<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.

Eséssel kezdődött a péntek az európai részvénypiacokon, miután az Eurózónából kedvezőtlen ipari termelési adatok érkeztek, és az oltási programok lassúak. Legalábbis ezt a magyarázatot találták a nemzetközi hírforrások. Késő délelőttre a mínuszok többnyire megszűntek, a német index 0,1, a francia 0,3 százalékkal emelkedik. A brit azonban 0,3 százalékkal csökken, igaz, az előző napokon London felülteljesítő volt.

Tegnap az USA-ban folytatódott a rekordok döntögetése, főleg a technológiai szektor ment fel, állítólag a Fed-elnök beszéde és a kötvényhozamok csökkenése miatt. Ma az amerikai határidős S&P 500 index pluszban, a Nasdaq futures viszont kisebb mínuszban van.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, míg a varsói társa 0,3 százalékot veszít. Az OTP 1,4, a Richter 0,6, a Telekom 0,5, a Mol csak 0,1 százalékkal van lejjebb. A Mol tegnap 35,5 milliárd forint értékben, a Növekedési Kötvényprogram keretében kötvényaukciót hajtott végre. A papírok futamideje tíz év, az éves hozam 1,926 százalék.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kissé gyengül, 358,40 az euró ára. A dollár a tegnapi gyengülés után megint erőre kapott, 1,1890-re süllyedt az euróval szemben. Amit tegnap megnyertek a nemesfémek és ipari fémek, azt ma elveszítik, az olaj ára pedig alig változik. Pedig Irán az ellene alkalmazott szankciók feloldásának lehetőségéről beszél.

Magyar infláció, német ipar

Magyarországon nagyon meglódult az infláció márciusban, a februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Ez azonban a KBC Equitas reggeli írása szerint megfelelt az előzetes várakozásoknak, amelyek főképp az üzemanyagárak drágulása miatt pont 3,7 százalékot jeleztek előre.

Csalódást okozott tegnap a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban, a múlt héten 744 ezer új kérelmet adtak be, amely növekedés az előző heti 728 ezerhez képest. A német ipari termelés pedig 1,6 százalékkal esett vissza februárban, ami szintén negatív meglepetés, 1,5 százalékos növekedést vártak az elemzők írta a brókercég.

Magyarországon az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.

BMW-belső (Pixabay.com)BMW-belső (Pixabay.com)

Keresletrobbanás az elektromos BMW- és Daimler-modelleknél Kínában

Jelentős volt a világpiaci kereslet az első negyedévben a BMW és a Daimler autóira. A keresletrobbanást jelentős részben Kína vezette, és a két vállalat plug-in hibrid, valamint teljesen elektromos modelljeire szűkült – írja a Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A BMW vállalatának Mini, illetve Rolls-Royce-eladásai több mint 33 százalékkal bővültek a negyedévben. A BMW iX SUV és az i4 coupe modellek kínai eladásai megduplázódtak. A BMW jó úton jár, hogy idén több mint százezer elektromos autót értékesítsen. A Daimler kínai eladásai 60 százalékot ugrottak. A vállalat eddig közel 20 ezer megrendelést kapott a teljesen elektromos meghajtású EQA compact modelljére. Ezt további három, teljes egészében elektromos modell fogja követni idén. A következő EQS szedánt a jövő héten mutatják be.

Kína a jövő, de nem biztos, hogy a Teslának

A Tesláról naponta akár tucatnyi optimista és pesszimista véleményt is lehet találni. Egy elemző most attól tart, a konkurencia erős lesz a jövő legfontosabb elektromosautó-piacán, Kínában. Pedig a Model 3 gyors sikert aratott, Kína legnagyobb mennyiségben eladott elektromos járművévé (EV) vált.

A hazai és nemzetközi versenytársak elkezdték elárasztani a kínai EV-piacot, azzal fenyegetve, hogy a Tesla piaci részesedését túlhaladják, amint ez Európában már meg is történt. A Tesla kínai kormánnyal kötött szerződése tovább bonyolítja a helyzetet, mivel a támogatásokért és kiváltságokért cserébe a Tesla kiszolgáltatottá vált a kínai államnak. A Tesla, mint túlzott értékeltségű és kisméretű gyártó, különösen kiszolgáltatott lehet a fokozódó kínai-amerikai feszültségnek – írja a SeekingAlpha.

Tesla (Pixabay)Tesla (Pixabay)

Megemelheti-e Janet Yellen a magyar adókat?

Janet Yellen 20 százalék körüli minimum adót javasol az OECD-országcsoportban – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az általános adóráta ennél alacsonyabb például az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Magyarországon, de az országok többségében ennél magasabb értékkel találkozunk. Ez nyilván azokban az országokban okoz nagyobb kockázatot az emelésre, ahol alacsonyabb az érték. Ilyen például Magyarország, de azt gondoljuk, hogy ebben a kérdésben is védeni fogjuk a jelenlegi rendszert, amelyben az adóztatás elsősorban a fogyasztást érinti (áfa).

(Valójában a munka közterhei is kiugróan magasak Magyarországon európai viszonylatban, amint nemrég az Mfor.hu levezette – a szerk.)

Esik a félelem-index, optimisták a befektetők

A “félelemindex” néven is ismert VIX (Cboe volatilitási index) 2020 februárja óta a legalacsonyabb szinten zárt a rekordszint körül járó részvénypiac miatt. A Wall Streetet Jerome Powell, a Fed elnöke biztosította afelől, hogy a jegybank új lendületet adhat a gazdaságnak anélkül, hogy káros inflációt gerjesztene – írja a Bloomberg.com. A piaci információk szerint valaki nagy tételben fogadott arra, hogy a júliusi VIX 40-re emelkedik majd.

A VIX a várható áringadozások mértéke, a hetedik egymást követő napon zárt a 20-as szint alatt. Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat adóemelésének hatása bizonytalanságot hoz a részvénypiacokra.

A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” legközelebbi határidejének értéke (VX1, Tradingview.com)A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” legközelebbi határidejének értéke (VX1, Tradingview.com)

Amint a grafikonon látható, egyes nyugalmas, folyamatos emelkedést hozó időszakokban, mint 2017-2018-ban, az index (pontosabban a határidős, kereskedhető verziója) jóval lejjebb, 10 körül is volt. Olyan tőzsdekrachok idején, mint a 2020 márciusi, viszont a jelenleginek két-háromszorosára ugrott fel a futures mutató.

400 ezer dolláros bitcoin, még az idén?

A kriptodeviza-piacon sokféle előrejelzés, jóslat kering, még egymillió dollár feletti bitcoinár is előfordul. De ebből a legtöbb elfogult szerzőktől származik, akik maguk is erősen érdekeltek az üzletágban. Most azonban a neves, 2700 elemzőt és újságírót foglalkoztató Bloomberg gazdasági hírportál adott ki egy új elemzést, amely igen optimista.

A globálisan is rekord alacsony kötvényhozamok nagy szerepet játszottak a bitcoin fellendülésében. A bitcoin közelmúltbeli teljesítménye és az arany teljesítménye közötti kettősségre is rávilágítanak. A jelentés többször is hangsúlyozta a bitcoin kiváló tulajdonságait és monetáris eszközként való alkalmazhatóságát a digitális gazdaságban, előnyeit az arannyal szemben. A Bloomberg várakozása szerint a bitcoin most is hasonló utat járhat be, mint az új érmék kibocsátásának 2013-as és a 2017-es “feleződése” után. Ebben az esetben 400 ezer dollárra drágulhat.

A bitcoin árfolyama logaritmikusan, látszólag programozottan emelkedett az évek során. Ez a befektetők számára nagyon vonzó a jelenlegi, hozam nélküli gazdaságokban – foglalta össze a Bitcoin Magazine.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16610 16575 16695 -0,24% 16565 16610 1 339 277 535 Ft 2021-08-03 14:47:48
MOL 2434 2418 2450 +1,25% 2432 2436 2 370 925 082 Ft 2021-08-03 14:47:51
MTELEKOM 426 424 427 +0,12% 425 426 81 297 928 Ft 2021-08-03 14:45:25
RICHTER 8550 8345 8585 +2,46% 8530 8550 2 399 577 225 Ft 2021-08-03 14:47:41
OPUS 237 235 237 +0,21% 236 237 10 687 796 Ft 2021-08-03 14:44:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyetlen újságcikk a mélybe lökött egy dollármilliárdos iparágat - áttörés előtt áll a forint?
Gáspár András | 2021. augusztus 3. 12:04
Kínában tovább ütik a techcégeket, most az online játékokat nevezte drognak az állami média egy olyan cikkel, amit pár óra után el is tüntettek - ezzel ismét mélyrepülésbe taszították az árfolyamokat. Budapesten a befektetők értékelik a Richter kiváló gyorsjelentését is, és a Molnak is megelőlegezik a bizalmat. A forint fontos szintet törhet át, a delta variáns miatti aggodalom miatt esik az olajár. Délelőtt piaci körkép.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos