VIX index
Részvény / Deviza / Áru Korai volt temetni a Facebookot, fortélyos félelem igazgatja a forintot 
Eidenpenz József | 2023. július 27. 13:11
Gyorsan visszatért 380 alá az euró árfolyama, a nemzetközi piacok megnyugvással fogadták a Fed döntését. Jó nagyot ugrik a tőzsdén kívül a Facebook, amely kilábalni látszik a tavalyi válságból. A forint árfolyama meglepő hasonlóságot mutat egy amerikai részvényjellegű mutatóval.
Részvény / Deviza / Áru Big short havi tíz százalék hozammal? De csak az újabb tömeges kihalásig 
Eidenpenz József | 2021. július 8. 18:29
Igen jövedelmező volt a VIX index shortolása az utóbbi egy évben, bőven száz százalék feletti hozamot is el lehetett vele érni. Ráadásul a show stagnáló piacon is folytatódhat. Persze csak addig, amíg nem jön megint egy nagy turbulencia, amikor mindenki egyszerre akar majd kimenni ugyanazon az ajtón.
Részvény / Deviza / Áru Robbant az elektromos BMW-k és Mercedesek kereslete, Yellen esete a magyar adókkal 
Eidenpenz József | 2021. április 9. 12:48
Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.
Részvény / Deviza / Áru A nap grafikonja: Tizenegyedik születésnapján halálozik el a tőzsdei bika? 
Eidenpenz József | 2020. március 9. 16:46
Pont tizenegy éve volt mélyponton a Lehman-válság idején a legtöbb tőzsdeindex, ezt a szülinapot elég csúnyán ünneplik a tőzsdék. A koronavírus-pánikot tetéző olajár-összeomlás közepette úgy megugrott a félelem-indexnek is nevezett VIX, hogy 2009 március óta nem látott szintre érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem mértek még ekkora értéket – veszélyes szinten az optimizmus? 
Eidenpenz József | 2019. december 17. 18:18
A napokban ismét csúcsra jártak a tőzsdék, újabb rekordok születtek. Egy felmérés szerint a professzionális befektetők soha nem voltak még ennyire optimisták, és 2013 óta nem tartottak ennél kevesebb készpénz-tartalékot. Így sokan káprázatos első negyedévet várnak a tőzsdéken. Ám a megugrás után gyakran szokott visszaesés következni.
Részvény / Deviza / Áru Hat befektetés, amit megrendített a Fed kamatdöntése 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 1. 18:55
Szerda este csúnya esés kezdődött az amerikai tőzsdéken a Fed kamatdöntése után. A részvények magukhoz tértek ugyan, néhány más befektetési eszközre azonban lehet, hogy hosszabb távon is hatni fog a Fed tegnapi ülése.
Részvény / Deviza / Áru Tájkép Armageddon után – volt, aki túlélte, volt, aki nem 
Eidenpenz József | 2018. június 13. 06:06
A februári tőkepiaci turbulenciák idején sok befektető egyszerre igyekezett szabadulni korábban jól jövedelmező volatilitás-alapjaitól és pozícióitól, ami nagy veszteséget okozott. Ami a részvénypiacon csak korrekciócskának bizonyult, az néhány alapot, befektetést teljesen tönkretett. Az utóbbi két hónapban a túlélők megint szépen kerestek, de vajon meddig?
Részvény / Deviza / Áru Rettentően elbántak a Richterrel, de a részvénypiac lábadozik 
Eidenpenz József | 2018. február 12. 18:53
Az USA-ban és az EU-ban is másfél-két százalékos emelkedést mutatnak a tőzsdeindexek, de azért ez nem jelenti azt, hogy visszatért a korábbi nyugalom, sok jele van az idegességnek. A Richter gyorsjelentése vegyes érzelmeket keltett, de aztán az eladók határozták meg a folytatást.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció, vagy a krach kezdete? Fekete hétfő után ideges kedd a tőzsdéken 
Eidenpenz József | 2018. február 6. 19:15
A nagy hétfői zuhanások után kedden Ázsia és Európa tovább esett, az amerikai piacon meg megy a csapkodás pluszból mínuszba és újra pluszba. Nem világos, hogy ez csak egy régóta esedékes kis korrekció, vagy valami nagyobb eső trend kezdete. A kriptodevizák is zuhantak, de az amerikai kongresszus előtt figyelemre méltó beszéd hangzott el.
Részvény / Deviza / Áru A 2008-as krach óta nem látott szinten a félelem-index 
Eidenpenz József | 2018. február 6. 14:46
A napokban hatalmasat zuhantak a részvényindexek, még nagyobbat a kriptodevizák, estek az európai, amerikai kötvények árai, esett az olaj. Volt azonban valami, ami egy nap alatt megduplázta értékét. A félelem-index 2008 vége óta nem látott szinten van, shortolásával egy év alatt még így is 60 százalékot lehetett nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Ebben van a nagy pénz - spekulálhatunk az európai félelemre 
Eidenpenz József | 2017. szeptember 22. 15:20
Nemcsak Amerikában lehet a részvénypiac ingadozására, félelmére spekulálni, van európai félelem-index is. Ez némi kockázatot áraz ugyan a hétvégi német választás miatt, de nem sokat, jóval kevesebbet a francia vagy holland voksolásnál. Hétfőn nagy elmozdulás jöhet. Ennél izgalmasabb és kockázatosabb befektetési forma kevés van.
Részvény / Deviza / Áru Ennél a befektetésnél nagy vérengzés várható szeptemberben 
Eidenpenz József | 2017. augusztus 21. 14:58
Látványos nyereségek és hatalmas vagyonvesztés forrása volt egyszerre az utóbbi egy évben a VIX index, de lehet, hogy nemsokára fordul a kocka. A nagy ijesztés nemrég Korea kapcsán megvolt, de a szeptember is forró lehet. A brókercégek már nagyon készülnek a vérengzésre.
Részvény / Deviza / Áru Tízezer az új OTP-célár, történelmi rekordok dőlnek az USA-ban 
Eidenpenz József | 2017. július 25. 19:29
Visszajött a bika, és tovább száguld, rekordszinten áll az S&P 500 amerikai index, miután most inkább jó gyorsjelentések érkeztek. Rekord alacsony szinten van viszont a piaci félelmeket jelző VIX. Szépen emelkedtek ma az európai részvények is egy jó német makroindex után. A BUX index viszont szerény mínuszban zárt.
Részvény / Deviza / Áru A jegybankok kísértete és Trump kísérletei idegesítik a tőzsdéket 
Eidenpenz József | 2017. június 30. 19:05
Az amerikai elnöktől várt intézkedések tolódása és a világ nagy jegybankjainak várható irányváltása súlyosan nehezedik a tőzsdékre, a kötvénypiacokra, rángatja a devizapiacokat és növeli az áringadozásokat. Az európai tőzsdék ma is estek, az USA tőzsdéi viszont a pozitív tartományban mozognak. A BUX és a forint erősödött.
Befektetési alapok Forintgyengülésre számítanak az OTP-alapok, sok egzotikus befektetést vettek 
Eidenpenz József | 2017. június 13. 17:26
Nigériai, egyiptomi, kenyai bankok, görög részvények, kakaó és ezüstbányák, volatilitás-index – rengeteg egzotikusabb befektetés is megtalálható az OTP aktívan kezelt alapjaiban. Ezek közül sok jól teljesített, a nyereség jelentős részét azonban elvitte a forint erősödése. Az alapok ugyanis általában a forint gyengülésére játszanak, így fedezetlenül hagyják devizapozícióikat. A dollárban is bíznak annak gyengülése után.
Részvény / Deviza / Áru Mr. 50 cent nagyot kaszált a Trump-kiárusításon, ma a Mol táltosodott meg 
Eidenpenz József | 2017. május 18. 18:45
A szerdai nagy „Trump-kiárusítás” után, ahogy amerikai lapok nevezték, ma lassan konszolidálódott a helyzet és az amerikai indexek már pluszban vannak. A rejtélyes vevő, aki a VIX opciókat vásárolta, 27 millió dollárt kereshetett a tegnapi zűrzavaron. A BUX megint nagyon felülteljesítő volt, négyből három részvényt nagyon vettek zárás előtt.
Részvény / Deviza / Áru A gyorsjelentések hete jön Pesten, Macron után megtalálták az új aggódni valót 
Eidenpenz József | 2017. május 8. 19:11
Ahogy sejteni lehetett, Emmanuel Macron új francia elnök győzelme beépült már az árakba, így a piacbarátnak kikiáltott elnök győzelme ellenére is estek az árfolyamok Európában. Új aggódni valót is találtak a piacok, a francia nemzetgyűlés júniusi megválasztását, az ott kialakuló arányoktól is sokban függ majd Franciaország működése, az új elnök hatalma.
Részvény / Deviza / Áru Lehet-e mégis pénzt keresni a félelem-indexszel? 
Eidenpenz József | 2016. október 4. 16:23
Az amerikai részvények várt árfolyam-ingadozását mutató VIX index eléggé megnyugodott az utóbbi időben, a részvénypiacokon nem aggódnak túlságosan a befektetők. Ilyenkor érdemesnek látszik VIX indexet vásárolni, de ha benne ragadunk, elolvadhat a tőkénk a költségeken. De mi lenne, ha nálunk keletkezne bevétel ezekből a költségekből?
Részvény / Deviza / Áru Senki sem fél Trump győzelmétől - nem lesz ebből vaskos bukás? 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 21. 11:07
Miközben a közvélemény-kutatók egyre másra ontják ránk a legfrissebb adatokat az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről, úgy tűnik, a piacokat egyelőre hidegen hagyja a Clinton-Trump párharc. A látható érdektelenség mögött vajon az áll, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a Brexithez hasonlóan a befektetők alulárazzák a kisebb valószínűségű eredmény bekövetkeztét? A K&H Alapkezelő szakemberei járták körül a kérdést.
Részvény / Deviza / Áru Csak egy napig tartott a minipánik? Visszatért 310 alá az euró 
Eidenpenz József | 2016. szeptember 12. 18:45
Az európai részvénypiacon folytatódott a pénteki pocsék hangulat, bár az amerikai nyitás után mérséklődtek a mínuszok. Az USA-ban a kezdeti enyhe süllyedés után pluszba fordultak a részvényindexek, anélkül, hogy jelentősebb esemény történt volna. Itthon mind a négy nagyobb részvényünk esett, a forint némi gyengélkedés után újra erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Óriási csapda: azt hinnéd, ezen meggazdagszol, de a gatyád is rámehet 
Fellegi Tamás | 2015. július 20. 16:24
Az utóbbi években egyre újabb és elvontabb tőkepiaci termékeket hoznak létre. Némelyik annyira elvont, hogy működési mechanizmusa az átlagos befektetőnek nehezen érthető, így aztán komoly csapdák is kialakulhatnak. Pedig néha úgy néz ki, mintha ingyenebédet kínálnának.
Deviza / Áru Vihar előtti csend a piacokon? 
Privátbankár.hu | 2012. március 26. 13:45
Iránykereséssel, kivárással indult a hét a legtöbb piacon. A tőzsdéken alig van mozgás és lefagytak a devizák is. A forint kicsit erősödött, főleg a jó német adat miatt. Az amerikai makroadatra és a Fed elnökére várnak a befektetők. Többek szerint nagy vihar jöhet a csend után.
Részvény / Deviza / Áru Örömmámor vagy rettegés? Mást mond a bankóriás és mást a félelem-index 
Privátbankár.hu | 2012. március 19. 12:00
Erőteljesen javuló globális befektetői hangulatot jelez az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfőn ismertetett, idei első negyedéves felmérése, amely szerint jelentősen csökkent, bár továbbra is "aggasztóan magas" az euróövezet legalább részleges felbomlásától tartó befektetők aránya. Ezzel szemben a félelem-index durva vihar közeledtét jelzi - ki téved?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG