Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a tavaly február végi (első) pánikvásárlási hullám eredményeként – a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2021. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Februárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,9 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,5 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal mérséklődött. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,3 százalékkal csökkent.

Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,8 százalék). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (13 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (15 százalék), a bútor-, műszakicikk- (18 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (24 százalék), valamint a használtcikküzletekben (28 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumenesése továbbra is kitart, 10,4 százalékkal volt kevesebb a tavalyi értéknél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18 százalékkal csökkentek.

Februárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 946 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,9 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal csökkent az értékesítés volumene - közölte a KSH.

Lejtmenetben

Az adatokra regálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője közölte: a magyarországi kiskereskedelem továbbra is trendszerű lejtmenetben van. A kiskereskedelem forgalmának volumene éves alapon (a nyers adat szerint) 5,6 százalékkal mérséklődött. A változás mögött ugyanakkor csak részben jelentkezik a bázishatás, mivel az előző hónaphoz képest is 1,2 százalékkal csökkent az üzletek forgalma. Mindezt úgy, hogy februárban még nem lépett életbe a szigorúbb járványügyi szabályozás.

A részleteket nézve minden szektor csalódást keltő teljesítményt hozott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,5 százalékos forgalomcsökkenést regisztrált éves összevetésben. E mögött a tavaly februári igen jelentős élelmiszerfelhalmozás okozta magas bázis áll. Az otthonról munkát végzők száma februárban tovább emelkedett, így nem meglepő módon az üzemanyagtöltő állomások forgalma 10,4 százalékkal zuhant éves bázison. A nem-élelmiszer kiskereskedelem esetében is magas a tavalyi bázis, mivel akkor főként a gyógyszer- gyógyászatitermék, illatszer üzletek eladása megugrott. Az idén márciusi lezárások előtt hasonló rohamot nem látni, egyedül az iparcikk jellegű vegyes üzletekben tudott nőni a forgalom és összességében a nem élelmiszer-kiskereskedelem 3,3 százalékkal zsugorodott éves alapon.

Az elmúlt hónapok trendjét figyelve meglehetősen aggasztó, amit a kiskereskedelemben az adatok mutatnak. Ráadásul a márciusi járványügyi korlátozások vélhetően tovább ronthatták a szektor teljesítményét. Vagyis az első két hónapban látott 3,9 százalékos év/év esés csak még rosszabb lesz márciussal, így vélhetően az első negyedévben a fogyasztás igen jelentős mértékben visszafogja majd a GDP-t. Ezek alapján szinte borítékolható, hogy 2021 első negyedévében újból zsugorodik a GDP negyedéves alapon, vagyis végül mégsem sikerült elkerülni a W-alakú recessziót - véli Virovácz Péter.

 

 

 

  Címkék: Vásárló

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

  Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

  Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
  Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
  Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
  Vásárló Szakállkérdések
  Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
  Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
  Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
  Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
  Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
  Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
  Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
  Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
  Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
  Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
  Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
  Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
  Jön az elektromos járműves pályázat.
  Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
  A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
  Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
  PR | 2021. május 5. 10:07
  A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
  Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
  PR | 2021. május 3. 18:01
  Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
  Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
  Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
  Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
  hírlevél
  depositphotos

  Legyen Ön is előfizetőnk!

  Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
  minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.