7p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában még keresik az irányt a tőzsdék, a BUX viszont egyértelműen lefelé tart. A forint csak kicsit gyengül, a magas inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. A BMW és a Daimler elektromos modelljei iránt megugrott a kereslet, a Teslára viszont nehéz idők járhatnak Kínában. Egy semleges szervezet 400 ezer dolláros bitcoint vár.

Eséssel kezdődött a péntek az európai részvénypiacokon, miután az Eurózónából kedvezőtlen ipari termelési adatok érkeztek, és az oltási programok lassúak. Legalábbis ezt a magyarázatot találták a nemzetközi hírforrások. Késő délelőttre a mínuszok többnyire megszűntek, a német index 0,1, a francia 0,3 százalékkal emelkedik. A brit azonban 0,3 százalékkal csökken, igaz, az előző napokon London felülteljesítő volt.

Tegnap az USA-ban folytatódott a rekordok döntögetése, főleg a technológiai szektor ment fel, állítólag a Fed-elnök beszéde és a kötvényhozamok csökkenése miatt. Ma az amerikai határidős S&P 500 index pluszban, a Nasdaq futures viszont kisebb mínuszban van.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, míg a varsói társa 0,3 százalékot veszít. Az OTP 1,4, a Richter 0,6, a Telekom 0,5, a Mol csak 0,1 százalékkal van lejjebb. A Mol tegnap 35,5 milliárd forint értékben, a Növekedési Kötvényprogram keretében kötvényaukciót hajtott végre. A papírok futamideje tíz év, az éves hozam 1,926 százalék.

Árfolyamok és grafikonok

A forint kissé gyengül, 358,40 az euró ára. A dollár a tegnapi gyengülés után megint erőre kapott, 1,1890-re süllyedt az euróval szemben. Amit tegnap megnyertek a nemesfémek és ipari fémek, azt ma elveszítik, az olaj ára pedig alig változik. Pedig Irán az ellene alkalmazott szankciók feloldásának lehetőségéről beszél.

Magyar infláció, német ipar

Magyarországon nagyon meglódult az infláció márciusban, a februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Ez azonban a KBC Equitas reggeli írása szerint megfelelt az előzetes várakozásoknak, amelyek főképp az üzemanyagárak drágulása miatt pont 3,7 százalékot jeleztek előre.

Csalódást okozott tegnap a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban, a múlt héten 744 ezer új kérelmet adtak be, amely növekedés az előző heti 728 ezerhez képest. A német ipari termelés pedig 1,6 százalékkal esett vissza februárban, ami szintén negatív meglepetés, 1,5 százalékos növekedést vártak az elemzők írta a brókercég.

Magyarországon az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.

BMW-belső (Pixabay.com)
BMW-belső (Pixabay.com)

Keresletrobbanás az elektromos BMW- és Daimler-modelleknél Kínában

Jelentős volt a világpiaci kereslet az első negyedévben a BMW és a Daimler autóira. A keresletrobbanást jelentős részben Kína vezette, és a két vállalat plug-in hibrid, valamint teljesen elektromos modelljeire szűkült – írja a Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A BMW vállalatának Mini, illetve Rolls-Royce-eladásai több mint 33 százalékkal bővültek a negyedévben. A BMW iX SUV és az i4 coupe modellek kínai eladásai megduplázódtak. A BMW jó úton jár, hogy idén több mint százezer elektromos autót értékesítsen. A Daimler kínai eladásai 60 százalékot ugrottak. A vállalat eddig közel 20 ezer megrendelést kapott a teljesen elektromos meghajtású EQA compact modelljére. Ezt további három, teljes egészében elektromos modell fogja követni idén. A következő EQS szedánt a jövő héten mutatják be.

Kína a jövő, de nem biztos, hogy a Teslának

A Tesláról naponta akár tucatnyi optimista és pesszimista véleményt is lehet találni. Egy elemző most attól tart, a konkurencia erős lesz a jövő legfontosabb elektromosautó-piacán, Kínában. Pedig a Model 3 gyors sikert aratott, Kína legnagyobb mennyiségben eladott elektromos járművévé (EV) vált.

A hazai és nemzetközi versenytársak elkezdték elárasztani a kínai EV-piacot, azzal fenyegetve, hogy a Tesla piaci részesedését túlhaladják, amint ez Európában már meg is történt. A Tesla kínai kormánnyal kötött szerződése tovább bonyolítja a helyzetet, mivel a támogatásokért és kiváltságokért cserébe a Tesla kiszolgáltatottá vált a kínai államnak. A Tesla, mint túlzott értékeltségű és kisméretű gyártó, különösen kiszolgáltatott lehet a fokozódó kínai-amerikai feszültségnek – írja a SeekingAlpha.

Tesla (Pixabay)
Tesla (Pixabay)

Megemelheti-e Janet Yellen a magyar adókat?

Janet Yellen 20 százalék körüli minimum adót javasol az OECD-országcsoportban – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az általános adóráta ennél alacsonyabb például az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Magyarországon, de az országok többségében ennél magasabb értékkel találkozunk. Ez nyilván azokban az országokban okoz nagyobb kockázatot az emelésre, ahol alacsonyabb az érték. Ilyen például Magyarország, de azt gondoljuk, hogy ebben a kérdésben is védeni fogjuk a jelenlegi rendszert, amelyben az adóztatás elsősorban a fogyasztást érinti (áfa).

(Valójában a munka közterhei is kiugróan magasak Magyarországon európai viszonylatban, amint nemrég az Mfor.hu levezette – a szerk.)

Esik a félelem-index, optimisták a befektetők

A “félelemindex” néven is ismert VIX (Cboe volatilitási index) 2020 februárja óta a legalacsonyabb szinten zárt a rekordszint körül járó részvénypiac miatt. A Wall Streetet Jerome Powell, a Fed elnöke biztosította afelől, hogy a jegybank új lendületet adhat a gazdaságnak anélkül, hogy káros inflációt gerjesztene – írja a Bloomberg.com. A piaci információk szerint valaki nagy tételben fogadott arra, hogy a júliusi VIX 40-re emelkedik majd.

A VIX a várható áringadozások mértéke, a hetedik egymást követő napon zárt a 20-as szint alatt. Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat adóemelésének hatása bizonytalanságot hoz a részvénypiacokra.

A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” legközelebbi határidejének értéke (VX1, Tradingview.com)
A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” legközelebbi határidejének értéke (VX1, Tradingview.com)

Amint a grafikonon látható, egyes nyugalmas, folyamatos emelkedést hozó időszakokban, mint 2017-2018-ban, az index (pontosabban a határidős, kereskedhető verziója) jóval lejjebb, 10 körül is volt. Olyan tőzsdekrachok idején, mint a 2020 márciusi, viszont a jelenleginek két-háromszorosára ugrott fel a futures mutató.

400 ezer dolláros bitcoin, még az idén?

A kriptodeviza-piacon sokféle előrejelzés, jóslat kering, még egymillió dollár feletti bitcoinár is előfordul. De ebből a legtöbb elfogult szerzőktől származik, akik maguk is erősen érdekeltek az üzletágban. Most azonban a neves, 2700 elemzőt és újságírót foglalkoztató Bloomberg gazdasági hírportál adott ki egy új elemzést, amely igen optimista.

A globálisan is rekord alacsony kötvényhozamok nagy szerepet játszottak a bitcoin fellendülésében. A bitcoin közelmúltbeli teljesítménye és az arany teljesítménye közötti kettősségre is rávilágítanak. A jelentés többször is hangsúlyozta a bitcoin kiváló tulajdonságait és monetáris eszközként való alkalmazhatóságát a digitális gazdaságban, előnyeit az arannyal szemben. A Bloomberg várakozása szerint a bitcoin most is hasonló utat járhat be, mint az új érmék kibocsátásának 2013-as és a 2017-es “feleződése” után. Ebben az esetben 400 ezer dollárra drágulhat.

A bitcoin árfolyama logaritmikusan, látszólag programozottan emelkedett az évek során. Ez a befektetők számára nagyon vonzó a jelenlegi, hozam nélküli gazdaságokban – foglalta össze a Bitcoin Magazine.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13565 13500 13600 -0,11% 13550 13565 334 442 785 HUF 2023-11-28 09:32:38
MOL 2758 2744 2770 -0,43% 2752 2758 142 618 790 HUF 2023-11-28 09:32:41
MTELEKOM 602 602 604 +0,33% 602 603 3 879 040 HUF 2023-11-28 09:30:14
RICHTER 8525 8520 8550 +0,29% 8525 8545 8 691 365 HUF 2023-11-28 09:28:23
OPUS 372 370 372 +0,40% 370 372 1 033 960 HUF 2023-11-28 09:32:08
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Most érdemes még gyorsan állampapírt venni
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 15:06
Még pár napig kapható a régebbi inflációkövető államkötvény, amelynek induló kamata magas, jövőre is szépen fog fizetni, ám kamatprémiuma alacsonyabb, mint az újé. Mitől magas a bitcoin ára?
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb földgáz támogatja a forintot, ennyivel nő jövőre a tőzsdeindex
Eidenpenz József | 2023. november 27. 12:25
Kivárással indul a tőzsdehét az amerikai hosszú hétvége után, az indexek kissé lefelé csorognak. De számos esemény várható a héten, ami nagyobb mozgást okozhat. A forint erősödött, amire az energiaárak és a dollár oldaláról is volt oka. Reménykedhetnek az aranybefektetők, és emelkedést jósolnak az S&P 500 indexre.
Részvény / Deviza / Áru Furcsa játékot játszik a forint a hét első napján
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 07:29
Pillantson rá a hétfő reggeli árfolyamokra, érdemes!
Részvény / Deviza / Áru Holnap ne menjen eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:56
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bukta bukta hátán a pesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:16
Nagyon nem ment ma a biznisz a nagyoknak.
Részvény / Deviza / Áru Céláremelések az OTP-re, hálaadás napi sportmánia
Eidenpenz József | 2023. november 24. 12:19
A tőzsdék csendesek, Budapest alulteljesítő, pedig két céláremelés is érkezett az OTP-re. A forint nem bír a 380-as szinttel. Nagy készlethiány jöhet platinából, a hálaadási ünnepeket az amerikaiak jó része sportfogadással tölti.
Részvény / Deviza / Áru Ez történt az éjjel a forinttal és a fontosabb devizákkal
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 07:31
Aludtak egy jó nagyot, így kipihenten ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG