TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A napokban hatalmasat zuhantak a részvényindexek, még nagyobbat a kriptodevizák, estek az európai, amerikai kötvények árai, esett az olaj. Volt azonban valami, ami egy nap alatt megduplázta értékét. A félelem-index 2008 vége óta nem látott szinten van, shortolásával egy év alatt még így is 60 százalékot lehetett nyerni.
New York-i tőzsde. Kép forrása: EPA

Miközben 2011 nyara óta nem látott mélyrepülést mutattak be egyes részvényindexek, mint az amerikai Dow Jones, és a kötvénypiacokon is egy évek óta várt fordulat jelei mutatkoznak, tegnap a VIX volatilitás-index hirtelen duplájára ugrott.

A volatilitás az árfolyamok ingadozását jelenti, ez a mutató pedig az S&P 500 indexre kötött opciók árában foglalt volatilitást jelzi. De nem kell tőle megijedni. A VIX-et félelem-indexnek is szokták nevezni, mert értéke általában akkor ugrik meg, ha az árfolyamok esésétől tartanak a piaci szereplők. Tavaly, amikor az amerikai, de a globális részvénypiacok is szinte folyamatosan felfelé araszolgattak, és tucatjával születtek a történelmi rekordok, a VIX értéke többször is újabb rekord alacsony szintre süllyedt. Negatív csúcsa 8,56 pont, amit november végén állított be.

A napok óta felfelé araszolgató index tegnap már 18,9 pont környékéről ugrott 37,3 pontra, ma pedig, még az amerikai nyitás előtt, tovább szárnyal, elérte az 50 pontot is. Erre 2008-2009 fordulója, a nagy krach óta nem volt példa. Ez is jelzi, hogy a korábbi hatalmas nyugalmat, a Trump-rali kényelmes araszolgatását tényleg pánikhangulat kezdi felváltani.

Egy nap alatt 33 százalék

A VIX indexbe magába nem is lehet befektetni, csak a rá szóló határidős kontraktusokba. A legközelebbi, februári határidő ára is közel duplájára ugrott tegnap, 16 környékéről 33-ig, hogy aztán visszaessen 29-re. Ha valakinek nem elég a részvénypiac okozta izgalom, az most a volatilitásban igazán eleget kaphat.

A VIX index határidős árfolyamaira egy sor befektetési terméket hoztak létre, ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat), az ezekhez hasonló ETN-eket, certifikátokat, CFD-ket. Tegnap, a “fekete hétfőn” az egyik legismertebb, a VXX jelzésű long ETN például 33 százalékkal emelkedett, négy hét alatt pedig összesen 70 százalékkal.

Életveszélyes termékek

Ez azonban csak azok számára jó, akik nagyon jókor szálltak be, amit szinte lehetetlen eltalálni. Hosszabb távon long VIX-et tartogatni életveszélyes. A VXX egy év alatt még ezen emelkedés dacára is elveszítette értékének 42 százalékát. A VIX határidők ugyanis magas kamattartalommal, úgynevezett contango-val forognak az idő legnagyobb részében. Ez a vevőknek folyamatos veszteséget, az eladóknak folyamatos nyereséget okoz. (Erről korábban itt írtunk részletesen.)

Ahol nyernek a shortosok

Amit a vevők elveszítenek, az eladók megnyerik. A VXX párja, a XIV jelzésű VIX-shortoló alap tegnap csak 14 százalékát veszítette el értékének, de egy hónap alatt már mintegy 30 százalékát. Egy éves hozama még ezzel együtt is 58 százalék – tehát sokkal többet lehetett nyerni az utóbbi egy évben a VIX shortolásán, mint a főbb részvényindexek emelkedésén. Hosszú távon pedig a XIV ETN értéke 23,30 dollárról 99 dollárra ment fel, több mint négyszeresére, tehát a mostani korrekció után is évi 33,6 százalék a hozama.

De a tegnap esti zárás után még tovább emelkedő volatilitás, amihez jön még a mai is, további esést vetít előre. Lehet, hogy pár óra múlva sokkal durvább számokat mnutatnak majd a VIX short alapok.

Trükkös megoldások

A VIX shortolása azonban nem veszélytelen. Ha túl nagyot ugrik a (határidős) VIX-index, akkor az alap teljesen tönkre is mehet, a teljes befektetés elúszhat. Ennek kivédésére többféle technikát próbálnak alkalmazni.

Például többféle VIX-határidőt adnak el, változó méretű állampapír-puffert tartanak, vagy egyes határidőket vesznek, másokat eladnak. (Ilyen trükkösebb csapat például a Velocityshares alapcsaládja, a XIVH, LSVX, BSWN alapokkal. De ezek még inkább bonyolult konstrukciók, és aranyszabály, hogy “ne vásárolj olyat, amit nem értesz”.)

A krach krachot szül?

Vannak, akik attól tartanak, hogy a volatilitás elszállása öngerjesztő folyamatot indít be: a nagyobb áringadozás miatt sokan zárják volatilitás-shortjaikat, részvényvételeiket és egyéb hasonló pozícióikat. Ez még nagyobb volatilitást okoz, az pedig még több kiszállást indukál. Ez akár egy komolyabb piaci összeomlás negatív spirálját is beindíthatja. (Erről korábban itt írtunk.)

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél