekordok születtek. Egy felmérés szerint a professzionális befektetők soha nem voltak még ennyire optimisták, és 2013 óta nem tartottak ennél kevesebb készpénz-tartalékot. Így sokan káprázatos első negyedévet várnak a tőzsdéken. Ám a megugrás után gyakran szokott visszaesés következni.

Bár a múlt hét végén és az e hét hétfőn tapasztalt száguldás után kedden némi megtorpanás érezhető, alapvetően történelmi csúcsai közelében van az amerikai részvénypiac. A Dow Jones ipari átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek pár pontos plusz és minimális mínusz között ingadoznak. Igaz, Európában ma jelentős mínuszok alakultak ki, a hazai BUX index pedig szintén egy százalék feletti mértékben esett.

Hogy milyen nagy az optimizmus az USA-ban, az jól látszik a félelem-indexnek is nevezett VIX index alakulásán. A mutató ma 12 alá is lesüllyedt, áll, ez 2018 eleje óta csak párszor sikerült neki, és akkor is rendszerint csak rövid időre.

(A mutató az S&P 500 indexre kötött opciós üzletek volatilitását jelzi. Minél magasabb azt értéke, annál nagyobb bizonytalanságot, félelmet jelez a piacon.) Ez látható a grafikonon is.

További árfolyamok itt láthatók

Rengeteg az optimista

Eközben a menedékeszköznek számító arany és ezüst idei szép emelkedése ősszel megállt, az utóbbi hetekben inkább stagnált az értékük. A főbb államkötvények, az amerikai vagy a német hozama is inkább szűk sávban mozog az őszi rekordalacsony szintek után.

Az amerikai VIX index határidős értéke (zölddel) és európai párja, a VSTOXX részvényvolatilitás-index (naranccsal) (Tradingview.com). Amikor visszaesnek, bátrabbak a befektetők.

Az egyik magyarázata a magas indexeknek és az alacsony volatilitásnak, hogy a Bank of America felmérése szerint soha nem volt még ennyi optimista befektetési alapkezelő, mint most. A két hónappal korábbi állapothoz képest 22 százalékponttal ugrott meg azok száma, akik gazdasági növekedést várnak, amire nem volt példa még a felmérés történetében. A növekedésre szavazók aránya 29 százalékponttal haladja meg azokét, akik visszaesést várnak – írta a Marketwatch.

Alig van pénztartalékuk

Az alapkezelők ennek megfelelően alaposan megnövelték a portfóliókban tartott részvények arányát is. Tíz százalékponttal, 31 százalékra nőtt a részvények nettó túlsúlyozása, miközben csak 4,2 százaléknyi készpénzt tartanak. Ez viszont 2013 májusa óta nem látott alacsony érték.

Ezek a hírek azonban nem feltétlenül jók a piacok számára. Ha ugyanis a professzionális befektetők ellőtték puskaporukat, már nincs pénzük, akkor ki fog vásárolni? Ki fogja tovább hajtani felfelé az árakat? Lehet, hogy senki, és jön a visszaesés. (Esetleg más befektetői csoportok is jöhetnek még, mint a magánbefektetők vagy maguk a tőzsdei vállalatok.) A túlzott optimizmus azonban a “kontrariánus befektetők” szerint alapvetően rossz jel.

Egy sor érvük van hozzá

Egyelőre vannak bőven optimisták, egy másik cikkben azt taglalják, hogy a következő negyedév egyenesen az elszálló részvényárakról szólhat (“melt-up”). Ennek több oka is lehet, a kereskedelmi tárgyalások valószínűsíthető lezárulása, a folytatódó amerikai gazdasági növekedés. A változatlanul kedvező politikát folytató jegybankok és a Brexit-aggodalmak csökkenése is ide tartozik.

Az optimisták listáján a Bank of America mellett olyan nagy neveket említenek, mint az USB vagy a Morgan Stanley elemzői. Egyébként nemcsak a külföldi befektetők optimisták, hanem a magyar gazdaságpolitikusok is. Erre utal, hogy az MNB ma jócskán megemelte növekedési várakozásait. Igaz, az inflációs prognózisait is.

Szuperkockázatos termék készül

Újabb szuperkockázatos befektetési termék készül, a Cboe BZX Exchange engedélyt kért a hatóságoktól, hogy VIX short ETP-t (tőzsdén kereskedett terméket) hozzon létre – írta az Investing.com. A VIX index shortolása főként nyugodt, csendes, vagy nagy emelkedéssel jellemezhető időszakokban szokott jó üzlet lenni. (Az úgynevezett contango miatt előfordul, hogy havi 10-15 százalék hozamot is képes biztosítani.)

Ha viszont nagyobb tőzsdei visszaesés jön, akkor a VIX index megugrik, a short pozíciókkal rendelkező befektetők pedig pórul járhatnak, mindenüket elveszíthetik. Utoljára 2018 elején volt egy ilyen nagyobb megugrás, amikor például a XIV jelzésű alap árzuhanása okozott sok ügyfélnek jókora veszteséget.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Friss
hírlevél