Kötvényhozamok
Makro / Külgazdaság Hazánk is veszélyben: elszálló infláció és recessziós félelmek lökik feljebb a kötvényhozamokat 
Tiszóczi Roland | 2022. június 29. 05:17
Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett. Különösen az olyan feltörekvő piaci országok hitelezési költségei ugorhatnak nagyot, ahol a magas GDP-arányos államadósság mellett unortodox döntések is növelik a kiszámíthatatlanságot. Ilyen például Magyarország.
Benchmark Ha elakadna az EU-s pénz, honnan lenne finanszírozás? 
Bod Péter Ákos | 2022. április 19. 05:39
Tíz év alatt a bruttó államadósság megduplázódott, ráadásul az elmúlt hónapokban a kamatok is felrobbantak. Ez a kombináció nem sok jóval kecsegtet állandó szerzőnk, Bod Péter Ákos szerint.
Részvény / Deviza / Áru Újabb történelmi rekord a Wall Streeten 
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 11:15
Tovább vágtatnak az amerikai tőzsdeindexek, sajnos a magyar piac úgy tűnik, nem bírja tartani ezt a tempót.
Részvény / Deviza / Áru Arany év volt, vagy csak bronz? Tíz év tíz forradalmi befektetése 
Eidenpenz József | 2019. december 31. 16:24
Nem tudni, az év utolsó két tőzsdenapjának esése a Mikulás-rali végét jelzi-e, vagy csak a hiányzó forgalom és befektetői aktivitás eredménye. A tőzsdei visszatekintések egy részében 2019 mint aranyév szerepel, de mások fanyalognak, mondván, alacsony volt a bázis. Megint mások inkább tíz évre tekintenek vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, hogy mitől kell ismét félni a piacokon 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 28. 11:44
Úgy tűnt, hogy a tőzsdéken tapasztalható eladói nyomás végre enyhülhet, a visszafogott optimizmus azonban nem tartott sokáig. A befektetők újra találtak okot a pesszimizmusra, így újra lefele indultak világszerte az árfolyamok.
Állampapír / Kötvény Történelmi hozammélység Magyarországon – kiszorítanák a külföldieket, mégis nyomulnak? 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 21. 06:06
Történelmi mélységben a magyar tíz éves államkötvény-hozam, ahogy a német is és még több más ország kötvényhozama. A külföldiek kezében levő forintos államkötvények állománya négy éves csúcson van, az átlagos futamidő pedig minden eddiginél magasabb. Annak ellenére, hogy az állam inkább a lakossági befektetőket édesgeti magához, a külföldiek is vesznek.
Állampapír / Kötvény Újabb intő jel – még mindig nem tudni, mikor lesz vége az abszurd kamatvilágnak 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 14. 19:17
Nemcsak az abszurd, milyen történelmileg alacsony szinten vannak a kamatok, állampapír-hozamok egyes országokban, az sem mindegy, hogy mely futamidőnél mi a helyzet. Ma az amerikai részvénypiac azért pánikol, mert a hosszú futamidejű kötvények hozama a rövidek hozama alá süllyedt. Miért rossz ez, és hogyan juthat el a hatása egészen Magyarországig?
Részvény / Deviza / Áru Menekülnek a befektetők a tőzsdékről 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 13. 11:33
Továbbra is borús a hangulat a nemzetközi piacokon, egyre többen tartanak attól, hogy a világgazdaság recesszióba süllyedhet. A piacok elkezdték azt is árazni, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus nem oldódik meg a következő hónapokban.
Részvény / Deviza / Áru Hat befektetés, amit megrendített a Fed kamatdöntése 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 1. 18:55
Szerda este csúnya esés kezdődött az amerikai tőzsdéken a Fed kamatdöntése után. A részvények magukhoz tértek ugyan, néhány más befektetési eszközre azonban lehet, hogy hosszabb távon is hatni fog a Fed tegnapi ülése.
Részvény / Deviza / Áru Lagarde még feljebb küldi a tőzsdéket? 6 izgalmas piaci hír mára 
Eidenpenz József | 2019. július 3. 11:18
Az EKB új elnökjelöltjének előzetes kijelölése a pozitív, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek a negatív serpenyőt erősítik a mérlegen. Mivel az új elnöktől is laza politikát várnak, történelmi mélységben az európai kötvényhozamok, újra száguld az arany és emelkednek a tőzsdék.
Részvény / Deviza / Áru A kereskedelmi háború nyomasztja a tőzsdéket 
Király Béla | 2019. május 30. 11:30
A piacokon ismét meglehetősen komor lett a hangulat, ami nem meglepő, tekintve, hogy mind az amerikaiak, mind a kínaiak belefeszültek a kereskedelmi háborúba, és egyelőre nem látszódik a megoldás. Közben az amerikai kötvényhozamok tovább estek, de vállalati szinten sem állt le az élet, lássuk a legfontosabb információkat.
Részvény / Deviza / Áru Csitult kicsit a vihar, de még nincsen vége 
Eidenpenz József | 2019. március 25. 19:13
A tőzsdék folytatták a múlt hét végi esésüket ma is, de viszonylag szolidan, kisebb lendülettel. Csak Ázsiának kellett behoznia a pénteki lemaradást. A BUX index is esett, főleg a Mol és a Richter miatt. Az OTP és a forint nagyon jól tartották magukat. Gödörben a kötvényhozamok, ami jót tesz a aranynak. Fizetős szolgáltatást jelentett be az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Nem félünk az összeomlástól, hosszú távon gondolkozunk 
Fellegi Tamás | 2019. február 14. 11:39
Csütörtökön tartotta 2019-es piaci kitekintő rendezvényét a Fidelity, ahol arra próbáltak választ adni, mire számíthatunk a piacokon az idei évben. A mottó: nem félünk, a decemberi összeomlás csak kirázás volt. Áttekintették a kötvénypiacot, ezen belül a legszélsőségesebb eseteket, és persze a részvénypiacokat is, ahol vonzó árazásokat látnak egyes esetekben.
Állampapír / Kötvény Mi az a pénzügyi elnyomás és mit okoz a zsebedben? 
Eidenpenz József | 2018. október 5. 06:06
Forronganak a kötvénypiacok, mi lesz ebből? Sokan fél évtizede emlegetik, pár éven keresztül viszont nem volt igazán nagy probléma: a reálkamatok nálunk alaposan a negatív tartományba süllyedtek. Ezzel az állam jövedelmeket csoportosít át a megtakarítók felől a hitelfelvevők felé, a legnagyobb adós pedig persze ő maga.
Részvény / Deviza / Áru A Richter a mi megmentőnk, égbe szállt a Tesla 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 2. 18:40
Európában nagyon rossz volt a részvénypiaci hangulat ma, az USA-ban a tech-szektor felfelé, az ipari részvények lefelé mentek. A BUX-ot a jó Richter-gyorsjelentés mentette meg a nagyobb eséstől. A forint kissé gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Nem aggódják túl a forintgyengülést, pedig lehet, hogy kellene 
Privátbankár.hu | 2018. július 2. 13:13
Nincs annak jele, hogy az MNB lépésekre készülne a forint árfolyamával kapcsolatban, sőt, mintha kitérne ez elől. A piaci elemzők szerint ez most racionális, mivel nem a kamatszint vagy egyéb jegybanki kondíció okozta a gyengülést. Később azonban könnyen lehet, hogy lépéskényszerbe kerülnek az infláció miatt.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró 
Eidenpenz József | 2018. április 25. 19:13
Részvénybefektetők, meneküljetek? Eléggé rossz a hangulat a tőzsdéken a magas állampapír-hozamok miatt, az amerikai indexek annak határán vannak, hogy az összes idei nyereségüket elveszítsék. A Twitter nagyot esik, pedig jó eredményről számolt be. A BUX emelkedni tudott, a forint azonban eléggé gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Áttörték a régen félt határt, kaptak egy jobbhorgot a tőzsdék 
Eidenpenz József | 2018. április 24. 18:52
A kezdeti biztató hangulat délután esésbe váltott, amikor az amerikai tíz éves államkötvények hozama átlépte az évi három százalékos vonalat. Ez még Budapesten is alaposan éreztette hatását, az MNB kamatdöntő ülése viszont nem járt észrevehető árváltozásokkal. A kriptodevizák kitartóan menetelnek felfelé, bár az utóbbi napok sztárja manipuláció áldozata lehet.
Részvény / Deviza / Áru Halálkereszt a BUX-nál, száguldanak a bitcoin-alternatívák 
Eidenpenz József | 2018. április 23. 18:31
A megemelkedett amerikai állampapír-hozam aggasztotta ma a befektetőket, de néhány makroadat és politikusi nyilatkozat javított a helyzeten. A BUX egy cseppet sem mozdult, két brókercég elemzése is attól tart, hogy mostanában nem lesz jó periódusa a hazai papíroknak. A bitcoin árfolyama alig változott a napokban, de száguldottak az “altcoinok”.
Részvény / Deviza / Áru A Trump-rali után a Trump-rizikó lett a jelszó? 
Eidenpenz József | 2018. április 19. 18:56
Ma nem volt túl jó napjuk a tőzsdéknek, Európában bizonytalankodtak, az USA-ban határozottan esnek az árfolyamok. Pedig a német gazdaság kilátásai javultak. A magyar tőzsde szerény eséssel megúszta. A kötvényhozamok nagyot ugrottak ma. Megjött a bitcoin-bálna, és feltolta az árfolyamot?
Részvény / Deviza / Áru Csökkent a rettegés, de megint a BUX este a legnagyobbat 
Eidenpenz József | 2018. február 23. 18:18
Az inflációtól, kamatemeléstől való félelem csökkenésével magyarázzák, hogy a kötvények és részvények árfolyama egyaránt emelkedett pénteken. A kelet-közép-európai tőzsdék szembe mentek a trenddel, közöttük is a BUX volt a leggyengébb.
Részvény / Deviza / Áru Sokasodnak a rémület jelei – piros gyertyák, amerre csak a szem ellát 
Eidenpenz József | 2018. február 5. 18:47
Nagyon rossz a hangulat a tőkepiacokon, a részvények szinte minden tőzsdén tovább zuhantak ma is, a kriptodevizák is két számjegyű mélyrepülésben vannak. A pénteki nagy esés fő kiváltó oka, az emelkedő kötvényhozam pihenőt tartott, de ezzel csak átmenetileg mérséklődtek a mínuszok. A BUX index mélyen járt, de sokat ledolgozott a végére.
Részvény / Deviza / Áru Valami nagyon erjed a tőzsdéken – öveket becsatolni! 
Eidenpenz József | 2018. január 29. 18:40
Elromlott a hangulat Amerikában, az esést az Apple vezeti. Sok mutató aggasztó, emelkednek a kötvényhozamok, irányt váltani látszik a dollár, megugrott a “félelemindex”. Európa még úgy-ahogy tartotta magát, de a BUX nem teljesített túl jól. Ismét 310 forint felett az euró is.
Részvény / Deviza / Áru Vigyázz, minden álmod összezúzhatja az olajár emelkedése 
Eidenpenz József | 2018. január 17. 16:35
Minimális pihenőkkel lényegében június óta folyamatosan emelkedik az olaj ára, aminek már komoly gazdasági következményei lehetnek. Az infláció emelkedhet, ami a kötvénypiacon elhozhatja a nagy fordulatot, és ez a részvénypiacokat is megakaszthatja. Akár újabb recesszióhoz is hozzájárulhat a drágulás.
Részvény / Deviza / Áru Baljós árnyak a kötvénypiacon, újra csúcsdöntésnek veselkedik az OTP 
Eidenpenz József | 2018. január 11. 19:06
Az USA tőzsdéi újabb csúcsokra törnek, de a kötvénypiacról rossz hírek érkeztek, lehet, hogy onnét jön majd a negatív impulzus. A BUX ma emelkedett egy kicsit, főleg az OTP húzta. Az olaj a 70 dollárt ostromolja, a dollár nagyot gyengült. Korea a kriptodevizák kereskedésének betiltására készül.
Részvény / Deviza / Áru Oda Buda, Prága, Varsó, de nevethetnek a jenkik 
Eidenpenz József | 2018. január 9. 18:38
Az amerikai tőzsdéken a gyönyörű évkezdet után tovább dübörögnek a tőzsdék, Nyugat-Európában is elég élénk volt a pezsgés. Nálunk, cseh és lengyel barátainknál, valamint a törököknél volt csak esés a kontinensen. Sok mutató szerint veszélyesen optimistákká váltak már a piacok. A bitcoin stagnál, új és új csúcsokat most az ether dönt.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit gazdagodtál volna, ha tíz éve fektetsz be 
Eidenpenz József | 2017. november 9. 12:59
Megfelelő kamatok híján az egyik fő logikus befektetési alternatíva mostanában a tőzsdei részvény, de az árupiacokat is ajánlják kiegészítőnek. Megnéztük, tíz év alatt mennyit hoztak ezek a befektetések, a kép azonban inkább vegyes. De mindjárt más lenne a helyzet, ha a pénzügyi válság utáni mélyrepülésben vásároltunk volna.
Részvény / Deviza / Áru Egymillió pont lesz a Dow Jones, vagy a világ leggazdagabb embere mellébeszél? 
Eidenpenz József | 2017. október 13. 16:45
Warren Buffett nemrég nagy feltűnést keltett a befektetési szakemberek körében, amikor azt mondta, hogy a részvénypiacok a kamatokhoz képest jól vannak árazva. Saját korábbi mutatói szerint ugyanis egyáltalán nem ez a helyzet. Kérdés, a kamatok vajon reálisak-e, és az is, hogy a részvénytársaságok tudják-e tartani eredményeiket.
Befektetési alapok Ebből akkora nagy baj lesz, ami elől sehová sem lehet elbújni 
Eidenpenz József | 2017. október 11. 16:40
A Concorde Alapkezelő Hold-ra változtatta a nevét, amivel azt szeretnék sugallni a befektetőknek, hogy tartsák befektetési jegyeiket, ne ugráljanak feleslegesen ki-be az alapokból. A szakemberek szerint ez a kötvényhozam őrültség, a világ ennyire eladósodva még soha nem volt, amiből még nagyon nagy válság lehet.
Részvény / Deviza / Áru Baljós árnyak mellett a BUX száguld tovább, az arany megtáltosodott 
Eidenpenz József | 2017. január 5. 18:42
Mintha valami változna a tőkepiacokon, már korántsem olyan felhőtlenül optimista a hangulat. Az európai tőzsdék második napja döcögnek, Amerikában jött egy kis esés, az olaj is visszavett a kezdeti emelkedésből. Az arany szárnyakat kapott, a bitcoin viszont egy nap alatt 15-20 százalékot zuhant.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés a kötvénypiacon, 7900 lett az OTP 
Eidenpenz József | 2016. október 28. 18:52
Az amerikai GDP-adat sokkal jobb lett a várakozásoknál, az amerikai részvények drágultak, a dollár gyengült, a kamatemelési félelmek azonban erősödtek. Vérengzés volt a kötvénypiacokon, ami a részvénypiacokat is elkedvetlenítette. A forintot odaszögezték egy bizonyos ponthoz, a Richter és az OTP nap közben megtáltosodtak.
Részvény / Deviza / Áru Jól elintézték az OTP-t - sötét árnyak a forint felett 
Gáspár András | 2015. június 8. 17:53
Pocsék hangulatban adták ma az európai részvényeket, nagyot esett az OTP, csak egy bluechip tudott erősödni. A forint is beragadt a gyengülő trendbe. De miért?
Makro / Külgazdaság Török választás, görög patthelyzet, emelkedő európai kötvényhozamok 
Privátbankár.hu | 2015. június 8. 13:23
A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában ezekről a témákról volt szó Fellegi Tamással, a Privátbankár munkatársával.
Részvény / Deviza / Áru A német kötvények miatt esett a forint, a BUX, az olaj 
Eidenpenz József | 2015. június 4. 18:08
Elsősorban az európai kötvényhozamok emelkedése mozgatta a tőkepiacokat csütörtökön, a német hozam majdnem elérte az évi egy százalékot, amire október vége óta nem volt példa. Ez lejtőre küldte a részvényeket, átmenetileg a dollárt is, de a nap végén visszaerősödött a forint.
Makro / Külgazdaság A jó, a rossz és a csúf - fenntartható-e a gazdasági növekedésünk? 
Eidenpenz József | 2015. május 14. 18:04
Gazdasági növekedésünk annyiban fenntartható, hogy külpiaci egyensúlyunk jó. De sok volt az egyszeri tényező az utóbbi időben, hosszú távon csak 2-2,5 százalékos a növekedési potenciálunk, ami kevés a felzárkózáshoz. Dollárban már nem olyan jó a magyar állampapír-hozam – hangzott el az Aberdeen konferenciáján.
Állampapír / Kötvény Emiatt van minden, ezért szenvednek a részvények és a forint 
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 14:10
Az utóbbi napokban az unásig ismert görög problémák mellett más is komolyan nyomasztotta a tőzsdéket, ráadásul olyasvalami, ami mindig is szokta. A tőzsdével foglalkozó szakirodalomban ugyanis kiemelt helyen szerepel, hogy ha magas vagy nő a kamat, akkor a részvényekből inkább a kötvények felé kezd el áramlani a tőke, és fordítva.
Befektetési alapok Az alacsony kamatok hatalmas esélyt jelentenek a vagyonkezelőknek – interjú 
Privátbankár.hu | 2014. december 1. 06:08
Sok vagyonos embernek nincs ideje arra, hogy folyton megtakarításaival foglalkozzon. Nekik nem az elterjedtebb privátbanki tanácsadást, inkább a privát vagyonkezelést ajánljuk – mondja Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Portfólióikban elég magas a deviza aránya, kockázatos részvényeket viszont csak módjával viselnek el a magyar ügyfelek.
Befektetési alapok Fektesd be úgy a pénzed, mintha tévét vennél - interjú 
Balla Györgyi | 2014. április 22. 06:11
Magyarul légy alapos - legalábbis ezt tanácsolja az egyik alapkezelő munkatársa. A bankbetétekben már sokan nem bíznak az alacsony kamat miatt. Milliárdokat vettek ki, és fektettek be különféle alapokba. Az Aegon Alapkezelőnél arra számítanak, hogy a folyamat idén is folytatódni fog, bár nem lesz akkora a beáramlás, mint az elmúlt másfél évben volt. A Fed ugyan közbeszólhat, de nem lesz derült égből villámcsapás. Interjú
Befektetési alapok Hol fialtassuk a pénzt 2014-ben? Lehet még kétszámjegyű a hozam 
Privátbankár.hu | 2014. január 27. 13:26
A lassú, de stabil világgazdasági kilábalás 2014 során is segítheti a globálisan meghatározó vállalatok teljesítményét. Ráadásul az alacsony hozamkörnyezet és a több évre visszatekintő kedvező részvénypiaci hozamok a megtakarítások további átcsoportosítását vonhatják maguk után, a pozitív tőkebeáramlásból pedig profitálhatnak a kockázatos eszközosztályok, így a részvénypiacok is.
Makro / Külgazdaság Még idén látunk kamatemelést? 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 14:35
Az MNB egyelőre tovább csökkentheti az alapkamatot, hiszen az infláció alacsony, ha azonban a közelmúltban a világban lezajlott hozamemelkedés tartós lesz, az a hazai kamatcsökkentési ciklus végét hozhatja a Quaestor Zrt. vezető elemzője szerint.
Makro / Külgazdaság Jövő nyárig van még pénzünk, aztán jöhet az IMF 
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 08:31
A kedvező piaci kondíciók fennmaradása esetén áthúzódhat 2013-ra az új magyar IMF/EU-finanszírozási programról szóló egyezség megkötése - erre a következtetésre jutottak minapi magyarországi látogatásukon londoni felzárkózó piaci elemzők.
Állampapír / Kötvény Köszönjük Karlsruhe! Hűlnek a CDS-árak, mélyponton a magyar csődkockázat  
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 12. 13:45
Az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM) való részvételről hozott kedvező német alkotmánybírósági döntés csökkentette az euróövezeti perifériális országok törlesztésbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazását, és a szuverén hozamok is csökkentek.
Állampapír / Kötvény Újabb szóbeli intervenció: nagy dobásra készül az EKB? 
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 9. 14:39
Az Európai Központi Bank (EKB) kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat - mondta Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, a francia központi bank elnöke.
Állampapír / Kötvény Újra éleződik a feszültség a kötvénypiacokon 
Zsiborás Gergő | 2012. augusztus 8. 13:26
Megint a veszélyesnek tartott 7% közelébe ugrott a 10 éves spanyol kötvények hozamszintje, miközben a rövid távú papírok hozama is emelkedésnek indult. A délelőtti német aukció is csalódást okozott.
Állampapír / Kötvény Csillagászati magasságban a spanyol hozamok - jégkorszak fenyeget 
Privátbankár.hu | 2012. július 23. 11:30
Ahogy a piacokon erősödik a félelem attól, hogy Spanyolország kiszorul a kötvénypiacról, és uniós mentőcsomagra szorul államadóssága finanszírozása érdekében, úgy menetelnek felfelé a spanyol kötvényhozamok.
Állampapír / Kötvény Tovább emelkednek a spanyol kötvényhozamok, rekordszinten a csődkockázat  
Zsiborás Gergő | 2012. június 18. 18:43
A csődkockázat a görög választások után tovább nőtt, ennél is nagyobb gond, hogy a kötvényhozamok emelkedése nem fékezett le. Madrid egyre közelebb van egy nemzetközi mentőcsomaghoz.
Állampapír / Kötvény Spanyolország nagy bajban, a kormány az EKB segítségéért kiált  
Zsiborás Gergő | 2012. június 18. 14:29
Már a múlt héten is voltak rá jelek, de ma egyértelműen bebizonyosodott, hogy az eurózóna válságának hőmérője valójában a spanyol 10 éves kötvények hozama, melyek a piaci optimizmus múlásával újra történelmi szintet értek el átlépve a lélektani határt, jelenleg 7,15%-on állnak.
Állampapír / Kötvény Menekülnek a profik: padlón a jó adósok kötvényhozamai  
Privátbankár.hu | 2012. május 31. 08:08
Évtizedes, sőt több évszázados mélységi rekordokra zuhantak a biztonságos menedéknek tekintett szuverén adósok irányadó kötvényhozamai, miután az intézményi befektetők "rohanvást" menekítik tőkéjüket ezeknek az országoknak az adósságába a spanyolországi és az olaszországi adósságválsággal kapcsolatos, újból fellángoló félelmek miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG