TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szerda este csúnya esés kezdődött az amerikai tőzsdéken a Fed kamatdöntése után. A részvények magukhoz tértek ugyan, néhány más befektetési eszközre azonban lehet, hogy hosszabb távon is hatni fog a Fed tegnapi ülése.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Nem is annyira a Fed kamatdöntése lehetett a tegnap esti amerikai esés mögött, hiszen az a vártnak megfelelő volt, hanem inkább a kommentárok, Jerome Powell elnök ezt követő beszéde. Ő ugyanis erősen hűtötte a további kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat.

Kerülni igyekeznek a látszatot, hogy egy kamatcsökkentési ciklus kezdetén vagyunk. Pedig a piacok eddig ezt várták, erre az évre további csökkentésekre számítottak. Becslések szerint 0,25 bázispontnyi (negyed százaléknyi) kamatcsökkentés árazódott ki tegnap a tőkepiacokon.

A Marketwatch “egy kis sokkhullámról” beszélt. Ma a tőzsdei árfolyamok magukhoz tértek, az amerikai indexek egy-másfél százalékos emelkedéssel szinte teljesen ledolgozták a tegnapi esést. De néhány fontos tőkepiaci termék árfolyama, hozama úgy tűnik, hosszabb távon megbicsaklott.

1. A dollár ereje

A magasabb kamat általában erősíti az adott devizát. Ha hihetünk Powellnek, és csekélyebb lesz a kamatcsökkentés a közeljövőben az eddig vártnál, az magyarázza az erősebb dollárt. A zöldhasú árfolyama – a DXY jelű dollárindex – több mint két éve nem látott csúcson van. Az euró/dollár pedig – szintén 2017 tavasza óta először – 1,1 alá esett.

A DX dollárindex (Grafikon: Tradingview.com)

2. Gyenge a forint

Az euró/forint kedden már a 328 forintos szintet ostromolta. A Fed-döntés szerda este átmeneti forinterősödést okozott, 325,70-re ment le az árfolyam. Csütörtök este azonban már ismét 327,20-ra kúszott fel az árfolyam.

3. Nemesfémek alkonya?

Az arany és az ezüst, de a platina is csúnya esést mutatott be a Fed utáni órákban, 2-3 százalékkal estek. Azóta a részvényekhez hasonlóan ledolgozták az esés egy részét, de kérdés, hogyan tovább. A nemesfémek ez év legjobb befektetései közé tartoztak, jelentős részben éppen a kamatvárakozások miatt.

Lehet, hogy esedékes volt már egy korrekció az utóbbi hetek emelkedése után. Ám hosszabb távon az alacsony kamat, a negatív reálkamat a nemesfémek barátja, a magasabb kamat viszont az ellensége. Általában a dráguló dollár sem tesz nekik jót. Így lehet, hogy a további emelkedés elmarad, vagy lelassul.

4. Csak a bizonytalanság biztos?

Powell nyilatkozata, valamint az, hogy a Fed tanácsának egyes tagjai a kamatcsökkentés ellen szavaztak, elbizonytalaníthatta a befektetőket. A piac tegnap a Fed-döntés előtt mintegy 80 százalékban 25 bázispontos csökkentést várt. Szeptemberre már csak az elemzők 60 százaléka vár újabb lépést, októberre pedig nagyon megoszlanak a vélemények.

A félelem-indexnek nevezett VIX index tegnap hetek óta nem látott szintre ugrott, és ma is magasabban van, mint a hét elején. Lehet, hogy a következő hónapok nagyobb áringadozással telnek majd? Ráadásul közeleg a szeptember, amely az utóbbi években nagy átlagban a legrosszabb tőzsdei hónapnak bizonyult.

5. Kivéve a palládiumot

A palládium ma hat százalékos mínuszban van, ami szokatlan, ritka jelenség egyetlen nap alatt. Ebben lehet szerepe a többi nemesfémhez hasonló, kamat– és dollárvezérelt okoknak, de valószínűleg nem csak ezzel függ össze.

A palládium ára néhány év alatt megduplázódott az árutőzsdéken. Egy ideje azonban már nem volt képes új csúcsokra menni. Így az esés már régen érhet. Belejátszhatott ebbe a fő termelő Dél-Afrika gazdaságának gyengélkedése, a rand árfolyamesése.

Valamint az is, hogy a gépkocsik katalizátoraiban felhasznált palládium újra felhasználható. Minél többet építenek be, később annál többet nyernek ki a járművekből. Így az újrahasznosított és a bányászottnál olcsóbb fém kínálata a SeekingAlpha szerint egyre nő.

Tíz éves német államkötvények hozama (Grafikon: Tradingview.com)

6. Újabb német kötvényrekord

Mínusz 0,466 százalék a német tíz éves államkötvények új történelmi hozamrekordja. Minden száz euróra évente 46,6 centet kellett tegnap este fizetnie annak, aki azt akarta, hogy a német államnál biztonságban legyen a pénze. Ez rövid távon nyilván elsősorban reakció a bizonytalanságra, a megugró volatilitásra, a tőkepiaci turbulenciára.

Az amerikai államkötvények hozama viszont a csökkenő kamatcsökkentési várakozás miatt megugrott. A két éves kötvényeké például 1,820 százalékról időlegesen 1,90 százalékig is felment.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél